Review – Supernatural – 2×19 Folsom Prison Blues

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Σε ένα επεισόδιο με φανερές επιρροές από το Prison Break (που μόλις είχε ολοκληρώσει τη 2η σεζόν του τότε και είχε ήδη γίνει τηλεοπτικό φαινόμενο), ο Dean κι ο Sam δείχνουν πόσο σοβαρά παίρνουν τη δουλειά τους όταν επίτηδες αφήνουν την αστυνομία να τους συλλάβει και να τους στείλει φυλακή, όπου ένα φάντασμα σκοτώνει φυλακισμένους και δεσμοφύλακες. Αν κι έχουν σχέδιο για να δραπετεύσουν όταν θα έχουν ξεμπερδέψει με το φάντασμα, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδ… εεε, τον πράκτορα του FBI θέλω να πω. Η επανεμφάνιση του Πράκτορα Henricksen (από το Nightshifter) τόσο γρήγορα στο προσκήνιο παραλίγο να τους κοστίσει την ελευθερία τους…

Folsom Prison Blues | Tigers are awfully protective...

Το να καταλήξουν στη φυλακή χωρίς πρόσβαση στο βασικό τους οπλοστάσιο ήταν εξαρχής μια κακή ιδέα, όπως επαναλαμβάνει ο Sam συνεχώς στον Dean. Παρόλα αυτά, το κάνουν για χάρη του Deacon, ενός παλιού φίλου του πατέρα τους. Το Supernatural πάντα έκανε καλή δουλειά στο continuity, κι εδώ ταιριάζει που ο John αποτελεί, ακόμα και μετά το θάνατό του, κινητήριο δύναμη για τα αγόρια. Πέρα από το κίνητρο της μνήμης του πατέρα τους, ο Dean εξηγεί ότι παρόλο που όλα τα θύματα του φαντάσματος είναι εγκληματίες, αυτό δεν σημαίνει ότι αξίζουν να γίνουν βορά ενός εκδικητικού πνεύματος. Για άλλη μια φορά αυτή τη σεζόν, η σειρά δράττεται της ευκαιρίας να σχολιάσει τη σημασία της δεύτερης ευκαιρίας, άσχετα αν πρόκειται για κάποιον ενάρετο ή όχι.

Όπως στο Hollywood Babylon, βλέπουμε πάλι τον Dean να ενσωματώνεται χωρίς πολλή προσπάθεια σε μια κατάσταση άγνωστη για εκείνον. Προσαρμόζεται αμέσως στο περιβάλλον της φυλακής, μαθαίνει ότι τα τσιγάρα είναι το ‘νόμισμα’ των φυλακισμένων και φροντίζει να κερδίσει στο πόκερ χούφτες ολόκληρες από τσιγάρα. Μαθαίνει, επίσης, ότι οι πληροφορίες σε κάνουν πιο ισχυρό, γιαυτό φροντίζει να κρυφακούει όλα τα κουτσομπολιά του προαυλίου. Ο Dean δεν ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα στη φυλακή όπως ο Sam, ο οποίος μάλιστα εκφράζει στον αδερφό του την ανησυχία του για το πόσο εύκολα προσαρμόστηκε εκεί μέσα. Μπορεί ο Sam να μην είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση στην οποία τον έριξε ο Dean, αλλά βάζει τα δυνατά του για να γίνει ο… επόμενος Michael Scofield, κλέβοντας κάποιες προμήθειες και τριγυρίζοντας στα κρυφά σε μέρη όπου κανονικά δεν είχε πρόσβαση.

Dolores Glockner | Supernatural Wiki | Fandom

Το φάντασμα του επεισοδίου (έναν κακέκτυπο της Νοσοκόμας Ratchett από τη Φωλιά του Κούκου), δεν είναι ιδιαίτερα τρομακτικό (ειδικά στη δεύτερη προβολή, όπου συνειδητοποιείς ότι η αυτή η περούκα είναι απλά γελοία), παρόλο που η ίδια η φυλακή κάνει την ιστορία αρκετά creepy. Η ένταση δημιουργείται μόνο από το γεγονός ότι οι Winchesters δεν έχουν πρόσβαση στα συνηθισμένα όπλα τους και πρέπει να αυτοσχεδιάσουν, τόσο ενάντια στο φάντασμα, όσο κι ενάντια στον Henricksen που τους έχει κυριολεκτικά στήσει στον τοίχο. Η δικηγόρος των αγοριών, που τους βοηθά ως από μηχανής θεός (aka σεναριακή ευκολία) τελικά να δραπετεύσουν, ρίχνει φως στα κενά της υπόθεσης και στην πιθανότητα να είναι αθώοι, αλλά ο Henricksen δεν είναι (ακόμη) διατεθειμένος να ακούσει τα επιχειρήματα υπέρ τους.

Παρόλο που καταφέρνουν πάλι να του ξεγλιστρήσουν τελευταία στιγμή, ο Dean κι ο Sam ξέρουν ότι αυτό θα κάνει τον πράκτορα του FBI πιο αποφασισμένο να τους πιάσει. Ο Henrickson είναι low-key ένας από τους καλύτερους δευτερεύοντες χαρακτήρες του Supernatural κι ο Charles Malik Whitfield κάνει αισθητή την παρουσία του, ακόμη κι αν είναι περιορισμένη σε 2-3 σκηνές. Προσθέτει έναν ακόμη λόγο ανησυχίας για τα αδέρφια, που πρέπει να προστατευτούν όχι μόνο από τα τέρατα αλλά κι από τους ανθρώπους.

Οδηγός επεισοδίων 2ης σεζόν

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-week
Εφέ/ VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Σε αυτό το σχετικά αδιάφορο αυτοτελές επεισόδιο, που είχε καθαρά σκοπό να εξαργυρώσει λίγη από την επιτυχία του Prison Break, ο Dean κι ο Sam αφήνουν την αστυνομία να τους συλλάβει και να τους στείλει φυλακή, για να αντιμετωπίσουν ένα δολοφονικό φάντασμα.
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Σε αυτό το σχετικά αδιάφορο αυτοτελές επεισόδιο, που είχε καθαρά σκοπό να εξαργυρώσει λίγη από την επιτυχία του Prison Break, ο Dean κι ο Sam αφήνουν την αστυνομία να τους συλλάβει και να τους στείλει φυλακή, για να αντιμετωπίσουν ένα δολοφονικό φάντασμα. Review - Supernatural - 2×19 Folsom Prison Blues