10×11 There’s No Place Like Home | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Must Try

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα (αμερικάνικη κυρίως, αλλά και παγκόσμια). Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν πολλές ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη Λαογραφία ή Μυθολογία του πλανήτη όλου.

Πάμε να δούμε τι αναφορές γίνονται στο 11ο επεισόδιο της 10ης σεζόν:

by Amalia

Dorothy-Meets-The-Scarecrow-the-wizard-of-oz-6343145-640-480

Το επεισόδιο είναι γεμάτο αναφορές -άμεσες και έμμεσες- στο Μάγο του Οζ.
Η φράση του τίτλου “There’s no place like home” (που κυριολεκτικά σημαίνει “δεν υπάρχει μέρος καλύτερο από το σπίτι σου”, και είναι αντίστοιχη της ελληνικής παροιμίας “σπίτι μου, σπιτάκι μου“) είναι τα λόγια που λέει η Dorothy στο βιβλίο The Wonderful World of Oz για να επιστρέψει πίσω στο σπίτι της, στο Kansas.

Dark Charlie: You did it, didn’t you? You killed the Wizard. I knew it, the magic was in you all the time. Celeste.

H μαγεία ήταν μέσα σου εξαρχής.” Και αυτή η ατάκα είναι αναφορά στο The Wizard of Oz, όπου ο Μάγος αποκαλύπτει στη Dorothy και τους φίλους της πως τα πράγματα που αναζητούσαν απο την αρχή της περιπέτειάς τους (θάρρος, μυαλό και καρδιά) τα είχαν μέσα τους εξαρχής.

Dean: What are you saying Charlie tortured someone? Our Charlie, yay high? Wouldn’t hurt a hobbit, practically sparkles.

Τα hobbits είναι ανθρωποειδή όντα από τα έργα του J.R.R. Tolkien, γνωστά για το χαμηλό ύψος τους και το δυνατό και καλοσυνάτο χαρακτήρα τους.
Ξέρουμε από παλαιότερα επεισόδια ότι η Charlie είναι μεγάλη φαν του Tolkien. Όταν ήταν μικρή η μητέρα της της διάβαζε από το μυθιστόρημα του  Tolkien, The Hobbit.

Sam: The guy she went all Jack Bauer on Peter Harper.

Ο Jack Bauer είναι ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της τηλεοπτική σειράς 24, η οποία είναι διαβόητη για την υπερβολική χρήση βασανιστηρίων επί της οθόνης.

O Sam κι ο Dean παριστάνουν του πράκτορες του FBI με τα ψευδώνυμα ‘Gabriel’ και ‘Collins’ αντίστοιχα. Ξέρω, η πρώτη σας σκέψη ήταν ‘Αρχάγγελος‘ και ‘Misha‘. Και η δική μου το ίδιο, αλλά όχι. Τα ονόματα αυτά είναι αναφορά στους Peter Gabriel και Phil Collins του συγκροτήματος Genesis.

Στο ίδιο ‘μουσικό’ σκεπτικό, ο Dean χρησιμοποιεί το όνομα ‘Presley’ στη συνάντησή του με τον Russell Wellington, ως αναφορά στον Elvis Presley.

 

Dark Charlie: Should have known Rocket and Groot would have tracked me down.

Ο Rocket είναι ένα ομιλόν ρακούν και ο Groot είναι ένα νοήμον δέντρο. Οι δυο τους είναι χαρακτήρες της Marvel comics, κι έγιναν γνωστοί από την ταινία του 2014 Guardians of the Galaxy.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Dean είναι ο Rocket κι ο Sam είναι ο Groot, λόγω ύψους φυσικά! 😉

Dean: All right skip to the end, dragon tattoo.

Το βιβλίο The Girl With The Dragon Tattoo είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο από τον Σουηδό Stieg Larsson, το οποίο έχει μια σουηδική και μια αμερικανική κινηματογραφική εκδοχή.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο επεισόδιο όπου εμφανίστηκε η Charlie στο Supernatural είχε τον τίτλο The Girl with the Dungeons and Dragons Tattoo, ως αναφορά στο ίδιο μυθιστόρημα.

Dean: You aren’t my friend.
Dark Charlie: I learned it from watching you.
Η ατάκα της Charlie “I learned it from watching you” (= το έμαθα παρακολουθώντας εσένα) είναι μια αναφορά σε ένα διαφημιστικό του 1987 κατά των ναρκωτικών, το οποίο μπορείτε να παρακουλουθήσετε εδώ.

Sam: Yeah maybe. I found this book, it’s a lore book — Book of the Damned.

Το Βιβλίο των Καταραμένων (The Book of the Damned) είναι ένα έργο μη-μυθιστορηματικό του συγγραφέα Charles Fort δημοσιευμένο το 1919. Το βιβλίο ασχολείται με διάφορα είδη μεταφυσικών φαινομένων και πλασμάτων, από ΑΤΙΑ μέχρι νεράιδες.

Συνεχίζοντας την παράδοση που τη θέλει να φορά μπλουζάκια με στάμπες, βλέπουμε την “καλή” Charlie να φορά ένα κόκκινο κοντομάνικο που γράφει “What would Falkor do?”, αναφορά στον ομώνυμο δράκο του βιβλίου (που έχει διασκευαστεί και σε ταινία) The Never Ending Story. Στο τέλος του επεισοδίου η Charlie φοράει ένα λευκό κοντομάνικο με το logo της τραγουδίστριας Robyn.
 ΥΓ Για τα fun facts του επεισοδίου πηγαίνετε εδώ.

 

- Advertisement -spot_img
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
- Advertisement -

Latest

- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img