Πώς γυρίστηκε το series finale του Supernatural με τους περιορισμούς λόγω COVID-19

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Στις 15 σεζόν του Supernatural, ο Sam κι ο Dean Winchester έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάθε είδους τέρας, έχουν πάει στην Κόλαση κι έχουν επιστρέψει. Αλλά το 2020 έφερε τη σειρά αντιμέτωπη με κάτι που ίσως δεν κατάφερνε να υπερνικήσει: μια παγκόσμια υγειονομική κρίση που έβαλε λουκέτο σε όλες τις παραγωγές του Hollywood. Όταν το στούντιο στο Βανκούβερ έκλεισε στις 13 Μαρτίου λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, είχαν ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα του προτελευταίου επεισοδίου. Μετά το επιτυχές γύρισμα 325 επεισοδίων, θα μπορούσε να είναι τόσο άδοξο το τέλος μιας σειράς που έζησε περισσότερο κι από το κανάλι στο οποίο γεννήθηκε;

Ναι, προς στιγμήν φοβηθήκαμε, αλλά τώρα πια δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Πριν λίγες μέρες, το Supernatural ολοκλήρωσε την παραγωγή του series finale, φέρνοντας την ιστορία των αδερφών Winchester σε ένα τέλος. Η Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, όπου γυρίζεται η σειρά, έχει διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας πολύ καλά, και οι παραγωγές στην περιοχή επανεκκινήθηκαν τον Ιούλιο. Το Supernatural ήταν η πρώτη σειρά της Warner Bros. που ξεκίνησε ξανά τα γυρίσματα εκεί, και ακολούθησαν τα Batwoman και Riverdale.

Ο Robert Singer, showrunner, εκτελεστικός παραγωγός και σκηνοθέτης της σειράς, δήλωσε στο Variety ότι η παραγωγή των 2 τελευταίων επεισοδίων, που ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου, πήγε περίφημα. Ο Singer είναι στη σειρά από την 1η σεζόν της, και το ίδιο ισχύει για πολλά άτομα του συνεργείου και των υπευθύνων παραγωγής — το οποίο ήταν σίγουρα θετικό σε αυτές τις ιδιόμορφες συνθήκες. “Είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή,” δήλωσε ο singer. Υπό κανονικές συνθήκες, τα γυρίσματα ενός επεισοδίου παίρνουν 8 μέρες για να ολοκληρωθούν, αλλά τώρα αφιέρωσαν από 9 ημέρες για το κάθε ένα από τα δυο επεισόδια που απέμεναν, λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις που σαφώς θα υπήρχαν. Ο Singer είπε ότι η δυσκολότερη μέρα τους διήρκησε 12 ώρες.

Η σειρά γυρίστηκε με βάση τα πρωτόκολλα περί COVID-19 που συμφώνησαν όλα τα σωματεία σε ΗΠΑ και Καναδά: όλοι φορούν μάσκα συνεχώς, το συνεργείο τηρεί τις αποστάσεις και την προσωπική υγιεινή, και εντατικοποιούνται οι διαδικασίες εξυγίανσης των χώρων γυρισμάτων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή – περίπου 360 άτομα σύμφωνα με τη Warner Bros. – έκαναν τεστ 3 φορές την εβδομάδα. Αυτό το συνεργείο είναι μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, εξήγησε ο Singer, γιατί οι εργαζόμενοι που κανονικά δουλεύουν με ημερομίσθιο – οι ηλεκτρολόγοι για παράδειγμα – προσλήφθηκαν να είναι εκεί με πλήρες ωράριο. Ένας εκπρόσωπος της WB είπε ότι η παραγωγή χωρίστηκε σε 7 ομάδες, για να υπάρχει κοινωνική αποστασιοποίηση, κι ο Singer πρόσθεσε πως “όποιος μπορούσε να δουλέψει από το σπίτι, δούλευε από το σπίτι.

Ένα επιπλέον εμπόδιο για το Supernatural – κι όλες τις αμερικανικές σειρές που γυρίζονται στον Καναδά – είναι το ότι τα καναδικά σύνορα απαιτούν αυστηρή καραντίνα 14 ημερών για όλους τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Ο Singer, που σκηνοθέτησε το series finale, το οποίο γράφτηκε από τον έτερο showrunner Andrew Dabb, μπήκε στη χώρα στις αρχές Αυγούστου για να μείνει σε καραντίνα. Στη συνέχεια, είχε μια εβδομάδα για την προετοιμασία του επεισοδίου, κατά την οποία, όμως, δεν μπορούσε να πάει στο πλατώ, γιατί τον είχαν χαρακτηρίσει ως “ομάδα γραφείου”. “Κάτι το οποίο ήταν πολύ παράξενο,” είπε.

Η καραντίνα είναι σίγουρα ταλαιπωρία, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Ο ηθοποιός Jim Beaver, που παίζει τον Bobby Singer (ναι, ο χαρακτήρας πήρε το όνομά του από τον προαναφερθέντα Singer), ήρθε αεροπορικώς από το Λος Άντζελες, έμεινε 2 εβδομάδες καραντίνα, και “την επόμενη μέρα γυρίσαμε αυτά που έπρεπε να γυρίσουμε,” είπε.

Μιλώντας και αυτοί στο Variety, οι δυο πρωταγωνιστές του Supernatural, Jared Padalecki και Jensen Ackles, μίλησαν για την ευθύνη που ένοιωσαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ακόμα και στο Βανκούβερ, όπου η ζωή είναι αρκετά φυσιολογική τώρα. Αν ήταν απρόσεκτοι, “θα σήμαινε το κλείσιμο της παραγωγής και όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έμεναν χωρίς δουλειά πάλι, οπότε όλοι ήμασταν πιο προσεκτικοί από όσοι χρειάζεται,” εξήγησε ο Padalecki. “Όλοι νοιώσαμε την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν βγαίναμε τα σαββατοκύριακα,” πρόσθεσε, κι ο Ackles συμφώνησε: “Όλοι το πήραν πολύ σοβαρά.

Θα έλεγα ότι το να είμαστε στο πλατώ ήταν ασφαλέστερο από το να επιστρέφω στο διαμέρισμά μου, επειδή […] όλοι ήταν υγιείς κι όλοι εξετάζονταν τόσο συχνά που ήξερες ότι δεν υπήρχε κανείς φορέας του ιού,” συνέχισε ο Ackles. “Προσέχω πάρα πολύ, και θα ένοιωθα άνετα ακόμα και να αγκαλιάσω τα μέλη του συνεργείου, μόνο και μόνο επειδή ξέρω πόσο προσεκτικοί ήταν όλοι.

Ειναι ένας νέος κόσμος οι παραγωγές εν μέσω πανδημίας. Κι όλα αυτά τα επιπλέον πραγματάκια (τα τεστ, ο καθαρισμός του εξοπλισμού, οι μάσκες, οι καραντίνες, ο υπεύθυνος COVID στο πλατώ και η μια εξτρά μέρα γυρίσματος) είναι σίγουρα ακριβά. Παρόλα αυτά, το στούντιο δεν επιβεβαιώνει τα επιβαρυμένα κόστη.

Την περασμένη άνοιξη, όταν άρχισαν να καταστρώνονται τα πλάνα για την επανεκκίνηση της παραγωγής, υπήρξαν προβληματισμοί για το αν τα γυρίσματα εν μέσω COVID θα επηρέαζαν αυτό που θα δει το κοινό στην οθόνη – κυρίως για τις επικίνδυνες και τις ερωτικές σκηνές . Το series finale του Supernatural, όπως εξήγησε ο Singer, “είναι περισσότερο ένα συναισθηματικό ταξίδι με τους χαρακτήρες μας” και “μια προσωπική ματιά στα παιδιά“, παρά ένα επεισόδιο γεμάτο δράση, οπότε δεν υπήρχαν τέτοια διλήμματα εδώ. Αλλά χρειάστηκε να προσαρμοστεί μια σκηνή που δεν μπορούσαν να γυρίσουν ακριβώς όπως ήταν γραμμένη, εξαιτίας του ορίου κομπάρσων που μπορούν να συμμετέχουν σε μια σκηνή. Ο Singer δεν πιστεύει ότι το κοινό θα παρατηρήσει κάποια διαφορά, πάντως. “Δεν πιστεύω ότι θα δείτε κάτι και θα πείτε ‘Α, αυτό το έκαναν ξεκάθαρα λόγω COVID’.

To finale ήταν μια μίξη ημερών μέσα στα εσωτερικά πλατώ και σε εξωτερικούς χώρους. Ο Singer είπε ότι έφτανε στο σετ, απαντούσε ένα ερωτηματολόγιο στο app της Warner Bros. app που είχε στο τηλέφωνό του και τον θερμομετρούσαν. Τις μέρες που γινόταν η εξέταση COVID, πήγαινε σε μια περιοχή που είχαν στήσει σκηνές, για να εξεταστεί. “Αν κάποιος είχε βγει θετικός, την επόμενη μέρα θα λάμβανε τηλεφώνημα. Τι θα γινόταν μετά; Δεν ξέρω. Αλλά βγάλαμε δυο επεισόδια και δεν είχαμε θετικό ούτε ένα τεστ.” Ο Singer περίμενε η διαδικασία να έχει καθυστερήσεις, αλλά δεν υπήρξε καμία. “Από την υποδοχή μέχρι να εξεταστείς ήταν 6 ή 7 λεπτά.

Ύστερα, ο Singer πήγαινε στο σημείο των γυρισμάτων. Δούλευε με τους αντικαταστάτες των ηθοποιών για να στήσουν τη σκηνή, και μετά έφευγαν εκείνοι για να έρθει το συνεργείο να στήσει τα φώτα. Όταν τελείωνε το συνεργείο, έφευγαν κι επέστρεφε εκείνος για να ελέγξει τα πάντα. Τέλος, έρχονταν οι ηθοποιοί για να κάνουν πρόβα τη σκηνή και να τη γυρίσουν. “Όταν ήμασταν έτοιμοι για γύρισμα, κανείς δεν επιτρέπονταν μέσα στο πλατώ, εκτός από τους ηθοποιούς, εμένα, και το διευθυντή φωτογραφίας.

Φυσικά, αυτός είναι ένας θλιβερός τρόπος να ολοκληρώσεις μια σειρά που προβάλλεται 15 ολόκληρα χρόνια. “Είναι ένα πλατώ σαν οικογένεια,” είπε ο Singer. “Ήταν διαφορετικά, από την άποψη ότι οι συνηθισμένες διαδράσεις μεταξύ των ηθοποιών και του συνεργείου απλά δεν συνέβησαν. Διαδρούσαν μόνο με τον χειριστή της κάμερας, το διευθυντή φωτογραφίας και με εμένα. Και τους ανθρώπους στο μακιγιάζ. Πέρα από αυτούς, όλοι οι υπόλοιποι απλά δεν ήταν στο πλατώ όταν ήταν εκείνοι εκεί.

Το Supernatural είναι ισοπαλία στην 7η θέση στη λίστα με τις μακροβιότερες live-action αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές, μαζί με το CSI και το ER. Εξαιτίας της πανδημίας δεν μπορούσε να γίνει ούτε αποχαιρετιστήριο πάρτι, ούτε κανένα άλλο είδος εορτασμού του τέλους της σειράς, κάτι που σύμφωνα με τον Singer μετέτρεψε κάτι “γλυκόπικρο” σε κάτι εντελώς στενάχωρο. Όταν τα ‘κεφάλια’ του Supernatural (ο Dabb, ο Singer, οι πρωταγωνιστές, το CW και η Warner Bros.) είχαν αποφασίσει να φέρουν ένα τέλος στη σειρά μετά τη 15η σεζόν, κάτι που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2019 σε ένα συγκινητικό βίντεο των ίδιων των πρωταγωνιστών, κανείς δεν φανταζόταν ότι στον ορίζοντα βρισκόταν μια θανατηφόρα πανδημία, που, μάλιστα, τους έπιασε όλους απροετοίμαστους. “Θέλαμε να τελειώσουμε όσο νοιώθαμε ότι έχουμε ακόμη φόρα. Το να φεύγουμε με τους δικούς μας όρους είναι κάτι πολύ καλό,” είπε ο Singer για την επιλογή τους. “Τούτου λεχθέντος, υπήρξαν δάκρυα. […] Καθώς συναντούσες ανθρώπους κι έλεγες αντίο, έβλεπες ότι είναι συγκινητικό. Και πιστέψω ότι και τα παιδιά ένοιωσαν συγκινημένοι.

Η τελευταία μέρα γυρισμάτων έλαβε χώρα σε ένα δάσος. Ο Singer, ο Padalecki κι ο Ackles μίλησαν σε όλους εκεί. Στη συνέντευξή του, ο Singer — που έχει σκηνοθετήσει σχεδόν 50 επεισόδια του Supernatural — είπε ότι στο λόγο του ευχαρίστησε τους ηθοποιούς, καθώς και το συνεργείο, κυρίως αυτούς που ήταν μαζί τους από την πρώτη μέρα. “Είπα ‘Θα μου λείψει πολύ όλο αυτό’. Ήταν εντυπωσιακό το πόσοι άνθρωποι υπήρχαν εκεί που ήταν μαζί μας από την αρχή.

Για το Supernatural, αυτός ο αριθμός συμπεριλαμβάνει και τα εκατομμύρια των φανς, ανακουφισμένοι πια που θα υπάρξουν ακόμη 7 επεισόδια για να παρακολουθήσουν πριν το series finale στις 19 Νοεμβρίου…

SourceVariety

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Marianna Winchester
Marianna Winchester
3 years ago

Ειναι σίγουρα θλιβερό όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε στο άρθρο, όλο αυτο που συνέβη και συμβαίνει. Αλλά…15 χρόνια ειναι αυτά! Όλοι θα θυμούνται τις καλές στιγμές, γιατι τελικά…αυτες ειναι που μένουν. Τις φάρσες, τις τούρτες που πετούσαν ο ένας στον άλλον, τα γελάκια και τα ξεχασμένα λόγια στις διάφορες σκηνές… Σίγουρα σαν παραγωγή και σαν “οικογένεια” θα ήθελαν ενα αποχαιρετιστήριο παρτυ, ενα κλείσιμο το οποίο δεν μπόρεσε να γίνει.
Πάλι καλά να λέμε που μπόρεσαν και γύρισαν τα δυο τελευταία επεισόδια, χωρίς κάποια αλλαγή. Αφού κατάφεραν και έμειναν οοοοολοι υγιείς! Εμείς εδώ θα ‘μαστε, να απολαύσουμε το ΤΕΛΟΣ και η οικογένεια αυτή θα μείνει για πάντα. Αυτή τη σειρά δε θα την ξεχάσουμε ποτέ. Δημιούργησε ιστορία και είμαστε μέρος αυτής!
Άντε καλό Φθινόπωρο guys!!! 😃

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα