Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα | 15×01 Back To The Future

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλες τις αναφορές που (πιθανότατα) δεν παρατηρήσατε στην πρεμιέρα της τελευταίας σεζόν του Supernatural:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ: “Back And To The Future”

Ο τίτλος του επεισοδίου είναι ξεκάθαρη αναφορά στην τριλογία ταινιών Back to the Future (Επιστροφή στο Μέλλον) της δεκαετίας του ’80.

Αν και οι ταινίες πραγματεύονται χρονοταξίδι, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο επεισόδιο. Εδώ ο τίτλος επιλέχθηκε επειδή όλες οι ψυχές που έστειλαν στην Κόλαση οι Winchesters στο παρελθόν έχουν επιστρέψει και στο μέλλον θα πρέπει πάλι να τις κυνηγήσουν.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

O δαίμονας που κυριεύει το νεκρό σώμα του Jack συστήνεται ως “Belphegor”. Στη Δαιμονολογία, ο Βεελφεγώρ (εβραϊκό όνομα που σημαίνει “Άρχοντας του Χάσματος”) είναι ένας από τους 7 Πρίγκιπες της Κόλασης. Σε όποιον τον καλούσε μπορούσε να χαρίσει πλούτη, τη δύναμη της ανακάλυψης και της εφευρετικότητας. Ο ρόλος του σαν δαίμονας ήταν να σπείρει διχόνοια ανάμεσα στους ανθρώπους και να τους παρασύρει στο Κακό εκμεταλλευόμενος την απληστία τους.

Τα σχόλια του δαίμονα στο επεισόδιο για το πόσο ελκυστικοί είναι πια οι άνθρωποι, και πως θεωρεί τον Dean πανέμορφο, ίσως είναι αναφορά στη σύνδεση του Belphegor με την ανηθικότητα και τα όργια. [πηγή]


Belphegor: Anyway, I’m guessing this whole, uh, hellmouth thing is kind of, uh, you?

Τα “Στόματα της Κόλασης” (Ηellmouths) είναι ουσιαστικά οι Πύλες της Κόλασης στη σειρά Buffy the Vampire Slayer. Επειδή η Κόλαση στο σύμπαν της Buffy δεν είναι ένα ενιαίο μέρος, αλλά αποτελείται από διάφορους κόσμους, τα hellmouths θα μπορούσαν να θεωρηθούν και πύλες μεταξύ παράλληλων διαστάσεων. Ένα “hellmouth” υπήρχε κάτω από το Λύκειο της πόλης Sunnydale και αποτελούσε πηγή τεράστιας υπερφυσικής δραστηριότητας, όπου τα σύνορα μεταξύ των διαστάσεων είναι πιο ισχνά. Η Buffy ήταν επιτετραμμένη με το να το κρατά πάντα σφραγισμένο. Το άνοιγμά του σήμανε και την καταστροφή του Sunnydale. [πηγή]

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δαίμονας Belphegor ήταν ένας από τους κύριους εχθρούς της Buffy στην τριλογία μυθιστορημάτων The Gatekeeper που βασίζονται στη σειρά. [πηγή]


Ο Belphegor αναφέρει ότι την τελευταία φορά που ήταν επί της γης οι άνθρωποι λάτρευαν έναν γιγάντιο βράχο που είχε σχήμα “τεράστιου ανδρικού μορίου”. Πιθανότατα αναφέρεται στο λεγόμενο “Rudson Monolith“, τον ψηλότερο μεγάλιθο του Ηνωμένου Βασιλείου που χρονολογείται από τη Νεολιθική Εποχή (10000 – 4500 πΧ), και όντως έχει σχήμα φαλλού. [πηγή]

Μάλιστα, η ατάκα αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, αν αναλογιστεί κανείς ότι, στην Παράδοση, ο Belphegor συχνά απεικονιζόταν με φαλλικό σχήμα.


Το επεισόδιο διαδραματίζεται στην κωμόπολη του Harlan, κοντά στο Lebanon, η οποία βλέπουμε να έχει Σερίφη, αρκετές επιχειρήσεις, και σχολείο (“John C. Harlan High School”). Στην πραγματικότητα, το Harlan είναι ένας μικρός οικισμός στο Smith County του Kansas (εκεί που ανήκει και το πραγματικό Lebanon), χωρίς δική του αυτοδιοίκηση, που εδώ και λίγα χρόνια δεν έχει πια ούτε σχολείο. [πηγή]


Λίγο πριν την πυροβολήσει με αλάτι, ο Dean αποκαλεί τη Γυναίκα στα Λευκά ειρωνικά “Casper“, όπως το ομώνυμο φιλικό φαντασματάκι των κινουμένων σχεδίων. Έτσι την είχε αποκαλέσει κι ο Sam την πρώτη φορά που την κυνήγησαν, στον πιλότο της σειράς, διερωτώμενος αν θα την πυροβολήσει στο κεφάλι.

Fun Facts & Trivia

Τραγούδια

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα