Review – Supernatural – 13×20 – Unfinished Business

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Review – Supernatural – 13×20 – Unfinished Business

Πιστό στο φορμά της φετινής σεζόν ήταν και το επεισόδιο αυτής της εβδομάδας, με δυο παράλληλες ιστορίες, και μεγάλο πρόβλημα στο ύφος και το ρυθμό. Η κεντρική ιστορία του 45λεπτου είναι παρωδία των ταινιών του Ταραντίνο κι εστιάζει στον Γαβριήλ να σέρνει τους Winchesters στο σχέδιο απόσπασης εκδίκησης από τον… Loki και τους γιους του. Η δευτερευουσα ιστορία ακολουθεί τον Jack στο παράλληλο σύμπαν, ο οποίος, μετά από αλλεπάλληλες νίκες ενάντια στους αγγέλους, το έχει πάρει απάνω του και θέλει να κάνει full-on επίθεση στον Μιχαήλ. Η πρώτη ιστορία χρωστάει το όποιο ενδιαφέρον της στον ταλαντούχο κύριο Speight, αλλά, δυστυχώς, η δεύτερη ήταν εντελώς άχρωμη και παράταιρη, και δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στην πλοκή.

Πάμε να τις δούμε αναλυτικά…

Mary & Jack

Στον Κόσμο της Αποκάλυψης, ο μικρός Νεφελίμ κερδίζει τη μια μάχη μετά την άλλη (η τελευταία εναντίον του Balthazar που δεν είδαμε ποτέ *κλαψ*) και τα μυαλά του έχουν πάρει αέρα! Όταν μαθαίνει ότι ο Μιχαήλ εγκατέλειψε το οχυρό του, τρέχει αβλεπεί για να δει αν άφησε πίσω κάτι που θα τον βοηθούσε να τον ακολουθήσει. Εκεί βρίσκουν τον Kevin Tran να σαπίζει στα μπουντρούμια (και δεν υποψιάζονται τίποτα τα χάπατα). Ο μισότρελος Προφήτης τους ενημερώνει ότι ο Μιχαήλ και ο στρατός του κατευθύνονται νότια, σε ένα σημείο όπου το πέπλο μεταξύ των δυο κόσμων είναι πιο λεπτό και θα μπορέσουν να το διαπεράσουν εύκολα με ένα ξόρκι από την Πλάκα των Αγγέλων.

Πριν ο θερμοκέφαλος Jack (φτυστός ο Dean αυτό το παιδί), φύγει για να αντιμετωπίσει μόνος του τον Μιχαήλ και το στρατό του, ο Kevin ανατινάζεται αλά Gadreel (*ξανακλαψ*), σκοτώνοντας όλη την ομάδα των επαναστατών. Ο Jack προλαβαίνει να προστατέψει μόνο την Mary, καλύπτοντάς την με τα φτερά του. Η σκηνή αυτή άγγιξε τα όρια της επικότητας, αλλά ήταν το μοναδικό ενδιαφέρον σημείο αυτού του βαρετού subplot. Όσοι γκρινιάζετε γιατί δεν βλέπετε τον λόγο ύπαρξης της Mama Winchester στη σειρά, αυτός είναι: αποτελεί την ηθική άγκυρα του Jack, είναι η φωνή της λογικής και της εμπειρίας… Είναι η μαμά του!

Winchesters & Γαβριήλ

Ταυτόχρονα, στον δικό μας κόσμο, η Rowena έχει στείλει τους Winchesters στο Κολοράντο, όπου ένα ξόρκι της έχει (πιθανώς) εντοπίσει τον Γαβριήλ. Κι εκεί που τα αδέρφια αναρωτιούνται για πόσο ακόμα θα κυνηγούν την ουρά τους, σκάει μύτη ο Γαβριήλ τραυματισμένος και πλήρως αποδυναμωμένος. Όταν συνέρχεται, λέει στα αγόρια για το σχέδιο του να σκοτώσει τους “ημίθεους” που τον πούλησαν στον Ασμοδαίο και κλείνει μια συμφωνία μαζί τους: αν τον βοηθήσουν να πάρει εκδίκηση, θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη απειλή.

Αποδεικνύεται ότι αυτός που κυνηγάει ο Γαβριήλ δεν είναι άλλος από τον Μπαγαπόντη θεό Λόκι! Πριν χιλιετίες, οι δυο τους είχαν κάνει μια συμφωνία: ο Λόκι θα μάθαινε στον Γαβριήλ όλα τα κόλπα του για να τον παριστάνει, ενόσω εκείνος θα εξαφανιζόταν. Το αμοιβαίο όφελος ήταν εγγυημένο, όταν όμως ο Γαβριήλ πήγε και μπλέχτηκε στην Αποκάλυψη, ο Λόκι, όπως ήταν φυσικό, τσαντίστηκε και με την πρώτη ευκαιρία τον πούλησε στον Ασμοδαίο, που τον χρησιμοποίησε σαν το προσωπικό του Redbull (δίνει φτερά-α-α) για 7 χρόνια!

Με τα πολλά και με τα λίγα, η… Team Free Will: Gabriel Edition βρίσκει τον Λόκι και τους γιους του και τους σκοτώνει (πανεύκολα) έναν-έναν. Πριν πεθάνει (;), ο Λόκι προβλέπει ότι και ο Γαβριήλ σύντομα θα βλέπει τα ραδίκια ανάποδα, έχοντας πεθάνει “για το τίποτα”.

Αφού ξεμπερδεύουν από το Ophidian Hotel και την εκδίκηση του Gabe, οι 3 τους επιστρέφουν στο Καταφύγιο, με την υπόσχεση του Αρχάγγελου ότι θα τους βοηθήσει. Το επεισόδιο κλείνει με μια ‘bm scene’, όπου ο Sam ‘μαλώνει’ τον Dean που το παίζει πάλι προστάτης του αδερφού του (θα μου πείτε, δεν σταμάτησε και ποτέ). Για τον Sam δεν τίθεται θέμα ποιος θα προστατέψει ποιον, τώρα πια παλεύουν ενωμένοι, και -αν χρειαστεί- θα πεθάνουν ενωμένοι!

Dean: You remember what happened the last time we had front row tickets to the Lucifer/Michael show? Because I do. You died, and went to Hell. But see this time the Apocalypse isn’t looking for us, we’re actually looking for it. I don’t care what happens to me. I never really have. But I do care what happens to my brother.
Sam: Dean. We’re going to that place, and we’re going to save Jack and Mom, together. And if something happens we will deal with it, together. And if we die, we’ll do that together too.

Η προοικονομία του επεισοδίου χτύπησε κόκκινο, τόσο με την πρόβλεψη του Λοκι, άλλα και με την συζήτηση των αγοριών. Όμως, εγώ θα σταθώ στο βλέμμα του Dean καθώς ο Sam φεύγει. Ένα βλέμμα που λέει “εσύ πες ότι θες, αλλά, αν μου δοθεί η ευκαιρία, εγώ θα θυσιαστώ για σένα, χωρίς δεύτερη σκέψη”. Και κάτι μου λέει ότι θα το κάνει…

Αυτός ο διάλογος καθρεφτίζει όλη τη σεζόν και την ψυχολογία των δυο ηρώων μας. Οι Winchesters μπορεί να είναι στα παρασκήνια της φετινής ιστορίας, αλλά ξέρουν ότι θα πρέπει να συμμετέχουν ούτως ή άλλως, και πως αυτό είναι εξίσου επικίνδυνο, όπως κάθε άλλη φορά. Ο Dean παραμένει απαισιόδοξος και αυτοκαταστροφικός, αλλά απόλυτα σταθερός στην εμμονή του να προστατέψει τον αδερφό του. Ο Sam, αισιόδοξος και αποφασισμένος, του θυμίζει ότι μαζί είναι πάντα πιο αποτελεσματικοί και ότι αν πεθάνουν θα το κάνουν πλάι-πλάι…

***

Βρισκόμαστε 3 επεισόδια πριν το τέλος και πραγματικά δεν έχω ιδέα που το πάνε οι σεναριογράφοι για το κλείσιμο. Θα πάρουν το σεναριακό ρίσκο και θα εισβάλλει όντως ο Μιχαήλ στον κόσμο μας; Το είχα αποκλείσει σαν σενάριο, αλλά τώρα δεν είμαι σίγουρη. Όπως και να έχει, έχουμε αγωνία!

Η ιστορία του Γαβριήλ ήταν λίγο φλύαρη, αλλά το έσωσε ο Richard Speight με τον τριπλό ρόλο του: παίζοντας δυο διαφορετικούς χαρακτήρες και σκηνοθετώντας ταυτόχρονα! Αν και μου αρέσει πολύ η Σκανδιναβική Μυθολογία και το επεισόδιο ήταν πλούσιο σε σχετικές αναφορές, οι κακοί του επεισοδίου δεν ήταν, τελικά, κάτι το εντυπωσιακό, και με ξενέρωσε απίστευτα το πόσο εύκολα πέθανε ο αληθινός Μπαγαπόντης. Βέβαια, μου γεννήθηκε μια υπόνοια ότι ενδέχεται να παίχτηκε πάλι κάποια συμφωνία μεταξύ τους και να μην είναι ο Γαβριήλ μαζί με τους Winchesters αυτή τη στιγμή, αλλά ο Λόκι! (Ναι, τρελή θεωρία, το ξέρω, αλλά αυτό πρωτοσκέφτηκα όταν είπε στον Sam ότι νιώθει “σαν καινούργιος”. Ίσως βέβαια, να ήταν απλά ένα ειρωνικό σχόλιο που εξέφραζε την απογοήτευσή του, επειδή όντως το να σκοτώσει τον Λόκι δεν του έφερε καμία ανακούφιση, όπως τον είχε προειδοποιήσει ο Dean που έχει εντρυφήσει σε αυτό το συναίσθημα.)

Αποτέλεσμα εικόνας για unfinished business dean gifΘα κλείσω ένα από τα λιγότερο πολυλογάδικα review μου (απόδειξη ότι το επεισόδιο δεν είχε και πολύ ζουμί τελικά), με το χιούμορ του επεισοδίου που βασιζόταν τόσο στους γεμάτους ποπ-αναφορές διαλόγους της Meredith Glynn, όσο και στις σκηνοθετικές οδηγίες του Speight, αλλά και στη φοβερή χημεία των 3 ηθοποιών. Μπορεί να μην ήταν από τα πιο κωμικά επεισόδια που έχουμε δει ποτέ, αλλά και πάλι, η όλη φάση Kill Bill είχε πλάκα και οι φάτσες του Jensen Ackles ήταν instant memes!

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This

Ένα επεισόδιο, με δυο παράλληλες ιστορίες: ο Γαβριήλ παίρνει την εκδίκησή του, αλά Kill Bill, από τον Λόκι και τους γιους του, ενώ ταυτόχρονα ο Jack παίρνει ένα σοβαρό μάθημα ταπεινοφροσύνης. Η πρώτη ιστορία χρωστάει το όποιο ενδιαφέρον της στον ταλαντούχο κύριο Speight, αλλά, δυστυχώς, η δεύτερη ήταν εντελώς άχρωμη και παράταιρη, και δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στην πλοκή, ούτε στη μυθολογία της σειράς.Review - Supernatural - 13x20 - Unfinished Business