Review – The Winchesters – 1×05 Legend of a Mind

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Iro
Iro
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)

Ταξίδια στο υποσυνείδητο, σε «μαύρες τρύπες» του παρελθόντος, σε καταπιεσμένους φόβους καταχωνιασμένους σε κρυμμένες αναμνήσεις είναι τα συστατικά του πέμπτου επεισοδίου της σειράς. Αρχίζουμε να μαθαίνουμε πληροφορίες σιγά σιγά για το παρελθόν των πρωταγωνιστών. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο την τιμητική είχε η κυρία της παρέας, η Ada. Και τι μαθαίνουμε; Ότι είναι μητέρα αλλά το παιδί της, το οποίο επίσης θα γνωρίσουμε, είναι μια «ιδιαίτερη» περίπτωση νέου καθώς είναι μισός άνθρωπος και μισός τζίνι. Τα υπερανθρώπινα στοιχεία τα πήρε από τον πατέρα του, που δυστυχώς για την Ada, τον σκότωσαν κάποτε κυνηγοί τεράτων. Μια μητέρα που έζησε μέσα στα μυστικά, ένας γιος που έμαθε για τα μυστικά αυτά μόνος του και από ό,τι φαίνεται με επώδυνο τρόπο απομακρύνοντας τον από τη μητρική αγκαλιά.

Πώς μπλέκεται ο απόγονος της Ada με την υπόθεσή μας; Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή, λοιπόν. Τα πράγματα είναι απλά: ένας δημοτικός σύμβουλος μετά από πολλές εφιαλτικές νύχτες καταλήγει με «λιωμένο» εγκέφαλο κατατρεγμένος από δυσάρεστα όνειρα και ανυπόφορους φόβους, που δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει. Αλλά δεν ήταν το μόνο θύμα με τέτοια συμπτώματα … αφύσικα ύποπτου θανάτου. Η ομάδα εύκολα θα μυριστεί την υπόθεση, θα καταλήξει ότι πίσω από όλους αυτούς τους αξιοπερίεργους θανάτους κρύβεται ένα τζίνι. Και θα τρέξει. Θα τρέξει αλλά θα σκοντάψει. Θα σκοντάψει πάνω σε ένα τζίνι γνώριμο στην Ada, στον γιο της! Και όχι μόνο αυτό αλλά θα τους αποκαλύψει – πρώτα στη μητέρα του – πως πίσω από τις δολοφονίες δεν κρύβεται αυτός. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι τις υπερφυσικές ιδιότητές του, την ικανότητά του να διεισδύει στο μυαλό και στις σκέψεις των ανθρώπων τη χρησιμοποιεί για να τους βοηθά να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να έχουν μια καλύτερη και πιο ήρεμη ζωή.

Αλλά ποιος τους σκοτώνει τελικά; Όπως φανερώνεται από τις περιγραφές του γιου της Ada και μερικές συσκέψεις της ομάδας τελικά ο mind killer είναι οι Ακρίντα! Τρυπούν σε ανύποπτο χρόνο τα θύματά τους και αφήνουν το κεντρί τους κρυμμένο στους φόβους των ανθρώπων. Μόνο αν κάποιος καταφέρει και τα ανακαλύψει και τα καταστρέψει, αντιμετωπίζοντας στην ουσία τους φόβους του, τότε δεν θα δράσει το δηλητήριο των Ακρίντα και δεν θα μπορέσουν να το αιχμαλωτίσουν και να τον ελέγξουν.

Με όπλα αυτές τις πληροφορίες, η Mary, ο John και ο Carlos θα αναζητήσουν τα ίχνη των Ακρίντα σε εγκαταλειμμένες αποθήκες. Και αφού έχουν ψάξει σε κάμποσες, τελικά θα βρεθούν με έναν από τους Ακρίντα face to face. Αυτό το σιχαμένο, πράσινο, τεράστιο ζωύφιο θα δαγκώσει την αγαπημένη του John…Από εκείνη τη στιγμή έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Mary, αφού θα γίνει υποχείριο των Ακρίντα μόλις δράσει το δηλητήριό τους.

Πηγαίνοντας στο καταφύγιό τους, θα ζητήσουν και θα έχουν τελικά τη βοήθεια του γιου της Ada. Γιατί; Για να εισχωρήσει στο μυαλό της Mary και μαζί με κάποιον άλλο παρέα να τη βοηθήσουν να βρει το κεντρί των Ακρίντα, να το καταστρέψει και να ελευθερωθεί. Αυτά τα ταξίδια στο ανθρώπινο μυαλό, που έχουμε δει αρκετές φορές και στο Supernatural, συνήθως έχουν αποδειχτεί πολύ επικίνδυνα! Ο John θα δεχτεί χωρίς να το πολυκαταλάβει να συμμετέχει στη διάσωση της Mary και το mind trip ξεκινάει!

Η Mary θα ξαναβιώσει εικόνες από την παιδική ηλικία της και θα έρθει αντιμέτωπη με φόβους που την έχουν στοιχειώσει από παιδί. Η ζωή της κυνηγού της επιβλήθηκε στην ουσία ως μοναδική επιλογή από πολύ μικρή ηλικία. Τότε, που τα παιδιά παίζουν με παιχνίδια, εκείνη έπαιζε με κυνηγετικά μαχαίρια…Βέβαια, αυτό τελικά είναι η μοίρα των παιδιών, που προέρχονται από οικογένειες κυνηγών. Ας θυμηθούμε τα τραύματα και τις «μαύρες» τρύπες στην ψυχή του Dean και του Sam, που ποτέ δεν επουλώθηκαν…

Τέλος πάντων, η Mary με τη βοήθεια του John που στάθηκε δίπλα της για να την ενθαρρύνει, κατάφερε να βρει και να καταστρέψει το κεντρί των Ακρίντα και να απελευθερωθεί. Το πράσινο δηλητήριό τους αποβλήθηκε από τον οργανισμό της. Δύσκολο ταξίδι αυτό που έκανε η Mary αλλά και χρήσιμο. Γιατί η ομάδα έμαθε τον τρόπο που προσπαθούν οι Ακρίντα να ελέγξουν τους ανθρώπους, να εισχωρήσουν στο μυαλό τους με εχθρικά σήματα. Αυτά τα σήματα θα μπορούσαν να προέρχονται από κεραίες ραδιοφώνου. Ραδιόφωνο=Radio Roxie.

Η κοκκινομάλλα radio dj, που ενορχηστρώνει το σχέδιο των Ακρίντα να κυριεύσουν το ανθρώπινο γένος φαίνεται αδίστακτη αλλά και σίγουρη ότι η ομάδα των νεαρών κυνηγών δεν αποτελεί και καμιά σημαντική απειλή… Αλλά μάλλον υπολογίζει χωρίς τους ξενοδόχους, που εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον μιας και έμαθαν περισσότερα στοιχεία για το εξωγήινο είδος, που θέλει να κατακτήσει τη γη (συμπεριλαμβανομένων και των τεράτων!). Βέβαια, με αυτές τις πληροφορίες καταλαβαίνουν ότι διακυβεύεται η ζωή όλων των ανθρώπων σε αυτή τη μάχη που έχουν ξεκινήσει!

Και μέσα στους καπνούς της μάχης ο έρωτας ανάμεσα στη Mary και στον John αρχίζει να γίνεται όλο και πιο φανερός. Αλλά δεν έχουν ωριμάσει ακόμη τα συναισθήματα, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι αποφάσεις…Είναι κάτι σαν το «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη». Διστάζουν και οι δυο να ανοιχτούν και εκεί που πάει ο ένας προχωρήσει, ο άλλος λέει μια ανοησία και τον απομακρύνει…Τι να κάνουμε; Αυτά έχει ο έρωτας! Εδώ που τα λέμε γενικά οι Winchesters δεν τα πήγαιναν καλά με την αποκάλυψη των συναισθημάτων τους παρά μόνο όταν ήταν αργά…

Έντονα τα συναισθήματα στο πέμπτο επεισόδιο αλλά οι πρωταγωνιστές δε φάνηκε να τα εκφράζουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν τους νιώσαμε πολύ. Δεν φάνηκε να τα μοιράστηκαν μαζί μας. Οι διάλογοι ήταν μάλλον φτωχοί και οι ερμηνείες κατώτερες των περιστάσεων, δυστυχώς. Από την άλλη μάθαμε περισσότερα για τους Ακρίντα και για τα υποχθόνια σχέδιά τους. Αρχίζει το κουβάρι να ξετυλίγεται αν και οι σχέσεις των πρωταγωνιστών μάλλον έχουν λίγο…βαλτώσει.

2 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

2 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Amalia
Διαχειριστής
17 November 2022 12:00

Κάθε επεισόδιο μου αφηνει την ίδια επίγευση: μια ενδιαφερουσα ιδέα και αξιοπρεπής πλοκή που χάνεται πίσω από κακογραμμένους διαλόγους και φριχτη κινηματογραφηση. Παραβλέπω το retcon που εκαναν στα Djinn, γιατι αν θυμαμαι καλά και το ίδιο το SPN τα είχε κανει αχταρμά με τα συγκεκριμένα πλάσματα, που αλλαζαν δυναμεις αναλογα με το πως βολευε τον καθε σεναριογράφο. Το επεισόδιο εστίασε στον ερωτα του Τζον με τη Μερι που ολο και θεριεύει αλλά παραμένει ανειπωτος, γιατι τα τραυματα και των δυο είναι πολύ βαθιά. Οι σκηνές μεταξύ τους είναι οι καλυτερες του επεισοδίου.

Η αποκάλυψη με το γιο της Ειντα επίσης μου άρεσε, αλλά το όλο exposition ηταν εντελώς κλισέ. Βιαστικά τον εισήγαγαν, βιαστικά τους έδωσε ότι πληροφορίες χρειαζόταν για τους Ακριντα, βιαστικά την έπεσε στη Λάτα, βιαστικά έφυγε. Το γραψιμο του Τόνι ρίχνει φως στο πρόβλημα που εχει η σειρά γενικότερα με την αναπτυξη χαρακτήρων; μας δίνουν ψιχουλα για τον καθέναν κάθε φορά. Οι σεναριογράφοι φαίνεται να έχουν καλές ιδέες αλλά δεν τις χτίζουν σωστά. Καλά τα callbacks στο SPN, δε λέω, και γλυκούλικο το ζευγαρακι, αλλά χρειάζεται επειγόντως καλύτερο γράψιμο στους χαρακτήρες. Αν μας έμαθε ένα πράγμα το SPN είναι ότι ακόμη και με μέτρια πλοκή, οι χαρακτήρες μπορούν να σε κρατήσουν για 15 χρόνια! Εδώ δεν διαβλέπω τέτοιο potential προς το παρόν…

CBPunk
CBPunk
21 November 2022 21:07

Περα απτο επεισοδιο που ηταν μετριο με τους διαλογους των Τζον και Μαιρη να το σωνουν καπως μαζι με την ιστορια των Ακριντα,αναρωτιεμαι εγω τωρα…Αν η ιστορια ενος Μισου Τζιν που ελεγε ο γιος της Αντα ειναι κατι για να με βαλει σε υποψιες για το ΤΙ ακριβως ειναι η ΛΑΤΑ….Μισος ανθρωπος – Καποιο μισο τερας,αγγελος ή κατι αλλο που προσπαθει να σωζει ανθρωπους,και η αποκρυψη των γονιων της να σημαινει πως εκεινοι ειναι τα πραγματικα τερατα.

Latest

More Articles Like This

Ενώ το επεισόδιο ήταν έντονο από συναισθήματα, αυτά δεν κατάφεραν να εκφραστούν μέσα από τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών και τους φτωχούς διαλόγους...Review - The Winchesters - 1x05 Legend of a Mind