2×01 In My Time Of Dying | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα, σε ιστορικά γεγονότα, αλλά και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Πάμε να δούμε τι αναφορές γίνονται στην πρεμιέρα της 2ης σεζόν:

Το επεισόδιο In My Time of Dying πήρε τον τίτλο του από το ομώνυμο τραγούδι των Led Zeppelin.


2x01 In My Time Of Dying Reaper Tessa

Ο χαρακτήρας της Θεριστή Tessa είναι μια αναφορά στην κόμικ-ηρωίδα Death (=Θάνατος), από τη σειρά κόμικ Sandman του Neil Gaiman.

Fun fact: Το 2010, o δημιουργός του Supernatural, Eric Kripke, ήταν να διασκευάσει το κόμικ σε τηλεοπτική σειρά για το κανάλι ΗΒΟ, αλλά το σχέδιο ναυάγησε. (Κρίμα…)


Το (ψεύτικο) όνομα στο βιβλιάριο υγείας του John Winchester είναι ‘Elroy McGillicuddy’, το οποίο είναι μια αναφορά στην παλιά κωμική σειρά I Love Lucy, όπου “McGillicuddy” ήταν το πατρικό όνομα της πρωταγωνίστριας Lucy Ricardo.

Θα μπορούσε βέβαια να είναι και αναφορά στην Elspeth McGillicuddy, χαρακτήρα στο μυθιστόρημα της Agatha Christie, 4:50 from Paddington (επίσης γνωστό κι ως What Mrs. McGillicuddy Saw).


In_My_Time_of_Dying_Reaper

Dean: Dude, I full on Swayze’d that mother.

Ο Dean κάνει αναφορά στο ρόλο του Patrick Swayze στην ταινία Αόρατος Εραστής, όπου ο πρωταγωνιστής ήταν ένα φάντασμα που μάθαινε πώς να επηρεάζει το φυσικό κόσμο.

O Dean εδώ δεν τα πολυκατάφερε, όμως οι Winchesters μαθαίνουν σε μεταγενέστρο επεισόδιο (4.15) πώς να μετακινούν αντικείμενα και να πολεμούν ενόσω βρίσκονται αστρική τους μορφή (ως φαντάσματα). Η Tessa εμφανίζεται και σε εκείνο το επεισόδιο.


Από το μεγάφωνο στο νοσοκομείο ακούγεται κάποια στιγμή η νοσοκόμα να φωνάζει κάποιον Δρ. Kripke. Μαντέψτε σε ποιον γνωστό δημιουργό αγαπημένης μας σειράς γίνεται αναφορά! 😉 (Στον Eric Kripke, ντε!)


Dean: How’s Dad? Is he okay? Come on, you’re the psychic. Give me some ghost whispering or something!

Αναφορά στην τηλεοπτική σειρά Ghost Whisperer, όπου πρωταγωνιστεί μια γυναίκα που έχει την ικανότητα να συνομιλεί με πνεύματα.


Tessa: What are you, some new agey guy?
Dean: You see me messing with crystals or listening to Yanni?

Ο Dean κάνει αναφορά στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Yanni, γνωστό (κυρίως στις ΗΠΑ) για το “new age” μουσικό στιλ του.


Tessa: Stage three, Bargaining.

Η Tessa αναφέρεται στο Μοντέλο Kübler-Ross το οποίο περιγραφει τα 5 στάδια της θλίψης: Άρνηση, Θυμός, Διαπραγμάτευση, Κατάθλιψη και Αποδοχή. Ο Dean είναι στο στάδιο της Διαπραγμάτευσης, όσον αφορά την αποδοχή του θανάτου του, επειδή προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τη Θεριστή το αν θα τον πάρει ή όχι.


Dean: I think I’ll pass on the 72 virgins, thanks.

Σύμφωνα με την ισλαμική θρησκεία, ένας μάρτυρας θα λάβει 72 παρθένες μετά το θάνατό του, αν πεθάνει σαν πολεμιστής.

Σε αυτή την μουσουλμανική πίστη γίνεται αναφορά και σε ένα μεταγενέστερο επεισόδιο της σειράς (4.22): ο Ζαχαρίας προσπαθεί να δελεάσει το Dean να πει το ‘ναι’ στον Μιχαήλ και του υπόσχεται ότι όταν φτάνει στον Παράδεισο θα τον περιμένουν 2 παρθένες και 70 πόρνες (72 στο σύνολο).

πηγήΔείτε επίσης:

Fun facts & Trivia

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Ater Animus
18 September 2014 00:20

Το μοντέλο της Kübler-Ross περιγράφει τις πέντε φάσεις που περνάει ο άνθρωπος, για να αποδεχτεί τελικά τον θάνατο. Είναι επίσης γνωστό ως “Τα πέντε στάδια του πένθους”. Ο όρος θλίψη που χρησιμοποιήθηκε, είναι πολύ ελαφρύς.

“Η Kübler-Ross εφάρμοσε αρχικά αυτά τα στάδια σε οποιαδήποτε μορφή καταστροφικής προσωπικής απώλειας (εργασία, εισόδημα, ελευθερία). Αυτό περιλαμβάνει επίσης το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, τον εθισμό στα ναρκωτικά, ή τη στειρότητα. Η Kübler-Ross επισήμανε επίσης, ότι αυτά τα βήματα δεν έρχονται απαραιτήτως στη σειρά που σημειώνεται ανωτέρω, ούτε βιώνονται όλα τα βήματα από όλους τους ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα περάσουν τουλάχιστον δύο από αυτά τα στάδια. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%81-%CE%A1%CE%BF%CF%82

Latest

More Articles Like This