Supernatural Πλάσματα: Ζόμπι (Zombies)

1
527

Ζόμπι, είναι ένα απέθαντο άτομο, που συναντάται συνήθως στον πνευματικό κόσμο του βουντού. Τα Ζόμπι είναι οι άνθρωποι, των οποίων η ψυχή είχε κλαπεί με υπερφυσικά μέσα και αναγκάζονται να υπηρετούν τον «αφέντη ζόμπι» τους. Μια άλλη πιο νοσηρή εκδοχή, που συχνά απεικονίζεται στις ταινίες τρόμου,  εμφανίζει τα ζόμπι ως κανιβαλιστικά όντα.

 Μπλοκ των Ορισμών, (2×04 Children Shouldn’t Play with Dead Things), Επίσημη Ιστοσελίδα

 Τα Ζόμπι στο Supernatural εμφανίζονται με μια ποικιλία μορφών. Μπορούν να προέλθουν από τους νεκρούς χρησιμοποιώντας ξόρκια νεκρομαντείας, με την δαιμονική δύναμη του Samhain, αλλά μπορούν να εγερθούν ακόμη  και από τον ίδιο τον Θάνατο. Μια άλλη ομάδα των όντων, που συμπεριφέρονται με ένα ίδιο τρόπο με τα ζόμπι, είναι οι άνθρωποι, που είχαν μολυνθεί από τον ιό Croatoan, ο οποίος δημιουργήθηκε από τους δαίμονες και τέλος εκείνοι, που επηρεάστηκαν από τον ιό των Leviathans στα τρόφιμα.

Όταν εγείρονται για πρώτη φορά, οι αναμνήσεις και οι προσωπικότητές τους μπορεί να παραμείνουν ανεπηρέαστες και μπορούν να συμπεριφέρονται σαν φυσιολογικά, λογικά όντα για αρκετές ημέρες πριν γίνουν βίαια και αρχίσουν να κανιβαλίζουν. Μέθοδοι εξολόθρευσής τους είναι γενικά ο αποκεφαλισμός, το κάρφωμα ή η φωτιά. Ανάλογα με το ζόμπι ο Sam  και ο Dean  φαίνεται να έχουν διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας  στην εξόντωσή τους χρησιμοποιώντας κάθε φορά και διαφορετικό τρόπο. ‘Οταν ο Sam και ο Dean συναντούν για πρώτη φορά ένα ζόμπι, μια γυναίκα με το όνομα Angela Mason, φαίνονται συγκλονισμένοι από την ποσότητα των λαϊκών παραδόσεων σχετικά με τους ζωντανούς νεκρούς και πώς να τους σκοτώσουν:

Dean: Δεν μπορούμε να την σκοτώσουμε με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι;
Sam: Φίλε, έχεις παρακολουθήσει πάρα πολλές ταινίες Romero.
Dean: Μου λες ότι δεν έχουμε καμία πληροφορία για το πώς να τους εξαφανίσουμε;
Sam: Όχι, Dean. Σου λέω ότι υπάρχουν πάρα πολλές. Θέλω να πω, υπάρχουν εκατό διαφορετικοί θρύλοι σχετικά με τους ζωντανούς νεκρούς αλλά όλες έχουν διαφορετικές μεθόδους για να τους σκοτώσει κανείς. Μερικοί λένε να τους βάλεις φωτιά, ένας αναφέρει … πού είναι … ακριβώς εδώ: να δώσεις τις καρδιές τους στα άγρια ​​σκυλιά. Αυτή είναι προσωπικά η αγαπημένη μου. Αλλά ποιος ξέρει τι είναι πραγματικότητα και τι είναι μύθος;

Dean: Υπάρχει κάτι που όλες έχουν κοινό;
Sam:. Όχι, αλλά μερικές αναφέρουν ότι το ασήμι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό.

Πυροβολούν την Angela Mason στο στήθος και το κεφάλι με ασημένιες σφαίρες, κάτι που φαίνεται να την επιβραδύνει, αλλά δεν έχει καμία μόνιμη επίδραση σε αυτή αλλά αντίθετα την κάνει περισσότερο θυμωμένη μαζί τους.  Άλλοι τρόποι εξόντωσής τους, που ανακαλύπτει ο Sam, προτείνουν «κάρφωμα των ζόμπι πίσω στο νεκρικό τους κρεβάτι». ‘Ετσι ο Dean καρφώνει την  Angela στο φέρετρό της εξοντώνοντάς τη τελικά.

Όταν αντιμετωπίζουν ζόμπι για δεύτερη φορά, ο Dean στοιβάζει και καρφώνει δύο ζόμπι στα φέρετρά τους, για να τα εξολοθρεύσει . Την επόμενη φορά που συναντούν ζόμπι είναι στο Sioux Falls, στη Νότια Ντακότα, και ο Sam λέει ότι μπορεί να σκοτωθούν με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι. Όπως και στα φαντάσματα, φαίνεται ότι o πυροβολισμός στο κεφάλι, που δεν είναι κάτι που ο Sam και ο Dean το εφάρμοσαν με την Angela, μπορεί να σκοτώσει τα ζόμπι. Αυτοί που είχαν μολυνθεί με τον ιό Croatoan μπορούσαν επίσης να σκοτωθούν με πυροβολισμό στο κεφάλι.

Στο Wilkes-Barr, στην Πενσυλβάνια αντιμετωπίζουν μια άλλη ομάδα των ζόμπι που δημιουργήθηκε από την Εταιρεία της Θούλης. Οι «ξαναγεννημένοι» άνδρες μπορούσαν να σκοτωθούν με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι, αλλά θα μπορούσαν να έρθουν πίσω στη ζωή αν δεν καίγονταν μέσα σε δώδεκα ώρες.Χαρακτηριστικά

Αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του ζόμπι που εμπλέκεται. Μέχρι στιγμής, στα επεισόδια της σειράς εμφανίστηκαν πέντε τύποι: ο πρώτος, είναι ένα πρόσωπο που έχει «αναγεννηθεί» με τη χρήση της μαύρης μαγείας, ο δεύτερος, είναι οι Croats – οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό Croatoan, ο τρίτος, είναι οι πιο παραδοσιακές μορφές ζόμπι, που κανιβαλίζουν και αναστήθηκαν από το Θάνατο, ο πέμπτος, είναι άνθρωποι που είχαν ανεπιθύμητες παρενέργειες με τον ιό των Leviathans στα τρόφιμα – οι οποίοι μεταμορφώνονται σε «σκασμένες μάζες», και τέλος, οι ναζιστές νεκρομάντεις.

Δυνάμεις και Ικανότητες

Υπεράνθρωπη δύναμη.

Αναγέννηση.

Υπεράνθρωπη ταχύτητα.

Αδιαπέραστοι στα πλήγματα.

Μπορούν να προκαλέσουν το μαρασμό των φυτών γύρω από αυτά.

Αδυναμίες

Αποκεφαλισμός.

Πυροβολισμός στο κεφάλι.

Κάρφωμα μέσα σε ένα φέρετρο με ασημένιο αντικείμενο.

Πλήρης εξάλειψη του σώματος.

Croatoan

“Καλή τύχη για να σταματήσουμε την αποκάλυψη των ζόμπι”. – Ο Dean στον Sam

5×21 Two Minutes to MidnightΣτα επεισόδια  2×09 Croatoan, 5×04 The End, 5×20 The Devil You Know και 5×21 Two Minutes to Midnight, οι  άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό Croatoan – που ονομάζεται Croats από τον Dean του μέλλοντος! – θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ζόμπι, που χάνουν την αίσθηση της λογικής και γίνονται απερίσκεπτα δολοφονικά πλάσματα. Είναι μέρος του δαιμονικού σχεδίου για την Αποκάλυψη.

Η ευρεία διανομή του ιού είχε προγραμματιστεί με τη χρήση ενός νέου εμβολίου, που παραγόταν από τη φαρμακευτική εταιρεία Niveus – ένα εμβόλιο μολυσμένο με τον ιό Croataon. Το εμβόλιο, που έσπευσαν να παράγουν, εμφανίστηκε για να ανακόψει ένα ξέσπασμα της γρίπης, η οποία  προκλήθηκε από τον Λοιμό. Αυτή η πιθανή καταστροφή αναχαιτίστηκε, όταν ο Bobby, ο Sam και ο Castiel ανατίναξαν την αποθήκη διανομής του εμβολίου,  κάτι που πέτυχαν μόνο μετά από συγκρούσεις με αρκετά ζόμπι.

13×12 Various & Sundry Villains

Οι αδερφές Jamie και Jennie Plum χρησιμοποίησαν το Μαύρο Γριμόριο, αφού πρώτα το έκλεψαν από τους Winchesters, με σκοπό να επαναφέρουν στη ζωή την νεκρή μητέρα τους. Θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να εκτελέσουν σωστά το ξόρκι επαναφοράς στη ζωή χωρίς τη βοήθεια της Rowena. Όμως η απειρία τους και το γεγονός ότι δεν είχαν ξαναχρησιμοποιήσει κέλτικα ξόρκια των Δρυίδων, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μόνο ένα βήμα του τελετουργικού φέρνοντας τη μητέρα τους πίσω στη ζωή με τη μορφή ενός ζόμπι, που τρεφόταν με ανθρώπινα μυαλά.Ζόμπι στις λαϊκές παραδόσεις

Zombie, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα υπνωτισμένο άτομο, που στερείται της συνείδησης και της αυτογνωσίας, αλλά μπορεί να περπατάει και είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα γύρω ερεθίσματα. Από τις παραδόσεις που σχετίζονται με βουντού, η λέξη αναφέρεται αρχικά σε μια κατάρα που ρίχνεται από μάγους (ή όπως ονομάζονται bokors) και τους επιτρέπει να πάρουν τον έλεγχο του μυαλού ενός ατόμου επηρεάζοντας έτσι τις πράξεις του. Ωστόσο, λόγω της σημαντικής επιρροής του βουντού της  Αϊτής και της Νέας Ορλεάνης στη μυθολογία, που αναφέρεται στη μαγεία, αυτή η έννοια σύντομα άλλαξε σε εκείνη ενός ανθρώπινου πτώματος που μυστηριωδώς αναστήθηκε για να εξυπηρετήσει τους ζωντανούς νεκρούς. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, τα ζόμπι έχουν αποκτήσει αξιοσημείωτη δημοτικότητα, ιδιαίτερα στη βορειοαμερικάνικη και ευρωπαϊκή λαογραφία.

Στη λαϊκή παράδοση, τα ζόμπι μπορούν να πάρουν διάφορες μορφές. Υπάρχουν εκείνα που αναστήθηκαν από τους νεκρούς με ένα ξόρκι ή ένα τελετουργικό ή «αναγεννήθηκαν» από κάποιο υπερφυσικό γεγονός (όπως στις ταινίες του George Romero) ή άτομα, που μεταμορφώνονται σε τυφλούς βίαιους κανίβαλους από έναν ιό (όπως στην ταινία 28 Days Later ή στο Resident Evil). Μερικά είναι απερίσκεπτα, αποπροσανατολισμένα τέρατα – άλλα πονηρά και γρήγορα. Οι μέθοδοι εξολόθρευσής τους περιλαμβάνουν γενικά τον αποκεφαλισμό, το κάρφωμα ή την φωτιά.

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest

1 Σχόλιο
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Castiel Lover
Castiel Lover
6 years ago

“να δώσεις τις καρδιές τους στα άγρια ​​σκυλιά. Αυτή είναι προσωπικά η αγαπημένη μου”
What???

comment image