Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα | 15×15 Gimme Shelter

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ: “Gimme Shelter”

“Δώσμου καταφύγιο”. Πρόκειται για αναφορά στο πρώτο τραγούδι από το δίσκο Let It Bleed των Rolling Stones. Αυτός είναι, επίσης, ο τίτλος της ταινίας-ντοκιμαντέρ για τη διαβόητη συναυλία στο Altamont Speedway, την οποία έκλεισαν οι Stones, που θεωρείται “η χειρότερη μέρα στην ιστορία του rock-n-roll”. [πηγή]

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Το λούτρινο αρκουδάκι που βρέθηκε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Conner ονομάζεται “Marvelous Marvin”, σύμφωνα με τον Jack που δηλώνει σαν ενθουσιασμένο 3χρονο ότι έχει ένα ίδιο. Αυτό ήταν το καλλιτεχνικό όνομα του Αμερικανού πυγμάχου Marvin Nathaniel Hagler που μεσουράνησε στα ρινγκ της δεκαετίας του ’80. [πηγή]


Οι φόνοι που διαπράττει η Sylvia αποτίουν φόρο τιμής στο εμβληματικό ψυχολογικό θρίλερ Se7en του David Fincher, ενώ τα μηνύματα στην οθόνη και η παγίδα που κόβει τα δάχτυλα του θύματος παραπέμπουν στο franchise ταινιών τρόμου Saw.


Dean: Well you go “Highway to Heaven” that bitch!

Το Highway to Heaven που αναφέρει ο Dean ήταν μια τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’80 με πρωταγωνιστή τον Michael Landon στο ρόλο ενός αγγέλου που δουλεύει σαν αστυνομικός για να βοηθάει ανθρώπους σε ανάγκη. Ακριβώς αυτό που κάνουν οι Cas και Jack σε αυτό το επεισόδιο, δηλαδή.

Zack: Wait, are angels solving people crimes now? Like “Highway to Heaven” but with murder or something?

Μια ακόμη αναφορά στο Highway to Heaven κάνει λίγο αργότερα και ο δαίμονας Zack, ο οποίος, στο ίδιο σχόλιο, αναφέρεται έμμεσα και στη σειρά Lucifer, αφού κι εκεί έχουμε -θεωρητικά τουλάχιστον- έναν “άγγελο που λύνει ανθρώπινα εγκλήματα.”


Για να ερευνήσουν την υπόθεση των φόνων, ο Castiel κι ο Jack συστήνονται ως Πράκτορες του FBI “Swift” και “Lovato”, αντίστοιχα. Ο Castiel έχει μακρά παράδοση στην επιλογή ονομάτων γυναικών ποπ-σταρ ως ψευδώνυμο. Εν προκειμένω, διάλεξε για εκείνον και τον Jack τα ονόματα των τραγουδιστριών Taylor Swift και Demi Lovato.


Sheriff Adams: In the field long, Lovato? You look greener than Baby Yoda!

Η λέξη “green” στα αγγλικά, εκτός από “πράσινος”, μεταφορικά σημαίνει και “αρχάριος”. Η Σερίφης βλέποντας τον Jack αμέσως συμπεραίνει ότι είναι πρωτάρης και κάνει λογοπαίγνιο, συγκρίνοντάς τον με το δημοφιλή (πράσινο) χαρακτήρα από τη σειρά The Mandalorian, τον οποίο το fandom αποκαλεί χαϊδευτικά “Baby Yoda”.

Συμπτωματικά, η Emily Swallow (Amara), που συμμετέχει και αυτή στο επεισόδιο, είχε έναν σημαντικό ρόλο στην 1η σεζόν του The Mandalorian.


Jack: I just graduated from CSI.

Τα αρχικά CSI σημαίνουν “Crime Scene Investigation”, που είναι η αντίστοιχη Σήμανση στις ΗΠΑ. Επειδή βλέπει πολύ τηλεόραση, σαν τον Dean, ο Jack πιθανώς αναφέρεται σε κάποια από τις πολλές τηλεοπτικές σειρές που ανήκουν στο ομώνυμο franchise.


Ο Dean χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά την αγαπημένη του έκφραση “drink the Kool-Aid” (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “μου έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου σε σημείο αυτοκαταστροφής” και τη λένε συνήθως σε συνάρτηση με την τυφλή πίστη). Μάλιστα, φαίνεται να την κόλλησε και στον αγαθιάρη Jack που μπαίνει στην εκκλησία του Πάστορα Joe και ζητάει πού μπορεί να βρει Kool-Aid. Η φράση αναφέρεται σε μια μαύρη σελίδα της αμερικανικής ιστορία: στο μακελειό της λεγόμενης Jonestown, όπου τα μέλη της αίρεσης ‘Ο Ναός των Ανθρώπων’ αυτοκτόνησαν ομαδικά, πίνοντας αναψυκτικό Kool-Aid το οποίο ήταν δηλητηριασμένο με κυάνιο. [πηγή]


Ο πάστορας Joe ονόμασε την ανεξίθρησκη κοινότητά του “Patchwork“, από την ομώνυμη τεχνική ραψίματος, όπου ράβονται μικρά κομμάτια υφάσματος για να φτιάξουν ένα μεγαλύτερο, που βγαίνει αρμονικό, παρόλο που αποτελείται από παράταιρα κομμάτια.

Στην ομιλία του στα μέλη της “εκκλησίας” του αναφέρει διάφορες ενσαρκώσεις του Θεού για τους ανθρώπους:

  • Ιησούς Χριστός : Ήταν Εβραίος ιεροκήρυκας και θρησκευτικός ηγέτης, στις διδαχές και τη ζωή του οποίου έχει θεμελιωθεί ο Χριστιανισμός, η κυρίαρχη θρησκεία του Δυτικού κόσμου. Σύμφωνα με τα δόγματα της Ορθόδοξης, της Καθολικής και της Προτεσταντικής Εκκλησίας, ο Ιησούς είναι ενσάρκωση του δεύτερου προσώπου της Αγίας Τριάδος, ο μοναδικός αληθινός Θεός και δημιουργός του σύμπαντος.
  • Γιαχβέ : Πρόκειται για μια από τις πολλές αποδόσεις του προσωπικού ονόματος του Θεού των Εβραίων, όπως παρουσιάζεται στην Παλαιά Διαθήκη.
  • Βούδας : Για τους Βουδιστές, ο τίτλος δεν αφορά σε έναν συγκεκριμένο συγκεκριμένο θρησκευτικό δάσκαλο που έζησε σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά έναν τύπο “πεφωτισμένου” ανθρώπου που έφθασε σε σημείο πνευματικής επίτευξης.
  • Κρίσνα : Είναι μια από τις σημαντικότερες ινδουιστικές θεότητες.
  • Γαία : Είναι η ενσάρκωση της Μητέρας Φύσης κατά την αρχαιοελληνική μυθολογία, ενώ αποτελεί και κεντρική φιγούρα και στη σύγχρονη θρησκεία των Wiccans.
  • Οι 4 Άνεμοι : Για πολλούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του αρχαιοελληνικού, οι άνεμοι ήταν θεοί.

Ο πάστορας έχει στο γραφείο του ένα γλυπτό με δυο χέρια σε στάση προσευχής. Πρόκειται για αντίγραφο του έργου Betende Hände (= χέρια που προσεύχονται) του Γερμανού ζωγράφου Albrecht Dürer, που έχει γνωρίσει πολλές παραλλαγές. [πηγή]


Ο πάστορας κλείνει την πρώτη συζήτησή του με τον Castiel με ένα… τσιτάτο: “Άγιος είναι ο αμαρτωλός που συνεχίζει να προσπαθεί“. Πρόκειται για μια φράση αγνώστου προελεύσεως που αποδίδεται στη Μητέρα Τερέζα, στον Nelson Mandela, στον ιδρυτή της Opus Dei, Josemaría Escrivá, ακόμα και στο συγγραφέα Robert Louis Stevenson. [πηγή]


Amara: You’re hungry. I’m hungry. I like new earthly experiences and I have never had a Pennsylvania pierogi.

Το πιρόγκι (παρόμοιο με αυτό που στην Ελλάδα λέμε “πιροσκί”) είναι ένα φαγητό της σλαβικής κουζίνας, που αποτελείται από τηγανητά, γεμιστά, ημικυκλικά πιτάκια. Συνδέεται, κυρίως, με την πολωνική κουζίνα, αλλά θεωρείται εθνικό πιάτο κι άλλων ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ουκρανία και η Σλοβακία. Στις ΗΠΑ τα πιρόγκι είναι πιο διαδεδομένα στην πολιτεία της Pennsylvania, γιατί εκεί υπήρξε μεγάλος αριθμός μεταναστών από την Πολωνία και την Ουκρανία. [πηγή]

Κριτική επεισοδίου

Τραγούδια

Fun Facts & Trivia

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
- Advertisement -

Latest

More Articles Like This