Supernatural πλάσματα : Λυκάνθρωποι {Werewolves} [UPDATED]

0
2238

Οι λυκάνθρωποι (werewolves) είναι άνθρωποι που μεταμορφώνονται σε ένα λυκοειδές ον κατά τη διάρκεια της πανσελήνου. Όταν είναι στη λυκίσια μορφή τους έχουν έντονα μάτια, κυνόδοντες και νύχια, και χρησιμοποιούν τις υπεράνθρωπες αισθήσεις και ικανότητές τους για να κυνηγούν το ανθρώπινο θήραμά τους για να φάνε την καρδιά.

Μετά την επιστροφή στην ανθρώπινη μορφή, δεν έχουν ανάμνηση του τι έκαναν ενόσω είχαν μεταμορφωθεί σε λυκάνθρωποι, όμως έχει παρατηρηθεί ότι υποσυνείδητα ως λυκάνθρωποι κάνουν πράξη όλους τους φόβους και τις επιθυμίες που καταπιέζουν στην ανθρώπινη ζωή τους.

Οι λυκάνθρωποι είτε ζουν σε οικογένειες/αγέλες είτε είναι μοναχικοί. Μπορούν να επιζήσουν τρώγοντας όργανα ζώων, όμως αυτό αποδεικνύεται συχνά δύσκολο, ιδιαίτερα αν έχουν ήδη δοκιμάσει ανθρώπινη καρδιά.

Κάποιος μπορεί να γεννηθεί λυκάνθρωπος (‘καθαρόαιμος’, από λυκάνθρωπους γονείς) ή να μεταμορφωθεί μετά από δάγκωμα λυκανθρώπου. Στο ημερολόγιο του John αναφέρει ότι οι καθαρόαιμοι λυκάνθρωποι 4ης γενιάς είναι λιγότερο άγριοι και μπορούν να μεταμορφωθούν πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά τον σεληνιακό κύκλο. Ο John επίσης σημειώνει ότι οι καθαρόαιμοι μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους καλύτερα και να επιζήσουν τρώγοντας καρδιές ζώων κι όχι ανθρώπων.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να πεθάνει ένας λυκάνθρωπος είναι με ασήμι στην καρδιά. Όταν ένας λυκάνθρωπος πεθάνει επανέρχεται στην ανθρώπινη μορφή του.Στο ημερολόγιο του John έγραφε (εσφαλμένα) ότι σκοτώνοντας τον λυκάνθρωπο που τον μόλυνε, ένας λυκάνθρωπος μπορεί να γιατρευτεί, όμως ο Sam και o Dean ανακάλυψαν ότι αυτό δεν ισχύει – στο επεισόδιο 2×17 Heart σκότωσαν το λυκάνθρωπο που μόλυνε μια κοπέλα αλλά εκείνη μεταμορφώθηκε έτσι κι αλλιώς…

Μετά την αποτροπή της Αποκάλυψης, φαίνεται ότι οι λυκάνθρωποι δεν μεταμορφώνονται πλέον μόνο κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, καθώς ο Samuel Campbell αναφέρει ότι λυκάνθρωποι έχουν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της μισού φεγγαριού. Ο Crowley αποκαλύπτει επίσης, ότι υπάρχει ένας Άλφα των λυκανθρώπων αλλά από το 2010 δεν έχει εντοπιστεί ξανά.


Στα 10 σχεδόν χρόνια της σειράς έχουμε ακούσει τους Winchesters να αναφέρουν λυκανθρώπους αρκετές φορές, όμως στην πραγματικότητα έχουμε δει λυκανθρώπους μόνο σε 4 επεισόδια:

Πρώτη εμφάνιση λυκανθρώπων στη σειρά έγινε στη 2η σεζόν, στο επεισόδιο 2.17 Heart, όπου τα αγόρια απέτυχαν να σώσουν μια κοπέλα (Madison) από τη λυκανθρωπία.

Η επόμενη εμφάνιση λυκάνθρωπου στη σειρά ήταν έξι σεζόν μετά, στο 8.04 Bitten, όπου είδαμε το βίντεο-χρονικό μιας ομάδας φοιτητών οι οποίοι μολύνθηκαν ένας-ένας και μεταμορφώθηκαν σε λυκανθρώπους. Στο τέλος μόνο μια κοπέλα (Kate) επέζησε, την οποία οι Winchesters διάλεξαν να μην κυνηγήσουν από τη στιγμή που δεν είχε κάνει κακό σε κανέναν άνθρωπο.

Την επόμενη σεζόν ανακαλύψαμε την τύχη του Garth (9.12 Sharp Teeth), ο οποίος μολύνθηκε και τελικά έγινε μέλος μιας οικογένεια φιλήσυχων (στην πλειοψηφία τους έστω) λυκανθρώπων.

Στο  9×12 Sharp Teeth μια ομάδα λυκανθρώπων είχε εμπλακεί σε μια λατρεία,  η οποία στηριζόταν στην πεποίθηση της ανωτερότητας των λυκανθρώπων και παράλληλα επιδίωκε την εξαφάνιση των ανθρώπων. Αυτές οι αντιλήψεις έχουν ως βάση τους Νορβηγικούς θρύλους, σύμφωνα με τους οποίους ο Fenris (ο λύκος γιος του Λόκι) θα σκοτώσει τον Odin κατά τη διάρκεια του τέλους της ανθρωπότητας, γνωστό ως Ράγκναροκ. Αυτή η λατρεία διατηρήθηκε για πολλές γενιές μέχρι που ο αιδεσιμότατος Jim Myers ανέλαβε την καθοδήγηση της ομάδας των λυκανθρώπων απομακρύνοντάς τους από την βία. Ωστόσο, η σύζυγος του αιδεσιμότατου και τρία άλλα μέλη της ομάδας εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτό και προσπάθησαν να το πετύχουν μέχρι που οι Winchesters τους εμπόδισαν σκοτώνοντάς τους.

Μεταξύ των οικογενειών τεράτων που είδαμε να κατοικούν στο Σικάγο στο 9.20 Bloodlines ήταν και οι Duvals, μια οικογένεια καθαρόαιμων λυκανθρώπων που βρίσκονται σε ρήξη με τους Πολυμορφικούς.

Όπως και στον βαμπιρισμό, η λυκανθρωπία μπορεί να θεραπευτεί, υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο βρίσκεται στα πρώτα στάδια της επίδρασής της. Αφού οι Βρετανοί Άνδρες των Γραμμάτων κατέστειλαν τους λυκανθρώπους στην Αγγλία το 1920, σύντομα ανακάλυψαν μια θεραπεία στη δεκαετία του ’30, η οποία απαιτεί το ζωντανό αίμα του πατέρα λυκανθρώπου. Το δοκίμασαν σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι ένα στα εννέα υποκείμενα του πειράματος θεραπεύτηκαν. Η θεραπεία δοκιμάστηκε μόνο σε έναν άνθρωπο κάποτε αλλά  απέτυχε και οδήγησε το θύμα σε  μαρτυρικό θάνατο. Η θεραπεία στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τη στιγμή που επικράτησε η άποψη ότι έπρεπε να σκοτωθεί κάθε λυκάνθρωπος. Το 2017, η θεραπεία χρησιμοποιήθηκε στην Claire Novak (12×16 Ladies Drink Free). H καρδιά της Claire σταμάτησε προσωρινά ενώ μετά επανήλθε στην ζωή με την ανθρώπινη μορφή της. Έτσι η πρώτη προσπάθεια της θεραπείας από την λυκανθρωπία σε άνθρωπο στέφθηκε με επιτυχία.

Στον 14ο κύκλο, στο επεισόδιο 14×02 Gods and Monsters, ο Μιχαήλ του μετα-αποκαλυπτικού κόσμου, ενώ έχει καταλάβει τον Ντην, πειραματίζεται με διάφορα τέρατα και καταφέρνει να δημιουργήσει ένα νέο είδος λυκανθρώπων, που δεν επηρεάζεται από τις ασημένιες σφαίρες και λεπίδες. Ωστόσο, σκοτώνονται με αποκεφαλισμό.

Δυνάμεις και Ικανότητες

Έχουν ανώτερη δύναμη και ευκινησία.

Έχουν μακριά, αιχμηρά δόντια και νύχια.

Έχουν ενισχυμένη όραση και όσφρηση.

Μπορεί να μολύνει κάποιον άλλο με μια δαγκωματιά ώστε να τον μετατρέψει σε λυκάνθρωπο στην επόμενη πανσέληνο.

Αδυναμίες και Τρωτά σημεία

Ακρωτηριασμός: η Kate ήταν σε θέση να σκοτώσει τον Brian Wilcox με αυτόν τον τρόπο (8×04 Bitten).

Ασήμι: αν κάποιος τρυπήσει την καρδιά ενός λυκανθρώπου μπορεί να τον σκοτώσει.

Θανατηφόρα ένεση νιτρικού αργύρου.

Αποκεφαλισμός.

Αέριο από θειικό άλας.

Βαμπιρονίτης: ο Edgar (Λεβιάθαν) είχε πει ότι ο βαμπιρονίτης σκοτώνει λυκανθρώπους μαζί με τους βρικόλακες και τα φαντάσματα.

Οι Λυκάνθρωποι στην λαϊκή παράδοση

Το όνομα lycanthrope (λυκάνθρωπος) προέρχεται από την ελληνική λέξη “λύκος” και “άνθρωπος”. Πρόκειται για ένα μυθολογικό ή λαογραφικό ανθρώπινο ον με την ικανότητα να μεταμορφώνεται σε λύκο ή ένας ανθρωπόμορφος λύκος, που δημιουργήθηκε είτε σκόπιμα, με το δάγκωμα από έναν άλλο λυκάνθρωπο ή από μια κατάρα. Η μεταμόρφωση συνδέεται συχνά με την εμφάνιση της πανσελήνου, όπως σημειώνεται ευρέως από το μεσαιωνικό χρονικογράφο Gervase του Tilbury και ίσως σε παλαιότερες εποχές μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων μέσα από τα γραπτά του Petronius.

Ο λυκάνθρωπος ως μυθολογικό πλάσμα εμφανίζεται περισσότερο στην ευρωπαϊκή λαογραφία αν και παρόμοιες παραδόσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και διατηρούνται ακόμη και στα νεότερα χρόνια. Υπάρχουν κοινές ιστορίες για πολυμορφικούς και λυκανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κυρίως μεταξύ των ιθαγενών Αμερικανών, αν και οι περισσότερες από αυτές σχετίζονται και με άλλες μορφές ζώων, εκτός από τους λύκους.

Οι λυκάνθρωποι είναι ένα συχνό θέμα στη σύγχρονη μυθοπλασία αν και στους λυκανθρώπους της φαντασίας έχουν αποδοθεί χαρακτηριστικά, που τους διαφοροποιούν από εκείνους της αρχικής λαογραφίας, όπως ότι είναι ευάλωτοι σε ασημένιες σφαίρες. Ωστόσο έχουν συνεχίσει να υπάρχουν ως λαογραφικά στοιχεία στο σύγχρονο πολιτισμό και το πεδίο της φαντασίας, μέσα από βιβλία, ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές επιβεβαιώνοντας τη θέση τους ως κυρίαρχο στοιχείο του τρόμου.

Η Κλινική Λυκανθρωπία είναι μια ψυχική ασθένεια όπου ο ασθενής πιστεύει ότι είναι λυκάνθρωπος και συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο.

ΥΓ Το άρθρο αυτό ενδέχεται να αλλάξει εάν στην πορεία της σειράς μάθουμε κι άλλα στοιχεία για τους λυκανθρώπους.

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια