Review – Supernatural – 1×05 Bloody Mary

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

[Disclaimer: Η κριτική που ακολουθεί γράφτηκε στα πλαίσια rewatch της σειράς από την αρχή, και περιέχει πολύ ελαφρά spoilers για τις επόμενες σεζόν.]

Toledo, Ohio. Τρία νεαρά κορίτσια παίζουν θάρρος ή αλήθεια. Η Lily Shoemaker δέχεται την πρόκληση των φιλενάδων της να πει το όνομα της «Bloody Mary» 3 φορές μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου της. Λίγα λεπτά αργότερα, η αδερφή της βρίσκει τον πατέρα τους νεκρό στο μπάνιο, μέσα σε μια λίμνη αίματος, με τα μάτια του βγαλμένα.

Bloody Mary - Supernatural

Στην Impala, o Sam ξυπνάει από έναν ακόμη εφιάλτη με τη Jessica, αλλά αρνείται πεισματικά να το συζητήσει με το Dean. Αυτός και ο Dean έχουν αναλάβει να ερευνήσουν τον μυστηριώδη θάνατο του Steven Shoemaker. Επισκέπτονται το νεκροτομείο της πόλης και δωροδοκούν τον υπάλληλο για να δουν το πτώμα. Η κατάσταση του πτώματος, κυρίως τα υγροποιημένα μάτια υποδηλώνουν κάτι μεταφυσικό κι έτσι συνεχίζουν την έρευνα στο σπίτι του νεκρού, όπου γίνεται η αγρυπνία. Ο Sam και ο Dean μιλούν στις κόρες του Shoemaker και στις φίλες τους, την Jill και την Charlie. Η μικρή Lily αποκαλύπτει ότι αισθάνεται υπεύθυνη για το θάνατο του πατέρα της επειδή επικαλέστηκε την Bloody Mary. Η αδερφή της την αποπαίρνει, αλλά τα αγόρια φυσικά την πιστεύουν και συνεχίζουν την ερευνά τους μέσα στο σπίτι. Η Charlie τους πιάνει να ψαχουλεύουν στο μπάνιο — και αντί να αρχίσει να φωνάζει για τους παράξενους που γυροφέρνουν το ξένο σπίτι, δέχεται να τους βοηθήσει.

Αργότερα το ίδιο βράδυ, η Charlie, ολίγον τι φρικαρισμένη, συζητά στο τηλέφωνο με την Jill κι εκείνη την πειράζει που φοβάται έναν αστικό μύθο. Η Jill λέει για πλάκα 3 φορές το όνομα της Bloody Mary μπροστά στον καθρέφτη και μετά κλείνουν το τηλέφωνο. Λίγο αργότερα, έρχεται αντιμέτωπη με το φάντασμα στον καθρέφτη της. H Bloody Mary έχει πάρει τη μορφή της και της λέει: «Σκότωσες αυτό το αγόρι», και τότε τα μάτια της Jill αρχίζουν να αιμορραγούν.

Bloody Mary | Supernatural Legends

Ο Dean αρχίζει να ερευνά όλους τους θανάτους γυναικών με το όνομα «Mary» που πέθαναν μπροστά από έναν καθρέφτη (το αυθαίρετο λογικό άλμα του σεναρίου εδώ το προσπερνώ), και βρίσκει τον… ψύλλο στα άχυρα: μια 19χρονη γυναίκα στην Indiana, ονόματι Mary Worthington, η οποία δολοφονήθηκε μέσα στο διαμέρισμά της. Οι αστυνομικοί τη βρήκανε να κείτεται νεκρή μπροστά σε έναν μεγάλο καθρέφτη. Πριν πεθάνει είχε αρχίσει να γράφει τα γράμματα “Τ-R-E”, ίσως για να καταδείξει τον φίλο της, Trevor Sampson, ως το δολοφόνο. Όμως, η αστυνομία ποτέ δεν μπόρεσε να αποδείξει την ενοχή του, κι έτσι ο θάνατος της Mary παρέμεινε άλυτος, δημιουργώντας ένα εκδικητικό πνεύμα που στοχεύει όσους κρατάνε φονικά μυστικά.

Παρόλο που αποτεφρώθηκε, τα αγόρια συμπεραίνουν ότι το πνεύμα της Mary παρέμεινε παγιδευμένο στον καθρέφτη, γιατί παραδοσιακά οι καθρέφτες θεωρούνται πύλες του υπερφυσικού. Ο στοιχειωμένος καθρέφτης, λοιπόν, πουλήθηκε σε μια αντικερί στο Toledo, κι έτσι άρχισε η Bloody Mary να σκοτώνει κόσμο εκεί, κάνοντας την αρχή με τον Steven Shoemaker, ο οποίος φαίνεται ότι είχε ανάμιξη στο θάνατο της γυναίκας του.

Εν τω μεταξύ, η Charlie μπαίνει στο στόχαστρο της Mary γιατί και αυτή υπήρξε, χωρίς να το θέλει, ηθική αυτουργός στην αυτοκτονία του πρώην φίλου της. Για να προλάβουν πριν η Mary πάρει την εκδίκησή της από την Charlie, οι Winchesters πηγαίνουν στην αντικερί για να βρουν τον στοιχειωμένο καθρέφτη της. Αποφασίζουν ότι αν σπάσουν απλά τον καθρέφτη, μπορεί και να μην εκδιωχθεί το πνεύμα, γιατί ουσιαστικά κατοικεί σε κάθε επιφάνεια με αντανάκλαση, οπότε ο Sam αναλαμβάνει να την καλέσει με το όνομά της 3 φορές, αφού κι ο ίδιος είναι κάποιος σαν τα υπόλοιπα θύματά της, που έχουν υπάρξει άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνοι για το θάνατο κάποιου άλλου. Η Bloody Mary έρχεται στον καθρέφτη της και παίρνει τη μορφή του Sam. Τα μάτια του μικρού Winchester αρχίζουν αμέσως να αιμορραγούν, ενώ η αντανάκλασή του τον κατηγορεί για το θάνατο της Jessica και λέει πως είχε εφιάλτες για αυτόν εβδομάδες πριν συμβεί, αλλά δεν έκανε τίποτα για να την προστατεύσει. (Whaaaa??!)

Ο Dean έρχεται την τελευταία στιγμή (μέχρι τώρα πλάκωνε στο ξύλο κάτι αστυνομικούς που είχαν έρθει να ερευνήσουν τη διάρρηξη στην αντικερί) και σπάει τον καθρέφτη, αλλά η Mary -πιστή στα plot twists του είδους- δεν έχει ακόμη ηττηθεί. Βγαίνει μέσα από το πλαίσιο του σπασμένου καθρέφτη της ως άλλη Samara (τότε η ταινία τρόμου The Ring ήταν πολύ της μόδας, μην ξεχνάτε) και στοχεύει τον Dean, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για το θάνατο πολλών ανθρώπων. Ο Dean δε μασάει και της δείχνει την ίδια της την αντανάκλαση, που την κατηγορεί ότι έχει σκοτώσει πολλούς ανθρώπους κι εκείνη. Αυτή η στιγμή αδυναμίας δίνει στον Dean την ευκαιρία να σπάσει (και αυτόν) τον καθρέφτη και να νικήσει το φάντασμα.

Τα αγόρια πάνε την Charlie σπίτι της και ο Sam την αποχαιρετά με μια συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσει και ο ίδιος: πρέπει να συγχωρήσει τον εαυτό της, γιατί δεν θα μπορούσε να έχει αποτρέψει το θάνατο του φίλου της. Φεύγοντας από το Toledo, ο Dean ξαναρωτά τον Sam για τη Jessica, αλλά εκείνος και πάλι αρνείται να ανοίξει συζήτηση. Ξαφνικά, βλέπει τη Jessica να στέκεται στην άκρη του πεζοδρομίου με το νυχτικό της και να τον κοιτά από μακριά. Κι ύστερα εξαφανίζεται. Τίτλοι τέλους και το σαγόνι μας στο πάτωμα.


Bloody Mary - Supernatural

Το επεισόδιο έδωσε τη δική του εκδοχή για έναν από τους πιο διάσημους αστικούς μύθους, αυτόν της «Ματωμένης Μαρίας» και γενικά δεν τα πήγε άσχημα, αφού παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επεισόδια της σειράς, με μια από τους πιο εμβληματικούς villains. Σκηνοθεσία και σενάριο ήταν αξιοπρεπή, λοιπόν, αλλά δυστυχώς, όπως και στο προηγούμενο επεισόδιο, προσωπικά είχα μεγάλο θέμα με τα εφέ και το make-up. Η εμφάνιση της Mary φαινόταν πολύ φτηνιάρικη, σαν αποκριάτικη, και δεν ενέπνεε τον απαραίτητο τρόμο. Στα μεγάλα μείον του επεισοδίου και οι ερμηνείες, κυρίως από τους γκεστ ηθοποιούς (αγγούρια ολκής) — αν ποτέ αποφασίσω να κάνω αφιέρωμα στους πιο ατάλαντους ηθοποιούς που έχουν περάσει από τη σειρά, η Marnette Patterson (Charlie) θα είναι σίγουρα στην πρώτη πεντάδα!

Marnette Patterson/"Bloody Mary" - Sitcoms Online Photo Galleries

Το μόνο πράγμα που θα ήθελα να σχολιάσω ακόμη από το επεισόδιο, είναι οι δυο μεγάλες αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της μάχης με το φάντασμα. Η Mary, ως διαστρεβλωμένη συνείδηση των αδερφιών, αποκάλυψε ότι και οι δυο κρύβουν θανάσιμα μυστικά (και που είσαι ακόμα, Μαιρούλα μου). Το μυστικό του Sam είναι ότι είχε δει σε όνειρο τον θάνατο της Jess πολύ πριν συμβεί. Αν και κατά την πρώτη προβολή του επεισοδίου δεν ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο πραγματικά για προμήνυμα ή το υποσυνείδητό του έπαιζε παιχνίδια, μεταφράζοντας τους φόβους του για το θάνατο της μητέρας του σε εφιάλτες για τη Jessica, χωρίς να το ξέρουμε τότε, αυτό το επεισόδιο έβαλε το πρώτο λιθαράκι για ένα από τα σημαντικότερα storylines της σειράς, το οποίο θα εξελισσόταν μέχρι το τέλος της 5ης σεζόν ουσιαστικά και είχε να κάνει με το ρόλο που θα έπαιζε ο Sam στην Αποκάλυψη.

Από την άλλη, το σκοτεινό μυστικό του Dean, που επέτρεψε στην Bloody Mary να του επιτεθεί, τελικά έμεινε μυστικό, γιατί σεναριακά, ενώ ήταν και γαμώ τα «τυράκια», ξέρουμε τώρα ότι δεν έβγαλε ποτέ πουθενά. Ο δημιουργός του Supernatural, Eric Kripke, χρόνια αργότερα, δήλωσε ότι αυτό το σημείο του επεισοδίου ήταν κάτι που το έβαλαν οι σεναριογράφοι εκεί να υπάρχει για το εξερευνήσουν κάποια στιγμή, αλλά δεν το έκαναν ποτέ. Πολύ κρίμα…

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-week
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Σε ένα από τα εμβληματικότερα επεισόδια του Supernatural δίνεται η… αλα Kripke εκδοχή του διαβόητου αστικού μύθου της “Ματωμένης Μαρίας”. Χορταστική horror ατμόσφαιρα και με μια ωραία ανατροπή στο τέλος, το επεισόδιο χάνει μόνο στο θέμα των εφέ.
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Σε ένα από τα εμβληματικότερα επεισόδια του Supernatural δίνεται η… αλα Kripke εκδοχή του διαβόητου αστικού μύθου της “Ματωμένης Μαρίας”. Χορταστική horror ατμόσφαιρα και με μια ωραία ανατροπή στο τέλος, το επεισόδιο χάνει μόνο στο θέμα των εφέ.Review - Supernatural - 1x05 Bloody Mary