Review – Supernatural – 15×05 – Proverbs 17:03

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Amalia
Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean Winchester και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

Το επεισόδιο ξεκινά με το κλασικό ματωβαμένο teaser, όπου κάτι ξανθιές πετσοκόβονται για να προχωρήσει η πλοκή. Την επόμενη μέρα, οι Winchesters έχουν πάρει χαμπάρι την υπόθεση και ετοιμάζονται να φύγουν για Κολοράντο, αλλά όχι πριν ο Dean πάει για προμήθειες. Πριν ξεκινήσουν, δοκιμάζει παστή καυτερή πιπεριά και η φάση πάει ακριβώς όπως φαντάζεστε…

Στο Κολοράντο, η μια από τις ξανθιές (ονόματι Ashley) που επέζησε, ενημερώνει τους Winchesters για το ποιός της επιτέθηκε (μέχρι και όνομα του είπε – WTF? ) και η έρευνα τους οδηγεί σε ένα καλυβάκι μέσα στο δάσος, όπου κατοικούν δυο αδέρφια, λυκάνθρωποι. Η Ashley βγαίνει από το νοσοκομείο και ζητά προστασία από τους Winchesters, γιατί δεν έχει κανέναν άλλον (τα καμπανάκια ότι κάτι δεν πάει καλά στο σενάριο είναι εδώ και ώρα εκκωφαντικά). Τον Dean τον παίρνει ο ύπνος στο μοτέλ, δίπλα στην Ashley, όμως αυτή εξαφανίζεται! Οι Winchesters τρέχουν κατευθείαν στους λυκανθρώπους, όπου ξεσπά μια μάχη μεταξύ τους, η οποία καταλήγει με τον έναν αδερφό να σκοτώνει τον άλλο και μετά να αυτοκτονεί. (Προοικονομία, biatch!) Κι εκεί που λες ότι είδες το χειρότερο filler επεισόδιο στην ιστορία της σειράς, συμβαίνει το εξής καμένο: η Ashley πεδικλώνεται και παλουκώνεται από τα διακοσμητικά κέρατα ενός ελαφιού! (Τύφλα να έχει το Final Destination!)

Και ξαφνικά το επεισόδιο αλλάζει πρόσωπο! Η Ashley σηκώνεται και αποκαλύπτει την αληθινή της ταυτότητα: είναι η Λίλιθ! Ο Chuck την έβγαλε από το Κενό και τώρα εκείνη κάνει τα θελήματά του. Θα εκτιμούσα πάααααααρα πολύ μια επεξήγηση επ’αυτού, γιατί τώρα είναι ένα σκανδαλώδες σεναριακό λάθος, αφού είχε εδραιωθεί ότι ο Θεός δεν έχει δικαιοδοσία στο Κενό. Επίσης, θα ήθελα να εξηγηθεί πώς ο Θεός είναι τόσο αποδυναμωμένος ώστε να μην μπορεί να φύγει από αυτή τη Γη, αλλά έχει αρκετή δύναμη για να αναστήσει κάποιον από το Κενό και να τον αναγκάσει να κάνει ό,τι του πει. Τέτοιες αντιφάσεις τύπου «να μας βγει το σενάριο» μου σπάνε λίγο τα νεύρα, ελπίζω να εξηγηθούν επαρκώς στην πορεία.

Η Λίλιθ, λοιπόν, μπαίνει κατευθείαν στο ψητό: θέλει το Equalizer – και το παίρνει. Οι Winchesters είναι αδύναμοι στο να τη σταματήσουν. Τότε που το είχαν καταφέρει ήταν επειδή εκείνη τους άφησε. Η Λίλιθ καταστρέφει το όπλο (υποθέτω της έδωσε αυτή τη δύναμη ο Θεός) και φεύγει. Εκείνος της είπε, επίσης, να αφήσει τα αδέρφια ζωντανά, γιατί -ως γνωστόν- είναι το αγαπημένο του παιχνίδι.

Πίσω στο Καταφύγιο, ο Sam αποκαλύπτει στον Dean την αλήθεια για τους εφιάλτες που βλέπει τόσο καιρό και συνειδητοποιεί το σχέδιο που έχει ο Chuck για τους δυο τους: ο ένας αδερφός θα πρέπει να σκοτώσει τον άλλο. Συνειδητοποιεί, όμως, και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: ότι η πληγή που προκάλεσε στον Chuck (και στον εαυτό του) πυροβολώντας τον, τους έχει συνδέσει αλά Harry Potter, κι ο Sam οραματίζεται τα τέλη του Chuck.

Το αυτοτελές κομμάτι του επεισοδίου ήταν -θα το πω, δεν ντρέπομαι- μάπα. O Steve Yockey ακολούθησε επακριβώς τη συνταγή του Davy Perez από το προηγούμενο επεισόδιο (οικογένεια τεράτων, ο ένας αυτοκτονεί από τύψεις, ο παραλληλισμός της υπόθεσης με τα αδέρφια προοικονομεί τη συνέχεια), αλλά η μεταφηγηματική του τεχνική ήταν σαφώς πιο αδύναμη. Παραπάνω από το μισό επεισόδιο ήταν πραγματικά βαρετό, και οι αυτοαναφορικές ατάκες της Λίλιθ, όπου μεταξύ άλλων λέει ότι αναγνωρίζει πόσο «χαζό» ήταν το όλο σκηνικό, δεν φτάνουν για να το δούμε εκ των υστέρων με άλλο μάτι (το είδα και δεύτερη φορά για να σιγουρευτώ). Αν το καλοσκεφτούμε, η όλη φάση με τους λυκανθρώπους και το θέατρο της Λίλιθ, θα μπορούσε να παραληφθεί εντελώς, δεν αποσκοπούσε σε κάτι, ήταν απλά για να γεμίσει ένα επεισόδιο.

Το νέο όραμα-εφιάλτης του Sam, και τα τελευταία δέκα λεπτά, ήταν οι μοναδικοί λόγοι ύπαρξης του επεισοδίου. Η επιστροφή της Λίλιθ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, και παρά το σεναριακό κενό που προανέφερα (που ειλικρινά ελπίζω να απαντηθεί), ήταν μια πολύ δυνατή εξέλιξη. Επέστρεψε ένας από τους δυνατότερους εχθρούς των αγοριών, το Equalizer καταστράφηκε, και οι Winchesters έρχονται αντιμέτωποι με τον απόλυτο κακό! Η τελευταία σκηνή ήταν τόσο καταθλιπτική. Πρέπει να πολεμήσουν τον ίδιο το Θεό και δεν έχουν ιδέα πως να σταματήσουν αυτό το μ@λ@κισμένο fandboy που κινεί τα νήματα από τα παρασκήνια και τους έχει όλη τους τη ζωή να τρέχουν «σαν χαμστεράκια σε έναν τροχό». Η Amara είναι η προφανής απάντηση, αλλά θα ήταν διατεθειμένη να βοηθήσει; Η Billie και η Σκιά του Κενού είναι, επίσης, όντα που έχουν τη δύναμη να του αντιταχθούν, αλλά ποιός μας λέει ότι θα γινόταν καλύτερα τα πράγματα αν το έκαναν;

Η ελεύθερη βούληση ήταν πάντα ένας από τους κεντρικότερους θεματικούς άξονες της σειράς τα τελευταία 10+ χρόνια, πιο low-key βέβαια. Στην τελευταία σεζόν, όμως, όλη η ιστορία γυρνάει γύρω από αυτήν. Το τέλος που έχει γράψει ο Chuck για τους Winchesters είναι ζοφερό. Έχουμε ήδη δει στα οράματα του Sam τον έναν αδερφό να σκοτώνει τον άλλον. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να κάνω κάποια εμπεριστατωμένη θεωρία για το τέλος, αλλά έτσι όπως το θέτουν μέχρι στιγμής, θεωρώ ότι τα αγόρια θα καταφέρουν στο τέλος να κατανικήσουν την «προφητεία» του Θεού και με κάποιον τρόπο θα εγκαθιδρύσουν την αληθινή ελεύθερη βούληση για πρώτη φορά στο πολυσύμπαν.

Θα κλείσω το review, σχολιάζοντας τις ερμηνείες του επεισοδίου. Ειδικά συγχαρητήρια στον Jensen Ackles που με ένα βλέμμα επικοινωνεί όλον τον περίπλοκο ψυχισμό του Dean. Στην τελευταία σκηνή ήταν απλά συγκλονιστικός. Ευχάριστη έκπληξη και η guest του επεισοδίου, Anna Grace Barlow, στο διπλό ρόλο της. Ήταν πειστική κι ως αθώα φοιτήτρια κι ως κακόβουλη δαιμόνισσα.

ΥΓ Βρήκα πολύ γλυκιά τη σκηνή που ο Sam κοιτάζει το τηλέφωνό του για κάποιο μήνυμα του Cas. Ευτυχώς βλέπουμε ότι τουλάχιστον ο ένας αδερφός δεν είναι γαϊδούρι.

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Villain
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Μια αδιάφορη υπόθεση κρύβει μέσα της μια ενδιαφέρουσα μετα-αφήγηση και την αναπάντεχη επιστροφή της Λίλιθ, που φέρνει τους Winchesters αντιμέτωπους με τη ζοφερή 'προφητεία' του Chuck: είναι γραφτό ο ένας αδερφός να σκοτώσει τον άλλον στο τέλος.
Προηγούμενο άρθροPromo photos – 15×05 Proverbs 17:3
Επόμενο άρθροTrailer – 15×06 – Golden Time
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Περισσότερα Άρθρα