Supernatural Ιστορία: Το Κλουβί του Εωσφόρου

0
8

Lucifer's PortalΧαρακτηριστικά

Αφού εκδιώχθηκε από τον Παράδεισο επειδή αψήφησε το Θεό, ο Εωσφόρος αποφάσισε να εξοργίσει το Θεό διαστρεβλώνοντας μια ανθρώπινη ψυχή και δημιουργώντας τον πρώτο δαίμονα. Μετά από αυτό, ο Θεός έστειλε τον Μιχαήλ να φυλακίσει τον Εωσφόρο, σε ένα χάσμα, γνωστό με το όνομα το ‘Κλουβί του Εωσφόρου‘, το οποίο κλειδώθηκε με 600 σφραγίδες.

Το εσωτερικό του Κλουβιού, σύμφωνα με Castiel, είναι πολύ καλά φυλασσόμενο, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη κι άλλων στο Κλουβί ή θα μπορούσε να σημαίνει απλώς ότι το Κλουβί είναι κάποιο είδος λαβύρινθου. Κατά την παραμονή του στο Κλουβί, ο Sam λέει ότι περιβαλλόταν από ‘άσβηστες φλόγες’, περιγραφή που ταιριάζει και με αυτή του Θανάτου που χαρακτήρισε το Κλουβί ως ‘πύρινο λάκκο’.

Για να ανοίξει το Κλουβί χρειάστηκε να σπάσουν μόνο οι 66 από τις 600 σφραγίδες που το κρατούν κλειδωμένο. Ένας άλλος τρόπος να ανοίξει κάποιος το Κλουβί είναι τα δαχτυλίδια των Καβαλάρηδων της Αποκάλυψης, τα οποία αν ενωθούν  σχηματίζουν ένα είδος κλειδιού που μπορεί να ανοίξει το Κλουβί οπουδήποτε.

Όμως, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μπει και να βγει κάποιος από το Κλουβί (χωρίς να το ανοίξει), αλλά χρειάζεται ειδικές δυνάμεις και ικανότητες, και ελάχιστα πλάσματα μπορούν να το κάνουν. Αντίθετα με τους περισσότερους αγγέλους, οι νεράιδες, συμπεριλαμβανομένου και του βασιλιά τους, εικάζεται ότι είναι σε θέση να εισέλθουν στο Κλουβί μυστικά, καθώς έχουν έναν τρόπο να περνούν τις «πίσω πόρτες» των φυλακών. O Θάνατος επίσης μπόρεσε να εισέλθει και να εξέλθει από το Κλουβί αβίαστα.

Η επικοινωνία είναι δυνατή από το Κλουβί. Ο Εωσφόρος είναι σε θέση να μιλήσει με τον Αζαζέλ, αφού πρώτα ο Αζαζέλ εκτέλεσε ένα συγκεκριμένο τελετουργικό στη Γη, με το οποίο επέτρεψε στον Εωσφόρο να επικοινωνήσει μαζί του μέσω ενός αγωγού. Μετά την απελευθέρωση της Amara, υποτακτικοί δαίμονες του Crowley αναφέρουν πως ακούνε κραυγές να προέρχονται από το Κλουβί.

Τοποθεσία

Η ακριβής τοποθεσία του Κλουβιού είναι αρκετά ασαφής. Φαίνεται να είναι στο ίδιο το βασίλειο της Κόλασης, αν και προφανώς διαχωρίζεται από την πλευρά της Κόλασης όπου ζουν και παράγονται οι δαίμονες. Αυτό φάνηκε όταν χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του Azazel για να δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας με τον Εωσφόρο. Εντοπίζει τελικά μια πύλη του Κλουβιού και επικοινωνεί με τον Εωσφόρο από το Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας, το οποίο υπονοείται ότι είναι ο τόπος όπου ο Θεός αρχικά εξόρισε τον Εωσφόρο. Στο ίδιο μοναστήρι ο Sam σπάει άθελά του την τελευταία σφραγίδα, ανοίγοντας το Κλουβί.

Το άνοιγμα του Κλουβιού, όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια, μπορεί να γίνει οπουδήποτε, κι όχι απαραίτητα μέσω σπασίματος Σφραγίδων (ίσως οι Σφραγίδες χρειάζεται να σπάσουν μια φορά και μετά το μόνο που χρειάζεται είναι το ‘κλειδί’ των Καβαλάρηδων). Ο Dean είναι σε θέση να ανοίξει το Κλουβί με τα δαχτυλίδια των Καβαλάρηδων σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, και αργότερα ο Sam τα χρησιμοποιεί για να ανοίξει το Κλουβί στο Νεκροταφείο Stull. Το γεγονός ότι η πύλη  μπορεί να ανοίξει σε διαφορετικές τοποθεσίες υπονοεί την ύπαρξη του Κλουβιού σε μια παράλληλη με τη δική μας διάσταση.

Η πεποίθηση ότι το Κλουβί βρίσκεται στη Κόλαση, επιβεβαιώνεται κι από άλλα δυο πράγματα: ο Sam αναφέρεται στο χρόνο του στο Κλουβί ως «Κόλαση», κι ο Θάνατος λέει ότι πρέπει «να πάει στην Κόλαση» για να ανακτήσει την ψυχή του Sam .

Στον 11ο κύκλο, το Κλουβί τελικά παρουσιάζεται ότι είναι ένα κουτί, το οποίο κρέμεται από πολλαπλές αλυσίδες και περιβάλλεται από μαύρα σύννεφα. Στο επεισόδιο 11×09 O Brother, Where Art Thou?, ο Crowley επιβεβαιώνει ότι το Κλουβί βρίσκεται σε ένα από τα πιο μακρινά σημεία της Κόλασης.

Η σεναριογράφος Sera Gamble περιέγραψε το Κλουβί ως «ο πάτος από τα χαμηλότερα βάθη του ένατου κύκλου του χειρότερου κομματιού της Κόλασης.«

SamLuciferCage fall

Ιστορία

Το 1972, ο Azazel κυριεύει έναν ιερέα στο Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας και σκοτώνει 8 μοναχές στο παρεκκλήσι. Αυτό του επέτρεψε να μιλήσει με τον φυλακισμένο Εωσφόρο, ο οποίος του αποκαλύπτει ότι η Lilith είναι απαραίτητη για να σπάσει τις 66 σφραγίδες που τον κρατούν αιχμάλωτο στο Κλουβί και ότι πρέπει να βρει ένα πολύ ιδιαίτερο παιδί (για να εκτελέσει το σχέδιο και να γίνει το δοχείο του).

Αυτό το γεγονός ήταν η απαρχή του σχεδίου του Azazel για τα ψυχοκινητικά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του Sam, και όλων όσων οδήγησαν στο σπάσιμο των 66 σφραγίδων και την απελευθέρωση του Εωσφόρου. Η πρώτη και η τελευταία σφραγίδα ήταν καθορισμένες: η πρώτη ήταν μια ενάρετη ψυχή να διακορευτεί στην Κόλαση (o Dean γίνεται βασανιστής) και η τελευταία σφραγίδα ήταν ο θάνατος του πρώτου δαίμονα (ο Sam σκοτώνει τη Lilith). 

Το 2008, μετά την επιστροφή του Dean από την Κόλαση, ο Castiel αποκαλύπτει ότι η  Lilith προσπαθεί να σπάσει τις σφραγίδες που κλειδώνουν το Κλουβί, προκειμένου να απελευθερώσει τον Εωσφόρο. Ο Dean αργότερα μαθαίνει ότι η πρώτη σφραγίδα έσπασε όταν ήταν στην Κόλαση, τη στιγμή που, κάτω από το βάρος των βασανιστηρίων, άρχισε ο ίδιος να βασανίζει ψυχές. Ο Sam συνεχίζει τις μυστικές αποστολές με την Ruby αναπτύσσοντας τις ικανότητές του, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να πίνει δαιμονικό αίμα. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ότι θα μπορέσει να σκοτώσει την Lilith και να εμποδίσει το άνοιγμα από το Κλουβί του Εωσφόρου. Το 2009, ο Sam απελευθερώνει εν αγνοία του τον Εωσφόρο από το Κλουβί με τη δολοφονία της Lilith στο Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας καθώς αποκαλύπτεται ότι αυτή ήταν η τελευταία από τις 66 σφραγίδες.

Καθώς ο Sam και ο Dean προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν έναν τρόπο για να σταματήσουν τον Εωσφόρο και την επικείμενη Αποκάλυψη, ο Γαβριήλ τους λέει ότι ο κάθε ένας από τους Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης έχει στην κατοχή τους ένα δαχτυλίδι-τοτέμ της δύναμής τους. Όλα μαζί τα δαχτυλίδια αν ενωθούν  σχηματίζουν μια συσκευή-κλειδί που μπορεί να ανοίξει εκ νέου το Κλουβί οπουδήποτε. Μετά τη συλλογή όλων των δαχτυλιδιών, o Sam καταστρώνει ένα σχέδιο στο οποίο θα επιτρέψει τον Εωσφόρο να τον κυριεύσει, και στη συνέχεια να τον αναγκάσει να μπει στο Κλουβί. Η αρχική προσπάθεια αποτυγχάνει, αλλά όταν ο Εωσφόρος αντιμετωπίζει Μιχαήλ στο Νεκροταφείο Stull, o Sam ενεργοποιεί τα δαχτυλίδια και ανοίγει το Κλουβί, καταφέρνει να κερδίσει αρκετό έλεγχο για να αναγκάσει τον εαυτό του (και τον Εωσφόρο) μέσα. Ο Μιχαήλ (που έχει κυριεύσει τον Adam) προσπαθεί να τον σταματήσει, αλλά παρασέρνεται κι ο ίδιος μέσα.

Αποκαλύφθηκε ότι Castiel ήταν αυτός που έβγαλε τον Sam από το Κλουβί. Ο Castiel υπερεκτίμησε τις αγγελικές δυνάμεις του, με αποτέλεσμα η ψυχή του Sam να αποκοπεί από το σώμα του και να μείνει πίσω στο Κλουβί. Παρά την πολυπλοκότητα της αποστολής, ο Θάνατος εισχώρησε στο Κλουβί, και ανάκτησε επιτυχώς την ψυχή του Sam, την οποία στη συνέχεια επανατοποθέτησε μέσα στον Sam. Ως αντάλλαγμα για την σωτηρία της ψυχής του μικρού Winchester, ο Dean επέστρεψε στο Θάνατο το δαχτυλίδι του (6×11). 

Ο Sam αρχίζει επίσης να έρχεται αντιμέτωπος με αναδρομές στο παρελθόν ή οράματα από το μαρτύριό του στο Κλουβί. Όταν ο Sam τελικά πηγαίνει στην Κόλαση για να αντιμετωπίσει τον Εωσφόρο με τον Crowley και την Rowena, μαθαίνει ότι οι συνέπειες από την απελευθέρωση της Amara είχαν τεράστια επίδραση στην Κόλαση, με αποτέλεσμα να προκληθούν ρωγμές στο Κλουβί. Μέσα από αυτές τις ρωγμές ο Εωσφόρος είχε καταφέρει να προσεγγίσει και να στείλει στον Sam τα οράματα από το Κλουβί. Ο Εωσφόρος μπόρεσε τελικά να ξεφύγει από το Κλουβί στο επεισόδιο 11×10 The Devil in the Details αφού χρησιμοποίησε τον Castiel ως “δοχείο” του, αφήνοντας τον Μιχαήλ, ο οποίος είχε γίνει κατατονικός λόγω της φυλάκισής του, μόνο στο Κλουβί.

Ο Ραφαήλ είχε επίσης προσπαθήσει να ανοίξει εκ νέου το Κλουβί για να απελευθερώσει τον Εωσφόρο και τον Μιχαήλ, αλλά τελικά απέτυχε (6×03).

Μετά την απελευθέρωση του Σκοταδιού (11×01), μια ζωώδης κραυγή λέγεται ότι ακούστηκε στην Κόλαση προερχόμενη από το Κλουβί. Όπως ενημέρωσαν οι δαίμονες τον Crowley, η κραυγή έσπειρε τον πανικό στη μιση Κόλαση, καθώς πιστεύουν ότι ο Μιχαήλ ή ο Εωσφόρος προσπάθησαν να τους προειδοποιήσουν για το επερχόμενο Σκοτάδι. 

Σημείωση: Με τον θάνατό της Lilith (που θεωρητικά ήταν η απόλυτη τελευταία Σφραγίδα) δεν είναι ξεκάθαρο αν το Κλουβί μπορεί να ανοίξει ξανά τώρα πια με το σπάσιμο 66 διαφορετικών  Σφραγίδων. Επίσης, επειδή η τύχη των δαχτυλιδιών του Λοιμού, του Πολέμου και του Λιμού είναι άγνωστη, και επειδή δεν ξέρουμε τι απέγινε το δαχτυλίδι του Θανάτου αφότου τον σκότωσε (;) ο Dean (10×23), θεωρούμε ότι το άνοιγμα του Κλουβιού χρησιμοποιώντας τα 4 δαχτυλίδια των Καβαλάρηδων είναι μάλλον απίθανο.

ΠΗΓΗ