Supernatural Αφιέρωμα: Impala – Μέρος 1ο

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Σε παλιότερο άρθρο μου σας είχα περιγράψει την αρχική ιδέα του Eric Kripke για τη σειρά. Η Impala δεν ήταν μέρος της. Ο Kripke ήθελε οι Winchesters να οδηγούν ένα επιβλητικό muscle car και αυτό που είχε στο μυαλό του αρχικά ήταν ένα Mustang. Ένας φίλος του τον έπεισε πως ένα Impala θα ήταν καλύτερη επιλογή! (Σοφός ο φίλος…)

supernatural_impala_fanmade

Η Impala των Winchesters έχει 2 υποκοριστικά: ο Dean, όπως ξέρουμε, τη φωνάζει χαϊδευτικά “Baby” (ναι, της μιλάει σαν να είναι γυναίκα), αλλά στο fandom είναι γνωστή και ως Metallicar, αναφορά στους Metallica και την αγάπη του Dean στην κλασική ροκ μουσική.

H Impala, φυσικά, έχει όλα τα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων αυτοκινήτων… αλλά και κάποια παραπάνω. Αλλά όλα αυτά δεν είναι σημαντικά. Να τι είναι σημαντικό: το στρατιωτάκι που είχε χώσει ο Sam στο τασάκι – κι είναι ακόμα κολλημένο εκεί. Τα Lego του Dean που είναι σφηνωμένα στους αεραγωγούς – μέχρι σήμερα όταν ανάβει το καλοριφέρ ακούγονται τα παιχνίδια να κροταλίζουν εκεί μεσα. Αυτά είναι τα πράγματα που κάνουν το αυτοκίνητο αυτό αληθινά δικό τους. Ακόμα κι όταν ο Dean την έφτιαξε απο την αρχή, φρόντισε οι μικρές αυτές λεπτομέρειες να μείνουν εκεί, γιατί αυτές οι μικρές ατέλειές της είναι που την κάνουν τόσο όμορφη…”
– Chuck Shurley, 5.22 Swan Song

impala

Η ιστορία της

Η Baby είναι ένα Chevrolet Impala του ’67. Σύμφωνα με τον Chuck, βγήκε από το εργοστάσιο του Janesville, στο Wisconsin, στις 24 Απριλίου 1967. (Καθόλου συμπτωματικά, στις 24 Απριλίου είναι τα γενέθλια του Eric Kripke.)

O πρώτος της ιδιοκτήτης ονομαζόταν Sal Moriarty, και την αγόρασε για $3999. Τη χρησιμοποιούσε για να οδηγεί σε όλη τη χώρα, διανέμοντας Βίβλους στους φτωχούς.

Εδώ έχουμε μια πολλαπλή αναφορά στο βιβλίο του Jack Kerouac, On the Road, που αποτέλεσε μεγάλη συγγραφική επιρροή για τον δημιουργό του Supernatural, Eric Kripke. Οι βασικοί χαρακτήρες του βιβλίου είναι δυο νέοι άνδρες, ο Sal Paradise και ο Dean Moriarty, που ταξιδεύουν με το αυτοκινητο τους ανά τη χώρα.

dean-john-impala

Ο John Winchester αγόρασε την Impala (μετά απο παρότρυνση του ίδιου του γιού του) από τη μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Rainbow Motors στο Lawrence του Kansas το 1973. Η τιμή στο παρμπρίζ έγραφε $2204.

O Dean πήρε την Impala σαν δώρο για τα 18α γενέθλιά του και από τότε τη φροντίζει σαν παιδί του. Αυτό το αμάξι είναι η μεγαλύτερη αγάπη του μετά τον Sam, και είναι αναμφισβήτητα ο τρίτος πρωταγωνιστής της σειράς…

Οι πινακίδες της

Οι πινακίδες της Impala έχουν αλλάξει αρκετές φορές στη διάρκεια τις σειράς :

Για τις πρώτες 2 και κάτι σεζόν οι πινακίδες έγραφαν KAZ 2Y5. Το KAZ ήταν μια αναφορά στην πατρίδα των Winchesters, το Kansas, και το 2Υ5 στη χρονιά που ξεκίνησε το Supernatural (το 2005).

Αφότου έγιναν φυγάδες και μέχρι σήμερα, οι Winchesters άλλαξαν τις πινακίδες σε CNK 80Q3 για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις Αρχές.

Στο ψεύτικο εναλλακτικό σύμπαν που δημιούργησε το δηλητήριο του djinn στο 2×20, οι πινακίδες της Impala ήταν RMD 5H2.

Σε ένα flashback στο 1997 (4×13), που βλέπουμε τον John να παραλαμβάνει τους γιούς του από το σχολείο, οι πινακίδες της Impala είναι BQN 9R3.

Στη σειρά κινουμένων σχεδίων Supernatural: The Animation, οι πινακίδες γράφουν KYZ 2Y5.

Στην εναλλακτική πραγματικότητα όπου ο Τιτανικός δεν έχει βυθιστεί (6×17), ο Dean οδηγάει μια Mustang (φόρος τιμής στην πρώιμη ιδέα του Kripke για το αμάξι των αδερφιών), με τις αρχικές πινακίδες της Impala: KAZ 2Y5.

Άλλα χαρακτηριστικά της

Η Impala έχει κασετόφωνο και ράδιο, μα δεν έχει CD player. Προς μεγάλη φρίκη του Dean όταν επέστρεψε από την Κόλαση, ο Sam είχε βάλει προσωρινά μια βάση για iPod, την οποία ο Dean ξεκόλλησε και εκσφενδόνισε στο πίσω κάθισμα χωρίς δεύτερη κουβέντα (4×01). Ο Sam δεν τόλμησε να το ξαναβάλει… (χεχε)

weapons-trunk-impala-supernatural

Υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο τμήμα του πορτ-μπαγκαζ που κλείνει με λουκέτο, όπου οι Winchesters αποθηκεύουν τα όπλα και όλα τα supernatural συμπράγκαλά τους. Ο συνδυασμός της κλειδωνιάς είναι 11-02-83, η ημερομηνία θανάτου της μητέρας τους (και, ταυτόχρονα, τα γενέθλια της γυναίκας του Kripke).

Το πορτ-μπαγκαζ έχει επίσης ζωγραφισμένη μια δαιμονοπαγίδα στην πόρτα του για να κρατά τους δαίμονες απέξω… ή να τους παγιδεύει μέσα ! (Ο Crowley το ένοιωσε στο πετσί του αυτό το δεύτερο…)

Το τρίξιμο που κάνουν οι πόρτες του οδηγού και του συνοδηγού όταν ανοίγουν ή κλείνουν, είναι ηχητικό εφέ που διάλεξε με προσοχή ο υπεύθυνος ήχου του Supernatural, Mike Lawshe. Φημολογείται, επίσης, ότι ο ήχος του κινητήρα που ακούμε (αυτό το ωραίο γουργούρισμα) είναι κι αυτό ηχητικό εφέ που προέρχεται από Mustang του ’65 κι όχι από Impala του ’67. Αυτό όμως δεν είναι προφανές όταν συγκρίνεις τους ήχους των αληθινών αμαξιών με τον ήχο που ακούς στη σειρά.

Το αληθινό αμάξι

Σε όλη τη σειρά, η Impala που βλέπουμε είναι κυρίως μια αλλά υπάρχουν και πολλά ψευδο-αυτοκίνητα (ανάλογα με τη λήψη που θέλουν να κάνουν). Σύμφωνα με τον Jeff Budnick, συντονιστή οχημάτων του Supernattural, για την παραγωγή της σειράς υπάρχουν 9 Impala, και μόνο τα 2 έχουν μηχανή: ο “Ήρωας 1” και ο “Κασκαντέρ” (το δεύτερο μαντεύετε σε τι σκηνές το χρησιμοποιούν).

Ο Budnick εξήγησε ότι ο ‘Ηρωας είναι το καλύτερο από όλα τα αμάξια τους και χρησιμοποιείται σχεδόν κάθε μέρα. Έχει μηχανή 502 Big Block με ιπποδύναμη 550 άλογα. Είναι το μοναδικό που έχει ενσωματωμένο air-conditioner, όλα τα υπόλοιπα Impalas που χρησιμοποιούνται στα γυρίσματα έχουν ψεύτικο air-conditioning.

Ένα από τα Impalas που χρησιμοποιείται συχνά στα γυρίσματα είναι συναρμολογούμενο για να τους επιτρέπει να βάζουν την κάμερα σε διάφορες γωνίες. Η οροφή, το μπροστινό μέρος, το πίσω μέρος, το δάπεδο κι όλες οι πόρτες βγαίνουν για να διευκολύνονται οι εσωτερικές λήψεις. 

first impala & jensen 2Η Impala που χρησιμοποιούνταν στην 1η σεζόν πήγε για παλιοσίδερα και την βλέπουμε ενίοτε στο φόντο κάποιων σκηνών. Στα γυρίσματα του επεισοδίου BabyJensen Ackles ξαναβρήκε το πρώτο του αμάξι στη σειρά και μοιράστηκε κάποιες νοσταλγικές φωτογραφίες στο Twitter. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Στο Comic-Con του 2007 ένας φαν ζήτησε πληροφορίες για το αμάξι από τον Kripke ο οποίος δεν πολυήξερε να απαντήσει. Τον ξελάσπωσε ο Jensen που ήξερε να το περιγράψει λεπτομερώς. O Jensen είπε οτι η Impala που χρησιμοποιούν κυρίως έχει κινητήρα 427 και skid plates (παιδιά, ελπίζω να ξέρετε τι ακριβώς είναι αυτά γιατι εγώ δεν… 😛 ). Το αυτοκίνητο αυτό αγοράστηκε από την οικογένεια Kelley στο Farmingdale του New Jersey το 2005. Οι Kelleys ήταν οι δεύτεροι ιδιοκτήτες του αμαξιού, και το είχαν αγοράσει απο τους αρχικούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι το είχαν πάρει ολοκαίνουργιο το 1967 από την αντοπροσωπεία Mathews Chevrolet στο Farmingdale. Τότε ήταν γαλάζιο με γαλάζιο εσωτερικό και διπλά μπροστινά καθίσματα (τώρα τα καθίσματα είναι μονοκόμματα μπρος-πίσω).

Στο επεισόδιο Bloodlines (το οποίο γυρίστηκε στο Σικάγο των ΗΠΑ κι όχι στον Καναδά, όπου γυρίζεται κανονικά η σειρά) το Chevrolet Impala που χρησιμοποιείται είναι διαφορετικό. Είναι αληθινό αυτοκίνητο, αγορασμένο και ‘φτιαγμένο’ από έναν φαν της σειράς.

Bloodlines

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο 2ο μέρος του αφιερώματος ξαναθυμόμαστε τις σημαντικότερες στιγμές της Impala στη σειρά και στο 3o μέρος βλέπουμε όλα τα αμάξια που προσπάθησαν να πάρουν τη θέση της – αλλά φυσικά δεν τα κατάφεραν!

ΠΗΓΗ #1

ΠΗΓΗ #2

ΠΗΓΗ #3

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Andreas Goudelis
Andreas Goudelis
7 years ago

Μόνο ένα πουλιέται (αν πουλιέται ακόμα) στην Ελλάδα δεν βρίσκω ένα που θέλ1ω 🙁

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα