2×06 No Exit | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 2×06:

Το επεισόδιο έχει πάρει τον τίλο του από ένα θεατρικό του Γάλλου υπαρξιστή Jean-Paul Sartre, που έχει τίτλο Huis Clos (που μεταφράζεται ως “No Exit”, δηλαδή “χωρίς διέξοδο”). Η διασημότερη ατάκα του έργου είναι η εξής: “Η Κόλαση… είναι οι άλλοι άνθρωποι.” Στο θεατρικό, τρεις άνθρωποι είναι κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και περιμένουν να βασανιστούν. Κανείς δεν έρχεται, αλλά εξερευνώντας τις αμαρτίες του καθενός τους, τα σκοτεινά μυστικά και τις σκέψεις – βασανίζουν ο ένας τον άλλο.


Dean: Young girl’s been kidnapped by an evil cult.
Sam: Yeah? Girl got a name?
Dean: Katie Holmes.
Sam: That’s funny. And for you, so bitchy.

Όταν η ηθοποιός Katie Holmes άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον στην θρησκεία του τότε φίλου της (και μελλοντικού πρώην συζύγου της), Tom Cruise, την Σαϊεντολογία, πολλοί το σχολίασαν αρνητικά, υπονοώντας ότι της είχε γίνει “πλύση εγκεφάλου”.


Αποτέλεσμα εικόνας για Stay Puft Marshmallow ManDean: That’s ectoplasm. Well, Sam, I think I know what we’re dealing with here. It’s the Stay Puft Marshmallow Man.

Με το όνομα ‘Stay Puft Marsmallow Man‘ είναι γνωστό το γιγαντιαίων διαστάσεων πλάσμα (ενσάρκωση του Gozer του Καταστροφέα) που έσπειρε τον πανικό στην θρυλική ταινία φαντασμάτων Ghostbusters του 1984.


Ο Dean λέει “Mazel Tov” στην Jo, όταν ανακαλύπτει έναν κρυμμένο αεραγωγό. Είναι μια εβραϊκή φράση που σημαίνει “καλή τύχη” και χρησιμοποιείται όταν θέλει κάποιος να εκφράσει συγχαρητήρια για ένα ευτυχές γεγονός ή μια σημαντική περίσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηθοποιός Alona Tal, που παίζει την Jo, είναι Ισραηλινή.


real hh holmes vs spn character

Κόντρα στη νόρμα της πλειοψηφίας των επεισοδίων, το φάντασμα που κυνηγούν σε αυτό το επεισόδιο οι Winchesters είναι βασισμένο σε ένα αληθινό ιστορικό πρόσωπο: τον κατά συρροή δολοφόνο Herman Webster Mudgett (1861-1896), επίσης γνωστό κι ως Dr. Henry Howard Holmes. Πολλές από τις λεπτομέρειες που αναφέρουν οι Winchesters για τον H. H. Holmes είναι ιστορικά ορθές:

  • Όντως ομολόγησε ότι διέπραξε 27 φόνους (οι 9 είναι επιβεβαιωμένοι)
  • Έχτισε το λεγόμενο “Φονικό Κάστρο” του στο Σικάγο, έτσι ώστε να μπορεί να διαπράττει τα εγκλήματά του ανενόχλητος.
  • Υπάρχουν στοιχεία ότι χρησιμοποιούσε χλωροφόρμιο τουλάχιστον σε κάποια από τα εγκλήματά του
  • Εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού στη Φιλαδέλφεια
  • Η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί μέσα σε τσιμέντο έτσι ώστε κανείς να μην βεβηλώσει τη σωρό του μετά θάνατον

[Δείτε εδώ όλα τα υπόλοιπα ιστορικά πρόσωπα που έγιναν χαρακτήρες του Supernatural]


Όταν ο Sam κάνει έρευνα για τον H.H. Holmes, βλέπουμε μια παλιά φωτογραφία μιας νεκρής γυναίκας. Αυτή είναι μια αληθινή φωτογραφία της Elizabeth Stride, ενός εκ των θυμάτων του Τζακ του Αντεροβγάλτη, κι όχι του Holmes. Αυτό δεν είναι σκηνοθετικό λάθος όμως. Υπάρχουν βάσιμες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο Holmes ενδέχεται να ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.


Jo: I’m here to rescue you.

Αυτό που λέει η Jo στην Teresa είναι αυτούσια η ατάκα που είπε ο Luke στη Leia στο Star Wars: Episode IV – A New Hope. [Δείτε εδώ όλες τις αναφορές του Supernatural στις ταινίες Star Wars.]


Η σκηνή όπου η Jo συνομιλεί με την Teresa μέσα από την πόρτα του κελιού της θυμίζει τη σκηνή από την ταινία Kiss the Girls (1997), όπου η Dr. Kate McTiernan ξυπνά μετά την απαγωγή της και βρίσκει τον εαυτό της παγιδευμένο σε ένα υπόγειο κελί. Όταν αρχίζει να καλεί σε βοήθεια μέσα από την πόρτα του κελιού της, τις απαντούν οι υπόλοιπες παγιδευμένες γυναίκες.


Περίπου στο 14:45 βλέπουμε τον Dean μα κοιμάται σε μια καρέκλα, έχοντας πάρει μια πολύ άβολη στάση, η οποία είναι πανομοιότυπη με τη στάση στην οποία βλέπουμε τον Marty McFly να κοιμάται σε διάφορες περιπτώσεις στην τριλογία Back to The Future.

 

Πηγές: SuperWiki, IMDb

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This