Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Recent Posts > Αφιέρωμα: Rowena MacLeod, μια μάγισσα ανάμεσά μας

Αφιέρωμα: Rowena MacLeod, μια μάγισσα ανάμεσά μας

Και όμως μη βιάζεστε να κρίνετε αυστηρά την γοητευτική κοκκινομάλλα μάγισσα του 17ου αιώνα με τη σκωτσέζικη καταγωγή, το σαρκαστικό χιούμορ και την αγάπη για το αγγλικό τσάι (μήπως γράφω άρθρο για τον Crowley;). Εφοδιασμένη με όλα τα καλά της μοίρας της όπως ικανότητα αθανασίας, αστρικής προβολής και …αδιαφορίας για τους αθώους αυτής της ζωής, εμφανίζεται στη Supernatural δράση. Ας πάρουμε μαζί μια γεύση της Rowena, που ξεπρόβαλε στον 10ο κύκλο και παρέμεινε και στον 12ο κύκλο μέσα από τρεις σκηνές.

“It’s not easy being a parent; never knowing when to hug your child
and when to kill him.”

SCENE 1: Ένα μοναχικό, φτωχό  κορίτσι εγκαταλείπεται από τον πλούσιο εραστή της (αθάνατες ελληνικές ταινίες…) αλλά και αργότερα από την Ανώτατη Ένωση Μαγισσών – The Grand Coven αφού είχε ξεπεράσει κατά πολύ τη…λευκή μαγεία περπατώντας στα σκοτεινά μονοπάτια μιας βίαιης και ανεξέλεγκτης μαγείας. Όπως όλοι καταλάβαμε το φτωχό κοριτσάκι με ένα παιδί, που ξέρει πολύ καλά τι να το κάνει – το εγκαταλείπει – έχει μεταμορφωθεί σε μια φιλόδοξη και εγωκεντρική μάγισσα, που απολαμβάνει την αθανασία της (Magnificent work by an astonishing talent!). Ιδιαίτερα δυνατή στα κάθε λογής ξόρκια, όπως αυτό του λυσσασμένου σκύλου, που έχει χρησιμοποιήσει πάνω από μία φορά για να νικήσει τον Dean Winchester. Δυστυχώς, ενώ ο μεγάλος αδερφός γλίτωσε, τα «πιόνια» της Rowena, στα οποία εφάρμοσε το ξόρκι, πέθαιναν όπως οι υποψήφιες νεαρές μάγισσες (10×7: Girls, girls, girls) ή οι ανυποψίαστοι φίλοι που αντιμετώπισαν τον Deanmon Dean (10×9: The things we left behind).

Το δυνατό της ατού εκτός από την ισχυρή μαγεία είναι και η χειραγώγηση των ανθρώπων με τη βοήθεια καμιά φορά και ανάλογων φυλαχτών, που κατά λάθος πέφτουν στις τσέπες των θυμάτων της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γιος της, ο Crowley, τον οποίο με τη γλυκιά φωνή της μανούλας (σαν αρχαία Σειρήνα ένα πράγμα), που θέλει το καλό του παιδιού της, τον παραπλάνησε αναρίθμητες φορές εξαφανίζοντας από τον χάρτη της από δαίμονες μέχρι μάγισσες, που θεωρούσε ότι απειλούσαν την απόλυτη κυριαρχία της στον βασιλικό θρόνο της Κόλασης. Βέβαια, με τους Winchesters δεν φαίνεται να τα πήγε και πολύ καλά καθώς τους θεωρεί θετική άρα και …κακή επιρροή για τον γιο της. Ας θυμηθούμε πως τον αποκάλεσε όταν τον είδε προδομένο από τα δύο αδέρφια, που του πήραν την First Blade, την οποία τους είχε εμπιστευτεί αφού ο Dean είχε σκοτώσει τον Cain: Youre no king anymore! Youre their bitch!” (10×14 Executioners song).

“I hate you (Crowley), because if I didn’t, I’d love you. But love…love is weakness. And I’ll never be weak again.”

Διακρίνεται όμως, και από χιούμορ: αστείρευτο, πηγαίο και πάνω από όλα μοχθηρό αφού τη χειρότερη και δυνατότερη αντίπαλό της στο στίβο της μαγείας, Olivette, την υποδούλωσε ως ένα μικρό, λευκό χαμστεράκι! Έχοντας και μεγαλύτερα σχέδια για τον εαυτό της δε διστάζει να μας δείξει ότι πίσω από την ευγενική ηρεμία μιας κυρίας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκεται μια πολυμήχανη, αδίστακτη μάγισσα. Συμμαχεί με τον Sam για να σώσουν τον Dean από το Mark of Cain με την προϋπόθεση ο μικρός Winchester να σκοτώσει τον γιο της και στη συνέχεια αναγκάζεται να συνεργαστεί με την Charlie και τον Castiel για τον ίδιο σκοπό. Ιδιαίτερα απολαυστική η σκηνή που ο Castiel τηλεφωνεί απεγνωσμένος στον Sam αφού είναι επικίνδυνη η θέση του ανάμεσα στα πυρά των δύο γυναικών, που θα ήταν μάλλον απίθανο να καταφέρει να τις συγκρατήσει! (Nothing is getting done here!), 10×21 Dark Dynasty.

SCENE 2: Και ενώ αποτυγχάνει για δεύτερη φορά να σκοτώσει τον γιο της με τη βοήθεια τριών μαγισσών, αναγκάζεται να διαλύσει το Mega Coven που μόλις είχε προλάβει να συσταθεί. Από κει και πέρα οι συμμαχίες δίνουν και παίρνουν. Αρχικά, με τους Winchesters (υπό την απειλή τους…Theres no trust? Are we not a team?) για να απεγκλωβίσουν τον Castiel από την κατάρα, 11×3 The Bad Seed.

Τα ιδιαίτερα ταλέντα της ελκυστικής κατά τα άλλα μάγισσας έχει ξεχωρίσει και ο έκπτωτος Αρχάγγελος, Lucifer που την επισκέπτεται συχνά στα όνειρά της και την καθοδηγεί ώστε να πετύχει την απελευθέρωσή του από το Κλουβί. Όταν ζητούν τη βοήθειά της για να αντιμετωπίσουν την σκοτεινή δύναμη της Amara, δέχεται να τους βοηθήσει χωρίς να τους αποκαλύψει τα κρυφά σχέδιά της να ενώσει τον Dark Prince με το απόλυτο Vessel του, τον Sam, 11×9 O Brother where art Thou?. (αχ! μικρή Rowena, πάλι στα δίχτυα ενός άντρα που θα σε προδώσει, στην κυριολεξία θα σου σπάσει το λαιμό…τίποτα δε σου έμαθε τον παρελθόν σου!?), 11×10 Τhe Devil  in the details. Ωστόσο, γνωστή για τις ιδιοτελείς προθέσεις της, επιδιώκει να συμμαχήσει και με την Amara, 11×18 Hells angel αλλά μετά από …δεύτερες σκέψεις για την επιβίωση και την προσωπική της ασφάλεια, συμμαχεί τελικά με την Dream Team (Crowley, Sam, Dean) παίρνοντας στον λαιμό της και μια άλλη μάγισσα, τη Clea, που δυστυχώς θυμόμαστε ότι δεν γλίτωσε από την οργή της αδερφής του Chuck.

Αναγνωρίζοντας την Amara ως βασικό εχθρό της, ανελέητη μπροστά σε ό,τι απειλεί την αθανασία της, η Rowena θα φτιάξει την «βόμβα ψυχών» καθοδηγώντας τον Dean πώς να την χρησιμοποιήσει. Και ενώ ο κόσμος χάνεται, η απροσδιορίστου χαρακτηρισμών μάγισσα βρίσκει την ευκαιρία να χαλαρώσει λίγο με τον Chuck απολαμβάνοντας το τσάι τους έχοντας και οι δυο τον ίδιο καημό για τα παιδιά τους, 11×23 Alpha and Omega:

Chuck: She’s been …nice.
Crowley: For now.
Chuck: Now’s kind of all we got.
Crowley: Whatever. I’not calling you Dad.

SCENE 3: Είμαι η Rowena και είμαι καλά! Προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι δεν θα ξαναδεί μπροστά της τους Winchesters ούτε τον γιο της αλλά μάταια…Δεν γλιτώνει κανείς τόσο εύκολα από τη μοίρα του Supernatural. Κι έτσι για μια ακόμη φορά αποφασιστική αλλά και μαχητική όσο ποτέ συμμαχεί με τον Βασιλιά της Κόλασης για να αποδυναμώσουν το «δοχείο» του Lucifer, ενώ ο Αρχάγγελος θα την απειλήσει φυλακίζοντάς τη για να τον βοηθήσει να θεραπεύσει τις πληγές του θνητού σώματός του. Μάλλον δεν ξέρει καλά την Rowena! Οργισμένη με την αλαζονεία του έκπτωτου Αρχάγγελου τον αποδυναμώνει με ένα ξόρκι, από αυτά τα γνωστά, που την κρατάνε στην αιωνιότητα τόσους αιώνες τώρα. (12×03 The Foundry)

Ζήσαμε βέβαια, και «τρυφερές» οικογενειακές στιγμές μεταξύ της μαμάς Rowena και του γιου της Crowely όταν ο αυτός εξαφάνισε σε μια bloody έκρηξη τον ανιαρό, ενοχλητικό, προδότη αρραβωνιαστικό της εξομολογούμενη την ευγνωμοσύνη της για αυτή την….εξυπηρέτηση: That is the sweetest thing youve ever done for me.(12× 08 LOTUS). Πάντως το είδαμε και αυτό στην 12ο κύκλο: βοηθάει τον Dean να σπάσει την κατάρα, που θα τον οδηγήσει στο θάνατο (Do we have to fix him?) αντιμετωπίζοντας δαίμονες από το παρελθόν της, τη μάγισσα Catrina, την οποία και σκοτώνει ο μεγάλος αδερφός Winchester με μαγικές σφαίρες, που είχαν παρασκευαστεί με τα μυστικά κόλπα της Rowena και έτσι καταφέρνει να έρθει πιο κοντά στο νέο επικίνδυνο δωράκι, το Black Grimoire (Druidic magic). (12×11 Regarding Dean). Και αν έστω και για μια στιγμή πιστέψατε ότι έχει αλλάξει η γοητευτική κοκκινομάλλα μάγισσα, τότε απατάσθε οικτρά.

Το μίσος της για τον Crowley, που της στέρησε τον αγαπημένο προστατευόμενο της  Oskar (γιος μιας πολωνικής οικογένειας που την περιέθαλψε για κάποια χρόνια και τον αντάμειψε με αθανασία) βρίσκει χώρο να εκφραστεί, όταν γνωρίζει τον εγγονό της Gavin και τον παροτρύνει να επιστρέψει στο παρελθόν, όπου ανήκει, οδηγώντας τον στον θάνατό του προκαλώντας συνειδητά μεγάλο πόνο στον Βασιλιά της Κόλασης. Του το φύλαγε τόσον καιρό…(ξέρεις τι είναι οι γυναίκες και ιδίως οι μάγισσες;) Εξάλλου μας είχε δείξει ότι ήταν εκτός από πανούργα και εκδικητική, ευέλικτη με διπλωματικές κινήσεις (από πού να πήρε ο Crowley άραγε;): Altruism isnt exactly your style όπως παραδέχεται και ο Sam. (12×11 Regarding Dean)

*Δεν αναφέρομαι πού κατέληξε. Η κόκκινη μπούκλα από τα μαλλιά της στα δάχτυλα του Lucifer ακόμα με στοιχειώνει…

 

Share, fellow hunter!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone
Iro

Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)

 • Πολύ όμορφο άρθρο! Η Rowena ήταν από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες και της άξιζε καλύτερο τέλος από αυτό που έδειξαν (ένας αδοξος off-screen θάνατος…)

  • FuckingKingOfFuckingHell

   Μην βιαζεσαι! Υπαρχει σιγουρα μια πιθανοτητα να την γλιτωσε παλι αυτην!

   • Για το SPN μιλαμε, παντα υπάρχει πιθανότητα! χαχα

 • Στην αρχή, την αντιπαθούσα πάρα πολύ, γιατί έβαζε λόγια και έλεγχε τον Crowley. Μετά, ήθελα να πάει να πεθάνει, αφού έριξε ξόρκι στον Castiel μου, μετά που είπε την ατάκα:

  “I hate you (Crowley), because if I didn’t, I’d love you. But love…love is weakness. And I’ll never be weak again.”

  κάπως σαν να την κατάλαβα λίγο, και με τον καιρό την συμπάθησα.

  Συμφωνώ, της άξιζε ένας πολύ καλύτερος θάνατος. Μην ξεχνάμε και την είσοδό της με τους νεκρούς στο ταβάνι. Ήταν ανατριχιαστική είσοδος για χαρακτήρα.

  Άσε, που ήταν η δυνατότερη μάγισσα στον κόσμο, η μητέρα του πρώην (με μεγάλη λύπη) βασιλιά της Κόλασης, και η πιο δολοπλόκα και μακροβιότερη (αν κάνω λάθος, πείτε το μου) γυναίκα χαρακτήρας της σειράς.

  https://uploads.disquscdn.com/images/8427399189002d5850cdac08b04ebf001345e776bc16f2210d5a03837c6cfff7.jpg

  • Ισοψηφεί με την Mary Winchester – έχουν αμφότερες από 23 εμφανίσεις στη σειρά (συμφωνα με το imdb).
   Τι χαριτωμένο που είναι αυτο το meme που έβαλες στο τέλος! 🙂

   • GeorgeBest_37

    Αμαλία, εαν εννοεις μακροβιότερη χαρακτήρα τη Ροβένα & μετα τη μαίρη, γιατί όχι την Τζοντι Μάιλς, απο τη 5η μεχρι τη 12η σεζόν έχει εμφανιστεί, απλά αραιά.

    • Δεν το έθεσα σωστά… Η μακροβιότερη είναι η Μερι γιατί εμφανίζεται από την 1η σεζόν.. Η Ροβ έχει εμφανιστεί στα περισσότερα επεισόδια όμως.. Η Τζόντι είναι όντως πιο παλιά από την Ροβ αλλα δεν έχει τόσες εμφανίσεις…

   • Χεχε…όταν το είδα έσκασα στα γέλια!

 • Ionlydas

  Πολύ ωραίο Άρθρο IRO δεν κρύβω οτι η Rowena ήταν απο τις αγαπημένες μου…., ιδιαίτερα προς το τέλος….
  Βέβαια το τέλος της ήταν ανάξιο του βάρους της Και της προσωπικότητάς της όπως διαμορφώθηκε στη σειρά….
  Στο τέλος τέλος ολόκληρη Βασιλομήτωρ ήταν…..
  Χαχαχαχα!!!!

Top