Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα – 15×08 Our Father, Who Aren’t in Heaven

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Πάμε να ανακαλύψουμε όλες τις αναφορές που ενσωμάτωσαν οι σεναριογράφοι Brad Buckner & Eugenie Ross-Leming κι ο σκηνοθέτης Richard Speight στο όγδοο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ : “Our Father, Who Aren’t in Heaven”

Ο τίτλος είναι παραφθορά του πρώτου στίχου από το Πάτερ ημών στα αγγλικά : “Our Father, who art in Heaven…” (= Πάτερ Ημών, ο εν τοις Ουρανοίς), αλλά το ρήμα είναι στην άρνηση, γιατί ο Chuck δεν βρίσκεται στον Παράδεισο.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Ο θρόνος της Βασίλισσας της Κόλασης είναι ένα πολύ όμορφο παράδειγμα πολυεπίπεδων αναφορών στην Παράδοση. Καταρχάς, βλέπουμε από πάνω τον ανάποδο σταυρό που θεωρείται αντιχριστιανικό σύμβολο (αν και ξεκίνησε ως χριστιανικό – είναι μεγάλη ιστορία, διαβάστε λεπτομέρειες εδώ, αν έχετε περιέργεια). Αλλά η Rowena έχει βάλει τη δική της πινελιά, έχοντας έναν θρόνο από φίδια (παραδοσιακά σύμβολα του Κάτω Κόσμου, αλλά και της μαγείας). Μάλιστα, κι ο αριθμός των φιδιών (τρία) δεν είναι καθόλου τυχαίος. Στην παγκόσμια μυθολογία ανά τους αιώνες, αλλά και σε νεότερες θρησκείες, ο αριθμός τρία συναντάται πολύ συχνά — από την Αγία Τριάδα του Χριστιανισμού μέχρι την Τριπλή Θεά των Νεοπαγανιστών (Wicca), το τρία είναι ο πιο… μαγικός αριθμός.


Ο Sam αναθαρρεί όταν ο Dean του εξηγεί την ιδέα του να χρησιμοποιήσουν τη δαιμονική πλάκα για να βρουν την “αχίλλειο πτέρνα” του Θεού, αλλά ξενερώνει άμεσα όταν ο Dean τον διορθώνει λέγοντας “αδύναμο σημείο”, γιατί δεν γνωρίζει ότι αχίλλειος πτέρνα σημαίνει ακριβώς αυτό. Η έκφραση παραπέμπει στον μυθολογικό ημίθεο ήρωα Αχιλλέα, ο οποίος ήταν άτρωτος, εκτός από τη φτέρνα του. [πηγή]


Chuck (through Donatello): Hey, guys. It’s Chuck. Prophets speak the word of God, sometimes indirectly. Sometimes they’re my Bluetooth.

Το Bluetooth είναι ένα είδος ασύρματης τεχνολογίας που επιτρέπει hands-free επικοινωνία σε κινητά τηλέφωνα κι άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Οφείλει το ιδιόρρυθμο όνομά του στον Δανό Βασιλιά Χάραλντ τον Κυανόδοντα (10ς αιώνας), ο οποίος κατέλαβε με τα στρατεύματά του πολλές χώρες, ενώ λέγεται ότι κατάφερε να ενώσει τη Δανία με τη Νορβηγία. [πηγή]


Rowena: Yes, there are things I miss about being alive. Flesh-on-flesh sex. Amazon doesn’t deliver here… yet.

Η Amazon είναι εταιρεία, η μεγαλύτερη στον κόσμο που αφορά την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου, με εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως. Τα κέντρα παράδοσης των προϊόντων της είναι διαβόητα για τις… κολασμένες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Rowena δείχνει την προτίμησή της για το Amazon. Στο Raising Hell, το οποίο ήταν γραμμένο από τους ίδιους σεναριογράφους, είχε αναφέρει την υπηρεσία Amazon Prime στον Dean. [Διαβάστε περισσότερα εδώ.]


Rowena: I don’t have many regrets, but the few I do still haunt me. Making Napoleon so short was just bitchy. Telling Mick Jagger he had no future when I dumped him.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν Γάλλος στρατηγός και Αυτοκράτορας της Γαλλίας (ως Ναπολέων Α’) το άστρο του οποίου μεσουράνησε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Θεωρείται στρατηγική και κυβερνητική μεγαλοφυΐα, ιδρυτής Βασιλικής δυναστείας, καταλύτης αλλά και θεμελιωτής ευρωπαϊκών Βασιλείων και Χωρών, στα οποία και άφησε βαθιά χαραγμένη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του. Εξαιτίας της προπαγάνδας των αντιπάλων του, η ιστορία τον θυμάται ως διαβόητα κοντό, αλλά πρέπει να ήταν στο μέσο όρο αναστήματος των Γάλλων ανδρών της εποχής. [πηγή]

Ο Mick Jagger είναι ένας Άγγλος μουσικός και τραγουδιστής, που παρά την αρχική εκτίμηση της Rowena, είχε μια αρκετά επιτυχημένη καριέρα, θα έλεγε κανείς. Ήταν, ας πούμε, ο frontman μιας μπάντας -ίσως τη γνωρίζετε- με το όνομα The Rolling Stones.


Για το ξόρκι που θα παγιδεύσει το Θεό, ο Μιχαήλ λέει ότι χρειάζονται σμύρνα (μύρρο), κάσσια (κινέζικη κανέλα), και κίστο (rock rose), μαζί με το φανταστικό “άνθος των Λεβιάθαν”. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά σχετίζεται με το θάνατο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο:

Η σμύρνα χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά ως έλαιο ταρίχευσης των νεκρών, η κάσσια χρησιμοποιούνταν για να προκαλέσει αποβολή σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ενώ ο κίστος συμβολίζει τον επικείμενο θάνατο. Όσον αφορά το άνθος των Λεβιάθαν, τώρα, ας θυμηθούμε όσα μάθαμε για αυτά τα πλάσματα στην 7η σεζόν: ήταν τα πρώτα τέρατα που δημιούργησε ο Θεός, που καταβρόχθησαν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα δημιουργήματα, και για αυτό τα εξόρισε στο Καθαρτήριο. [πηγή]

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα