2×05 Simon Said | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 2×05:

Ο τίτλος του επεισοδίου παραπέμπει στο δημοφιλές παιδικό παιχνίδι ‘Simon Says‘ (= ο Simon λέει), όπου ένας παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του αρχηγού “Simon” και δίνει εντολές στους υπόλοιπους παίκτες (πχ. “αναπηδήστε” ή “βγάλτε τη γλώσσα”), οι οποίες ξεκινάνε με την παραπάνω φράση. Αποκλείεται από τη συνέχεια του παιχνιδιού όποιος παίκτης δεν ακολουθήσει κάποια εντολή, ή παρασυρθεί και κάνει κάτι χωρίς ο αρχηγός να έχει πει “Simon says”.  Η ικανότητα να ξεχωρίζει τις αληθινές από τις ψεύτικες εντολές κρίνει και το νικητή του παιχνιδιού! [πηγή]


Ash: Okay, now that is just weird, man. Why the hell would I be looking for that.
Sam: ‘Cause there’s a PBR in it for ya.

Το ακρωνύμιο PBR προέρχεται από το Pabst Blue Ribbon, που είναι μια δημοφιλής αμερικανική μπύρα.


Dean: REO Speedwagon?
Jo: Damn right REO. Kevin Cronin sings it from the heart.
Dean: He sings it from the hair. There’s a difference.

Ο Kevin Cronin είναι ο frontman του συγκροτήματος REO Speedwagon. Η Jo διαλέγει το jukebox το τραγούδι τους με τίτλο Can’t Fight This Feeling, πιθανότατα ως μια διακριτική μορφή φλερτ, κι ο Dean το τραγουδάει αργότερα, καθώς εκείνος κι ο αδερφός του φεύγουν με την Impala.


Weber: Yeah. Andy can get you into anything. He even got me backstage at Aerosmith once, it was beautiful, bro.

Οι Aerosmith είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1964 και παραμένει ενεργό μέχρι σήμερα.


Το επεισόδιο περιέχει 3 αναφορές στον Obi-Wan Kenobi του Star Wars:

Dean: He full-on Obi-Wanned me. It’s mind control, man!

Ο Obi-Wan Kenobi είναι ένας πολεμιστής Jedi που χρησιμοποιεί τη Δύναμη για να αναπτύξει ικανότητες τηλεκινιτικές αλλά και τηλεπαθητικές (όπως τα αδέρφια του επεισοδίου).

Andy: These aren’t the droids you’re looking for.

Αυτή η ατάκα προέρχεται αυτούσια από την πρώτη ταινία Star Wars. Την λέει ο Obi-Wan Kenobi όταν χρησιμοποιεί την τηλεπαθητική του ικανότητα για να ελέγξει το μυαλό ενός φύλακα ασφαλείας για να επιτρέψει σε αυτόν και την παρέα του (τον Luke Skywalker και τα δυο ανθρωποειδή ρομπότ R2D2 και C-3PO) να εισέλθουν στο Mos Eisley:

Τέλος, οι πινακίδες του βαν του Andy γράφουν: “RU-OBI-1” (ή αλλιώς “Are you Obi Wan”, δηλ. “Είσαι ο Obi-Wan”).


Dean: Well, it looks like he can’t work his mojo just by twitching his nose, he’s gotta use verbal commands.

Αναφορά στη μάγισσα Samantha Stephens, πρωταγωνιστικό χαρακτήρα της τηλεοπτικής σειράς Bewitched, η οποία έπρεπε να κουνήσει τη μύτη της για να κάνει οποιοδήποτε μαγικό.


Sam: You had O.J. convicted before he got out of his white Bronco and you have doubts about this?
Dean: He just doesn’t seem like the stone-cold killer type, that’s all. You know. And O.J. was guilty.

Αναφορά στην υπόθεση του O.J. Simpson, ο οποίος κατηγορήθηκε (και τελικά αθωώθηκε) για το φόνο της πρώην γυναίκας του κι ενός φίλου της. Πριν την σύλληψή του ανάγκασε τις Αρχές να τον κυνηγούν για ώρες στους αυτοκινητοδρόμους της Νότιας Καλιφόρνιας ενώ οδηγούσε ένα λευκό Ford Bronco. [Διαβάστε περισσότερα για την υπόθεση εδώ.]


Dean: Oh. Oh, come on. This is… this is magnificent, that’s what this is. Not exactly a serial killer’s lair, though. There’s no… clown paintings on the walls, or scissors stuck in victims’ photos. I like the tiger.

Αναφορά στον κατά συρροή δολοφόνο John Wayne Gacy ο οποίος ζωγράφιζε εικόνες με κλόουν καθ’όλη τη διάρκεια της φυλάκισής του.


Sam: Hegel, Kant, Wittgenstein? That’s some pretty heavy reading, Dean.
Dean: Yeah, and uh, and Moby Dick’s bong.

Σύμφωνα με τα βιβλία που βρίσκει ο Sam στο βανάκι του, ο Andy είναι μεγάλος φαν των Γερμανών φιλοσόφων Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Immanuel Kant και Ludwig Wittgenstein.

Moby Dick‘ ονομάζεται η λευκή φάλαινα -και νέμεσις του πρωταγωνιστή- στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Herman Melville. 

Bong‘ ονομάζεται η συσκευή με την οποία μπορεί να καπνίσει κάποιος ναρκωτικές ουσίες. 

Δείτε επίσης:

2×05 | Fun facts & Trivia

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα