Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα | 14×14 Ouroboros

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Πάμε να δούμε τις αναφορές του 302ου επεισοδίου της σειράς, το οποίο υπογράφουν ο Steve Yockey στο σενάριο και o Amyn Kaderali στη σκηνοθεσία.

Τίτλος επεισοδίου: Ouroboros

Ο τίτλος προέρχεται από την ελληνική λέξη “ουροβόρος” (αυτός που τρώει την ουρά του). Ο ‘ουροβόρος όφις’ είναι ένα φίδι που ελίσσεται γύρω από τον εαυτό του και δαγκώνει την ουρά του αφαιρώντας το υπόλοιπο παλαιού δέρματός του, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι τρώει την ουρά του. Συμβολίζει την αιωνιότητα και τον κυκλικό χρόνο, τη δημιουργική ώθηση της νέας αρχής, αλλά και την σοφία. Κάποιοι το έχουν συνδέσει και με την ανανέωση και την αναγέννηση επειδή το φίδι έχει την δυνατότητα να αλλάζει δέρμα. Ο ίδιος ο κύκλος αντιπροσωπεύει την τελειότητα και την αποκατάσταση της συμπαντικής αρμονίας, καθώς επίσης και το Απεριόριστο, από το οποίο όλα προέρχονται και στο οποίο όλα επιστρέφουν. [πηγή]

Η επιλογή του τίτλου, πέρα από την προφανή αναφορά στα φίδια, που είναι κεντρικό θέμα του επεισοδίου, πιθανώς έχει να κάνει και με τον ίδιο τον Jack, που παρομοιάζεται με φίδι, και ‘αναγεννιέται’ στην τελευταία σκηνή.

Αναφορές στη Μυθολογία

Αν και δεν αναφέρεται μέσα στους διαλόγους, το ολοκληρωμένο όνομα του κακού του επεισοδίου είναι ‘Noah Ophis‘, και προέρχεται φυσικά από τα ελληνικά, αφού παραπέμπει στην αρχαία λέξη ‘όφις’ που είναι το φίδι — και συνδέεται με τον ‘ουροβόρο’ του τίτλου.

Το φίδι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μυθολογικά σύμβολα κι έχουν συσχετιστεί με κάποια από τα αρχαιότερα τελετουργικά και πεποιθήσεις της Ανθρωπότητας. Το ερπετό εκφράζει τη διττή έκφραση του Καλού και του Κακού. [πηγή]


Rowena: I believe we are hunting a gorgon, an ancient cursed being, with an affinity for snakes and a hunger for human flesh.
Dean: Snakes for hair? That’s like Medusa.
Rowena: You know about Medusa?
Dean: Oh, yeah. Clash of the Titans? Turns guys to stone?

Στην ελληνική μυθολογία οι Γοργόνες ήταν τρεις αδερφές, η Σθενώ, η Ευρυάλη και η Μέδουσα. Ήταν κόρες του Φόρκυ και της Κητούς. Λέγεται ότι αρχικά ήταν Κενταύρισσες, αλλά η θεά Αθηνά τις μεταμόρφωσε σε απεχθή τέρατα, που αντί για μαλλιά είχαν φίδια, εξαιτίας της Μέδουσας. Κατά μια εκδοχή του μύθου, η Μέδουσα ήταν μια πανέμορφη ιέρεια της Αθηνάς την οποία ο Ποσειδώνας βίασε, μεταμορφωμένος σε άλογο, στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε τέρας, και η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε. Οι Γοργόνες συχνά συνδέονται με τις Σειρήνες.

Με το μύθο της Μέδουσας και του Περσέα που τη σκότωσε, έχουν ασχοληθεί δυο ταινίες με τον τίτλο Clash of the Titans, παίρνοντας πολλές σεναριακές ελευθερίες, βέβαια. Ο Dean πιθανότατα έχει δει και το ορίτζιναλ 1981 και το remake του 2010, αλλά αργότερα στην ίδια σκηνή, κάνει άλλη μια αναφορά στο πρώτο Clash, όταν εκφράζει την ανησυχία του μήπως σκοτώνοντας τη Γοργόνα ξεπηδήσουν άλλα πλάσματα από μέσα της. Σε εκείνη τη βερσιόν της ιστορίας, το αίμα της νεκρής Μέδουσας γέννησε τρεις πελώριους σκορπιούς.


Η ιστορία που λέει ο Noah στον Jack για το μαύρο φίδι και την κότα είναι ένα αληθινό αφρικανικό παραμύθι και μπορείτε να το διαβάσετε ολοκληρωμένο εδώ.

Άλλες αναφορές:

Η αρχική σκηνή όπου ο Noah ετοιμάζει ένα γκουρμέ γεύμα με τα εντόσθια του θύματός του, θυμίζει έντονα όλες τις σκηνές μαγειρέματος της σειράς Hannibal.


Sam: I mean, no pictures in his phone. And this place doesn’t exactly scream ‘snake guy.’
Rowena: Not enough Pantera posters, for one.

Οι Pantera είναι ένα αμερικανικό συγκρότημα heavy metal.


Dean: Okay, so, what? This guy’s some real Houdini?

Ο Harry Houdini ήταν διάσημος ταχυδακτυλουργός και ειδικός στις αποδράσεις.


Ο Dean και ο Castiel χρησιμοποιούν τα ονόματα “Page” και “Jones” για να παραστήσουν τους πράκτορες του FBI, που παραπέμπουν στους Jimmy Page και John Paul Jones του συγκροτήματος Led Zeppelin.


Η Rowena μεταμορφώνει τον Jack σε σκύλο ράτσας Γκριφόν Βρυξελλών (Brussels Griffon).


Rowena: Yeah, well, assuming you’re not all paralyzed or eaten… off with his head.

H φράση “off with his head” (= πάρτε του το κεφάλι), που σχετίζεται με τον αποκεφαλισμό, είναι το σήμα-κατατεθέν της Βασίλισσας Κούπας στο μυθιστόρημα του Lewis Carroll, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.


Ο Felix, το κατοικίδιο φίδι του Noah, που υιοθετεί ο Jack στο τέλος του επεισοδίου, είναι ένα καλαμποκόφιδο (Pantherophis guttatus). Πρόκειται για ένα μη δηλητηριώδες είδος, ένα από τα πιο κοινά φίδια των ΗΠΑ. Η πειθήνια φύση τους και το μικρό τους μέγεθος τα κάνουν ιδανικά κατοικίδια. [πηγή]

Fun facts & Trivia

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This