Supernatural Ιστορία: Χρονοταξίδι

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

To χρονοταξίδι στο Supernatural έχει επιτευχθεί μέσω υπερφυσικών πλασμάτων – κυρίως αγγέλων, και μόνο σε μια περίπτωση ενός θεού. Ο Henry Winchester και η Abaddon χρησιμοποίησαν ένα ξόρκι αίματος για να ταξιδέψουν στο χρόνο. 

Σημείωση: Όταν χρησιμοποιείται το χρονοταξίδι σε μια ιστορία εγείρεται το θέμα του πως η χρονική μετακίνηση θα επηρεάσει τα γεγονότα που συμβαίνουν πριν και μετά από αυτήν, και δημιουργούνται πολλά ερωτήματα τα οποία στην λογοτεχνία του φανταστικού ονομάζονται ‘χρονικά παράδοξα‘. Κάθε έργο (τηλεοπτικό, κινηματογραφικό, λογοτεχνικό, κλπ) που έχει μέσα του χρονοταξίδι, δημιουργεί το δικό τους σύμπαν που διέπεται από κάποιους κανόνες. Στο Supernatural, ο κανόνας είναι πως η χρονική γραμμή είναι αμετάβλητη. Ακόμα και να ταξιδέψει κάποιος πίσω στο χρόνο δεν θα μπορέσει να αλλάξει γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί. Όμως, μόλις αποτράπηκε η Αποκάλυψη, οι κανόνες άλλαξαν, επιτρέποντας στο παρελθόν να αλλάξει, όπως είδαμε στο επεισόδιο 6×17 My Heart Will Go On (βλ. παρακάτω)

Επεισόδια

dean-john-impala4×03 In the Beginning

Ο Castiel στέλνει τον Dean πίσω στο Lawrence του 1973, όπου ο Dean προσπαθεί αλλά αποτυγχάνει να σκοτώσει τον Azazel. Ο Castiel του αποκαλύπτει πως ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να μάθει για το πως μπλέχτηκε η οικογένεια  Winchester με τον Azazel, και να βοηθήσει τον Dean (και τον Παράδεισο) να καταλάβει ποιος είναι ο τελικός σκοπός του δαίμονα – και ποιο ρόλο παίζει ο Sam στο σχέδιό του.  

Ο Eric Kripke έκανε το σχολιασμό του επεισοδίου στο DVD / Blu-Ray της 4ης σεζόν και μοιράστηκε μαζί μας τις δυσκολίες αυτού του σεναρίου: 

Το χρονικό παράδοξο συζητήθηκε στη σεναριογραφική αίθουσα χαλαρά γιατί νομίζω προκάλεσε σε όλους μας πονοκέφαλο. Όπως για παράδειγμά, έχω μια θεωρία για αυτό το επεισόδιο για την οποία δεν νομίζω καν να συζητήσαμε: είναι ένας φαύλος κύκλος όπου ο Dean ΠΑΝΤΑ γυρνάει πίσω στο χρόνο και υποκινεί τα γεγονότα που συμβαίνουν στο επεισόδιο, το οποίο θέτει τα αδέρφια σε αυτό το δρόμο, το οποίο τους στέλνει κατευθείαν προς τον Castiel που έστειλε τον Dean πίσω στο χρόνο. 

Ο Jensen μας πήρε τηλέφωνο και είπε:

“Εγώ είμαι αυτός που έπεισε τον πατέρα μου να αγοράσει την Impala? Μα δεν το καταλαβαίνω αυτό, γιατί αν δεν είχα γυρίσει πίσω στο χρόνο δεν θα είχε την Impala.”

Όπως ξαναείπα, είναι μια ιδέα που σου στύβει τον εγκέφαλο κι έπρεπε να το εξηγήσουμε – και είναι αστεία η διαφορά της προσέγγισης που διαλέξαμε εγώ κι ο Bob Singer για να τον καθοδηγήσουμε:

“Λοιπόν, υπάρχει αυτή η χρονική λούπα και όπως το βλέπω εγώ είναι ένας κλειστός κύκλος και πάντα γυρνάει πίσω ο Dean –”

…κι άρχισα να μιλάω για όλα αυτά τα concepts που δεν καταλαβαίνω απόλυτα, για την ματαιότητα της μοίρας και για το χρονοταξίδι, και  τότε ο Bob παίρνει το λόγο και λέει με τον κλασικό τόνο του:

“Δεν έχεις θέμα με τους δαίμονες, αλλά έχεις πρόβλημα με αυτό;;”

earth 2014 the end5×04 The End

Ο Ζαχαρίας δημιουργεί άλλο ένα εναλλακτικό σύμπαν, μελλοντικό αυτή τη φορά, όπου ο Sam και ο Dean δεν κυνηγούν μαζί εδώ και 5 χρόνια. Είναι 2014 και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι είτε νεκρό είναι σε μια ζόμπι κατάσταση εξαιτίας του ιού Κροατόαν. Ο Dean συναντά τον μελλοντικό εαυτό του που έχει εξελιχθεί σε έναν  αμφιλεγόμενο αρχηγό μιας καταδικασμένης να αποτύχει ομάδας που προσπαθεί ακόμα να σταματήσει την Αποκάλυψη. Η μόνη εμμονή του μελλοντικού Dean είναι να φτάσει στο Detroit και να σταματήσει τον Εωσφόρο που πια κατοικεί στο σώμα του αδερφού του. Ο Εωσφόρος τον σκοτώνει με ευκολία, και λέει στον παροντικό Dean πως ό,τι και να συμβεί, όποια απόφαση και να πάρει, πάντα αυτή θα είναι η κατάληξη. Το δυστοπικό (ψεύτικο) μέλλον που έδειξε ο Ζαχαρίας στον Dean δεν είχε άλλο σκοπό από το να τον πείσει να πει “ναι” στον Μιχαήλ. 

Σημείωση:

Η αρχική ιδέα των σεναριογράφων ήταν να κάνουν ένα επεισόδιο με χρονοταξίδι, αλλά κατέληξε να παρουσιάζει το μελλοντικό 2014 ως μια κατασκευασμένη εναλλακτική πραγματικότητα. Ο Eric Kripke κι ο Ben Edlund έκαναν το σχολιασμό του επεισοδίου στο DVD / Blu-Ray της 5ης σεζόν και μοιράστηκαν μαζί μας το πως έφτασαν στην ιδέα:

Eric: Είχαμε την παλαβή ιδέα εγώ κι ο Ben ότι ο Μελλοντικός Dean είχε ήδη ζήσει τις εμπειρίες του Παρελθοντικού Dean, κι ο Μελλοντικός Dean θα ήταν συνέχεια σε φάση ‘Ξέρω γιατί είσαι εδώ, γιατί πριν 5 χρόνια πέρασα κι εγώ τα ίδια… και κάθε ατάκα που ετοιμάζεσαι να πεις την έχω ήδη πει. Και ο χρόνος είναι κυκλικός!’

Δίναμε συγχαρητήρια στον εαυτό μας που είμαστε τόσο έξυπνοι… Δείξαμε την ιδέα στον Bob – κι αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα του γιατί ο Bob είναι τόσο αναντικατάστατος για το Supernatural… Αυτός λοιπόν τη βλέπει και είναι σε φάση “Τί στο διάολο είναι αυτό;”, κι εμείς απαντάμε “Είναι κυκλικό, ο χρόνος είναι κυκλικός…”

Ben: Θυμάσαι που πηγαίναμε στο γραφείο του και ζωγραφίζαμε εικόνες για αυτό;  

Eric: Ναι, κυριολεκτικά ζωγραφίσαμε ένα διάγραμμα για τη φύση του χρόνου και του χρονοταξιδιού στο γραφείο του Bob. Και μας κοίταξε με αυτό το ξερό βλέμμα και αποκρίνεται “Αυτά θα τα ζωγραφίσετε και στο κοινό;”

Anna 5x135×13 The Song Remains the Same

Υπό τις διαταγές του Παραδείσου, η Anna γυρνά πίσω στο χρόνο στο 1978 για να σκοτώσει τον John και τη Mary Winchester, για να αποτρέψει τη γέννηση του Sam. Ο Castiel φέρνει τα αδέρφια στο 1978 για να προστατέψουν τους γονείς τους, όμως η προσπάθεια τον αποδυναμώνει σημαντικά. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ αναγκάζεται να εμπλακεί για να σώσει τον John και τη Mary, κι ύστερα σβήνει από τη μνήμη τους ό,τι συνέβη.

Titanic_balthazar6×17 My Heart Will Go On

Αυτό το επεισόδιο συνδυάζει χρονοταξίδι και την επακόλουθη δημιουργία μιας εναλλακτικής πραγματικότητας λόγω αυτού.

Εκτελώντας διαταγές του Castiel, ο Balthazar γυρνάει πίσω στο χρόνο και εμποδίζει τη βύθιση του Τιτανικού. Αυτή η κίνηση επιτρέπει στον Castiel να αντλήσει δύναμη από 50.000 νέες ψυχές (από όλους τους απόγονους των επιζώντων του ναυαγίου), δίνοντάς του πλεονέκτημα ενάντια στον Ραφαήλ, όμως προκαλεί ταυτόχρονα τεράστιες αλλαγές στο παρόν (τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ). Όταν εμπλέκεται η τσαντισμένη Μοίρα Άτροπος στην υπόθεση, ο Castiel αναγκάζεται να ξαναστείλει πίσω τον Balthazar για να βυθίσει το πλοίο, και να αντιστρέψει όσες αλλαγές επέφερε η διάσωσή του Τιτανικού.  Αφήνει όμως τους Winchesters με την ανάμνηση του τι έγινε…

Winchesters Cowboys disguise 6_18 frontierland6×18 Frontierland

Οι Winchesters κι ο Bobby ψάχνουν  έναν τρόπο να νικήσουν την Εύα και η λύση φαίνεται να δίνεται από μια ασαφή αναφορά στο ημερολόγιο του Samuel Colt, η οποία αναγκάζει τον Dean και Sam να πείσουν τον Castiel να τους στείλει πίσω στο 1861 όπου ο Colt υποτίθεται πυροβόλησε έναν Φοίνικα του οποίου οι στάχτες είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σκοτώσει την Εύα. Εν τω μεταξύ, ο Castiel αποδυναμώνεται σημαντικά μετά από μια επίθεση της Rachel και  αναγκάζεται να αντλήσει δύναμη από την ψυχή του Bobby για να μπορέσει να τους φέρει πίσω στο παρόν. Όταν τα αδέρφια αποτυγχάνουν να μαζέψουν τις στάχτες εγκαίρως πριν επιστρέψουν, νομίζουν ότι όλα χάθηκαν. Όμως εκείνη τη στιγμή έναν κούριερ χτυπά το κουδούνι για να τους παραδώσει ένα δέμα από τον… Samuel Colt, το οποίο περίμενε στο ταχυδρομείο 150 χρόνια! Το δέμα περιέχει το κινητό του Sam και ένα μπουκαλάκι με τις στάχτες του Φοίνικα. 

chronos7×12 Time After Time

O θεός Χρόνος, μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο παίρνοντας την ενέργεια από 3 ανθρώπους (θυσίες). Ο Dean του επιτίθεται καθώς ρουφά την ενέργεια ενός άνδρα και ταξιδεύει, χωρίς να το θέλει, μαζί του στο 1944. Ο θεός ξεφεύγει από τον Dean, όμως οι φόνοι που έχει κάνει σε εκείνη τη χρονιά έχουν τραβήξει την προσοχή του αστυνόμου και κυνηγού Eliot Ness. Οι δυο κυνηγοί συνεργάζονται για να βρουν τον Χρόνο.

Ο Χρόνος είναι ερωτευμένος με μια κοπέλα και αυτή είναι ο λόγος που τον φέρνει ξανά και ξανά στη συγκεκριμένη χρονιά. Μέσω μιας παράξενη ‘διαχρονικής’ συνεργασίας με τον Sam και τη Jody Mills, ο Dean φέρνει τον Χρόνο στο παρόν όπου καταφέρνει να τον σκοτώσει.

Henry Winchester with San and Dean8×12 As Time Goes By

Στο 1958, ο Henry Winchester είναι κυνηγημένος από την δαιμόνισσα Abaddon η οποία έχει σκοτώσει όλους τους Άνδρες των Γραμμάτων. Απελπισμένος, κάνει ένα ‘ξόρκι αίματος’ χρησιμοποιώντας το φτερό ενός αγγέλου, δάκρυα δράκου και μια τσιμπιά από την άμμο του χρόνου, το οποίο ‘δένει’ με ένα σύμβολο ζωγραφισμένο με το αίμα του. Το ξόρκι αυτό υποτίθεται θα τον έστελνε στον γιο του τον John, αλλά τον έστειλε πιο βαθιά στο μέλλον, στους δυο γιούς του John.

O Henry ζητά βοήθεια από τους εγγονούς του για να προστατέψουν ένα μυστηριώδες κουτί από την Abaddon το οποίο περιέχει τα μυστικά της κρυφής οργάνωσης της οποίας είναι μέλος και αυτός, και de facto οι εγγονοί του. Ο Henry καταστρώνει σχέδιο για να παγιδεύσουν την Abaddon, το οποίο πετυχαίνει, όμως ο ίδιος τραυματίζεται θανάσιμα από την Ιππότη της Κόλασης και πεθαίνει πριν γυρίσει πίσω στην εποχή του.  Ο John Winchester μεγάλωσε νομίζοντας ότι ο πατέρας του τον παράτησε και ποτέ δεν έμαθε πως ότι έκανε ο Henry ήταν για να προστατέψει την οικογένεια και την κληρονομιά του…

350px-Gavin2.09×21 King of the Damned

Χρησιμοποιώντας το ίδιο ξόρκι αίματος που την έφερε στο 2013, η Abaddon ταξιδεύει πάλι στο χρόνο, αυτή τη φορά στο 1723, στο Leith της Σκωτίας όπου βρίσκει τον γιο του Crowley, Gavin MacLeod, και τον φέρνει μαζί της στο παρόν. Σκοπός της είναι να τον χρησιμοποιήσει για να πείσει τον Crowley να σκοτώσει τους Winchesters.

Μετά το θάνατο της Abaddon, οι Winchesters προειδοποιούν τον Crowley να επιστρέψει τον Gavin στη δικιά του εποχή, για να μην δημιουργηθούν καταστροφικές αλλαγές στο χωροχρόνο. Ο Crowley όμως, γνωρίζοντας ότι το γραφτό του Gavin είναι να πνιγεί σε ναυάγιο αν επιστρέψει πίσω, τον αφήνει στο παρόν, λέγοντάς του ότι δεν πρέπει να ξαναειδωθούν ποτέ…

11×14 The Vessel

Μαθαίνοντας ότι το Χέρι του Θεού είχε βυθιστεί μαζί με το υποβρύχιο USS Bluefin, ο Dean προτείνει να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να πάρουν το Χέρι πριν βυθιστεί το σκάφος. Ο Dean θεωρεί οτι δεν θα επηρεάσουν την ιστορία με κανένα τρόπο αφού το υποβρύχιο θα βυθιστεί έτσι κι αλλιώς. Ο Εωσφόρος (στο σώμα του Castiel) μεταφέρει τον Dean πάνω στο σκάφος, αλλά ο ίδιος μένει εκτός, εξαιτίας των ενωχιανών συμβόλων που είχε τοποθετήσει εκεί η Γυναίκα των Γραμμάτων, Delphine Seydoux. Ο Dean καταφέρνει να πείσει την Delphine για τη σημαντικότητα της αποστολής του, καθώς ένα Γερμανικό αντιτορπιλικό (της Εταιρίας της Θούλης) τους επιτίθεται. Η Delphine εξαπολύει τη δύναμη του Χεριού, καταστρέφοντας το Bluefin και το γερμανικό σκάφος, στιγμές αφού ο Εωσφόρος φέρνει τον Dean ξανά στο παρόν. 

12×13 Family Feud

Το επεισόδιο εξερευνά τις συνέπειες των γεγονότων του 9×21, όπου ο Gavin MacLeod έμεινε στο παρόν και δεν πέθανε ποτέ στο ναυ’αγιο του πλοίου The Star, το 1723. Στην αρχική χρονογραμμή, η αρραβωνιαστικιά του, Fiona Duncan, είχε μπει κρυφά στο πλοίο, με την ελπίδα να τον βρει. Παραμένοντας στο παρόν ο Gavin, όμως, σήμαινε ότι η Fiona βρέθηκε χωρίς αυτόν στο πλοίο και όταν την ανακάλυψαν, έπεσε θύμα χλευασμών, βασανιστηρίων και βιασμού. Ακόμα και η δασκάλα της της φέρθηκε με τον χειρότερο τρόπο, λέγοντας ότι άξιζε όσα της έκαναν. Με αυτόν τον τρόπο, μετά το ναυάγιο, η Fiona έγινε ένα εκδικητικό πνεύμα που στόχευε δασκάλους και οποιοδήποτε άτομο που κατείχε εξουσία. Η άγκυρά της στον υλικό κόσμο ήταν το μενταγιόν της που είχε γίνει έκθεμα σε μουσείο.

Οι Winchesters (με τη βοήθεια της Rowena) στέλνουν τον Gavin πίσω στο χρόνο, επαναφέροντας την αρχική πορεία των γεγονότων, όπου το ζευγάρι πέθανε μαζί στο ναυάγιο. Έτσι, η Fiona δεν υπέστη ποτέ τα βασανιστήρια και δεν έγινε ποτέ δολοφονικό φάντασμα. Άρα, διαγράφηκαν και όλοι οι φόνοι που είχε διαπράξει.


Σημείωση: Το άρθρο ενδέχεται να αλλάξει εάν στο μέλλον έχουμε και άλλα επεισόδια με χρονοταξίδι.


ΠΗΓΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest

2 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Marianna Winchester
Marianna Winchester
6 years ago

comment image

Castiel Lover
Castiel Lover
6 years ago

Μπορώ να γαντζωθώ στα ξεπουπουλιασμένα φτερά του Castiel, και όπου μας πάει; Παρόν, παρελθόν ή μέλλον;

comment image

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα