Review – Supernatural – 15×12 Galaxy Brain

Must Try

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Review – Supernatural – 15×12 Galaxy Brain

Επιστροφή και πάλι στον κόσμο των Winchesters μετά από άλλο ένα μεγάλο hellatus (το οποίο κάτι μου λέει ότι δεν θα είναι το τελευταίο, δεδομένων των ανατροπών που προκάλεσε η επιδημία του COVID-19 σε όλο το Χόλιγουντ). Τελευταία φορά είχαμε αφήσει τα αγόρια να αναλογιστούν τι σημαίνει η επιστροφή του Jack και τα φιλόδοξα πλάνα που έχει η Billie για αυτόν. Μπορεί ο μικρός Νεφελίμ (ο οποίος συνεχίζει να είναι άψυχος) να σκοτώσει το Θεό; Γιατί μου φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό το σχέδιο της Billie; Τι μας κρύβει η Καβαλάρισσα;

Προς το παρόν, πάντως, ο Chuck, αγνοώντας το… πραξικόπημα που ετοιμάζει η Billie, κάνει τσάρκα στο πολυσύμπαν και αποφασίζει ότι μόνο ένα ζευγάρι Sam & Dean είναι το αληθινό και το αγαπημένο του, άρα δεν χρειάζονται όλες οι υπόλοιπες Γαίες, οπότε αρχίζουν οι… ακυρώσεις! Σαρωτικά καταστροφική λογική, αλλά Chuck είναι αυτός, τώρα τελευταία κάνει τη μία αψυχολόγητη κίνηση μετά την άλλη, οπότε δεν εκπλήσσομαι. Αφού μπορεί, δεν θα αφήσει κολυμπιθρόξυλο!

Στο μεταξύ, στην Πρωταρχική Γη, η Kaia του Κακού Μέρους την πέφτει στη Jody για να προσελκύσει τους Winchesters. Μετά από κάτι κλωτσομπουνίδια, τη φέρνουν σέρνοντας στο Καταφύγιο και τους αποκαλύπτει ότι η δική τους Kaia είναι ζωντανή και πρέπει να πάνε να τη σώσουν γιατί εκείνο το σύμπαν καταρρέει. Ο μόνος που μπορεί να το κάνει είναι ο Jack, αλλά αν χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του, θα τον πάρει χαμπάρι ο Chuck και τότε πάει το σχέδιο της Billie. Προσπαθούν, λοιπόν, να βρουν τρόπο να ανοίξουν ρωγμή στο πολυσύμπαν χωρίς τη βοήθεια του Jack, αλλά φυσικά αποτυγχάνουν.

Η «Not-Kaia» κλαίγεται λίγο στον ψυχοπονιάρη Jack και εκείνος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του τελικά, κι αν τους πιάσει ο Μεγάλος τους έπιασε. Εδώ βάζει στο κόλπο και τη Θερίστρια που είχε βάλει η Billie να τον προσέχει, με έναν έξυπνο εκβιασμό αλά Winchester. Η Θερίστρια με τη βοήθεια του Castiel ενισχύει τα προστατευτικά σύμβολα του Καταφυγίου κι ο Jack κάνει τα μαγικά του για να ανοίξει η ρωγμή. Η Kaia-2 περνάει προς το Κακό Μέρος μαζί με τους Winchesters και σώζουν την Kaia με συνοπτικές διαδικασίες. Η μια Kaia μένει πίσω να πεθάνει με τον πλανήτη της (γιατί είναι τελευταία σεζόν και οι σεναριακές περιπλοκότητες έχουν πετάξει από το παράθυρο) και οι Winchesters επιστρέφουν με την καλή Kaia, την οποία παίρνει η Jody και πάνε σπίτι στο Sioux Falls – όπου λογικά θα έχουμε και την off-camera επανένωση με την Claire, επειδή… fan service (χωρίς λεφτά για πολλούς γκεστ).

Λίγο πριν κλείσει το επεισόδιο σκάει μύτη η Billie, σκοτώνει τη Θερίστρια που τα έκανε σκατά στο baby-nephelim-sitting, και λέει κάτι αόριστα για το τέλος του κόσμου. Σύμφωνα με τη Billie, λοιπόν, ο Θεός, όταν ξεκίνησε τη Δημιουργία, έπρεπε να βάλει και τον εαυτό του μέσα στην εξίσωση, για να μπορεί το πολυσύμπαν να λειτουργεί σωστά, ακόμα και χωρίς αυτόν να γυρνάει τα γρανάζια. Στη Βιβλιοθήκη του Θανάτου υπάρχει ένα τετράδιο για όλους, ακόμα και για τον Chuck, το οποίο, μάλιστα, αναφέρει μέσα και τον Jack και τους Winchesters, που είναι, λέει, οι «αγγελιοφόροι της καταστροφής του Θεού». Από τα λεγόμενα της Billie δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Chuck γνωρίζει αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, που είναι και η αχίλλειος πτέρνα του, αλλά για να μην έχει κάνει κάτι γι’αυτό τόσες χιλιετίες, προφανώς δεν έχει ιδέα, κι εκεί στηρίζεται όλο το σχέδιο της Billie. Τι στοίχημα βάζετε ότι πριν το τέλος θα το μάθει και θα γίνει του Chuck το κάγκελο;

Στο σύνολό του δεν ήταν κακό επεισόδιο, αλλά ήταν… low stakes, που λένε και στο χωριό μου. Η Yadira Guevara-Prip ήταν εξαιρετική στο διπλό ρόλο της και ουσιαστικά το κουβάλησε στις πλάτες της, αλλά όλοι οι υπόλοιποι ακολούθησαν τη σεναριακή μετριότητα του επεισοδίου. Όλα έγιναν διαδικαστικά, χωρίς περιπέτεια, χωρίς δράματα, χωρίς ανατροπές ή εκπλήξεις. Η αποκάλυψη ότι η Kaia είναι ζωντανή ήταν εντελώς ξεκάρφωτη. Μας ζητάνε να πιστέψουμε ότι επέζησε από διαμπερές τραύμα ενός δόρατος (που αποκλείεται να μη χτύπησε ζωτικά όργανα τέτοια γκουμούτσα), χωρίς ιατρική φροντίδα, σε ένα δάσος. Και άντε αυτό να το δεχτώ. Το ότι δεν έδωσαν, όμως, επεξήγηση στο πώς ήρθε η Σκοτεινή Kaia στον δικό μας κόσμο, όχι, αυτό δεν μπορώ να το χωνέψω. Ούτε το πόσο πανεύκολα την βρήκαν και την έσωσαν, ούτε το ότι η Σκοτεινή Kaia αυτοκτόνησε ουσιαστικά, επειδή ο δικός μας κόσμος δεν της ταίριαζε. Η σεναριακή ευκολία πήγε σύννεφο σε αυτό το επεισόδιο.

Αν αυτό που είδαμε ήταν η κατακλείδα της αδικοχαμένης ιστορίας των Wayward Sisters, τη θεωρώ τόσο αδύναμη που χίλιες φορές καλύτερα να μην την είχαμε δει καν. Θα μπορούσα να ζήσω με το μυστήριο να αιωρείται, αλλά με εξοργίζει η πιθανότητα να θεώρησαν ότι αυτός ήταν ο σωστός αποχαιρετισμός στις Waywards. Θέλω να ελπίζω, όμως, ότι κάτι έχουν ετοιμάσει οι σεναριογράφοι κι ότι θα έχει κάποιο νόημα στη συνέχεια το ότι επέστρεψε η Kaia. Αλλιώς, το να αφιερωθεί ένα ολόκληρο επεισόδιο σε έναν χαρακτήρα που είχαμε σίγουρα για νεκρό, δεν έχει καμία απολύτως λογική σαν σενάριο, πέραν του fan service. Ένα σχετικό tweet του Robert Berens, πάντως, δεν με γέμισε με ελπίδες να μην ισχύει κάτι τέτοιο, δυστυχώς…

Βάζοντας την Kaia και την αμφιλεγόμενη επιστροφή της στην άκρη (γιατί θα αρχίσω πάλι να καταριέμαι το CW που ακύρωσε τo Wayward Sisters στο παρά πέντε), ας σχολιάσω τα άλλα δυο αλληλένδετα subplots του επεισοδίου. Από τη μια έχουμε τον Chuck που συνειδητοποιεί ότι για να απολαύσει την… τελευταία σεζόν χρειάζεται «λιγότερα», δηλαδή λιγότερους κόσμους, οπότε αρχίζει και καταστρέφει το πολυσύμπαν για να μείνει μόνο η Γη των αγαπημένων του Winchesters. Αυτό, δυστυχώς, δεν μεταφράζεται καλά σε εμάς τους θεατές. Τουλάχιστον εγώ θα ήθελα «περισσότερα» σε αυτή τη σεζόν. Θα ήθελα έναν… «περισσότερο» Θεό, από την άποψη ότι είναι υποτίθεται παντοδύναμος και παντογνώστης, αλλά ουσιαστικά είναι εξοργιστικά βλάκας! Για να μην παρεξηγηθώ, εννοείται ότι μιλάω για τον Chuck, που τον βλέπουμε κάθε φορά να έχει και μια διαφορετική συνειδητοποίηση, αλλά ουσιαστικά να μην κάνει τίποτα. Οκέι, ναι, τον είδαμε να ξεπαστρεύει το πολυσύμπαν, αλλά τους Winchesters για ποιόν ρημάδη λόγο συνεχίζει να τους κανακεύει; Κι έρχεται και η Billie και το σχέδιο της να σκοτώσει το Θεό, για να επιβεβαιώσει το πόσο αφελής είναι ο Chuck. Αυτή η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητα του Chuck με έχει κουράσει. Όχι μόνο γιατί έχει απομυθοποιήσει τον απόλυτο Κακό, αλλά ακριβώς επειδή είναι ο απόλυτος Κακός, δεν γίνεται να τον δείχνει τόσο… αξιολύπητο! Στη φάση αυτή, αντί να αναρωτιέμαι πώς θα τον νικήσουν, λέω σκοτώστε τον επιτέλους να τον βγάλετε από τη μιζέρια του τον πανηλίθιο! Μα είναι δυνατόν να μην ξέρει ότι ο Θάνατος τον έχει στα τεφτέρια του; Είναι δυνατόν να μην πήρε χαμπάρι τον Jack που επέστρεψε; Είναι δυνατόν ακόμη να ασχολείται με τα αγαπημένα του παιχνίδια, όταν ξέρει ότι τα παιχνίδια θέλουν να τον σκοτώσουν; Είναι τόσο εγωκεντρικός ή τόσο κακογραμμένος; Ειλικρινά, δεν ξέρω αν πρέπει να θυμώσω με τον Chuck ή με τους σεναριογράφους αυτή τη στιγμή. Ο τίτλος του επεισοδίου, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «εξυπνάκιας», μου λέει ότι όλη αυτή η εικόνα του Chuck είναι επί τούτου, αλλά εγώ και πάλι ξενερώνω. Δεν την περίμενα έτσι την τελευταία σεζόν. Περιμένω συνέχεια ένα μπαμ που ποτέ δεν έρχεται και μένω με την ελπίδα να ακουστεί στο επόμενο επεισόδιο. Έμειναν οκτώ, και το καλό που τους θέλω, έστω ένα επεισόδιο να με αφήσει να παραληρώ στα πατώματα. Δεν είμαι πλεονέκτης, μόνο ένα. Κατά προτίμηση το series finale.

- Advertisement -spot_img
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
- Advertisement -

Latest

- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img
Αν το δούμε σαν κατακλείδα στο storyline των Wayward Sisters και της Kaia, το επεισόδιο ήταν αρκετά αδύναμο. Οι σεναριακές ευκολίες ήταν πολλές και η γενική επίγευση που μας αφήνει μέτρια. Επίσης, τροφή για σκέψη: είναι ο Chuck ο πιο αφελής κακός του Supernatural;Review - Supernatural - 15x12 Galaxy Brain