11×11 Into The Mystic | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Amalia
Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean Winchester και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

Το Supernatural είναι μια σειρά που φημίζεται για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν πολλές ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Πάμε να δούμε τι αναφορές έβαλε ο ‘μάστορας’ των αναφορών Robbie Thompson στο 11ο επεισόδιο της 11ης σεζόν…

11x11 - Into the Mystic sam bed

Ο τίτλος του επεισοδίου ‘Into the Mystic’ είναι αναφορά στο ομώνυμο τραγούδι του Van Morrison. Ο εναλλακτικός τίτλος του επεισοδίου ‘The Sound of Silence’ είναι αναφορά στο τραγούδι των Simon & Garfunkel.


11x11 - Into the Mystic dean cas2

Lucifer: You don’t need to be afraid brother, I am out of that awful, awful Cage. And I’m here to save you all — Lucifer ex machina.

Ο ‘Casifer’ κάνει λογοπαίγνιο με τη λατινική έκφραση ‘deus ex machina’ (= από μηχανής θεός), που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απρόσμενη παρέμβαση ενός παράγοντα (γεγονός, πρόσωπο ή αντικείμενο) που προσφέρει λύση σε μία δύσκολη κατάσταση. Η έκφραση προέρχεται από την αρχαιοελληνική τραγωδία, όπου, κατά την κορύφωση του δράματος, όταν τα προβλήματα και οι συγκρούσεις που βίωναν τα πρόσωπα του έργου οδηγούσαν σε αδιέξοδο, εμφανιζόταν αναπάντεχα στη σκηνή με τη βοήθεια κάποιου μηχανισμού, κάποιος θεός για να δώσει τη λύση. (πηγή)


Dean: So no retirement, huh?
Sam: Hey, you’re the one who’s always wanted to go out ‘blaze of glory’ style, preferably while the Bon Jovi song is playing.
Dean: I am a candle in the wind.

Το “I’m going down in a blaze of glory” είναι στίχος από το Blaze of Glory των Bon Jovi που επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια του τραγουδιού. Το “A candle in the wind” είναι στίχος της πρώτης στροφής του τραγουδιού. Ο ‘αφηγητής’ του τραγουδιού συγκρίνει τον εαυτό του με τον Κάιν σε κάποιο σημείο, και γενικά, οι στίχοι του τραγουδιού ταιριάζουν απόλυτα στον Dean.


Ο Dean κι ο Sam χρησιμοποιούν τα ψευδώνυμα ‘Osborne’ και ‘Butler’ για να περάσουν ως πράκτορες του FBI, μια αναφορά στους Ozzy Osborne και Geezer Butler των Black Sabbath.


Dean: Fingers crossed it’s zombies so we can get our “Walking Dead” on.

Το The Walking Dead είναι μια δημοφιλέστατη αμερικανική σειρά που διαδραματίζεται σε ένα μετά-αποκαλυπτικό κόσμο όπου τα ζόμπι έχουν κυριαρχήσει και οι εναπομείναντες ζωντανοί παλεύουν (με τα ζόμπι αλλά και με άλλους ανθρώπους) για την επιβίωση. Ο Dean έχει δείξει κι άλλες φορές τον ενθουσιασμό του για τα ζόμπια  στη σειρά (αλλά έχει να του ‘καθίσει’ ζόμπι από τη 2η σεζόν, τον καημένο… 😛 )


Ο Dean κι ο Sam έχουν έναν μικρό διάλογο όπου αναφέρονται στη σειρά The Golden Girls, ένα αμερικανικό sitcom που έπαιξε από το 1985 έως το 1992, με πρωταγωνίστριες 4 ηλικιωμένες κυρίες: τη Blanche (η μορφονιά με το κίτρινο στη φωτογραφία, στην οποία έχει ‘αδυναμία’ ο Dean), τη Dorothy, τη Rose, και τη Sophia (που είναι η μητέρα της Dorothy και στην οποία έχει ‘αδυναμία’ ο Sam).


Dean: Tell me something. What’d you do before you retired?
Mildred: I was in a Patsy Cline tribute band.

Η Patsy Cline (αληθινό όνομα: Virginia Patterson Hensley), ήταν μια αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ και κάντρι μουσικής κατά τις δεκαετίες του ’50-’60.

‘Tribute bands’ είναι τα συγκροτήματα που δεν γράφουν δική τους μουσική αλλά ‘αποτίουν φόρο τιμής’ σε κάποιον αγαπημένο καλλιτέχνη ή σε άλλο συγκρότημα, ερμηνεύοντας μόνο τραγούδια του. Τα tribute bands συνήθως παίρνουν το όνομά τους από τον καλλιτέχνη με τον οποίο ασχολούνται ή από τον τίτλο κάποιου άλμπουμ ή τραγουδιού του. 


supernatural keep grinding season 11 banshee

Η banshee είναι ένα πλάσμα από την Ιρλανδική μυθολογία που είναι πολύ δημοφιλές στις σειρές/ταινίες φαντασίας. Αν και ο πρωτότυπος μύθος δεν θέλει αυτά τα πλάσματα να είναι ακριβώς κακόβουλα, θεωρούνται κακός οιωνός (αφού προβλέπουν το θάνατο με την κραυγή τους). Η πλοκή του παρόντος επεισοδίου, που παρεκκλίνει από τις διαδεδομένες λεπτομέρειες του μύθου και θέλει την δαιμονική banshee να τρέφεται σκοτώνοντας όσους βρίσκονται σε ψυχικό (ή σωματικό) πόνο, θύμιζε λίγο το επεισόδιο Look Who’s Barking της σειράς Charmed. Πιο κοντά στον αρχικό μύθο είναι οι banshees που βλέπουμε στις σειρές Teen Wolf και Lost Girl. Άλλες σειρές στις οποίες έχουμε δει κάποια εκδοχή banshee είναι το Special Unit 2 και η σειρά κινουμένων σχεδίων Gargoyles

ΥΓ Πάντως για Robbie Thompson το επεισόδιο είχε ελάχιστες αναφορές… 😛 Αν πιάσατε και καμία άλλη που μου ξέφυγε, μοιραστείτε τη μαζί μας στα σχόλια παρακάτω! 😉

Σχετικά άρθρα:

Προηγούμενο άρθρο11×11 Into The Mystic | Fun facts & Trivia
Επόμενο άρθροΑτάκες Επεισοδίων – 11×11
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Περισσότερα Άρθρα

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x