2×07 The Usual Suspects | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 2×07 The Usual Suspects:  

Αποτέλεσμα εικόνας για supernatural the usual suspects

Ο τίτλος του επεισοδίου είναι αναφορά στην ταινία The Usual Suspects, η οποία με τη σειρά της κάνει αναφορά σε μια ατάκα από το  Casablanca. Ο τρόπος που εξελίσσεται η αφήγηση στο επεισόδιο μοιάζει με αυτόν την ταινίας The Usual Suspects: η ιστορία αποκαλύπτεται σταδιακά μέσω flashbacks κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής ανάκρισης.


Detective Ballard: You’re twenty three years old, no job, no home address. Your mother died when you were a baby, your father’s whereabouts are unknown. And then there’s the case of your brother Dean. Whose demise was, well, just a little bit exaggerated. Feel free to jump in whenever you like.

Αναφορά στο δημοφιλές απόφθεγμα “Rumors of my demise are greatly exaggerated”, που αποδίδεται (λανθασμένα) στον Mark Twain. Αυτό που είχε πει όντως ο Twain είναι: “The reports of my death are greatly exaggerated.”


Το όνομα του δικηγόρου, ‘Anthony Giles’, θα μπορούσε να είναι αμάλγαμα του ονόματος του ηθοποιού Anthony Head και του ονόματος του χαρακτήρα Rupert Giles που ερμήνευσε στο Buffy the Vampire Slayer. Αυτή, εξάλλου, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που το Supernatural κάνει αναφορά στην εμβληματική βαμπιροσειρά. [Δείτε εδώ το σχετικό αφιέρωμα.] 


Dean: My favorite kind. What do you think, Scully? You wanna check it out?
Sam: I’m not Scully, you’re Scully.
Dean: No, I’m Mulder. You’re a red-headed woman.

Ο Dean κι ο Sam τσακώνονται για το ποιός από τους δυο είναι ο “Mulder” και ποιός η “Scully” – αναφορά στο πρωταγωνιστικό δίδυμο πρακτόρων της σειράς The X-Files. [Διαβάστε εδώ το αφιέρωμα με τις ομοιότητες των δυο σειρών.]


Dean: Well, all work and no play makes Jack a dull boy.

O Dean λέει την ατάκα όταν αυτός κι ο Sam κοιτούν μια σελίδα με την επαναλαμβανόμενη λέξη “danashulps”. Όλο το σκηνικό είναι αναφορά στην ταινία The Shining. [Δείτε εδώ το σχετικό αφιέρωμα.]


Και ο Sam και ο Dean αστειευόμενοι αποκαλούν τον δικηγόρο τους “Matlock” – αναφορά στον δικηγόρο πρωταγωνιστή της ομώνυμης σειράς που έπαιζε στα τέλη του ’80-αρχές ’90. 


Dean: You know, Casper the bloodthirsty ghost?

Λογοπαίγνιο με το Casper the Friendly Ghost.


Dean: Tony Giles saw it. I’ll bet you cash money Karen did too. But see, the interesting thing is the word it leaves behind. For some reason it’s trying to tell us something. But communicating across the vale, it ain’t easy. You know, sometimes the spirits, they, they get things jumbled. You remember “REDRUM.” Same concept. You know, it’s, uh, maybe word fragments… other times, it’s anagrams. See, at first we thought this was a name, Dana Shulps. But now we think it’s a street. Ashland. Whatever’s going on, I’ll bet you it started there.

Άλλη μια αναφορά στο The Shining.


Αποτέλεσμα εικόνας για Detective Sheridan supernatural

Ο Dean αναφέρεται στον Detective Sheridan ως “Ponch”, λόγω της  ομοιότητάς του με τον ηθοποιό Erik Estrada που έπαιζε τον αστυνομικό Frank ‘Ponch’ Poncherello στη σειρά CHiPs.


Στο σημείωμα του Dean προς τον Sam, τον αποκαλεί “Hilts”, ενώ ο ίδιος υπογράφει ως “McQueen” – και τα δυο είναι αναφορές στην ταινία The Great Escape, όπου ο Steve McQueen έπαιζε τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, τον Captain Hilts. Είναι πολύ πιθανό το σημείωμα να είναι κώδικας μεταξύ των αδερφών, που σημαίνει ότι ο ένας θα χρονοτριβήσει με όποιον τρόπο μπορεί, για να μπορέσει ο άλλος να κάνει τη “μεγάλη απόδρασή” του.


Detective Ballard: I want to know more about that stuff you were talking about earlier.
Dean: Time Life. Mysteries of the Unknown. Look it up.

Η Time Life είναι μια εταιρία πωλήσεων, που εμπορεύεται βιβλία, μουσική και ταινίες. Το Mysteries of the Unknown είναι μια σειρά βιβλίων με θέμα το παραφυσικό.


Ο Sam και ο Dean, όταν χωρίζονται, διαλέγουν το πρώτο ξενοδοχείο στον τηλεφωνικό κατάλογο και κάνουν κράτηση με το ψευδώνυμο “Jim Rockford”. Ο Jim Rockford είναι ένας φανταστικός ιδιωτικός ντετέκτιβ από τη σειρά των ’70s, The Rockford Files.


Sam: Nice lady.
Dean: Yeah, for a cop. Did she look familiar to you?
Sam: No, why?
Dean: I don’t know. Anyway, are you hungry?
Sam: No.
Dean: For some reason I could really go for some pea soup.

Τα σχόλια του Dean το τέλος του επεισοδίου αποτίουν φόρο τιμής στην guest star, Linda Blair, και στην ταινία που την έκανε γνωστή, The Exorcist. Στην ταινία, η Blair έπαιξε μια δαιμονισμένη έφηβη, η οποία σε κάποιο σημείο ξερνάει μπιζελόσουπα. (Και αυτό του Dean του άνοιξε την όρεξη για κάποιο λόγο…)


Δείτε επίσης:

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This