Supernatural Fun Fact | Η απεργία των σεναριογράφων του 2007-2008

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Η περιβόητη απεργία της Ένωσης Σεναριογράφων Αμερικής ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου 2007 κι έληξε στις 12 Φεβρουαρίου 2008, φέρνοντας τα πάνω κάτω στο τηλεοπτικό τοπίο των ΗΠΑ κατά την τηλεοπτική σεζόν 2007–08. 

Κάποιες εκπομπές χωρίς σενάριο και οι σειρές ριάλιτι, επωφελήθηκαν από την απεργία, αφού ήταν αυτές που γέμισαν τον τηλεοπτικό χρόνο με την απουσία των υπολοίπων. Κάποιες άλλες σειρές δεν επηρεάστηκαν καθόλου, είτε επειδή είχαν Καναδούς σεναριογράφους, είτε επειδή είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν την παραγωγή των επεισοδίων εκείνης της σεζόν, είτε επειδή μπόρεσαν να προλάβουν την παραγωγή των υπολειπόμενων επεισοδίων τους μόλις έληξε η απεργία. Ελάχιστες σειρές, που έτσι κι αλλιώς είχαν πρόβλημα στις τηλεθεάσεις, κόπηκαν. Οι περισσότερες σειρές, πάντως, αναγκάστηκαν, είτε να σταματήσουν την παραγωγή στο σημείο που είχαν μείνει για εκείνη τη σεζόν, είτε να έχουν λιγότερο αριθμό επεισοδίων μέσα στη χρονιά.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και το Supernatural, το οποίο διένυε εκείνη την εποχή την 3η σεζόν του, που ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει 22 επεισόδια, κατέληξε να έχει μόνο 16. Όταν ξεκίνησε η απεργία, είχαν γραφεί τα 12 πρώτα επεισόδια της σεζόν, δηλαδή μέχρι και το Jus in Bello, και τα γυρίσματα συνεχίστηκαν κανονικά για αυτά τα επεισόδια μέχρι το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα. Ο Eric Kripke είχε ακόμη λόγο ως παραγωγός, αλλά δεν επιτρεπόταν να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή στα σενάριο ή να σχολιάσει από σεναριογραφικής απόψεως. 

Αρχικά, οι παραγωγοί είχαν σκοπό να κλείσουν τη σεζόν (και πιθανώς και τη σειρά ολόκληρη) με το Mystery Spot, που είχε γυριστεί πρώτο, όμως τελικά αποφάσισαν ότι το Jus in Bello ήταν πιο ταιριαστό. Ο Kripke δήλωσε σχετικά με την απόφαση αυτή: 

[Το Jus In Bello] είναι ένα τόσο σημαντικό επεισόδιο για εμάς. Και ο Phil Sgriccia, σκηνοθέτης μερικών από τα καλύτερά μας επεισόδια… σκηνοθετεί αυτό το επεισόδιο που έχει μια αίσθηση επικότητας. Ταιριάζει απόλυτα με την μυθολογία για τους δαίμονες, και είπαμε να το καθυστερήσουμε, να το βάλουμε τελευταίο, για να το χρησιμοποιήσουμε σαν αυτοσχέδια κλιμάκωση της σεζόν, σε περίπτωση που δεν επανέλθουμε φέτος.”

Ο Kripke και οι υπόλοιποι παραγωγοί σκέφτηκαν σοβαρά διάφορες εναλλακτικές σε περίπτωση που η απεργία συνεχιζόταν απ’αόριστον, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα το κόψιμο της σειράς. Μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν το κλείσιμο της σειράς με μια ταινία, αν χρειαζόταν.

Η απεργία έληξε τελικά στις 12 Φεβρουαρίου 2008, δυο μέρες πριν την προγραμματισμένη προβολή του Mystery Spot. Μια εβδομάδα μετά, στις 21 Φεβρουαρίου, έπαιξε και το Jus In Bello, και μετά η σειρά έκανε ένα μεγάλο διάλειμμα, δυο περίπου μηνών, ώστε να προλάβει η παραγωγή να γυρίσει ακόμη 4 επεισόδια, για να ολοκληρωθεί η σεζόν με 16 επεισόδια. Αυτή ήταν η συντομότερη σεζόν στην ιστορία του Supernatural…

Ο Kripke έχει δηλώσει πως η απεργία των σεναριογράφων είχε καίρια επίδραση στην κύρια ιστορία της 3ης σεζόν. Τα τελευταία επεισόδια αναγκαστικά παραμέλησαν τις δυνάμεις του Sam για να εστιάσουν στην εκπνοή της προθεσμίας για τη συμφωνία του Dean, ενώ και η ιστορία της Bela κουτσουρεύτηκε.

Δεν είχαμε χρόνο να πούμε την ιστορία για τις δυνάμεις του Sam κι όλο αυτό έπρεπε να μετακινηθεί στην 4η σεζόν. Στα αρχικά σενάρια που σκεφτόμασταν πριν την απεργία, ο Sam θα έσωζε τον Dean, και με τον κλασικό Supernatural τρόπο, αυτό θα κόστιζε στα αγόρια πολύ. Αλλά επειδή δεν είχαμε χρόνο να αναπτύξουμε τις δυνάμεις του Sam, δεν υπήρχε κανείς για να σώσει τον Dean, οπότε ο Dean πήγε στην Κόλαση. […] Ναι, θα σώζαμε τον Dean, ίσως και πριν από το season finale, αλλά με αποτέλεσμα ο Sam να μετατραπεί σε μια αληθινή σκοτεινή δύναμη. Μετά ο Sam θέλει να κάνει επίθεση στην Λίλιθ και εξασκεί τις δυνάμεις του, και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τον Dean. Οπότε, ουσιαστικά, καταλήξαμε στο ίδιο πάνω-κάτω σημείο που θα καταλήγαμε έτσι κι αλλιώς, απλά αντί να είναι στο τέλος της 3ης σεζόν, έγινε αργότερα.” 

Άλλο ένα ναυαγημένο πλάνο για την 3η σεζόν ήταν η επιστροφή της Ellen Harvelle, αφού το επεισόδιο κατέληξε στο ράφι εξαιτίας της απεργίας. Οι σεναριογράφοι ήθελαν ύστερα να επιστρέψει ο χαρακτήρας στο φινάλε της σεζόν, όμως η ηθοποιός Samantha Ferris απέρριψε την πρόταση, γιατί το συμβόλαιο που της προτάθηκε δεν την ικανοποιούσε. Ο χαρακτήρας επέστρεψε τελικά στην 5η σεζόν… 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την αγωνία που πέρασαν όλοι οι συντελεστές, τον Μάρτιο του 2008, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Supernatural ανανεώθηκε πριν ολοκληρωθεί η σεζόν. Τέλος καλό όλα καλά, που λένε

πηγές:1/2/3

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα