Review – Supernatural – 1×09 Home

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

[Disclaimer: Η κριτική που θα διαβάσετε γράφηκε στα πλαίσια rewatch της σειράς από την αρχή και περιέχει μικρά spoilers για τη συνέχεια.]

The Winchester Family Business - Mallena's Supernatural Musings ...

O Sam ξυπνά από ακόμα έναν εφιάλτη και λέει στον Dean πως πρέπει να πάνε στο Kansas, γιατί κάτι κακό θα συμβεί μέσα στο παλιό τους σπίτι. Ο Dean είναι, φυσικά, σκεπτικός, και δεν είναι με την καμία διατεθειμένος να γυρίσει στο σπίτι που μετουσιώνει το παιδικό του τραύμα. Ο Sam, όμως, επιμένει, και για να τον πείσει, του αποκαλύπτει το μυστικό που του είχε κρατήσει στο Bloody Mary: ότι τα όνειρά που βλέπει είναι προμηνύματα. Του εξηγεί ότι είχε δει τον θάνατο της Jessica εβδομάδες πριν συμβεί, και δεν θέλει να το αγνοήσει ξανά. Έτσι, φεύγουν για το Lawrence.

Στο παλιό τους σπίτι μένει πια η Jenny, με τα δυο της παιδιά, την Sari και τον μικρούλη Ritchie. Τα αγόρια τής λένε την αλήθεια ότι είναι οι παλιοί ένοικοι του σπιτιού, αλλά δεν της αποκαλύπτουν την τραγωδία που έζησαν εκεί μέσα σαν οικογένεια. Η Jenny τους μιλά για τα παράξενα φαινόμενα που παρατηρεί στο σπίτι – τα φώτα που τρεμοπαίζουν, τους παράξενους ήχους, και το ον στην ντουλάπα της Sari. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για στοίχειωμα, αλλά δεν λένε κάτι ακόμη στη Jenny. Ο Dean, προσπαθώντας να ελέγξει τα συναισθήματά του, προτείνει στον Sam να διαχειριστούν αυτήν την υπόθεση σαν οποιαδήποτε άλλη, οπότε το πρώτο βήμα είναι να μάθουν την ιστορία του σπιτιού. Θυμούνται όσα τους έχει αποκαλύψει ο πατέρας τους κι ο Dean θυμάται τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Ο Sam μαθαίνει για πρώτη φορά ότι ο αδερφός του ήταν εκείνος που τον κουβάλησε έξω από το σπίτι. Ο Dean περπατάει σε τεντωμένο σχοινί. Μπροστά στον Sam το παίζει άνετος, αλλά μέσα του βράζει. Βρίσκει ευκαιρία να μείνει μόνος, και κρατώντας πίσω αναφιλητά, τηλεφωνεί στον John και του αφήνει μήνυμα για βοήθεια.

Εν τω μεταξύ, το στοιχειό του σπιτιού της Jenny το πάει ένα βήμα παραπέρα και σκοτώνει τον υδραυλικό που ήρθε να φτιάξει το νεροχύτη. Αργότερα, παγιδεύει και τον μικρό Ritchie στο ψυγείο, αλλά ευτυχώς τον βρίσκει εγκαίρως η μητέρα του. Οι Winchesters πηγαίνουν στο συνεργείο αυτοκινήτων όπου δούλευε παλιά ο John. Το πρώην αφεντικό του μιλάει στα αγόρια για τα όσα του είπε ο πατέρας τους εκείνες τις μέρες, μετά το θάνατο της Mary και πριν εξαφανιστεί χωρίς προειδοποίηση από το Lawrence. Τους λέει ότι ο John επισκέφτηκε όλα τα μέντιουμ της πόλης στην απόγνωσή του, και τότε ο Dean θυμάται κάτι που διάβασε στο ημερολόγιό του, που τους στέλνει τελικά στο σπίτι της Missouri Moseley. Σύμφωνα με τον John, όταν πήγε στη Missouri, έμαθε την αλήθεια.

Η Missouri αναγνωρίζει αμέσως τα αγόρια, χωρίς να συστηθούν, και φαίνεται να γνωρίζει και για την εξαφάνιση του John και για το θάνατο της Jessica. Ο Sam κι ο Dean επιστρέφουν στο παλιό τους σπίτι με τη Missouri και εξηγούν στη Jenny ότι μπορούν να διώξουν το στοιχειό από το σπίτι της. Η Missouri αισθάνεται δύο παρουσίες (η μία είναι ένα κακόβουλο πολτεργκάιστ), αλλά καμία από τις δυο δεν είναι αυτή που ευθύνεται για το θάνατο της Mary.

Η Jenny παίρνει τα παιδιά της και φεύγει, ενώ η Missouri βάζει τα αγόρια να τις ετοιμάσουν μαγικά πουγκιά που θα βοηθήσουν στον εξαγνισμό του σπιτιού. Το πολτεργκάιστ αντιστέκεται σθεναρά, τους επιτίθεται, αλλά τα αγόρια καταφέρνουν να τοποθετήσουν όλα τα πουγκιά στη θέση τους, και η Missouri αποφαίνεται ότι το σπίτι είναι ασφαλές πια. Ο Sam, όμως, συνεχίζει να έχει κακό προαίσθημα και μένει έξω από το σπίτι με τον Dean για να προσέχει την οικογένεια. Και πολύ καλά έκανε, γιατί μέσα στη νύχτα το πολτεργκάιστ επιστρέφει και επιτίθεται στην Jenny, έτσι όπως είχε δει ο Sam στον εφιάλτη του. Τα αγόρια τρέχουν στο εσωτερικό του σπιτιού, βγάζουν την οικογένεια έξω, κι εκεί που το πνεύμα τους έχει ακινητοποιήσει κι είναι έτοιμο να τους σκοτώσει, εμφανίζεται μια φλεγόμενη φιγούρα, η οποία μεταμορφώνεται σιγά-σιγά στη μητέρα τους. Η Mary τους κοιτάζει με αγάπη στο βλέμμα, χαμογελάει στον Dean, ύστερα γυρνάει στον Sam και του λέει «Συγνώμη». Πριν προλάβουν να της πουν οτιδήποτε τα παιδιά της, γυρνάει προς το πολτεργκάιστ και το διατάζει να φύγει από το σπίτι της. Με αυτό, εξαφανίζεται και η ίδια σε μια πύρινη σφαίρα…

Τα αγόρια αποχαιρετούν τη Jenny και τη Missouri και φεύγουν σαστισμένα από το Lawrence. Όταν η Missouri επιστρέφει σπίτι της, ο John είναι εκεί και την περιμένει στο σαλόνι. Ο διάλογός τους δείχνει ότι ήταν εξαρχής εκεί, αλλά επέλεξε να μην εμφανιστεί στους γιους του. Φαίνεται συντετριμμένος.

John: Δεν έχεις ιδέα πόσο θέλω να τους δω. Αλλά δεν μπορώ. Όχι πριν μάθω την αλήθεια.

Παραβλέποντας κάποιες αμήχανες στιγμές, τόσο σεναριακά όσο και σκηνοθετικά, το επεισόδιο αυτό το πιο δυνατό μέχρι στιγμής! Και μόνο το ότι η υπόθεση διαδραματίζεται στο Lawrence κι έχει τόση σημασία για τους δυο πρωταγωνιστές μας, κάνει τη διαφορά. Δεν είναι μια απλή υπόθεση φαντάσματος, είναι άλλο ένα λιθαράκι στο μυστήριο του θανάτου της Mary, που θα χτίσουν μεθοδικά οι σεναριογράφοι για τουλάχιστον 4 σεζόν. Τι σήμαινε αυτή η συγνώμη που ζήτησε από τα παιδιά της; Γιατί ο John αρνείται να τους δει; Ποια είναι η αλήθεια από την οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να τους προστατεύσει; Όποιος έχει δει τη συνέχεια, ξέρει τις τραγικές απαντήσεις που φέρνουν αυτά τα ερωτήματα. Όποιος τώρα ξεκινά τη σειρά, ούτε μπορεί να φανταστεί πόσα γρανάζια ξεκίνησαν να κινούνται εκείνο το βράδυ του 1983, όταν η Mary Winchester τυλίχθηκε στις φλόγες μέσα στο παιδικό δωμάτιο του μωρού της.

Doux Reviews: Supernatural: Home

Ο Jensen Ackles ξεχώρισε στο επεισόδιο, επικοινωνώντας χωρίς ερμηνευτικές υπερβολές τον θαμμένο πόνο του Dean. Η Missouri Moseley είναι ένας πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας, που μας εισάγει στη μυθολογία της σειράς τα μέντιουμ, ανθρώπους προικισμένους με μια ευαισθησία στο κόσμο του υπερφυσικού. Αν και γράφτηκε ως recurring, προβλήματα προγραμματισμού της παραγωγής δεν επέτρεψαν την επιστροφή του χαρακτήρα της Loretta Devine, και τη θέση της ως μέντορας των Winchesters πήρε κάποιος άλλος. Kι εγώ, για άλλη μια φορά, έμεινα να αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, αν η παραγωγή του Supernatural δεν είχε αντιμετωπίσει κάποια τέτοια εμπόδια κατά καιρούς – από τα οποία τα περισσότερα βγήκαν σε καλό!

Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Fun facts & trivia

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
- Advertisement -

Latest

More Articles Like This

Ένα κομβικό επεισόδιο για τη σεζόν, όπου τα αγόρια επιστρέφουν στο παλιό τους σπίτι στο Lawrence για να αντιμετωπίσουν ένα κακόβουλο πνεύμα, αλλά ανακαλύπτουν κρυμμένα μυστικά για το παρελθόν τους. Review - Supernatural - 1x09 Home