12×18 The Memory Remains | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 12×18:

Ο τίτλος του επεισοδίου “The Memory Remains” είναι αναφορά στο ομώνυμο τραγούδι των Metallica.


Dean: What ’bout you? Got anything there, Reading Rainbow?

Το Reading Rainbow ήταν μια εκπαιδευτική τηλεοπτική σειρά που ενθάρρυνε τα παιδιά να διαβάζουν. Η εκπομπή προβαλλόταν για 30 χρόνια μέχρι το 2006. Αναβίωσε ως τηλεφωνική εφαρμογή το 2014. 


Οι Sam και Dean συστήνονται ως “Πράκτορες Stark και Martell” — αναφορά σε δυο από τους πρωταγωνιστικούς οίκους στη σειρά βιβλίων A Song of Ice and Fire του George Martin, και φυσικά στην τηλεοπτική εκδοχή τους, το δημοφιλέστατο Game of Thrones.


Ο τοπικός αστικός μύθος του Tomahawk υποτίθεται πως μιλάει για έναν τραγάνθρωπο ονόματι “Black Bill”. Το όνομα αυτό είναι αναφορά στον τράγο ‘Black Phillip‘ που είναι προσωποποίηση του Εωσφόρου στη Γη στην ταινία The Witch του 2015.


Jersey Devil Philadelphia Post 1909.jpgSam: All right, well, he lives in the woods, so he’s like a local Jersey Devil. And apparently he has the head of a goat.

O λεγόμενος ‘Διάβολος του Τζέρζι‘ (The Jersey Devil) είναι ο τοπικός αστικός μύθος του Pine Barrens στο New Jersey, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Το πλάσμα συχνά περιγράφεται ως ένα φτερωτό δίποδο (σαν καγκουρό) με οπλές. Άλλα χαρακτηριστικά που ποικίλλουν είναι το κεφάλι κατσίκας, τα φτερά νυχτερίδας, τα κέρατα, τα μικρά χέρια με τα κοφτερά νύχια και η διχαλωτή ουρά. Λέγεται ότι κινείται γρήγορα και ότι βγάζει μια κραυγή που “σου παγώνει το αίμα”.


Sam: I have some idea of what we’re dealing with. Look at this. It’s a satyr — half man, half goat, from Greek mythology.
Dean: Oh come on. This guys adorable. He plays a freakin’ flute.
Sam: Yeah, Dean. That’s — that’s Pan. It’s his flute.

Ο Sam αναφέρει τους τραγόμορφους Σάτυρους και τον θεό Πάνα από την ελληνική μυθολογία ως πιθανούς υπόπτους για τους φόνους στο Tomahawk. [Για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω σε αυτά τα μυθολογικά πλάσματα, ανατρέξτε εδώ.]


Dean: Grow up, Sam, okay? Burger’s beef, bacon’s pig, Soylent Green‘s people. But this — this… This is Heaven.

Στην ταινία Soylent Green του 1973 το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει καταστρέψει τη Γη και οι άνθρωποι επιζούν τρώγοντας ένα προϊόν που ονομάζεται “Soylent Green“, το οποίο οι κατασκευαστές δηλώνουν ότι φτιάχνεται από πλαγκτόν, ενώ στην πραγματικότητα είναι ανακυκλωμένα ανθρώπινα λείψανα. 


Ανάμεσα στις φωτογραφίες του Dean που βλέπουμε όταν ο Ketch ψάχνει τα συρτάρια του, βλέπουμε και μια κασέτα με το 9ο άλμπουμ του Bob Seger που είχε τίτλο Night Moves.  


Dean: Honestly? Sounds like a bad episode of Dynasty.

H “Δυναστεία” ήταν μια δημοφιλής σαπουνόπερα της δεκαετίας του ’80 για μια πλούσια οικογένεια πετρελαιοπαραγωγών.


Αποτέλεσμα εικόνας για The Addams Family mansionDean: Wow. So who lives at the Addams Family house?

Η Οικογένεια Addams είναι οι πρωταγωνιστές του καρτούν The Addams Family, που έγινε τηλεοπτική σειρά και αργότερα ταινία. Η creepy οικογένεια, που αποκηρύσσει το ‘φυσιολογικό’ και ενστερνίζεται το μακάβριο σε κάθε πτυχή της ζωής της, ζει σε μια ερειπωμένη έπαυλη γοτθικού στιλ.


Dean: So now we’re reporting to low rent Christian Bale? Seriously? I don’t like that guy. He creeps me out. And he rides the oldest, worst, most unreliable bike.

Ο Christian Bale είναι ένας Βρετανός ηθοποιός που έγινε γνωστός από την ταινία American Pshycho όπου έπαιξε έναν γιάπη-δολοφόνο. (Οποιαδήποτε ομοιότητα με τον Ketch είναι συμπτωματική – not)


Ο Ketch αναφέρει στους Winchesters ότι θα προτιμούσε “να είναι με τη Mary και να κυνηγάει chupacabra” παρά να μιλάει μαζί τους. (Άστο, Κετσάκο, σε πήρανε χαμπάρι…) Το “Chupacabra” είναι άλλος ένας αστικός μύθος, από τη Λατινική Αμερική αυτή τη φορά. Το όνομά του κυριολεκτικά σημαίνει “κατσικορουφήχτρα” (Γιατί γελάτε; Στα ισπανικά ακούγεται καλύτερο δηλαδή; ) και προέρχεται από τη συνήθεια του πλάσματος να επιτίθεται και να ρουφάει το αίμα από τα ζωντανά, κυρίως από τις κατσίκες.


Δείτε επίσης:

12×18 – Fun facts & Trivia

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα