11×03 The Bad Seed | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

2
1

Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα (ταινίες, σειρές, αστικοί μύθοι, εκφράσεις της αργκό, κλπ). Πάμε να δούμε τις αναφορές που συμπεριέλαβαν οι σεναριογράφοι Brad Buckner και Eugenie Ross-Leming στο 3ο επεισόδιο:

by Amalia

The Bad Seed 11x03 amara

Ο τίτλος του επεισοδίου ‘The Bad Seed‘ είναι αναφορά στο ομώνυμο μυθιστόρημα (που έγινε αργότερα και ταινία) για ένα 8χρονο ψυχοπαθές κοριτσάκι.


Στα πλαίσια της ‘εκπαίδευσης’ της μικρής Amara, ο Crowley τη βάζει να παρακολουθήσει την ομιλία που είχε δώσει ο Αδόλφος Χίτλερ στο ετήσιο Συνέδριο του Ναζιστικού Κόμματος στη Νυρεμβέργη το 1936.


Crowley: Dante’s Inferno, in the original Italian.

Ο Crowley αναφέρεται στην Κόλαση του Δάντη, το 1ο μέρος του 3τομου επικού αφηγηματικού ποιήματος του Δάντη με τίτλο Η Θεία Κωμωδία (ιταλικά: La Divina Commedia).

Η Θεία Κωμωδία γράφτηκε στο διάστημα 1308-1321 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχοντας χαρακτηριστεί ως η επιτομή του μεσαιωνικού κόσμου. Το ποίημα χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη – Κόλαση (Inferno), Καθαρτήριο (Purgatorio) και Παράδεισος (Paradiso) – και αφηγείται το φανταστικό ταξίδι του Δάντη στον Άδη, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη. [πηγή]


amara the darkness 11x03

Η σκηνή όπου η μικρή Amara μιλά στον ενήλικο εαυτό της στον καθρέφτη θυμίζει έντονα τους διαλόγους που είχε το Γκόλουμ με τη διχασμένη του προσωπικότητα στην τριλογία The Lord of the Rings.


Crowley: That’s God for you, not really thought out. The whole big bang thing, more of a big bust. I mean boom, bang, stars, evolution, Taylor Swift. I’m guessing you’d have done things differently.

Η Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), είναι κοσμολογική θεωρία σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μια υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση, πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Η θεωρία αυτή για τη δημιουργία του Σύμπαντος είναι η πιο διαδεδομένη σήμερα στην επιστημονική κοινότητα. [πηγή]

Η Taylor Swift είναι μια Αμερικανίδα τραγουδίστρια-τραγουδοποιός της κάντρι-ποπ, κιθαρίστρια και ηθοποιός. Στο fandom του Supernatural έχει ιδιαίτερη σημασία το όνομά της, εξαιτίας της αναφοράς που είχε γίνει σε τραγούδι της στο επεισόδιο About A Boy, η οποία γιγαντώθηκε όταν το Hilliwood Show χρησιμοποίησε το ίδιο τραγούδι στην παρωδία για το Supernatural.


Dean: Sam why don’t you grab Cas, so Florence Nightingale here can do her stuff.

Η Florence Nightingale (1820-1910) ήταν Βρετανίδα στατιστικός και πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής. [πηγή]


11x03 angel & demon share a drink2Η σκηνή όπου ο άγγελος και ο δαίμονας πίνουν έναν ποτό μαζί σε ένα μπαρ, και συμπάσχουν για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Κόλαση όσο και στον Παράδεισο, θυμίζει το Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch του Neil Gaiman. όπου ο δαίμονας Crowley* και ο άγγελος Aziraphale, είναι αντιπρόσωποι της Κόλασης και του Παραδείσου στη Γη, αλλά έχουν γίνει φίλοι και τους αρέσει να μεθάνε μαζί. [πηγή]

* (Ναι, ναι, ο ‘δικός μας’ Crowley ενδέχεται να έχει πάρει το όνομά του από το μυθιστόρημα του Gaiman – διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ)

ΥΓ Για όλες τις υπόλοιπες μικρολεπτομέρειες του επεισοδίου, πηγαίνετε εδώ.