Supernatural αφιέρωμα | Ο Jared, ο Sam και οι άλλοι…

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το μεγάλο ταλέντο του Supernatural είναι αδιαμφισβήτητα ο Jensen Ackles, όμως πριν υποτιμήσουμε τον Jared Padalecki ας καθίσουμε να αναλογιστούμε ότι τις περισσότερες φορές αυτός ήταν που κλήθηκε να ερμηνεύσει κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι ζητούσε ο ρόλος του στη σειρά. Εκτός από τον Sam Winchester και την εξέλιξη του χαρακτήρα του, ο ‘ψηλός’ έχει ερμηνεύσει αγγέλους, δαίμονες, αρχαγγέλους, και αρκετά ενδιάμεσα. Πάμε να τους δούμε όλους έναν-έναν και να αποφασίσουμε ποιός είναι ο αγαπημένος μας…

Sam Winchester

I realize now that this is my life, and I love it. But – I can’t do it without my brother. I don’t want to do it without my brother. (10×18)

Στις πρώτες 3 σεζόν, ο ‘Sammy’ ήταν αυτό το ολόγλυκο πανέξυπνο παιδάκι, με φιλοδοξίες για μια ήσυχη και φυσιολογική ζωή μακρυά από τα κυνήγια. Όμως ο παλιο-Azazel είχε μεγάλα σχέδια για αυτόν. Μετά το χαμό του Dean, ο Sam μπήκε σε ένα πολύ σκοτεινό μονοπάτι, γεμάτο με ψέματα και δαιμονικό αίμα. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα πάντα και αυτό το κατάλαβε ο Sam πολύ καλά στο φινάλε της 4ης σεζόν όταν από τον τυφλό ζήλο να σταματήσει την Αποκάλυψη, ήταν αυτός που την ξεκίνησε! Ο δρόμος για την εξιλέωση είναι δύσβατος, και ευτυχώς που είχε δίπλα του τον μεγάλο αδερφό του, άγρυπνο φρουρό• όπως τον είχε πάντα εξάλλου, από το βράδυ που πέθανε η μητέρα τους. Ο μικρός Winchester ήταν πάντα ο πιο ανεξάρτητος, ή τουλάχιστον αυτό ήθελε να πιστεύει. Αυτός και ο Dean μοιράζονται μια ενίοτε δυσλειτουργική και άκρως εκρηκτική αδερφική σχέση, η οποία όμως διακατέχεται από μια άνευ όρων αγάπη και (ίσως λίγο) αρρωστημένη αλληλοεξάρτηση. Πολλές φορές τους έχουμε δει να τσακώνονται, να “χωρίζουν τα τσανάκια τους”, έξαλλοι ο ένας με τον άλλον, αλλά πάντα ξαναέρχονται κοντά. Γιατί αν μας έχει μάθει κάτι αυτή η σειρά είναι ότι ο Sammy για τον Dean θα είναι πάντα το σημαντικότερο πράγμα σε όλον τον κόσμο. Και όσες μαλακίες και να κάνει ως μικρό -και χαζό- αδερφάκι (και, δυστυχώς, έχει κάνει και έχει πει πολλές) ο Dean πάντα τον συγχωρεί. (Κι εμείς μαζί του, γιατί…puppy eyes!)

Ο Sam είναι ο ‘σοβαρός’ αδερφός, το αντίπαλο δέος στην παλαβομάρα και απερισκεψία του Dean. Ο Sam δεν φοβάται το διάβασμα και την βιβλιογραφική έρευνα. Χωρίς να του λείπει η σωματική δύναμη και ευελιξία, ο Sam έχει και μια τεράστια γνώση του υπερφυσικού, που τον κάνει έναν απο τους καλύτερους κυνηγούς που υπάρχουν. Και παρά τις προφανείς δυσκολίες και τον αβάσταχτο πόνο που τη συνοδεύει πολλές φορές, η ζωή του κυνηγού είναι αυτό που διάλεξε να κάνει, γιατί είναι από τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθούν τους άλλους και να κάνουν τη διαφορά.

supernatural - what is and what should never be - sam & jess

Ο Sam ‘που θα μπορούσε να είναι’

Sam: Look, whatever stupid thing you’re about to do, you’re not doing it alone. And that’s that.
Dean: I don’t understand. Why you doing this?
Sam: Because you’re still my brother.
Dean: Bitch.
Sam: W–hat are you calling me a bitch for?
Dean: You’re supposed to say jerk.
Sam: What?
Dean: Never mind.

Στο επεισόδιο What Is And What Should Never Be, ένα τζίνι παγιδεύει τον Dean σε μια φαντασίωση του μυαλού του όπου εκείνος και ο Sam δεν ήταν ποτέ κυνηγοί, και αποδεικνύεται αυτό που λένε ‘πρόσεχε τι εύχεσαι‘. Μπορεί η Mary να είναι ζωντανή (ο John όμως όχι), ο Dean να έχει μια πανέμορφη γυναίκα δίπλα του, ο Sam να τελειώνει τις σπουδές του και να είναι έτοιμος να παντρευτεί, όμως λείπει το σημαντικότερο από όλα: η αδερφική αγάπη. Ο Sam της φαντασίωσης είναι απόμακρος και αγενής με τον αδερφό του, με τον οποίο δεν είχε ποτέ λόγο να έρθει πιο κοντά.

Meg_in_sam_scary

Meg

You can’t hurt me. Not without hurting your little brother. See, I think you’re gonna die, Dean. You and every other hunter I can find. One look as Sam’s dewey, sensitive eyes? They’ll let me right in their door.

Στο επεισόδιο Born Under a Bad Sign, η Meg επιστρέφει και κυριεύει τον Sam, απαγάγει την Jo και παίζει με το μυαλό της μικρής κυνηγού και του Dean πριν την εξορκίσουν για δεύτερη φορά. Μετά από αυτόν τον δαιμονισμό, τα αδέρφια αποφάσισαν να χτυπήσουν τα αντι-δαιμονικά τατουάζ στο στήθος τους. 

5x12 Swap Meat gary frankel (fake sam)

Gary Frankel

Crystal, I would love to have the sex with you.

Στο επεισόδιο Swap Meat, ένας πιτσιρικάς που έχει μπλέξει με μαύρη μαγεία ανταλλάσσει το χλεμπονιάρικο σώμα του με αυτό του Sam με ξεκαρδιστικές συνέπειες. Κι ο Jared Padalecki μας υπενθυμίζει για ακόμα μια φορά ότι η slapstick κωμωδία είναι το δυνατό του σημείο! 😉

Supernatural-4x17-its-a-terrible-life-alternate-universe-winchesters

Sam Wesson

Well, look, it’s more than that. Like, I don’t like my job. I don’t like this town. I don’t like my clothes. I don’t like my own last name. I don’t know how else to explain it, except that… It feels like I should be doing something else. There’s just something in my blood. Like I was destined for something different. …What about you? You ever feel that way?

Στο επεισόδιο It’s A Terrible Life, ο Ζαχαρίας παγιδεύει τους Winchesters σε μια ψεύτικη εναλλακτική πραγματικότητα όπου δεν είναι καν αδέρφια και δε έχουν καμία μνήμη για το κυνηγετικό παρελθόν τους. Σε αυτή την πραγματικότητα ο Sam ονομάζεται Sam Wesson και δουλεύει στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης μιας τεράστιας εταιρίας. Η δουλειά του δεν τον γεμίζει κι όταν ψυλλιάζεται την ύπαρξη ενός φαντάσματος αμέσως αρχίζει να το ερευνεί, παρά το ότι δεν έχει ιδέα του τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Σιγά-σιγά, μαζί με τον Dean, έρχονται πιο κοντά και βρίσκουν τρόπο να εξολοθρεύσουν το φάντασμα. Αυτή η εμπειρία ήταν ένα μάθημα από τον Ζαχαρία για να συνειδητοποιήσουν πως το υπερφυσικό είναι η ζωή τους και δεν έχει νόημα να προσπαθούν να ξεφύγουν.

Sam-Lucifer-Samifer

Εωσφόρος

I’m inside your grapefruit, Sam. You can’t lie to me. I see it all — how odd you always felt, how… out of place in that… family of yours. And why shouldn’t you have? They were foster care — at best. I’m your real family.

Το περίπλοκο σχέδιο του Azazel αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι το αληθινό ‘δοχείο’ του Εωσφόρου ήταν ο Sam Winchester και για μια ολόκληρη σεζόν ο έκπτωτος Αρχάγγελος προσπαθούσε να πείσει τον μικρό Winchester να πει το ‘ναι’. Είδαμε τον Εωσφόρο να ‘φοράει’ τον Sam σε δυο επεισόδια: στο μελλοντολογικό The End, όπου ο Διάβολος έχει σχεδόν καταστρέψει όλον τον πλανήτη, και στο φινάλε της 5ης σεζόν Swan Song, όπου ο Sam δίνει την συγκαταθεσή του στον Σατανά να τον κυριεύσει. Χάρη στην Impala και στις δυνατές αναμνήσεις που είχαν τα αγόρια μέσα της, ο Sam καταφέρνει στιγμιαία να ξαναπάρει τον έλεγχο του σώματος του και να ξαναπαγιδεύεσει τον Εωσφόρο μέσα στο Κλουβί του, παρασέρνοντας και τον Μιχαήλ στην ίδια μοίρα. 

Soulless_sam

Άψυχος Sam

Ever since I came back, I am a better hunter then I’ve ever been! Nothing scares me anymore, because I can’t feel it. (6×06)

Ο Άψυχος Sam (για μένα, η καλύτερη ερμηνευτικά περίοδος του Jared Padalecki στη σειρά) ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση χαρακτήρα , γιατί εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι μια μεγάλη σεναριακή αποτυχία που δεν βγάζει νόημα.  Πολλοί φανς είχαν κριτικάρει τις επιλογές του: χωρίς ψυχή δεν είχε συναισθήματα, και χωρίς συναισθήματα τι τον έκοφτε και κυνηγούσε; Με μια λιγότερο επιφανειακή ματιά βλέπεις έναν άνθρωπο μισό, που ψάχνει να βρει σκοπό στη ζωή του (γιατί όλοι δεν χρειαζόμαστε κάποιο λόγο για να σηκωνόμαστε το πρωί; ). Χωρίς την συμπόνοια και το έντονο αίσθημα αυτοθυσίας του αληθινού Sam να τον οδηγεί, ο Άψυχος Sam διάλεξε να κυνηγάει, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους. Είναι αυτό που έχει περιγράψει και η Meg:

Look, I’m simpler than you think. I’ve figured one thing out about this world – just one, pretty much. You find a cause, and you serve it. Give yourself over, and it orders your life. (7×21)

Αυτό ήταν λοιπόν το κυνήγι και για τον Άψυχο Sam: ένας αυτοσκοπός. Δεν νοιαζόταν να σώσει αθώους αλλά να σκοτώσει τέρατα. Προφανώς, αφού πολλές φορές τον είδαμε να θυσιάζει αθώους για να σκοτώσει κάποιο τέρας.

Αυτή η έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης έκανε τον Sam εκείνη την περίοδο ανατριχιαστικό αλλά ταυτόχρονα και πολύ αστείο, γιατί δεν μπορούσε να επεξεργαστεί οποιαδήποτε κοινωνική σχέση. Επρόκειτο ουσιαστικά για έναν νάρκισσο Terminator με ωραίο μαλλί! 😛

slash fiction supernatural

Λεβιάθαν-Sam

Who has two thumbs and full-blown bats in the belfry?

Στο επεισόδιο Slash Fiction, οι Λεβιάθαν έχουν καταφέρει να βρουν γενετικό υλικό των Winchesters (τρίχες από το ντους) και έχουν δημιουργήσει δυο κλώνους, οι οποίοι ξεκινούν μια σειρά φόνων σε πόλεις που έχουν κάνει κάποιο κυνήγι τα αδέρφια έτσι ώστε να τους δελεάσουν και να τους πιάσουν. Οι δυο Λεβιάθαν-κλώνοι σιχαίνονται τους Winchesters και τα ψυχολογικά τους. Ο Λεβιάθαν-Sam φτάνει στο σημείο να ζητήσει από το συνεργάτη του να αλλάξουν σώματα γιατί δεν αντέχει τη σχιζοφρένεια στο μυαλό του Sam. (ΣτΣ. Ήταν η περίοδος που ο Sam είχε παραισθήσεις με τον Εωσφόρο, που μετά βίας ήλεγχε)

9x08 A Rock And A Hard Place Sam possessed by Ezekiel Gadreel glowing blue eyes

Gadreel

Sorry about Kevin, but ultimately… it’s for the best. I did what I had to. (9×09)

Άλλη μια κυρίευση του σώματος του Sam (διαβάστε εδώ για το παράξενο αυτό ρεκόρ στη σειρά) συνέβη στην 9η σεζόν, όταν ο Dean έκανε συμφωνία για να σώσει τον ετοιμοθάνατο αδερφό του και άφησε τον άγγελο Gadreel (που τότε νόμιζε ότι λεγόταν Ezekiel) να μπει μέσα του για να τον γιατρέψει. Ο Gadreel όμως τον προδίδει, σκοτώνει τον Kevin (σνιφ) και το σκάει με το σώμα του Sam. Ο Sam -όλως περιέργως- δεν κράτησε κακία στον Gadreel για όλα όσα έκανε όσο ήταν μέσα στο σώμα του, γιατί ‘ένοιωσε’ την απελπισία του, και μέχρι ένα σημείο ταυτίστηκε μαζί του γιατί και ο ίδιος έχει υπάρξει παρεξηγημένος χαρακτήρας, και έχει κάνει λάθος κινήσεις που προκάλεσαν πόνο και τύψεις.

Fun fact: Αν και τον Gadreel τον πρωτοείδαμε στο 1ο επεισόδιο της 9ης σεζόν, να τον παίζει ο Tamoh Penikett, το στήσιμο του χαρακτήρα την είχε ήδη κάνει ο Jared Padalecki στα πλαίσια του 2ου επεισοδίου, το οποίο είχε γυριστεί πρώτο χρονικά.

Justin Smith

Sir, using language like H-E-double hockey sticks! You should have your mouth washed out with soap.

Στο επεισόδιο Peace of Mind, ο δήμαρχος μιας ειδυλλιακής κωμόπολης αποδεικνύεται ότι ελέγχει νοητικά όλους τους κατοίκους της, και τους κάνει πλύση εγκεφάλου για να νομίζουν ότι είναι κάποιοι άλλοι. Πηγαίνοντας να ερευνήσει μια υπόθεση φόνου στην κοινότητα, ο Sam πέφτει και αυτός θύμα του δημάρχου και υιοθετεί την περσόνα του ‘Justin Smith’, ενός χαζοχαρούμενου παντρεμένου με απέχθεια στις βρισιές! Ομολογουμένως, δεν είναι και η καλύτερη ερμηνεία του Jared Padalecki, αλλά έβγαλε κάμποσες στιγμές γέλιου.


Σημείωση: Αν ο Jared Padalecki κληθεί να ερμηνεύσει κι άλλον χαρακτήρα στη σειρά, το άρθρο θα ανανεωθεί!

4 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

4 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Tasos
Tasos
9 June 2015 18:47

polu wraio arthro guys!!!

Amalia
Amalia
9 June 2015 18:51
Reply to  Tasos

Thanks! 🙂

SavvinaVvi
SavvinaVvi
10 June 2015 18:12

Υπεροχο αρθρακι οπως παντα..! ^_^
Επισης δεν ξερω αν πιανεται, αλλα εγω θα προσθετα τον Τζαρεντ, να υποδυεται τον Σαμ που υποδυεται τον Τζαρεντ στο Frentch Mistake…… ”if there is a key, there must be a lock” !! 😛 και ο Τζενσεν φυσικα στις αντιστιχες στιγμες…. οσα εκαναν μπροστα στην καμερα, γυριζοντας τη σειρα στο παραλληλο συμπαν ειναι απλα ανεκτιμηταα 😛

Deanmon
Deanmon
19 June 2015 23:06

καταπληκτικο! 😉

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα