Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα – 15×12 Galaxy Brain

Must Try

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Παρακάτω θα βρείτε όλες τις αναφορές που ενσωμάτωσαν στο 12ο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν του Supernatural οι σεναριογράφοι Meredith Glynn & Robert Berens κι ο σκηνοθέτης Richard Speight Jr. :

ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ: “Galaxy Brain”

“Galaxy Brain” (= μυαλό γαλαξίας) είναι ένας όρος που γεννήθηκε από ένα meme του 2017 και χρησιμοποιείται συνήθως σαν κεκαλυμμένη προσβολή προς κάποιον που πιστεύει ότι έχει μια έξυπνη ιδέα ή γνώμη, την οποία οι άλλοι θεωρούν γελοία. [πηγή]

Εν προκειμένω, ο τίτλος μπορεί να αναφέρεται στους Winchesters και στην ανώτατου επιπέδου… ηλιθιότητά τους (η Θερίστρια την αποκάλεσε “Winchester stupid”). Σε δεύτερη ανάλυση, μπορεί και να αναφέρεται στον ίδιο τον Chuck που νομίζει ότι είναι έξυπνος, αλλά τελικά αγνοεί όσα συμβαίνουν πίσω από την πλάτη του.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Το κατάστημα ηλεκτρονικών όπου μπαίνει ο Chuck στη Γη-2 ονομάζεται “Radio Shed”, προφανές κλείσιμο του ματιού στη διάσημη αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων RadioShack.

Στο Radio Shed, ακούμε από το ραδιόφωνο ότι η Hilary Clinton είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ και βρίσκεται εν μέσω της εκστρατείας για την επανεκλογή της. Στο δικό μας κόσμο, το 2016, η Clinton είχε χάσει τις εκλογές από τον Donald Trump, ο οποίος κάνει τώρα προεκλογική εκστρατεία για τη δεύτερη θητεία του ως πλανητάρχης. Οι παράγωγοί του Supernatural έχουν ρίξει κατά καιρούς πολλές μπηχτές εναντίον του Trump στους διαλόγους της σειράς.

Όπως έχουμε ξαναπεί και στις αναλύσεις παλαιότερων επεισοδίων, η ονομασία “Γη-Δυο” (Earth-Two) παραπέμπει στο πολυσύμπαν των κόμικς της DC.


Jack: Guys, what about this? La Piegatrice Mondiale. It’s an old Italian spell — Stregherian magic. It means “The World Bender.”
Dean: What are the ingredients?
Jack: Basic stuff — crystals, herbs, and the, uh… “liver of a mandragora.”

Η “Stregheria” (αρχαϊκή ιταλική λέξη που σημαίνει ‘μαγεία’) είναι ένα είδος μαγείας με ρίζες στη Νότια Ευρώπη, που συνδέεται με τους Ιταλο-Αμερικανούς, κυρίως. Συχνά ονομάζεται και “La Vecchia Religione” (= Παλιά Θρησκεία). Η Stregheria έχει αρκετές ομοιότητες, αλλά και κάποιες διαφορές φυσικά, με τη νεοπαγανιστική θρησκεία Wicca. [πηγή]

Οι μανδραγόρες (καμία σχέση με το ομώνυμο φυτό) ήταν μυθικά δαιμονικά πλάσματα που παρουσιάζονταν ως κούκλες και είχαν το ρόλο συμβούλου ενός μάγου ή μιας μάγισσας. [πηγή]


Chuck: You know, unwinding whole worlds, some take a snap, but others are more complex. They’ll need more time. Attention.

Το “snap” (= χτύπημα των δακτύλων) είναι μια λέξη που στην ποπ-κουλτούρα έχει συνδεθεί με τις πράξεις του Thanos στις ταινίες Avengers: Infinity War και Avengers: Endgame, όπου ο εν λόγω κακός, παίρνοντας στα χέρια του τα Πετράδια της Αιωνιότητας, κατάφερε με ένα χτύπημα των δαχτύλων του να αφανίσει το 50% όλων των ζωντανών πλασμάτων σε ολόκληρο το σύμπαν. Παρόμοια, έχουμε δει τον Chuck να χτυπάει τα δάχτυλά του όταν θέλει να σκοτώσει ή να εξαφανίσει κάποιον.


Πριν την είσοδο του Chuck (Rob Benedict) στο κατάστημα ηλεκτρονικών της Γης-2, ακούμε το τραγούδι “Pop Tart Heart” των Louden Swain. Τραγουδιστής του συγκροτήματος είναι, φυσικά, ο ίδιος ο Benedict!

Στην ίδια σκηνή, ο ραδιοφωνικός εκφωνητής “Jimmy Jack” που λέει τις ειδήσεις, είναι ο εκτελεστικός παραγωγός του Supernatural, Robert Singer.


Περιμένοντας τους Winchesters να επιστρέψουν από το Sioux Falls, ο Castiel κι ο Jack παίζουν το επιτραπέζιο παιχνίδι “Σκορ 4” (“Connect Four” στα αγγλικά) . Στο παιχνίδι, που είναι μια εξελιγμένη μορφή τρίλιζας, υπάρχουν κυκλικές πλακέτες δυο χρωμάτων που πρέπει να τοποθετηθούν σε μια σχάρα επτά στηλών κι έξι γραμμών. Οι δυο παίκτες επιλέγουν από ένα χρώμα κι έπειτα ρίχνουν μια πλακέτα κάθε φορά σε μια από τις στήλες. Στόχος τους είναι να είναι οι πρώτοι που θα συνδέσουν 4 πλακέτες του δικού τους χρώματος, οριζόντια, κάθετα ή διαγώνια. [πηγή]

Αυτή η σκηνή δεν ήταν αρχικά στο σενάριο και την πρόσθεσε ο σκηνοθέτης Richard Speight, επειδή προφανώς ήθελε κάτι εισαγωγικό για να μην είναι απότομη η επιστροφή των Winchesters στο Καταφύγιο. Σύμφωνα με τον σεναριογράφο Robert Berens, ο Speight την έχτισε μαζί με τον Misha Collins (Castiel). Δεν μπορώ να αγνοήσω τη σημειολογική/συμβολική σημασία της επιλογής του συγκεκριμένου επιτραπέζιου (και τη νίκη του Jack στην παρτίδα), αφού οι τέσσερίς τους επανενώθηκαν σε αυτό το επεισόδιο, μετά την επιστροφή του μικρού.


Το τραγούδι που τραγουδά η Kaia όσο βρίσκεται παγιδευμένη στο Κακό Μέρος ονομάζεται “Miss Mary Mack” (ή σκέτο “Mary Mack“). Πρόκειται για ένα παιδικό τραγουδάκι (γνωστό στις αγγλόφωνες χώρες παγκοσμίως) με το οποίο τα παιδάκια χορεύουν και χτυπάνε παλαμάκια στο ρυθμό. [πηγή]

Fun Facts & Trivia

Τραγούδια

- Advertisement -spot_img
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
- Advertisement -

Latest

- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img