Supernatural – 13×17 The Thing | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Amalia
Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean Winchester και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του επεισοδίου The Thing, τo οποίo υπογράφουν ο Davy Perez (σενάριο) και ο John Showalter (σκηνοθεσία).

[Διαβάστε εδώ το review μας]

Ο τίτλος του επεισοδίου παραπέμπει στην ταινία επιστημονικής φαντασίας The Thing (1982) του John Carpenter, όπου ένα εξωγήινο ον με πλοκάμια, που μπορεί να αλλάζει μορφές, έρχεται στον πλανήτη μας με σκοπό να τον κατακτήσει.

Σε αυτή τη σεζόν, ο Perez έχει δώσει άλλες δύο φορές σε επεισόδιά του τίτλους που παραπέμπουν σε ταινίες με πρωταγωνιστή τον Kurt Russel. (Κι επειδή ξέρω ότι τώρα έχετε απορία, τα πρώτα δυο ήταν το Tombstone και το Breakdown.)


Οι μυστικιστές με τους μανδύες και η ιστορία του επεισοδίου που διαδραματίζεται στο Rhode Island, καθώς επίσης και ότι πραγματεύεται θεούς με πλοκάμια, όλα είναι αναφορές στα έργα του συγγραφέα H.P. Lovecraft (βλ. Cthulhu mythos).

Ο Lovecraft είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο που έγινε χαρακτήρας στο Supernatural και αποτέλεσε κεντρικό στοιχείο των τελευταίων επεισοδίων της 6ης σεζόν, που και πάλι είχαν να κάνουν με πύλες προς παράλληλους κόσμους. [Διαβάστε περισσότερα εδώ.]


Dean: Hit me!

Η ίδια η ατάκα αλλά και ο τρόπος που τη λέει ο Dean είναι αναφορά στον τραγουδιστή James Brown.


Dean: Okay. So we got the blood of a holy man. We’ve got fruit from the Tree of Life. But this piece of kryptonite — we’ve been through every book in this place and we got squat.

Ο “κρυπτονίτης” είναι η σπάνια ραδιενεργή ουσία που προκαλεί αδυναμία στον Superman στα κόμικς της DC.


Το παράρτημα των Ανθρώπων των Γραμμάτων στο Rhode Island χρησιμοποιεί μια διαφορετική εκδοχή του Άστρου του Υδροχόου με ένα μάτι στο κέντρο. Το μάτι αυτό παραπέμπει στο Μάτι της Πρόνοιας (ή αλλιώς, Παντεπόπτης Οφθαλμός) που αναπαριστά το μάτι του Θεού που επιστατεί την ανθρωπότητα (ή τη θεία πρόνοια). Στη νεώτερη εποχή, το σύμβολο έχει συσχετιστεί με τη μασονία και εμφανίζεται στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου.


Dean: There it is. Jinkies.

Αυτή είναι η αγαπημένη ατάκα της Velma από το Scooby-Doo, την οποία οι Winchesters γνώρισαν πραγματικά στο προηγούμενο επεισόδιο.


Waitress:Well, people love the clam cakes, but if you ask me, gotta try the Stuffies.

Τα “clam cakes” και τα “stuffies” είναι παραδοσιακά πιάτα με στρείδια που σερβίρονται στην περιοχή της Νέας Αγγλίας όπου διαδραματίζεται το επεισόδιο.


Dean: So what now? They’re opening doors to different worlds and ‘Buffalo Billing’ chicks?

Αναφορά στον χαρακτήρα ονόματι Buffalo Bill από το μυθιστόρημα Silence of the Lambs (που έγινε και ταινία από τον Jonathan Demme). Πρόκειται για έναν serial killer που δολοφονεί και γδέρνει γυναίκες για να ‘φορέσει’ κυριολεκτικά το δέρμα τους.


Ophelia: Our great-grandfather Diego Avila was a member, well until he–
Marco: Went psycho, Jim Jones style.

Ο Jim Jones ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης του ‘Ναού του Λαού’, περισσότερο γνωστού για την τελετουργική δολοφονία/αυτοκτονία των 909 μελών του στην Τζόουνσταουν το 1978.


Yokoth: I mean us. It was supposed to be us, Glythur and I, together. But my love… they shut the rift before he could make it through.
Dean: Oh my God, that’s tragic. It’s like a Hallmark movie, but with tentacles.

Ο Dean αναφέρεται στις αισθηματικές/μελοδραματικές τηλεταινίες του καναλιού Hallmark.

Συμπτωματικά, ο David Haydn-Jones (Ketch) έχει συμμετάσχει σε κάμποσες ταινίες του Hallmark.


Dean: Okay. I don’t know what kind of kinky Keymaster/Gatekeeper thing you got going on here. But I think I’ll pass.

Το σχόλιο του Dean για τον “Κλειδοκράτορα” (keymaster) και τον “Φύλακα της Πύλης” (gatekeeper) είναι αναφορά στην πρώτη ταινία Ghostbustersόπου η Dana (Sigourney Weaver) κυριεύεται από τον ημίθεο Zuul (ο Φύλακας της Πύλης) και ο γείτονάς της, ο Louis (Rick Moranis), από την Vinz Clorthom (η Κλειδοκράτορας). Ένα σεξουαλικό τελετουργικό μεταξύ αυτών των δυο θα ανοίξει μια πύλη για τον “Καταστροφέα” για να έρθει στη Γη.

Στη μυθολογία του Cthulhu του H.P. Lovecraft, η οντότητα ονόματι Yog-Sothoth αναφέρεται ενίοτε ως “το Κλειδί και η Πύλη”. Στο αφήγημα του Lovecraft The Dunwich Horror, ο Yog-Sothoth καθιστά έγκυο μια θνητή γυναίκα, τη Lavinia Whateley.


Οι δύο θεοί του επεισοδίου, η Yokoth και ο Glythur, δεν προέρχονται από κάποια υπάρχουσα μυθολογία, είναι δημιουργήματα του σεναριογράφου Davy Perez. Τα ονόματά τους είναι σύνθεση των ονομάτων δυο πλασμάτων από τα έργα του Lovecraft (Shoggoth & Hastur) και των ονομάτων δυο σεναριογράφων της σειράς (Steve Yockey & Meredith Glynn).

 Δείτε επίσης:

  • Fun facts & Trivia (προσεχώς)
  • Τραγούδια (προσεχώς)
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Περισσότερα Άρθρα

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x