Review – Supernatural – 15×09 The Trap

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Τολμώ να σας γράψω ότι αυτό το Review δεν είναι εύκολο να το γράψω. Δυσκολεύομαι στο πως να αναλύσω το επεισόδιο καθώς ήταν ένα επεισόδιο το οποίο… μου άρεσε χωρίς να μου αρέσει! Το σενάριο το θεώρησα βιαστικό, χωρίς να μπορούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός επιστροφής του Καθαρτηρίου, άρα και της επιστροφής κάποιου γνώριμου, παλιού τέρατος, ενώ πολλά καθοριστικά σημεία του επεισοδίου τα “είδαμε” μόνο αφηγηματικά.

Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα και από την αρχή. Θεωρώ ότι ήταν ένα επεισόδιο που θα έπρεπε να αποτελείται από δύο parts επεισοδίων. Ένα ολόκληρο επεισόδιο έπρεπε να ήταν το Καθαρτήριο, ο Ντιν και ο Κας και ένα δεύτερο (το επόμενο) έπρεπε να ήταν το στόρι Τσακ-Σαμ-μέλλον. Τι είδαμε λοιπόν:

ΝΤΙΝ – ΚΑΣ – ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟ

Δεν θέλω να φανώ γκρινιάρης με το επεισόδιο γιατί αλήθεια μου άρεσε. Δεν τρελάθηκα, αλλά πέτυχε τουλάχιστον αυτό που ήθελε να πετύχει. Απλά το έκανε με τον λάθος τρόπο. Ο Ντιν και ο Κας, λοιπόν, αποφασίζουν να πάνε στο Καθαρτήριο για να βρουν τον Άνθο των Λεβιάθαν. Ο Winchester φαίνεται να “κώλωσε” μιας και ήθελε να πάει να σώσει τον Σαμ από τον Τσακ. Ο άγγελός μας, όμως, θύμισε κάτι από τα καλά του της 4ης σεζόν σε αυτό το επεισόδιο.

Κι αν θέλαμε να πούμε ότι το 9ο φετινό επεισόδιο επικεντρώθηκε σε κάποιον χαρακτήρα, αυτός ήταν αναμφίβολα ο Κας! Με μια ηγετική ομιλία αφύπνισε τον Ντιν ο οποίος μπόρεσε να αφήσει στην άκρη για λίγο την οργή του για τον Τσακ. Φτάνοντας, λοιπόν, στο Καθαρτήριο ο Καστιέλ και πάλι το παίρνει πάνω του και αποφασίζει να μην χωριστούν με τον Ντιν μιας και δεν είναι η πιο σοφή απόφαση με τόσα τέρατα γύρω τους. Που είναι όμως αυτό το ρημαδολούλουδο;

Ένας(!) Λεβιάθαν κάνει την εμφάνισή του από πίσω και… τα 2/3 της Team Free Will είναι υποψιασμένοι. Τον παγιδεύουν και τον εμπιστεύονται να τους πάει στο Άνθος των Λεβιάθαν. Και όντως θα το κάνει. Πριν από αυτό όμως, μαθαίνουμε ότι ο Μπένι έχει πεθάνει και στο Καθαρτήριο καθώς τον σκότωσαν οι ίδιοι οι βρικόλακες μιας και δεν τον εμπιστεύτηκαν μετά απ’όλο αυτό. Χάσαμε μια χρυσή ευκαιρία να αποχαιρετήσουμε τον Μπένι από τη σειρά, έναν από τους όμορφους -σεναριακά- χαρακτήρες της σειράς. Ποιος ξέρει όμως; Μπορεί οι σεναριογράφοι να κρατούν κάποιο κρυφό χαρτί για τη συνέχεια.

Ο Ντιν, εν τω μεταξύ, προσπαθεί και πάλι να την μπει στον Κας χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Ο Καστιέλ, όμως, όπως είπαμε είναι πραγματικός Leader στο επεισόδιο και του έτριξε τα δόντια όπως και θα έπρεπε. Δεν φταίει για το οτιδήποτε και παρ’ότι έχασε τον Τζακ, ο Ντιν νιώθει ότι πρέπει ο Κας να απολογείται συνέχεια για την Μαίρη. Και φυσικά ο άγγελός μας τον έβαλε στη θέση του!

Ο Λεβιάθαν ωστόσο τους έστησε παγίδα και αφού έριξε νοκ άουτ τον Ντιν, πήρε αιχμάλωτο τον Κας. Ο Winchester ξυπνάει φοβισμένος ψάχνοντας τον άγγελο στο αχανές σύμπαν του Καθαρτηρίου. Τικ τοκ. Ο χρόνος κυλά και μένει μόνο μισή ώρα για να κλείσει η πύλη για τη Γη. Πέρασαν 10 ολόκληρες ώρες στο Καθαρτήριο αλλά εμείς δυστυχώς είδαμε μόνο 7(άντε 10) περίπου λεπτά. Γιατί; Που πήγαν όλα τα τέρατα που έπρεπε να βλέπαμε να θέλουν να κατασπαράξουν τον Ντιν; Γιατί χάσαμε σκηνές μάχης και γιατί δεν είδαμε δράση σε ένα επεισόδιο που φαινομενικά θα έπρεπε να είναι φουλ στο ξύλο;

Σε μια συγκλονιστική σκηνή, παρ’όλα αυτά, ο Jensen δίνει ρεσιτάλ και μας ραγίζει τις καρδιές. Ο Ντιν κοιτώντας το ρολόι συνηδητοποιεί ότι πρέπει να γυρίσει πίσω γιατί η Πύλη κλείνει και πρέπει να αφήσει τον Κας στο Καθαρτήριο. Έτσι, λοιπόν, προσεύχεται για μια τελευταία φορά στον Καστιέλ κλαίγοντας. Τον έχει συγχωρέσει εδώ και καιρό και δεν καταλαβαίνει και ο ίδιος την συμπεριφορά του και γιατί έχει εδώ και πολλά χρόνια τόση κρυμμένη οργή μέσα του.

Cass, I hope you can hear me… that wherever you are, it’s not too late. I should’ve stopped you. You’re my best friend, but I just let you go. ‘Cause it was easier than admitting I was wrong. I… Ohh. I don’t know why I get so angry. I just know… I know that it’s… i-it’s just always been there. And when things go bad, it just… it comes out. And I can’t… I can’t stop it. No matter how… how bad I want to, I just can’t stop it. And… And I… I forgive you. Of course I forgive you. I’m sorry it took me so long… I’m sorry it took me till now to say it. Cass, I’m… I’m so sorry. Man, I hope you can hear me. I hope you can hear me.

Ο Κας ακούει την προσευχή του, τον περιμένει κοντά στην Πύλη του Καθαρτηρίου με την Γη και οι δύο κολλητοί φεύγουν για να σώσουν τον Σαμ και την ανθρωπότητα από τον ίδιο τον Θεό. Το ξόρκι προχωράει και ο Κας αποφασίζει να πάρει αυτός πάνω του το Σημάδι του Κάιν. Φτιάχνουν μια μπάλα -ας την πούμε ξορκιού- που όταν αυτή σπάσει, θα φυλακίσει τον Θεό όπως ο ίδιος είχε φυλακίσει κάποτε την αδερφή του, Αμάρα!

Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ, γιατί την όλη διαφυγή του Κας να μην την δούμε σε δράση; Έτσι θα μπορούσαν να κάνουν και cameo εμφανίσεις η Eve και ο Dick Roman και να βλέπουμε φοβερές σκηνές με τον Κας! Και άντε να το καταλάβω ότι οι 2 ηθοποιοί δεν κατάφεραν να κάνουν γυρίσματα μίας(;) ώρας. Την σκηνή όμως και τον όλο φόβο αλλά και το θάρρος και την μάχη του Κας ΕΠΡΕΠΕ να τα είχαμε απολάυσει!

ΣΑΜ – ΤΣΑΚ

Η Αιλίν και το όλο στόρι της με τον Σαμ φαίνεται να ήταν μια… ιστορία του συγγραφέα Τσακ. Την “έβαλε” μέσα στο Καταφύγιο δίνοντας ουσιαστικά ο ίδιος το χαρτί ξορκιού στον Σαμ για να την αναστήσει και να δημιουργηθεί το νέο ειδύλλιο. Έτσι ο Θεός παρ’ότι πληγωμένος από το Equalizer, μπορούσε να έχει “μάτια” στους Winchesters και να παρακολουθεί κάθε τους κίνηση.

Ο Τσακ αποφασίζει να αφαιρέσει τη σύνδεση μεταξύ του και του Σαμ. Ο ίδιος δεν φαίνεται να μπορεί να το κάνει και διστάζει. Έτσι αναγκάζει την Αιλίν να… σφάξει την πληγή του Σαμ αλλά προκοπή δεν γίνεται. Το νέο σχέδιο του Θεού όμως δείχνει… κακό. Πολύ κακό! Θα δείξει το μέλλον στον Σάμμυ. Και όχι όποιο κι όποιο μέλλον. Αλλά το τι θα γίνει αν καταφέρουν και φυλακίσουν τον Τσακ! Και το κάνει για 2 λόγους:

  1. Με αυτόν τον τρόπο ο Σαμ θα χάσει κάθε ελπίδα και έτσι η “σύνδεσή” τους θα κλείσει!
  2. Γνωρίζει ήδη ότι Ντιν και Κας θα τα καταφέρουν με την φυλακή του και με κάποιον τρόπο πρέπει να το σταματήσει.

Δίνει στον Winchester ένα ρολόι το οποίο αν το γυρίσει μπορεί να πάει μπροστά στο μέλλον και να το δει μπροστά στα μάτια του. Και εδώ είναι ουσιαστικά το δεύτερο μεγάλο μου παράπονο για το επεισόδιο. Έχεις μια ωραία ιδέα και πρέπει να την αξιοποιήσεις σωστά. Γιατί λοιπόν να μην μας δείξεις περισσότερο το μέλλον; Να μπούμε στο πετσί του ρόλου και να καταλάβουμε -συναισθηματικά- γιατί πρέπει να φτάσουμε στο τέλος αυτής της ιστορίας. Είδαμε τόσες ημερομηνίες του μέλλοντος και ουσιαστικά μόνο 6 χαρακτήρες. Σαμ, Ντιν, Αιλίν και Κας ελάχιστα και Μπόμπι και Τζόντι επίσης ελάχιστα.

Δείξτε μας δράση! Μάχες, τέρατα, τον κόσμο χωρίς τον Θεό! Γιατί έπρεπε στο τέλος ο Τσακ να μας εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να υπάρχει ένας κόσμος χωρίς τον ίδιο, ενώ κάλλιστα μπορούμε να το βλέπουμε να ξεδιπλώνεται σεναριακά η ιδέα μέσα από σκηνές. Η ιδέα π.χ. με την Ιμπάλα να φεύγει μέσα από φλόγες ήταν πανέμορφη αλλά φάνηκε ότι δεν υλοποιήθηκε καν! Ήταν απλά μια αντανάκλαση μιας φωτιάς που ποτέ δεν είδαμε. Το επεισόδιο αυτό άνετα θα μπορούσε να ήταν ένα νέο “The End“.

Ο Σαμ λοιπόν “πηδά” σε διάφορες ημερομηνίες. Ο Τσακ είναι φυλακισμένος και το Σημάδι το έχει πλέον ο Κας. Τα τέρατα όμως πολλαπλασιάζονται με δαιμονιώδη ρυθμούς. Η Κλαιρ πεθαίνει και οι hunters μειώνονται. Ο Ντιν χάνει κάθε ελπίδα και προσπαθεί να πείσει τον Σαμ να σταματήσουν το κυνήγι, μάταια όμως. Ο Κας έχασε τον έλεγχο με το Σημάδι και έτσι ο Ντιν αναγκάστηκε να τον κλείσει σε ένα κουτί Μάλακ. Τα αδέρφια Winchester συνεχίζουν μέχρι τέλους μαζί μέχρις ότου γίνουν βρικόλακες(!) και οι κυνηγοί τρέξουν ξωπίσω τους. Ο Μπόμπι σκοτώνει τον Σαμ και ο Ντιν την Τζόντι. Και εγώ πραγματικά απορώ πόσο χάλιας συγγραφέας είναι ο Τσακ και πως ο Σαμ πίστεψε ένα τόσο ΣΚΑΤΕΝΙΟ σενάριο.

Ο Ντιν με τον Κας θα φτάσουν στον Τσακ και στον Σαμ αλλά τα πράγματα θα πάνε ακριβώς όπως τα σχεδίασε ο Θεός. Ο Σαμ παίρνει στα χέρια του την μπάλα ώστε να φυλακίσει τον Τσακ αλλά δεν θα την σπάσει. Φοβάται και χάνει κάθε ελπίδα ότι χωρίς τον Θεό, που φέρνει τις ισορροπίες μεταξύ ανθρώπου και τέρατος, δεν θα υπάρξει Γη. Τα οράματα που έβλεπε τόσο καιρό α λα Κάιν και Άβελ δεν ήταν κάποια πιθανά μελλοντικά σχέδια του Τσακ, αλλά αναμνήσεις του Θεού που πιστεύει ότι κάποιος έτσι θα τελειώσει και αυτή η ιστορία του.

Και κάπως έτσι, με τον Σαμ να χάνει κάθε ελπίδα, ο Τσακ γιατρεύεται από την πληγή, μπαίνει σε Full God Mode και η σύνδεση μεταξύ Σαμ-Θεού χάνεται! Α! Και κάτι ακόμα…

Ο ΤΖΑΚ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ!!!

ΥΓ1: Πόσο τυχαίο είναι ότι ο Τζακ επιστρέφει όταν ο Τσακ έχει πλήρη δύναμη;
ΥΓ2: Αν θέλετε κάντε με Follow και στο Twitter. Θα τα λέμε ωραία εκεί για σειρούλες.

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Villain
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Το επεισόδιο είχε ωραίες ιδέες, ωραία εξέλιξη αλλά ήταν λάθος υλοποιήσιμο και βιαστικό. Θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο επεισόδια και να βλέπαμε περισσότερο Καθαρτήριο και περισσότερο "μέλλον".

2 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

2 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
CB Punk
CB Punk
4 years ago

Δάκρυα,χαρά,συγκίνηση και αγωνία! Αυτά χαρακτήρισαν το καλύτερο επεισόδιο εως τώρα της σεζόν πλησιάζοντας στο τέλος η χρονιά μπήκε δυναμικά! Ένα τέλος που ο Τσακ θέλει να κυλίσει όπως το θέλει ο ίδιος,ελεύθερος πλέον χωρίς την πληγή του όπλου! Πολύ καλό επεισόδιο,είχε μεν τις ” προχειριές ” του αλλά σα γεγονότα με άφησε ικανοποιημένο! Ερμηνεία ” Θεική ” απο τον Rob Benedict που μου έλειψαν οι σκηνές του μιας και συνήθως δεν παίζει πολύ στη σειρά! Όλα τα λεφτά του επεισοδίου η προσευχή του Ντιν,ή μάλλον στον ξεροκέφαλο Ντιν όταν βλέπει πως χάνει τον Κας στο καθαρτήριο! Νομίζω καιρό είχαμε να δούμε παγίδα αγγέλων,δεν το περίμενα,όπως και ένα Λεβιάθαν κ το λουλούδι φυλάκισης του Τσακ! Ο Σαμ έχει δικιο! Τα οράματα στο μέλλον ήταν δυνατά,το πως χάνουν δικούς τους ανθρώπους και πως εκείνοι είναι αυτοί που τους κυνηγούν,ως ΤΕΡΑΤΑ πλέον! Χαρήκατε λίγο,στην είδηση προφητείας θανάτου της Κλερ,παραδεχτείτε το!! Ο Κας μας αφήνει χρόνους,νομίζω είναι λογικό,η υπόθεση να επικεντρωθεί μονο στους Γουίντσεστερς παρά τα σχέδια του παντοδύναμου πλέον Θεού! Καιρός να κάνει και ένα διάλλειμα η Αιλιν,είδαμε κ το πολυπόθητο φιλί με το Σαμ κ τα πράγματα απο δω κ στο εξής θα διαφέρουν. Δεν μπορούν να νικήσουν,σκοτώσουν,φυλακίσουν τον ίδιο το Θεό,άρα προς τα που πάμε? Ίσως η απάντηση είναι στο τελευταίο (?) cliffhanger της σειράς με τον Τζακ να ξυπνάει στο Κενό και τη Μπιλυ να λέει ότι ήρθε η ώρα! Κρίμα που δεν ήταν ο Μπέλφεγκορ! ΝΤΕΣΤΙΕΛ στιγμές,ότι καλύτερο στο επεισόδιο,δώστε μας κιάλλες πριν φύγει ο Κας απτη σειρά! Τι γίνεται άραγε στον παράδεισο? ΕΥΤΥΧΩΣ δεν είχε Ροβινα το επεισόδιο,προσωπικά θα με χάλαγε!!

1. Ρε παιδιά, απο τη μία στην 10η σεζόν ο Κας ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΟΥ ΚΑΙΝ στον Ντιν και τώρα ΘΑ ΔΕΧΟΤΑΝ να το πάρει μόνο κ μόνο για να νικηθεί ο Θεός? Η Αμάρα τι στάση θα’χε σε όλο αυτό?

2. Το ΦΑΟΥΛ του επεισοδίου,για μένα,είναι ότι δεν είδα δράση στο καθαρτήριο.Τουλάχιστον τη δράση που φανταζόμουν απο την 8η σεζόν! Μάθαμε και για το θάνατο του Μπενυ!

3. ΕΡΩΤΗΣΗ … Άσχετα,τι θα παιχτει με Τζακ – Μπίλυ.. ΠΩΣ ο Θεός που ΔΕΝ έχει ανάμειξη στο κενό αναστήνει τη Λίλιθ ? Υπάρχει περίπτωση να ‘κανε κάποια συμφωνία?

ΥΓ : Το μέλλον και οι ημερομηνίες 2021-2 άνετα θα τις συνδεε κάποιος με άλλες 2 σεζόν της σειράς!! ” We’ll see ” …… 9/10

FuckingKingOfFuckingHell
FuckingKingOfFuckingHell
4 years ago

Μου αρεσε πολυ! Πολυ ωραιο!
ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΣΑΜ ΜΕ ΑΙΛΙΝ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ομως δεν ηθελα να φυγει ;/
Τι ωραια η προσευχη του Ντην και ειναι ωραιο που λυθηκε το θεμα μεταξυ Ντην και Κας.
Λιγο περιεργη η σκηνοθεσια μου φανηκε, χωρις να λεω οτι δεν μου αρεσε. Μια χαρα ηταν! Απλα μου φανηκε διαφορετικη απο αλλες φορες.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΖΑΚΟΥΛΗΣ!! Γουελκαμ μπακκκ

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Orestis
Orestishttp://supernaturalgreece.gr/
Όλα ξεκίνησαν στις 22/04/11 όταν η απόφαση για ένα ήρεμο blog σχετικά με τη σειρά Supernatural πήρε σάρκα και οστά. Η συνέχεια γνωστή. Πρωτοπορία σε events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις αγαπημένες μας σειρές και το Supernaturalgreece.gr είναι πλέον γεγονός. Γίναμε χιλιάδες, γίναμε η πιο όμορφη ιντερνετική οικογένεια. Το 2015 παρευρέθηκα στο συνέδριο της Ρώμης γνωρίζοντας από κοντά το cast του Supernatural.

Περισσότερα Άρθρα

Το επεισόδιο είχε ωραίες ιδέες, ωραία εξέλιξη αλλά ήταν λάθος υλοποιήσιμο και βιαστικό. Θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο επεισόδια και να βλέπαμε περισσότερο Καθαρτήριο και περισσότερο "μέλλον".Review - Supernatural - 15x09 The Trap