Review – Supernatural – 3×12 Jus In Bello

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

[Disclaimer: Η παρακάτω κριτική γράφτηκε στα πλαίσια επανάληψης της σειράς από την αρχή και περιέχει spoilers για τη συνέχεια!]

Ας ξεκινήσουμε με λίγη Supernatural ιστορία… Όπως ίσως ξέρετε, η απεργία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ, που ξεκίνησε στα τέλη του 2007, ανάγκασε του παραγωγούς της σειράς να κάνουν αρκετές αλλαγές στην 3η σεζόν. Μια από αυτές ήταν η ημερομηνία προβολής αυτού του επεισοδίου, που αρχικά το προγραμμάτιζαν για 11ο. Μην ξέροντας, όμως, πόσο θα διαρκέσει η απεργία, υπήρχε περίπτωση το 12ο επεισόδιο να καταλήξει ως season finale. Έτσι, αντέστρεψαν το Mystery Spot με το Jus In Bello που είχε όλα τα φόντα για φινάλε. Χαίρομαι, βέβαια, που δεν χρειάστηκε να είναι…

Jus In Bello (3x12) | The Story of Supernatural [Vol. 1]

Και πάμε τώρα στην κριτική μου… Το κυνήγι της Bela φέρνει τους Winchesters σε ένα κατσικοχώρι του Κολοράντο, όπου πέφτουν σαν χάνοι πάλι στην παγίδα που τους είχε στήσει η πανούργα Βρετανίδα. Συλλαμβάνονται από τον Πράκτορα Victor Henriksen, που είναι στο κατόπι τους από τη 2η σεζόν, και οδηγούνται σε ένα κελί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, περιμένοντας ελικόπτερο να τους μεταφέρει σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Νεβάδα. Μου άρεσε που, όταν τους απειλεί με ισόβια ο Henriksen, ούτε που φαίνεται να τους νοιάζει, αλλά με το που τους λέει ότι θα χωριστούν παθαίνουν κοκομπλόκο. Ο αδερφικός δεσμός είναι το καλύτερο κομμάτι της σειράς κι ο Jensen Ackles με τον Jared Padalecki έχουν τόσο καλή χημεία που τον επικοινωνούν άνετα σε κάθε επεισόδιο.

Έλα, όμως, που οι δαίμονες παίρνουν αμέσως χαμπάρι ότι οι Winchesters είναι στριμωγμένοι και κάνουν κίνηση να τους σκοτώσουν. Ξαφνικά, λοιπόν, το μικρό αστυνομικό τμήμα βρίσκεται πολιορκημένο από δαίμονες και οι Winchesters από φυλακισμένοι γίνονται η μοναδική ελπίδα για σωτηρία όσων βρίσκονται μέσα – αλλά κι όσων δαιμονισμένων βρίσκονται απέξω.

Έρχεται και η Ruby (όπου γάμος και χαρά η δαιμόνω πρώτη) και τους προτείνει μια λύση που ενέχει τη θυσία μιας αθώας παρθένας. Ο Dean κι ο Henriksen είναι κάθετα αντίθετοι με το σχέδιο αυτό, αλλά ο Sam, που όλο μας ανησυχεί με τη γκρίζα ηθική του μετά την επιστροφή του από τους νεκρούς, δεν προβάλλει και τόση αντίσταση, με το επιχείρημα ότι έτσι θα επιβιώσουν περισσότεροι άνθρωποι. Το εναλλακτικό σχέδιο του Dean είναι αρκετά έξυπνο, ευτυχώς, και τελικά εξορκίζουν σωρηδόν όλους -πλην ενός- τους δαίμονες που πολιορκούσαν το τμήμα. Προς στιγμήν, όλα φαίνονται να πήγαν καλά, η παρθένα σώθηκε, ο Henricksen υποσχέθηκε να θάψει την υπόθεσή τους, και η Lilith έμαθε ότι δεν θα ηττηθούν τόσο εύκολα. Μόνο που η δαιμόνισσα δεν είχε πει καν την πρώτη της κουβέντα…

312 Jus In Bello 3 – Classroom Goddess

Η Lilith κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη σειρά, έχοντας κυριεύσει ένα μικρό κορίτσι. Μπαίνει χαμογελαστή στο τμήμα και τους σκοτώνει όλους. Η Ruby ανακοινώνει έξαλλη το νέο στους Winchesters, λέγοντας τους ότι δεν ξέρουν να διεξάγουν πόλεμο κι ότι πρέπει να την ακούν από εδώ και πέρα αν θέλουν να νικήσουν τη Lilith. (Κρατιέμαι να μην το σχολιάσω αυτό, τώρα που ξέρω τη συνέχεια…)

***

Σαν… κατά λάθος mid-season finale που σέβεται τον εαυτό του, το Jus In Bello έχει πλούσια πλοκή και πολλές εξελίξεις. Αρχικά, ασχολούμαστε με την Bela και το Colt, το οποίο είχε κλέψει κάτω από τη μύτη των Winchesters στο Dream A Little Dream Of Me. Προσπάθησα πολύ να συμπαθήσω τη Bela σαν χαρακτήρα και ήλπιζα ότι κάποια στιγμή θα μας δώσουν οι σεναριογράφοι ένα μικρό ψηγματάκι που να την εξιλεώνει, αλλά αυτό δε συνέβη ποτέ. Μου άρεσε που ήταν αρκετά πονηρή και πολυμήχανη, και πάντα ήταν ένα βήμα μπροστά από τα αγόρια, αλλά είναι άλλο το να τους ξεγελάει και να βγάζει και κανα δολαριάκι στην πορεία, κι άλλο να τους δίνει στεγνά στην αστυνομία για να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους πίσω από τα κάγκελα. Αυτό ήταν ασυγχώρητο, ειδικά από τη στιγμή που γνωρίζει για τον πόλεμο Καλού-Κακού και τί διακυβεύεται αν βγουν οι Winchesters εκτός παιχνιδιού. Στην αρχή φαινόταν ότι ο σκοπός των σεναριογράφων ήταν να συμπαθήσουμε τη γοητευτική αντιηρωίδα (not), αλλά αυτή η τελευταία πράξη προδοσίας το καθιστά αδύνατο πια. Ίσως είχα παρεξηγήσει τις προθέσεις τους, βέβαια. Ίσως την προόριζαν για villain εξαρχής κι εμείς έπρεπε να τη μισήσουμε. Αν είναι έτσι, τότε συγχαρητήρια, παιδιά, κάνατε εξαιρετική δουλειά!

O Charles Malik Whitfield επιστρέφει ως Πράκτορας Henriksen και για άλλη μια φορά κλέβει την παράσταση. Έχουμε κάποιες πολύ ωραίες σκηνές με τον Henriksen καθώς προσπαθεί να δεχτεί ότι ο Sam κι ο Dean δεν είναι εγκληματίες κι ότι υπάρχουν δαίμονες. Μου άρεσε ιδιαιτέρως ένας διάλογος μεταξύ εκείνου και του Dean που με έκανε να πιστέψω για λίγο ότι θα μπορούσε να γίνει σύμμαχός τους στον επικείμενο πόλεμο. Αλλά, δυστυχώς, στο Supernatural ότι αγαπάω εγώ (κι ότι δεν αγαπάω βασικά) πεθαίνει…

Η γρήγορη σκηνοθεσία του επεισοδίου, αν και αμήχανη σε κάποια σημεία, έχει νεύρο και δημιουργεί αγωνία. Η σκηνή του μαγνητοφωνημένου “exorcisamus te” και του μαζικού εξορκισμού που προκαλείται είναι σε άλλα επίπεδα Supernatural επικότητας, αλλά δυστυχώς χάνει λίγο από το μέτριο CGI.

Jus in Bello (2008)

Ο τίτλος του επεισοδίου “Jus in Bello“, που σημαίνει «δίκαιο στον πόλεμο», αναφέρεται στους κανόνες που διέπουν τη δίκαιη συμπεριφορά μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε καιρό πόλεμου. Η Ruby χρησιμοποιεί τους θανάτους στο αστυνομικό τμήμα σαν απόδειξη ότι το σχέδιο της ήταν δικαιολογημένο. Το αντεπιχείρημα του Dean είναι κάτι με το οποίο συμφωνώ κι εγώ: αν αυτός είναι ο τρόπος να κερδίσεις τον πόλεμο, τότε δεν θέλω να κερδίσω. Αν είναι να θυσιάσεις την ανθρωπιά σου για να βγεις νικητής, τι σόι νίκη είναι αυτή; (Κρατήστε αυτό το ρητορικό ερώτημα, γιατί θα μας απασχολήσει πολύ στην επόμενη σεζόν σε ότι αφορά τον Sam.)

Σε αυτή τη φάση, πάντως, δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον Sam να σκοτώνει τη Nancy ελαφρά τη καρδία και μετά να αποδέχεται ως επιτυχία την επιβίωση των υπολοίπων. Δεν έχει δώσει τέτοια σημάδια διαφθοράς (ακόμη), αλλά είναι η αλήθεια ότι φοβήθηκα προς στιγμήν. Γι’αυτό χρειάζονται ο ένας τον άλλο τα αδέρφια. Όταν ο ένας ξεφεύγει, έχει τον άλλο να τον επαναφέρει στη λογική. Χαίρομαι που στο τέλος πήραν τη σωστή απόφαση, ακόμη κι αν δεν κατέληξε όπως περίμεναν. Συνήθως δεν περιμένω φιλοσοφικούς προβληματισμούς από σειρές φαντασίας, αλλά το Supernatural με εκπλήσσει με κάτι τέτοια κάποιες φορές. Το επεισόδιο συνδύασε πολύ όμορφα το ηθικό δίλημμα γνωστό ως “trolley problem”, με μπόλικη δράση και ανάπτυξη της μυθολογίας της σειράς.

Οδηγός επεισοδίων 3ης σεζόν

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-week
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Το επεισόδιο συνδύασε πολύ όμορφα ένα ηθικό δίλημμα για τους Winchesters με μπόλικη δράση και ανάπτυξη της μυθολογίας της σειράς.
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Το επεισόδιο συνδύασε πολύ όμορφα ένα ηθικό δίλημμα για τους Winchesters με μπόλικη δράση και ανάπτυξη της μυθολογίας της σειράς.Review - Supernatural - 3x12 Jus In Bello