Review – Supernatural – 4×16 On the Head of a Pin

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η κριτική που ακολουθεί γράφτηκε στο πλαίσιο επανάληψης της σειράς από την αρχή και περιέχει SPOILERS για τη συνέχεια!

Κάποιος σκοτώνει αγγέλους κι ο Dean είναι η τελευταία ελπίδα των αγγέλων για να αποσπάσουν πληροφορίες από τον αιχμάλωτο Alastair. Ήρθε η ώρα ο μαθητής να βασανίσει το δάσκαλο, αλλά δεν το λέει η καρδούλα του. Καθ’όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, οι ρόλοι είναι αντεστραμμένοι, ο Dean μπορεί να κρατάει τα εργαλεία του βασανισμού, αλλά ο Alastair είναι αυτός που καταφέρνει να πληγώσει τον Dean με τα λόγια του ξανά και ξανά. Πρώτα του λέει ότι ο John δεν υπέκυψε, παρόλο που τον βασάνιζαν για 100 χρόνια στην Κόλαση, ενώ ο Dean λύγισε σε μόλις 30. Κι ύστερα του αποκαλύπτει ότι η δική του αδυναμία ήταν που έσπασε την πρώτη Σφραγίδα κι έδωσε την ευκαιρία στους δαίμονες να ξεκινήσουν τη διαδικασία για τον ερχομό του Εωσφόρου.

Με την κρυφή βοήθεια του Uriel, ο Alastair απελευθερώνεται από την δαιμονική παγίδα που τον είχαν δεμένο, και σπάει στο ξύλο τον Dean. Ο Castiel τον σώζει στο παρά πέντε και παλεύει με τον Alastair, ο οποίος τον υπερνικά εύκολα κι ετοιμάζεται να πει τα λατινικά του για να τον ξαποστείλει στον Παράδεισο. Κάπου εκεί καταφθάνει ο Sam, έχοντας πιεί το δαιμονικό αίμα της Ruby (αυτό το σοκαριστικό μυστικό έκρυβαν οι δυο τους τόσο καιρό), και κολλάει στον τοίχο τον Alastair. Αυτό που δεν κατάφερε ο Dean τόσες ώρες που τον βασάνιζε, ο Sam το κάνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο δαίμονας -κάτω από αγωνιώδεις πόνους- αποκαλύπτει ότι δεν κρύβεται η Lilith πίσω από τις δολοφονίες των αγγέλων, ούτε και κάποιος άλλος δαίμονας. Ο Sam σκοτώνει τον Alastair και το σώμα του άνδρα που κυρίευε πέφτει σαν κούτσουρο στο έδαφος με ένα βλέμμα φρίκης ζωγραφισμένο στο ωχρό πρόσωπό του.

Ο Castiel συζητά με την Anna στα κρυφά τα συναισθήματα αμφιβολίας που νοιώθει, και της λέει ότι σκέφτεται για πρώτη φορά την ανυπακοή. Η Anna απορρίπτει την παράκλησή του να του υποδείξει τι να κάνει, λέγοντάς του ότι θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του. Με την ελεύθερη βούληση του ακόμη στα σπάργανα, ο Castiel γυρνά πίσω στην αποθήκη που είχαν αιχμάλωτο τον Alastair για να διερευνήσει πώς κατάφερε να το σκάσει ο δαίμονας από την παγίδα που ο ίδιος ο Cas είχε επιμεληθεί. Εκεί τον στριμώχνει ο Uriel και του δίνει την επιλογή να συμμαχήσει μαζί του για να φέρουν πίσω τον Εωσφόρο ή να πεθάνει από τη λεπίδα του, όπως οι υπόλοιποι της φρουράς τους που δεν του είπαν το ναι. Ο Castiel και πάλι τις τρώει (και αυτό θα ήταν το τελευταίο επεισόδιο που θα τον βλέπαμε αν ο Misha Collins δεν είχε κλέψει την συλλογική καρδιά του κοινού), αλλά η Anna τον σώζει στο τσακ, σκοτώνοντας εκείνη τον Uriel.

Λίγο αργότερα, βλέπουμε τον ο Castiel να βρίσκεται στο πλευρό του Dean στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται μετά τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε από τον Alastair, και του επιβεβαιώνει αυτό που του είπε ο δαίμονας: όντως αυτός έσπασε την πρώτη Σφραγίδα. Όταν ο Dean τον ρωτά γιατί δεν τον άφηνε τότε να σαπίσει στην Κόλαση, ο άγγελος του αποκαλύπτει το δεύτερο μέρος της προφητείας: “ο ενάρετος άνθρωπος που το ξεκίνησε, είναι ο μόνος με τη δύναμη να το σταματήσει“. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ούτε ο Cas δεν ξέρει να μας πει…

***

Εκεί που νομίζαμε ότι οι σεναριογράφοι του Supernatural δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν κάτι άλλο πιο σαδιστικό για να υποβάλλουν τον Dean Winchester, μας σκάνε το “On the Head of a Pin“! Αυτός ο τίτλος που διάλεξε ο Ben Edlund (ναι, φυσικά και αυτός υπογράφει τέτοια επεισοδιάρα) κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία από μόνος του, αφού αναφέρεται στο φιλοσοφικό ερώτημα “πόσοι άγγελοι μπορούν να χωρέσουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας;“, που χρησιμοποιείται μεταφορικά όταν θέλουμε να εκφράσουμε τη σπατάλη χρόνου συζητώντας για θέματα χωρίς πρακτική αξία, ενώ συντρέχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα. Η ανάκριση του Alastair από τον Dean ήταν άσκοπη, όπως τόνισε κι ο ίδιος ο Sam, όχι μόνο επειδή ο δαίμονας δεν λύγισε ούτε μια στιγμή, αλλά και γιατί τελικά ο αληθινός κίνδυνος κρύβεται στη συνομωσία μέσα στους κόλπους του Παραδείσου.

Η αποκάλυψη ότι ο Sam παίρνει δύναμη πίνοντας δαιμονικό αίμα ήταν μεν έκπληξη, αλλά δεν ήταν σοκ. Από την αρχή της σεζόν βλέπουμε τον Sam να περνά από μια μεταμόρφωση, έχει γίνει πιο σκληρός και σταθερός σε αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να γίνει. Δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του εάν πιστεύει ότι είναι απαραίτητο. Και σίγουρα ξέρει καλά τον αδερφό του, ξέρει ότι ο βασανισμός του Alastair δεν κάτι που ο Dean θα είναι σε θέση να διαχειριστεί όπως πρέπει. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμά τις ικανότητές του, ίσα-ίσα τον γνωρίζει καλά ώστε να ξέρει πως, παρά όσα του είπε στο τέλος του Family Remains, ο Dean δεν ευχαριστιέται να κάνει κακό, και ο χρόνος που πέρασε την Κόλαση είναι μια ανοιχτή πληγή για αυτόν, την οποία δεν είναι έτοιμος ακόμα να αρχίσει να σκαλίζει.

Η ιστορία είναι πολύ σκοτεινή αυτή τη σεζόν. Ο Dean ξύνει πια πάτο κι ο Sam κινδυνεύει από τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά το επεισόδιο δεν σταματά εκεί να χτυπά τους ήρωές μας. Τώρα έχουν και το επιπρόσθετο άγχος ότι δεν είναι να εμπιστεύονται τους αγγέλους περισσότερο από όσο εμπιστεύονται τους δαίμονες. Το Heaven and Hell εισήγαγε τη ριζοσπαστική ιδέα ότι οι άγγελοι δεν έχουν άμεση επικοινωνία με τον Θεό, και αυτό έχει γεννήσει αμφιβολίες σε κάποιους από αυτούς, όπως η Anna που διάλεξε να “πέσει”, και τώρα ο Castiel. Κάποιοι το πήγαν ακόμη πιο πέρα και εξεγέρθηκαν εντελώς. Ο Uriel, που δεν δουλεύει μόνος του προφανώς, αναλύει (σαν σωστός villain λίγο πριν τα κακαρώσει) το σχέδιό του στον Castiel: θέλει να ανατρέψει αυτό που ο Θεός έχει δημιουργήσει στη Γη, δηλαδή την ανθρωπότητα, κι ο μόνος τρόπος να το κάνει αυτό είναι φέρνοντας την Αποκάλυψη. Το γεγονός ότι ο Uriel θέλει να απελευθερώσει τον Εωσφόρο βγάζει νόημα, καθώς συμφωνεί με τον στόχο του διαβόλου που ήταν να καταστρέψει τους ανθρώπους, τους οποίους ο Uriel δηλωμένα απεχθάνεται.

Εν τω μεταξύ, το ταξίδι του Castiel έχει γίνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της σειράς φέτος. Αντιστέκεται στον πειρασμό να συμμαχήσει με τον Uriel και αποφασίζει να πολεμήσει για αυτό που εξακολουθεί να πιστεύει, σε αυτό που τους έστειλε ο Θεός να κάνουν: να σταματήσουν την Αποκάλυψη. Ωστόσο, συνεχίζει να παλεύει με τις αμφιβολίες του. Ο Misha Collins είναι και πάλι άψογος στο ρόλο, δείχνοντας τη εσωτερική σύγκρουση του αγγέλου ανάμεσα στις παγιωμένες αντιλήψεις του και την συμπόνια του για τους ανθρώπους που όλο και μεγαλώνει. Πιστεύει ειλικρινά ότι ο Dean είναι το κλειδί για την τελική μάχη, είτε εκείνος συμφωνεί είτε όχι. Η συνομιλία στο τέλος μεταξύ των δύο είναι ένα από τα πιο θλιβερά πράγματα που έχουμε δει μέχρι τώρα στην σειρά. Ο Castiel δεν κρύβει την αλήθεια από τον Dean για το ότι αυτός προκάλεσε το σπάσιμο της πρώτης σφραγίδας και η απόκρισή του σου σπαράζει απλά την καρδιά:

“Υποθέτω ότι δεν είμαι ο άντρας που κάθε ένας από τους μπαμπάδες μας θα ήθελε να είμαι.”

Ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο της ιστορίας του επεισοδίου δόθηκε στους guest stars, οι Jensen Ackles και Jared Padalecki αξιοποίησαν όμορφα τις σκηνές που τους δόθηκαν. Μπορούμε να διακρίνουμε στα μάτια του Dean την ανθρωπιά να χάνεται σιγά-σιγά ενόσω προσπαθεί να αποσπάσει την αλήθεια από τον Alastair, και η πλήρης ψυχική κατάρρευσή του στο νοσοκομείο όταν μαθαίνει όλη την αλήθεια. Μου άρεσε πολύ, επίσης, η στιγμή που ο Sam έχει μόλις σκοτώσει τον Alastair κι ο Castiel τον κοιτά αποσβολωμένος. Η έκφραση του Jared έχει τη σωστή μίξη αυτοπεποίθησης και ενοχής απέναντι στον άγγελο.

Όσο για τον Alastair, δεν έχω λόγια να εκφράσω πόσο μου άρεσε ο Christopher Heyerdahl στο ρόλο. Στις σκηνές του βασανισμού, επισκίασε τον Jensen, κι αυτό ελάχιστοι ηθοποιοί το έχουν καταφέρει στη σειρά! Παρόλα αυτά, χαίρομαι που ολοκληρώθηκε εδώ η ιστορία του. Ήταν ένας δυνατός αντίπαλος, αλλά επιτέλεσε το σκοπό για τον οποίο εισήχθη στη σειρά. Με την εύκολη θανάτωση του πανίσχυρου Alastair, είναι πια σαφές ότι ο Sam είναι πολύ πιο δυνατός πια. Κι αυτό μόνο ανησυχία μπορεί να μας δημιουργήσει…

Ο σκηνοθέτης Mike Rohl χρησιμοποίησε έξυπνα την κάμερα και μας έδωσε εδώ ίσως την καλύτερη δουλειά του στο Supernatural. Τα ασφυκτικά κοντινά πλάνα κατά την ανάκριση του Alastair πρόσθεσαν περισσότερη αγωνία στη δυνατή αυτή σκηνή, ενώ ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω και στην όμορφη πινελιά των πλάνων από ψηλά που δείχνουν τη σκιά των καμένων φτερών των νεκρών αγγέλων στο έδαφος. Είναι οι λεπτομέρειες σαν κι αυτές που μπορούν να απογειώσουν ένα καλό σενάριο. Με αυτό το κομβικό επεισόδιο, η 4η σεζόν μπαίνει στην τελική ευθεία για το φινάλε της — και προβλέπεται συνταρακτικό…

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Villain
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Μετά από μια σειρά αυτοτελών επεισοδίων, η 4η σεζόν μπαίνει στην τελική ευθεία για το φινάλε της, με ένα επεισόδιο καταιγιστικής δράσης και σοκαριστικών αποκαλύψεων! Ο Dean καταρρέει όταν μαθαίνει το ρόλο του στην απαρχή της Αποκάλυψης, ο Sam βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην παγίδα που του έχουν στήσει οι δαίμονες για να τον εκμεταλλευτούν κι ο Castiel αρχίζει να αμφισβητεί όλη του την ύπαρξη!
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Μετά από μια σειρά αυτοτελών επεισοδίων, η 4η σεζόν μπαίνει στην τελική ευθεία για το φινάλε της, με ένα επεισόδιο καταιγιστικής δράσης και σοκαριστικών αποκαλύψεων! Ο Dean καταρρέει όταν μαθαίνει το ρόλο του στην απαρχή της Αποκάλυψης, ο Sam βυθίζεται όλο και πιο πολύ στην παγίδα που του έχουν στήσει οι δαίμονες για να τον εκμεταλλευτούν κι ο Castiel αρχίζει να αμφισβητεί όλη του την ύπαρξη!Review - Supernatural - 4x16 On the Head of a Pin