Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 12×19:
Ο τίτλος του επεισοδίου “The Future” ( = το μέλλον) δεν είναι αναφορά στην ποπ-κουλτούρα (έτσι για αλλαγή), παραπέμπει απλά στο όραμα του μέλλοντος που έδειξε το Νεφελίμ στον Castiel. Αλλά, επειδή το επεισόδιο έχει έτσι κι αλλιώς ελάχιστες αναφορές, και επειδή -μεταξύ μας- είμαι και λίγο πωρωμένη, εγώ θα το κάνω να είναι αναφορά! 😛 Υπάρχει λοιπόν η ομώνυμη δραμεντί του 2011 για ένα ζευγάρι του οποίου η απόφαση να υιοθετήσει μια γάτα κυριολεκτικά αλλάζει τη ζωή τους, αλλά και το χωροχρόνο! (Ο Cas και η Kelly είναι το ζευγάρι, το Νεφελίμ είναι το γατί και η ζωή τους σίγουρα θα αλλάξει, οπότε μια χαρά παραλληλισμός γίνεται! Τι, όχι; )
Dean: Whoa. What’s up, beautiful mind?
Το Beautiful Mind είναι μια βιογραφική ταινία του 2001 με πρωταγωνιστή τον Russell Crowe στο ρόλο του νομπελίστα μαθηματικού John Nash. Το γεγονός ότι ο Sam έχει γεμίσει το Καταφύγιο με σημειώσεις και σχεδιαγράμματα θυμίζει στον Dean τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα της εν λόγω ταινίας.
Η Dagon παρακολουθεί το παλιό τηλεπαιχνίδι Catchphrase, όταν οι άγγελοι έρχονται να τη σκοτώσουν.
Lucifer: Okay. Wait a minute, wait a minute. So, you let the Winchester’s purse dog take my son?
Ο Εωσφόρος αναφέρεται υποτιμητικά στον Castiel ως “purse dog”, ένας χαρακτηρισμός που περιγράφει τα μικρόσωμα σκυλάκια (τα λεγόμενα “μινιατούρες”) που μπορούν να χωρέσουν σε μια τσάντα ώμου. Και αυτή δεν είναι καν η πρώτη φορά που κάποιος αποκαλεί τον Cas σκυλάκι ή κατοικίδιο των Winchesters…
Dagon: Now think. Where’s he going? WWCD. What would Castiel do?
Αυτό που λέει η Dagon, είναι λογοπαίγνιο της φράσης “What would Jesus do?” (συντομογραφία WWJD), “Τι θα έκανε ο Ιησούς;”, που έγινε δημοφιλής στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του ’90, σαν προσωπικό motto των θιασωτών του Χριστιανισμού που τη χρησιμοποιούσαν ως υπενθύμιση της πίστης τους και της ηθικής υποχρέωσης να δρουν με τρόπο που οι πράξεις τους να καθρεφτίζουν την αγάπη του Ιησού. Το ακρωνύμιο είναι συνδεδεμένο με τα μπρασελέ που είχαν γίνει το απαραίτητο αξεσουάρ της χριστιανικής νεολαίας της εποχής. Η έκφραση έχει περάσει πια στην ποπ-κουλτούρα και χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε διάφορες παραλλαγές, συχνά χιουμοριστικές.
Δείτε επίσης:
Fun facts & Trivia
Και έλεγα και εγώ, τι είναι το WWCD;;
ναι και εγώ δεν το κατάλαβα στην αρχή.
παιδιά όπως πάντα μας διαφωτίζετε με τα τέλεια άρθρα σας! Απλά να πω πως η αναφορά του Ντιν στο “beautiful mind” (στα ελληνικά η ταινία τιτλοφορείται “Ένας υπέροχος άνθρωπος”) ήταν πολύ πολύ όμορφη κατά την ταπινή μου άποψη. Έδενε σκηνοθετικά με τα πλάνα του Σαμ, ο οποίος γράφει πάνω στο γραφείο. Το λάτρεψα!!!