Fun facts & Trivia – 15×08 Our Father, Who Aren’t in Heaven

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Σε αυτό το άρθρο σας έχω μαζέψει όλες τις κρυμμένες μικρολεπτομέρειες του mid-season finale της τελευταίας σεζόν του Supernatural: σεναριακά μυστικά, ιδιαίτερες σκηνοθετικές επιλογές και παρασκηνιακά ευτράπελα! Και μην ξεχάσετε να τσεκάρετε και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα για ακόμα περισσότερα easter eggs!

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ (CONTINUITY)

Αποκαλύπτεται στο επεισόδιο ότι η υποτιθέμενη “τρέλα” που είχε πλήξει τον Μιχαήλ κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του στο Κλουβί μαζί με τον Εωσφόρο, ήταν ψέμα του Διαβόλου, το οποίο, μάλιστα, τροφοδότησε για τους δικούς του λόγους κι ο Chuck.

Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι ο Μιχαήλ κι ο Adam ήρθαν σε κάποιου είδους συμφωνία μέσα στο Κλουβί και μοιράζονται το σώμα του μικρού ειρηνικά. Η σχέση μεταξύ τους είναι αμοιβαία φιλική, όπως φαίνεται από τους διαλόγους που έχουν οι δυο τους καθ’όλη τη διάρκεια του επεισοδίου και από το γεγονός ότι ο Μιχαήλ αποζητά και σέβεται τις συμβουλές του Adam. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάποιο αγγελικό ον να έχει τέτοιου είδους ισορροπία με το ανθρώπινο δοχείο του. Μάλιστα, στην προηγούμενη σεζόν, ο Dean είχε περιγράψει την κυρίευσή του από τον άλλο Μιχαήλ σαν “πνιγμό”.


Ο τρόπος που ο Μιχαήλ σκοτώνει τη Λίλιθ, τυλίγοντάς τη με ένα εκτυφλωτικό φως και καίγοντάς τη εκ των έσω, θυμίζει την τάση της Λίλιθ να επιτίθεται στα θύματά της με ένα εκτυφλωτικό φως πριν τα σκοτώσει, όπως είδαμε στο 3×12 Jus in Bello και στο 3×16 No Rest for the Wicked. Μάλιστα, πιστεύαμε ότι είχε σκοτώσει τη Nancy Fitzgerald και τον Victor Henriksen με αυτόν τον τρόπο, μέχρι που ο ίδιος ο Henriksen αποκάλυψε τον αληθινό τρόπο που τους σκότωσε, κατά τη διάρκεια της Ανάστασης των Μαρτύρων στο 4×02 Are You There, God? It’s Me, Dean Winchester.


Βλέπουμε στο επεισόδιο τον Μιχαήλ, ολόκληρο γομάρι-Αρχάγγελο, να συμπεριφέρεται σαν πεισματάρικο παιδί και να κρύβεται πίσω στο μυαλό του Adam, αρνούμενος να ακούσει την αλήθεια για τον Θεό. Αυτή η ανώριμη στάση θυμίζει τον Εωσφόρο της 11ης σεζόν που συμπεριφερόταν σαν αντιδραστικός έφηβος προς τον Chuck. Κι εκείνος είχε κρυφτεί, στο δωμάτιο του Sam, για να αποφύγει τον Πατέρα του.


Όταν ο Castiel δείχνει στον Μιχαήλ την αλήθεια για το Θεό, βλέπουμε σκηνές από το παρελθόν:

  • Τον Θεό να παριστάνει τον Προφήτη Chuck Shurley (The Monster at the End of This Book).
  • Την Amara να υπερισχύει του Θεού (We Happy Few).
  • Τον Μιχαήλ την εναλλακτικής διάστασης να εισβάλει στη Γη (Let the Good Times Roll).
  • Το Θεό να αποκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις και να σκοτώνει τον Jack (Moriah).

Στην αρχή του επεισοδίου, οι Winchesters επιστρατεύουν τη βοήθεια του Donatello για να ψάξει στη Δαιμονική Πλάκα κάποιον τρόπο για νικήσουν το Θεό, κι ο απρόθυμος Προφήτης τους ζητάει να τον σκοτώσουν “όταν τρελαθεί ξανά“. Αυτό το… καρφάκι αναφέρεται στα γεγονότα του 13×14 Good Intentions, όπου η σκοτεινή δύναμη της Πλάκας διέφθειρε τον Donatello επειδή δεν έχει ψυχή και προσπάθησε να σκοτώσει τους Winchesters πριν τον ρίξει ο Castiel σε κώμα από το οποίο ξύπνησε σχεδόν ένα χρόνο μετά. (Δεν το λες ότι έχει κι άδικο ο άνθρωπος.)


Όταν Sam χρησιμοποιεί την έκφραση “αχίλλειος πτέρνα“, ο Dean φαίνεται να μην γνωρίζει τη σημασία της. Αυτό μπορεί να μας χάρισε έναν αστείο διάλογο, κι ένα ακόμα επικό bitch face του Sam, αλλά πρόκειται για σεναριακό λάθος, αφού στο παρελθόν ο Dean έχει χρησιμοποιήσει τη φράση, μεταξύ άλλων, στο 5×04 The End:

Dean: Long story. The point is… maybe we are each other’s Achilles heel. Maybe they’ll find a way to use us against each other, I don’t know. I just know we’re all we’ve got. More than that. We keep each other human.

Επίσης, ο Dean ήξερε τη σημασία της έκφρασης όταν τη χρησιμοποίησε ο Sam σχετικά με τη Veritas στο 6×06 You Can’t Handle the Truth, ενώ τη χρησιμοποιεί και ο ίδιος όταν τσακώνεται με τον Samuel Campbell για τις δαιμονικές συμφωνίες στο 6×10 Caged Heat.

ΣΕΝΑΡΙΑΚΕΣ ΜΙΚΡΟΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ (TRIVIA)

Αποκαλύπτεται ότι η Rowena, μετά τη θυσία της στο The Rupture, ανέβηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο θρόνο ως Βασίλισσα της Κόλασης. Το όνομα της Ruth Connell εμφανίστηκε στους τίτλους τέλους για να κρατηθεί ως έκπληξη η επιστροφή της Rowena στο επεισόδιο.


Στο εστιατόριο, ο Adam τρώει φαγητά που θα άρεσαν και στον Dean. Μάλιστα, παραγγέλνει κι ένα κομμάτι τούρτα, το οποίο, όπως συμβαίνει συχνά στον Dean με τις πίτες, δεν καταφέρνει να φάει ποτέ, εξαιτίας της Λίλιθ. Ο Μιχαήλ σπρώχνει αηδιασμένος το πιάτο με την τούρτα μακρυά του, αφότου σκοτώνει τη δαιμόνισσα.


Το επεισόδιο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο Adam βρίσκεται στο Καταφύγιο των Ανθρώπων των Γραμμάτων. Άρα, τώρα πια όλα τα μέλη της οικογένειας Winchester έχουν βρεθεί στο Καταφύγιο.


Η έντρομη σερβιτόρα που σερβίρει τον Chuck στο καζίνο ονομάζεται Jessica, όπως και η πρώτη κοπέλα του Sam. (Τυχαίο; Σε αυτή τη φάση, τίποτα δεν είναι τυχαίο στη σειρά!)


Στο The Monster at the End of This Book (το οποίο έγινε στην πορεία το κομβικότερο επεισόδιο ολόκληρης της σειράς), ο Dean είχε προειδοποιήσει τη Λίλιθ ότι αν δεν έφευγε πριν φτάσει ο Αρχάγγελος Ραφαήλ, θα γινόταν στάχτη. Αυτή ήταν τελικά η μοίρα της, αφού την κάνει στάχτη ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σε αυτό το επεισόδιο.


Σε αυτό το επεισόδιο φαίνεται η τεράστια διαφορά δύναμης του Μιχαήλ σε σχέση με τους υπόλοιπους Αρχαγγέλους, και ειδικότερα εδώ με τον Ραφαήλ. Στην 6η σεζόν είδαμε το Ραφαήλ να ζητά από τον Crowley το ξόρκι της Eleanor Visyak για να ανοίξει το Καθαρτήριο (The Man Who Knew Too Much), ενώ εδώ βλέπουμε τον Μιχαήλ να ανοίγει αβίαστα, με το χτύπημα των δαχτύλων του, ένα ρήγμα προς το Καθαρτήριο.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ FUN FACTS

O Jake Abel επέστρεψε μετά από 10 χρόνια απουσίας στο Supernatural κι ανέλαβε έναν απαιτητικό διπλό ρόλο. Πολύτιμος βοηθός του στα γυρίσματα ο ντουμπλέρ του, που έμαθε κι αυτός όλους τους διαλόγους για να τους παίζουν μαζί εναλλάξ.


Το εστιατόριο όπου ο Adam κι ο Μιχαήλ συναντούν τη Λίλιθ ονομάζεται “Jaci’s” από τη γυναίκα του Richard Speight, Jaci Hays.


Στο εστιατόριο, ενόσω συζητά ο Adam με τον Μιχαήλ ακούγεται το τραγούδι Goin’ Straight των Dick Jr. & the Volunteers. Αυτό είναι το συγκρότημα του Richard Speight, που σκηνοθέτησε και το επεισόδιο, και το τραγούδι ανήκει στον πρώτο τους δίσκο με τίτλο The Dance and How to Do It:


Ο Richard Speight σχεδίασε με τέτοιον τρόπο τη σκηνή μάχης στην Κόλαση, μαζί με τον Rob Hayter (stunt coordinator) και τον Kirk Jacques (fight coordinator) για να αναδείξει τη δουλειά των γυναικών κασκαντέρ της σειράς. Κατά τη διάρκεια της μάχης, μάλιστα, ο Jensen Ackles αυτοσχεδίασε την ξεκαρδιστική ατάκα “Νικάει κανένας από εμάς;


Ο Richard Speight κι ο Rob Benedict (Chuck) είναι χρόνια φίλοι, και μάλιστα, παρουσιάζουν μαζί τα συνέδρια του Supernatural εδώ και μια δεκαετία. Κι όμως, το Our Father Who Aren’t In Heaven σηματοδότησε την πρώτη φορά που δουλεύουν μαζί σε κάποιο επεισόδιο της σειράς!

Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Τηλεθέαση

Τραγούδια

Ατάκες

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα