Review – Supernatural 10×11 – There’s No Place Like Home

68
0

sam 10×11 There’s No Place Like Home

Review

by Amalia

 

Ο Dean είναι αποφασισμένος να μην αφήσει το Σημάδι του Κάιν τον ρίξει στη σκοτεινή πλευρά, έτσι αλλάζει τη ρουτίνα του. Τρώει πιο υγιεινά (ομελέτα με ασπράδια αυγούμπλιάχ και λαχανίδα) και κόβει το ποτό. (Το Σημάδι πρέπει να φύγει γιατί ένας υγιεινιστής και νηφάλιος Dean δεν είναι φυσιολογικό πράμα!)

Οι Winchesters, ψάχνοντας να βρουν μια υπόθεση για να τους κρατήσει απασχολημένους, ανακαλύπτουν ένα βίντεο όπου η Charlie βασανίσει έναν εισαγγελέα.

Η κοκκινoμάλλα hacker έχει επιστρέψει από την Χώρα του Οζ (όπου, απ’ότι φαίνεται, γίνεται τόσο ωραίος χαμός που δεν θα ήταν κακή η ιδέα ενός spin-off), όμως δεν είναι μόνη της. Υπάρχει μια δεύτερη Charlie, σκοτεινή, η οποία βρίσκεται στο μονοπάτι της εκδίκησης, αναζητώντας τον ασυνείδητο οδηγό που είχε τρακάρει τους γονείς της και είχε χρηματίσει τους πάντες έτσι ώστε να κλείσει η υπόθεση.

10x11 dark charlie

Η Charlie διηγείται στα αγόρια τι συνέβη στο Οζ, για τον πόλεμο που μαινόταν στη Σμαραγδένια Πόλη, και πως αναγκάστηκε να κάνει συμφωνία με το Μάγο του Οζ για να νικήσουν. Ο Μάγος χρησιμοποίησε το μαγικό κλειδί του Οζ (το οποίο μαθαίνουμε ότι δεν είναι το μοναδικό) για να χωρίσει την ψυχή της στα δυο, δημιουργώντας δυο ξεχωριστές οντότητες, την Καλή Charlie (που δεν μπορεί ούτε ψέματα να πει) και την Σκοτεινή Charlie. Η δεύτερη κέρδισε τον πόλεμο μόνη της, όμως μετά τις φρικαλαιότητες που έκανε, η καλή Charlie δεν ήθελε να ξαναενωθεί με τον υπόλοιπο εαυτό της. Όταν οι δυο Charlies ήρθαν στον δικό μας κόσμο, η κακιά έσπασε το κλειδί για να μην μπορούν να ξαναγυρίσουν στο Οζ. Οι δυο τους είναι συνδεδεμένες, οπότε εάν η μια πάθει κάτι το παθαίνει και η άλλη την ίδια στιγμή.

Ενώ ο Sam και η Καλή Charlie κάνουν έρευνα στο Καταφύγιο για να βρουν τρόπο να επισκευάσουν το υπάρχον κλειδί και να επαναφέρουν τις δυο Charlies, ο Dean βρίσκει τη Σκοτεινή Charlie και προσπαθεί να την πείσει να μην κάνει κάτι ανεπανόρθωτο. Όμως, ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να ελέγξει τον ίδιο του τον εαυτό, φυσικά δεν μπορεί να αποτρέψει και την Σκοτεινή Charlie από το να πάρει επιτέλους την εκδίκησή της, σκοτώνοντας εν ψυχρώ τον άνθρωπο που της στέρησε τους γονείς της.

Ο Dean συζητά με την δεύτερη Charlie για τον σκοτεινό εαυτό του καθενός και σχεδόν πείθεται από τα λόγια της (λες και ήθελε πολύ) ότι είναι καλύτερο να ενδώσει, γιατί στο Σκοτάδι είσαι ελεύθερος. Βέβαια, μετά, η Σκοτεινή Charlie του κλέβει το ‘μωρό’ του και τον επαναφέρει λίγο στην πραγματικότητα.

10x11 wizard of oz
O Μάγος του Οζ

O Sam και η Καλή Charlie εντοπίζουν έναν Άνθρωπο των Γραμμάτων (τελικά υπάρχουν ακόμα αρκετοί ζωντανοί από δαύτους όπως αποδεικνύεται), ο οποίος είχε πάει Οζ. Τώρα πιά είναι γέρος, και τους αφηγείται το πώς μια σύναξη μαγισσών (να’τες κι αυτές στο παιχνίδι) τον είχαν απαγάγει και τον είχαν σύρει στο Οζ όπου χρησιμοποίησαν το κλειδί για να τον χωρίσουν στα δυο, και ότι η Σκοτεινή του πλευρά είναι ο διαβόητος Μάγος του Οζ! (Ρε σεναριογράφοι, το spin-off είναι ακριβώς εκεί! Δεν το βλέπετε;)

Ο γεράκος δεν μπορεί πια να ταξιδέψει στο Οζ χωρίς κλειδί, όμως ξέρει έναν τρόπο να φέρει τον Μάγο σε αυτόν: αν αυτοτραυματιστεί, ο Μάγος δεν θα έχει επιλογή παρά να εμφανιστεί, αφού είναι συνδεδεμένοι. Ο Μάγος όντως εμφανίζεται και είναι πανίσχυρος (well, duh). Για να τον σταματήσει η Καλή Charlie ξέρει ότι πρέπει να κάνει το αδιανόητο. Κι επειδή το Σωστό δεν είναι πάντα και η κίνηση με τις λιγότερες τύψεις, η Charlie τραβάει τη σκανδάλη σκοτώνοντας το γεράκο και, μαζί με αυτόν, τον Μάγο…

charlie kills a man 10x11

Ταυτόχρονα, έξω στην αυλή, ο Dean προσπαθεί να σταματήσει την Σκοτεινή Charlie. Το Σημάδι παίρνει τον έλεγχο και τη σπάει στο ξύλο (τρώει κι αυτός βέβαια αρκετές, γιατί η Σκοτεινή Charlie είναι πολύ badass γκόμενα), όμως βιώνει τα χτυπήματα και η Καλή Charlie. Ο Dean φαίνεται να έχει χάσει τελείως τον έλεγχο γρονθοκοπώντας αλύπητα την Σκοτεινή Charlie, μέχρι να έρθει Sam και να του φωνάξει να σταματήσει. Φαίνεται ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- η φωνή του Sam επαναφέρει αμέσως τον Dean από όποια τρελαμένη βίαιη έκσταση τον ρίχνει το Σημάδι. Ο Sam χρησιμοποιεί το δεύτερο κλειδί του Μάγου για να επανενώσει τις δυο Charlies.

10x11 good charlie dark charlie reunited

Στον επίλογο, η Charlie (ολόκληρη πια) αποφασίζει ότι δεν θα επιστρέψει στο Οζ, και προσφέρεται να βοηθήσει τον Sam να εντοπίσει το Βιβλίο των Καταραμένων (χμ… κι άλλο νέο μυθολογικό στοιχείο), το οποίο μπορεί να περιέχει πληροφορίες για το Σημάδι. Συγχωρεί τον Dean για το ξύλο που της έδωσε, όμως, όπως πάντα, ο ίδιος δεν συγχωρεί τον εαυτό του. Ο Dean δεν φαίνεται τόσο σίγουρος ότι μπορεί να είναι καλός. Αυτός θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος για αυτόν, όμως η Charlie πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει γιατί είναι ένας Winchester!

Sam: «You Good?» Dean: «No».

Μου αρέσει που φέτος τα επεισόδια είναι πολύ ψυχογραφικά. Σε όσους αρέσει μόνο η δράση σίγουρα η 10η σεζόν θα φαίνεται αρκετά βαρετή, όμως όσοι από εμάς εκτιμάμε ένα καλό χτίσιμο χαρακτήρων, η φετινή ιστορία, ναι μεν εκτυλίσσεται αργόσυρτα, αλλά είναι εξαιρετικά γραμμένη.

Οι σεναριογράφοι του Supernatural λατρεύουν να παίρνουν ένα μεταφορικό θέμα (την εσωτερική πάλη ενός ατόμου με το σκοτάδι που υπάρχει στην ψυχή του) και να το κάνουν κυριολεκτικό. Σε αυτό το επεισόδιο είδαμε την κυριολεκτική πάλη της Charlie με τον κακό εαυτό της να παραλληλίζεται με την εσωτερική πάλη του Dean. Ο Dean προσπαθεί να είναι καλός, ακόμη και αν το Σημάδι του Κάιν τον κάνει να θέλει να επιλέξει το Κακό. Μπορεί το Καλό να υπερνικήσει το Κακό; Μπορεί η Charlie να σώσει τον εαυτό της, δίνοντας ελπίδα στον Dean ότι μπορεί και ο ίδιος να σώσει τον εαυτό του; Η απάντηση δεν είναι ποτέ απλή, ειδικά αφού και η Καλή Charlie και η Σκοτεινή Charlie είναι πια δολοφόνοι, όμως ένα είναι σίγουρο: μπορεί ο Dean να μην το καταλαβαίνει, αλλά ο Sam έχει δίκιο, η δύναμη είναι μέσα μας. Κι όταν το καταλάβει αυτό ο Dean θα καταφέρει να ελέγξει το Σημάδι, όπως το ήλεγξε ο Κάιν τόσα χρόνια…

Το μοναδικό πράγμα που δεν με ενθουσίασε στο επεισόδιο ήταν η ερμηνεία της Felicia Day ως Σκοτεινή Charlie. Η φατσούλα της είναι τόσο γλυκιά και αθώα που δεν πείθει με την καμία για badass πολεμίστρια. Κατά τα άλλα ήταν ένα πολύ όμορφο επεισόδιο, η Charlie είναι ένας ενδιαφέρων χαρακτήρας και μου αρέσει που έχει γίνει αναπόσπαστο μέλος της Team Winchester.

Βαθμολογία: 8/10

Πως σας φάνηκε το 10x11 - There’s No Place Like Home;

View Results

Loading ... Loading ...