2×08 Crossroad Blues | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 2×08 Crossroad Blues:

O bluesman στην αρχή του επεισοδίου είναι ο Robert Johnson, ένας πραγματικός bluesman των αρχών του προηγούμενου αιώνα του οποίου το όνομα είναι πια θρύλος. Κυριολεκτικά θρύλος, αφού λέγεται ότι πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο σε ένα σταυροδρόμι για την ικανότητα να παίζει κιθάρα. Το Supernatural εμπνεύστηκε από το θρύλο και δημιούργησε το subplot του επεισοδίου που δείχνει την συμφωνία του Robert Johnson και το θάνατό του.

Το τραγούδι “Crossroad Blues”, από το οποίο πήρε και τον τίτλο του το επεισόδιο, παίζει στην αρχή του επεισοδίου, πριν πανικοβληθεί ο Johnson στο άκουσμα τον διαολόσκυλων. και το ακούμε και στη σκηνή που ο μουσικός κάνει τη συμφωνία του με τον Δαίμονα του Σταυροδρομιού. Μάλιστα, η βερσιόν αυτή είναι ερμηνευμένη από τον ίδιο τον Johnson και είναι η μοναδική εκτέλεση του τραγουδιού από αυτόν. 


Όλοι οι καταραμένοι χαρακτήρες του επεισοδίου έκαναν τις δαιμονικές συμφωνίες του στο σταυροδρόμι κοντά στο Lloyd’s Bar. Στην ταινία του 1986, Crossroads, στην οποία ένας γηραιός bluesman, που έπαιζε μαζί με τον Robert Johnson όταν ήταν νέος, προσπαθεί να τη γλιτώσει από μια συμφωνία που έκανε τότε με την οποία αντάλλαξε την ψυχή του για την ικανότητα να παίζει τέλεια τη φυσαρμόνικα. Οι δυο πρωταγωνιστές της ταινίας συχνάζουν σε ένα κακόφημο μπαρ, ο απεχθής ιδιοκτήτης του οποίου ονομάζεται Lloyd.


John Dillinger mug shot.jpg

Sam: So much for our low profile. You’ve got a warrant in St. Louis, and now you’re officially in the Feds’ database.
Dean: Dude, I’m like Dillinger or something.

Ο John Dillinger ήταν ένας Αμερικανός ληστής τραπεζών και γκάγκστερ, που έδρασε κατά τη τη δεκαετία του ’30 στις ΗΠΑ. Τα μίντια της εποχής τον περιέγραφαν σαν έναν σύγχρονο Ρομπέν των Δασών. Η ανάγκη καταστολής της εγκληματικής του δράσης θεωρείται ότι συνέβαλε στην βελτίωση του FBI σαν αστυνομική δύναμη. 


Η φωτογραφία με τον μαύρο σκύλο την οποία σχολιάζει ο Dean είναι στην πραγματικότητα του θηριώδους λύκου Fenrir, από τη Σκανδιναβική μυθολογία. Οι καταστροφικές του δυνάμεις ήταν τόσο ισχυρές που οι θεοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τον φυλακίσουν. Στην φωτογραφία βλέπουμε επίσης το θεό Tyr, που είναι ξακουστός για τη δύναμη και το θάρρος του.


Dean: Yeah, MySpace, what the hell is that? Seriously, is that like some sort of porn site?

Το MySpace ήταν ένα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, προκάτοχος του Facebook, που βοηθούσε τους χρήστες να γνωρίσουν άλλους με παρόμοια ενδιαφέροντα. 


Το ξενοδοχείο όπου διαμένει η Dr. Silvia Pearlman είναι το Baskerville Motel – μια αναφορά στην ιστορία του Sherlock Holmes με τίτλο The Hound of the Baskervilles, η οποία πραγματεύεται έναν τεράστιο, βίαιο και -φαινομενικά- υπερφυσικό σκύλο. Όταν αναλαμβάνουν αρχικά την υπόθεση, οι Winchesters νομίζουν ότι κυνηγούν έναν μαύρο σκύλο.


Dean: Great. So we’ve gotta clean up these people’s mess for ’em? I mean, they’re not exactly squeaky clean. Nobody put a gun to their head and forced ’em to play Let’s Make a Deal.

Το Let’s Make A Deal είναι ένα τηλεπαιχνίδι που ξεκίνησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60.


Dean: Though this house probably ain’t up next on MTV Cribs, is it?

Το MTV Cribs είναι μια εκπομπή ριάλιτι που προσφέρει μια ματιά μέσα στα σπίτια των διασήμων.


Dean: Wasn’t for cash. Oh, who knows. Maybe this place is full of babes in Princess Leia bikinis.

Αναφορά στο Star Wars. [Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.]


Δείτε επίσης:

2×08 – Fun facts & Trivia (προσεχώς)

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα