5×08 Changing Channels | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές που συμπεριέλαβαν ο σεναριογράφος Jeremy Carver (πριν γίνει ο showrunner της σειράς) στο απόλυτο meta-επεισόδιο Changing Channels:

changing_channels_sitcom

Το τραγούδι των τίτλων αρχής “Together (The Supernatural Sitcom Theme)” μιμείται τα χαρούμενα τραγούδια των sitcoms της δεκαετίας του ’70 και του ’80, όπως των Laverne and Shirley και Full House. Τα sitcoms υπάρχουν από την αυγή της τηλεόρασης με σειρές όπως το I Love Lucy και έχουν ως σήμα-κατατεθέν το προ-ηχογραφημένο γέλιο του κοινού (laugh track), αν και αυτή η πρακτική τείνει πια να εκλείψει.


hulk

Dean: Well, it turns out that Bill Randolph had quite the temper. He’s got two counts of spousal battery, bar brawls, and court-ordered anger management sessions. You might say you wouldn’t like him when he’s angry.

Η σύζυγος του πρώτου θύματος ορκίζεται ότι είδε τον γνωστό πράσινο ήρωα της MarvelHulk – και η ατάκα του Dean είναι κλασική, έχοντας ακουστεί τόσο στην τηλεοπτική σειρά όσο και στις πιο πρόσφατες ταινίες.


Sam: Okay, Trickster’s like a Hugh Hefner type, right? Wine, women, song—maybe he doesn’t want the party to end. Maybe he hates this angels and demons stuff as much as we do. Maybe he’ll help us.

Ο Hugh Hefner είναι ο εκδότης του πορνοπεριοδικού Playboy,  γνωστός για την ασύδοτη ζωή του.


Η ιατρική σειρά Dr. Sexy M.D. την οποία παρακολουθεί φανατικά ο Dean, διαδραματίζεται στο Νοσοκομείο Seattle Mercy και παρωδεί το δημοφιλές ιατρικό δράμα Grey’s Anatomy, το οποίο εκείνη τη σεζόν προβαλλόταν κάθε Πέμπτη απέναντι από το Supernatural. Το Grey’s Anatomy ακολουθεί τις ζωές των γιατρών του Νοσοκομείου Seattle Grace. Ο Δρ. Derek Shepherd, τον οποίο έπαιζε ο Patrick Dempsey, έχει το παρατσούκλι “McDreamy” (= ονειρεμένος), και είναι η προφανής έμπνευση πίσω από τον Dr. Sexy του Supernatural. Η σκηνές και οι μελοδραματικοί διάλογοι καθρεφτίζουν αρκετά πιστά το Grey’s Anatomy.

Ο χαρακτήρας Johnny Drake στο Dr. Sexy, M.D είναι παραλληλισμός με τον χαρακτήρα του Denny Duquette του GA. Ήταν ερωτευμένος με την ειδικευόμενη τότε γιατρό Izzie Stevens, όμως πέθανε. Τον Denny έπαιζε ο ‘δικός μας’ Jeffrey Dean Morgan (επίσης γνωστός κι ως John Winchester). Ο χαρακτήρας έκανε μια εμφάνιση-έκπληξη αργότερα στη σειρά (κλασικός JDM με τις εμφανίσεις-έκπληξη), ως παραίσθηση που προκάλεσε ο εγκεφαλικός όγκος της Izzie.


Η επανάληψη της λέξης “Γιατρέ” όταν απευθύνονται ο ένας στον άλλο η χαρακτήρες του Dr. Sexy MD, είναι αναφορά στην κωμωδία Spies Like Us (1985). Σε μια από τις διασημότερες σκηνές της ταινίας, μια ομάδα γιατρών απευθύνονται ο ένας στον άλλο χρησιμοποιώντας επανειλημμένα το “Γιατρέ”.


Το τηλεπαιχνίδι Nutcracker! (= καρυοθραύστης) είναι παρωδία των ιαπωνικών τηλεπαιχνιδιών, γνωστών για τις παράξενες, συχνά ταπεινωτικές, δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλουν τους διαγωνιζόμενους. Για παράδειγμα, στο παιχνίδι Πες το Σωστά! Καρυοθραύστης, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να πουν σωστά έναν γλωσσοδέτη, κι αν κάνουν λάθος, τους χτυπούν στα… ‘καρύδια’ με ένα ραβδί!


Η διαφήμιση για το “Herpexia” παρωδεί τη διαφήμιση του πραγματικού φαρμάκου για τον έρπη των γεννητικών οργάνων, Valtrex.


Trickster: Oh, you know. Sam starring as Lucifer. Dean starring as Michael. Your celebrity death match. Play your roles.

Το Celebrity Deathmatch ήταν μια σειρά claymation, στην οποία διάσημοι αντιμετώπιζαν ο ένας τον αλλο σε αγώνες μέχρι θανάτου.


Οι αστυνομικές σειρές (procedural cop shows) στις οποίες αναφέρεται ο Dean, περιλαμβάνουν σειρές όπως τα franchise των CSI και Law and Order. Όπως το Grey’s Anatomy, το CSI: Crime Scene Investigation προβαλλόταν στις ΗΠΑ ταυτόχρονα με το Supernatural τα βράδια της Πέμπτης. Στο επεισόδιο παρωδούν ειδικά τον πρωταγωνιστή του CSI: Miami, τον Horatio Caine (παιγμένο από τον David Caruso). Ο Sam κι ο Dean μιμούνται τις κινήσεις του, όπως το να βάζει και να βγάζει τα γυαλιά ηλίου του, να γυρνάει προφίλ ενώ μιλάει, ή να κοιτάζει το άπειρο ενώ κάνει μια μεστή παρατήρηση για το έγκλημα.  Όμως, αν κοιτάξετε προσεκτικά στο σήμα ενός από τους τεχνικούς της Σήμανσης, θα δείτε ότι γράφει LVPD (= Αστυνομικό Τμήμα Las Vegas), κάνοντας αναφορά στο πρωτότυπο  CSI: Crime Scene Investigation που λαμβάνει χώρα στο Las Vegas.

Στο συνέδριο Salute to Supernatural του Σικάγο το 2009, οι Jensen και Jared αποκάλυψαν ότι παρακολούθησαν βιντεάκια με τις ατάκες του “Horatio” στο YouTube για να προετοιμαστούν για τις σκηνές αυτές στο επεισόδιο.


Στην τελευταία του τηλεοπτική φάρσα προς τους Winchesters, ο Trickster μεταμορφώνει τον Sam στην Impala η οποία όμως τώρα φέρει τεράστια ομοιότητα στον τεχνολογικά εξελιγμένο ΚΙΤΤ της κλασικής σειράς των 80s, Knight Rider. Ο επονομαζόμενος ‘Ιππότης της Ασφάλτου’ ήταν ο Michael Knight (παιγμένος από τον David Hasselhoff) που πολεμούσε το έγκλημα οδηγώντας το νοήμον αυτοκίνητό του, τον ΚΙΤΤ. Στην σκηνή παίζει το μουσικό θέμα του Knight Rider. Ως Impala, ο Sam έχει ένα κυλιόμενο κόκκινο φωτάκι στη μπροστινή μάσκα του ακριβώς όπως ο KITΤ. Ο KITT, ακριβώς όπως η Impala, είναι η επιτομή του character-car.

Στο παρελθόν, είχαν γραφτεί ιστορίες fan fiction όπου η Impala έχει ψυχή/νοημοσύνη, και συχνά φωνή να τη συνοδεύει.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης:

5×08 Changing Channels | Fun Facts & Trivia

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα