Για να μπήκατε σε αυτό το άρθρο, πιθανότατα γνωρίζετε (και εκτιμάτε βαθύτατα) τη σημαντικότατη συμβολή του Neil Gaiman στο είδος του fantasy. Όσοι όμως μπήκατε από απλή περιέργεια, γιατί είστε φιλομαθείς ή γιατί είδατε Castiel και Constantine στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, ας κάνουμε πρώτα τις απαραίτητες συστάσεις…
Ο Neil Gaiman λοιπόν, είναι ένας Βρετανός κομίστας και λογοτεχνικός συγγραφέας, που έχει γράψει βιβλία για παιδιά και για ενήλικες. Είναι γνωστός (και αγαπητός) για τα ευφάνταστα έργα του που παντρεύουν το horror, το fantasy και το sci-fi. Μερικά από τα γνωστότερα έργα του περιλαμβάνουν:
- Τα κόμικς The Sandman τα οποία αφηγούνται την ιστορία του Μορφέα, της ανθρωπόμορφης προσωποποίησης του Ονείρου. Είχε 75 τεύχη και έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία. Το 1991, το Sandman #19 πήρε το Βραβείο World Fantasy καλύτερου αφηγήματος. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένα κόμικ βραβεύεται με λογοτεχνικό βραβείο.
- Το μυθιστόρημα American Gods, που συνδυάζει την αρχαία μυθολογία με τη μοντέρνα ζωή. Το άλλο του μυθιστόρημα με τίτλο Anansi Boys διαδραματίζεται στο ίδιο σύμπαν.
- Το μυθιστόρημα Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch το συνυπογράφει ο Gaiman με τον Terry Pratchett. Ακολουθεί τις περιπέτειες του αγγέλου Aziraphale και του δαίμονα Crowley (ώπα, βρήκαμε και την πρώτη αναφορά!) τους οποίους απασχολεί το ότι η επερχόμενη Αποκάλυψη θα διακόψει την γαλήνια ύπαρξή τους στη Γη.
Η επιρροή των έργων του Gaiman στο Supernatural ήταν πάντα εμφανής, και στο Comic-Con 2007, ο Kripke το αναγνώρισε:
“Ήλπιζα να γνωρίσω τον [Neil Gaiman] επειδή είναι τεράστια επιρροή για το Supernatural, ανάμεσα στο American Gods και το Sandman.”
Στα τέλη του 2010, το όνομα του Kripke αναφέρθηκε στα πλαίσια της δημιουργίας μιας τηλεοπτικής σειράς βασισμένης στο The Sandman. Αν και το πρότζεκτ τελικά δεν προχώρησε, ο Kripke είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Neil Gaiman:
“Είμαι μεγάλος φαν του Neil, και είναι τόσο έξυπνος όσο περιμένει κανείς, και τόσο κουλ και προσγειωμένος, και πραγματικά λάτρεψα τις συζητήσεις μου μαζί του. Έχω πάρει ιδέες από τον Neil από όλες τις μεριές. Εννοώ ότι το Supernatural είναι βασικά εκεί που το Sandman συναντά το American Gods.”
Έτσι για την ιστορία, αν και δεν έχει καμία σχέση με τον Kripke, να αναφέρω ότι στο ΗΒΟ θα ξεκινήσει με την καινούργια χρονιά η τηλεοπτική μεταφορά του American Gods, και το αρχικό πλάνο μιλάει για 6 σεζόν!
Οι αναφορές του Supernatural στο έργο του Neil Gaiman
Θεματικές και μοτίβα από τα έργα του Gaiman βρίσκονται σκόρπια, καλά υφασμένα, μέσα στο Supernatural, εμείς όμως πάμε να δούμε τις πιο εξόφθαλμες αναφορές:
- Ο χαρακτήρας της Θερίστριας Tessa, που είδαμε για πρώτη φορά στο 2×01 In My Time of Dying, φέρει πολλές ομοιότητες με την… Θάνατο από το Sandman, η οποία είναι μια νεαρή μαυρομάλλα που ξεφεύγει από όλες τις κοινότυπες απεικονίσεις του Θεριστή. Στο Supernatural: The Official Companion Season 2 επιβεβαιώνεται ότι αυτή ήταν η έμπνευση πίσω από την Tessa.
- Ο John Constantine, από τη σειρά κόμικ Hellblazer για την οποία ο Gaiman έγραψε αρκετές ιστορίες, που έχει εμφανιστεί και στο Sandman, ήταν η πηγή έμπνευσης του Kripke για το ατημέλητο λουκ του Castiel. [Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ]
- Ο Azazel είναι ο άρχοντας της Κόλασης στο σύμπαν του Sandman.
- Επεισόδια όπως το 1×11 Scarecrow, το 5×05 Fallen Idols και το 5×19 Hammer of the Gods έχουν θέματα παρόμοια με το American Gods, όπου οι θεότητες της αρχαίας μυθολογίας (Odin, Loki, κλπ…) έχουν επανεμφανιστεί και μαζεύονται για να πολεμήσουν ενάντια στους νέους θεούς.
- Ένα “δοξασμένο χέρι“ βλέπουμε στο 3×06 Red Sky at Morning, καθώς και στα κομικς Sandman του Neil Gaiman, όπως και στο μυθιστόρημά του με τίτλο Neverwhere.
- Στο American Gods και το Anansi Boys του Gaiman υπάρχει ο χαρακτήρας Anansi (ή Mr. Nancy), που είναι ένας μπαγαπόντης θεός, παρόμοιος με την περσόνα που είχε εφεύρει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ του Supernatural για τον εαυτό του.
- Όπως είδαμε και πιο πάνω, το όνομα του Crowley είναι άμεση αναφορά στον ομώνυμο χαρακτήρα
από το Good Omens – αν και προφέρεται διαφορετικά. Ενδιαφέρον έχει μια λεπτομέρεια από το 5×10 Abandon All Hope…, το επεισόδιο που εισάγει τον Crowley στο Supernatural. Το επεισόδιο ξεκινά με ένα μακρινό πλάνο μιας πολυεπίπεδης λεωφόρου, η οποία θυμίζει τον αυτοκινητόδρομο M25 από το Good Omens, τον οποίο εκείνος ο Crowley κατασκευάζει με τη μορφή ενός μαγικού συμβόλου. Πάνω στον αυτοκινητόδρομο αυτό η κίνηση βοηθά στη δημιουργία “χαμηλής απόδοσης κακού που μολύνει τη μεταφυσική ατμόσφαιρα”.
Δείτε το παρακάτω βίντεο, όπου ο Mark Sheppard μιλά για την αντίδραση του Neil Gaiman ως προς τον Crowley και το Supernatural:
- Στο Good Omens βλέπουμε επίσης τους Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, κι έναν 11χρονο Αντίχριστο που θυμίζει τον Jesse του 5×06 I Believe the Children Are Our Future. Επίσης, ο Chuck δεν είναι ο μοναδικός προφήτης που γράφει βιβλία – το Good Omens έχει την Agnes Nutter (The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch).
- Στο 11×10 The Devil in the Details, βλέπουμε σε μια σκηνή τη Θερίστρια Billie να διαβάζει το Death: The Time of Your Life του Neil Gaiman. [Διαβάστε όλες τις αναφορές του επεισοδίου εδώ]
ΠΗΓΗ
Μπράβο παιδιά.Μαθαίνουμε κάτι καινούργιο κάθε μέρα με το SPN GR.