Supernatural Πλάσματα: Βρικόλακες (Vampires)

3
1431

Βρικόλακες: λαογραφικά πλάσματα, τα οποία πιστεύεται ότι είναι αναγενημμένα κινούμενα πτώματα των ανθρώπων και λέγεται ότι ζουν από το αίμα των ανθρώπων ή των ζώων. Έχουν συχνά αφύσικες δυνάμεις και την ικανότητα να μεταμορφώνονται σωματικά.

 Μπλοκ Ορισμών (1×20 Dead Man’s Blood), Επίσημη Ιστοσελίδα

Ένας βρικόλακας (βαμπίρ-vampire) δημιουργείται όταν ένα άτομο πιει το αίμα του αλλά η μεταμόρφωσή του δεν είναι πλήρης μέχρι να τραφεί το άτομο με ανθρώπινο αίμα. Μόλις μεταμορφωθεί, θα υποφέρει από δίψα για αίμα και πρέπει να τραφεί με αίμα ανθρώπων ή ζώων, για να επιβιώσει. Σε αντίθεση με τα λαογραφικά βαμπίρ, δεν απαιτούν μια πρόσκληση για να μπουν σε ένα σπίτι και δεν σκοτώνονται από το φως του ήλιου. Επίσης, προτιμούν να ζουν σε ομάδες  σε συγκεκριμένα μέρη, που ονομάζονται «φωλιές» και ζευγαρώνουν για να συνεχίσουν να ζουν. Μετά το θάνατό τους, οι ψυχές τους πάνε στο ΚαθαρτήριοAlpha ήταν o πρώτος πατέρας – βρικόλακας και διατηρεί μια ψυχική σύνδεση με άλλους βρικόλακες. Μέχρι το 2006, οι βρικόλακες είχαν κυνηγηθεί τόσο εντατικά και εμφανίζονταν τόσο σπάνια, που ο John Winchester είχε σκεφτεί ότι είχαν εξαφανιστεί. Όμως, το 2010, ο Alpha βρικόλακας χρησιμοποιεί την ψυχική σύνδεση του για να ενθαρρύνει άλλους βρικόλακες με σκοπό να επικεντρωθούν στην αύξηση του αριθμού τους. Ο Dean σκοτώνει όλους τους βρικόλακες, που βρίσκει σε μια «φωλιά» αλλά είναι άγνωστο πόσες άλλες «φωλιές» μπορεί να έχουν δημιουργηθεί ή να έχει αυξηθεί ο αριθμός τους.

Ένας βρικόλακας πρέπει να τρέφεται με αίμα για να επιβιώσει -κατά προτίμηση ανθρώπινο αίμα- αν και μπορεί και να τραφεί και με το αίμα των ζώων. Μερικοί βρικόλακες, όπως αυτοί με επικεφαλής τον σερίφη Len Cuse, καταβροχθίζουν, επίσης, εσωτερικά όργανα και σάρκα, ως μέρος μιας νέας φιλοσοφίας που αναφέρει πως δεν πρέπει να ξοδεύουν κανένα μέρος του θύματος.

Υπάρχει μια θεραπεία για όσους μεταμορφώνονται σε βρικόλακες αλλά μόνο αν δεν έχουν  πιει ακόμα ανθρώπινο αίμα. Πρέπει να πιουν ένα μείγμα αίματος που περιέχει το αίμα του βαμπίρ που τους μεταμόρφωσε.Χαρακτηριστικά

«Φωλιά» Βαμπίρ σε ομάδες των οκτώ έως δέκα. Οι μικρότερες ομάδες στέλνονται να κυνηγήσουν για την τροφή τους. Τα θύματα οδηγούνται στην φωλιά, όπου η ομάδα των βαμπίρ τους κρατά στη ζωή απομυζώντας το αίμα τους  για μέρες ή εβδομάδες.

Dean Winchester (1×20 Dead Man’s Blood), Ημερολόγιο του John Winchester

Δυνάμεις και Ικανότητες

 • Έχουν εξαιρετικά οξυμένες αισθήσεις και έτσι είναι σε θέση να μυρίζουν ανθρώπους και άλλους βρικόλακες σε μεγάλες αποστάσεις όπως και την ικανότητα να βλέπουν μέσα στο πυκνό σκοτάδι.
 • Μπορούν να παρουσιάζουν μια λάμψη στα μάτια σαν εφέ (εμφανίζεται μόνο στο 1×20 Dead Mans Blood).
 • Έχουν αιχμηρά, μυτερά, δόντια που εμφανίζονται μέσα από τα ούλα τους και εκτείνονται πέρα ​​από τα ανθρώπινα δόντια τους.
 • Είναι αθάνατοι και αμετάβλητοι σωματικά.
 • Μπορεί να μολύνουν άλλους δίνοντάς τους να πιουν το αίμα τους έτσι ώστε να τους μετατρέψουν σε βαμπίρ.
 • Εάν έχουν πιει αρκετό ανθρώπινο αίμα, μπορούν να θεραπευτούν γρήγορα από οποιαδήποτε πληγή εκτός από τον ακρωτηριασμό.Αδυναμίες
 • Φως του ήλιου: δεν είναι θανατηφόρο για τους βρικόλακες αλλά μπορεί να προκαλέσει άσχημα εγκαύματα. Οι βρικόλακες προτιμούν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Αίμα νεκρού: μεγάλες ποσότητες από το αίμα νεκρού μπορούν να παραλύσουν έναν βρικόλακα προκαλώντας πληγές, που αργούν να επουλωθούν.
 • Αποκεφαλισμός: κόβοντας το κεφάλι ενός βρικόλακα τότε μόνο αυτός σκοτώνεται.
 • Αγγελικές δυνάμεις: οι άγγελοι μπορούν να κάψουν τους βρικόλακες από μέσα προς τα έξω με ένα άγγιγμα, σκοτώνοντας τους.
 • Το Colt: μια ειδική σφαίρα από το Colt μπορεί να σκοτώσει έναν βρικόλακα.
 • Η καύση από σαφράν, κρίνο καλαμποκιού και ένα άνθος με το όνομα trillium εμποδίζουν την ικανότητα όσφρησης ενός βρικόλακα. Ο John Winchester δίνει αυτά τα υλικά στον Dean να τα κάψει στη φωτιά. Του λέει επίσης, να πασπαλίσει τα ρούχα τους με τις στάχτες αυτών για να μπορέσουν να μην εντοπιστούν από τους βρικόλακες.
 • Vamptonite: το αίμα των ανθρώπων που έχει δηλητηριαστεί από τον ιό  των τροφίμων των Leviathans είναι μοιραίο για κάθε βρικόλακα, που το καταπίνει. Ονομάζεται vamptonite από τον Dean και είναι επίσης αποτελεσματικό, εάν το αίμα εγχέεται απευθείας στον βρικόλακα από μια σύριγγα.
 • Σοβαρή σωματική βλάβη: οι σοβαρές σωματικές βλάβες, ενώ δεν είναι μοιραίες για τα βαμπίρ, μπορούν να τους εξουθενώσουν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Με αρκετό αίμα μπορούν να επουλωθούν αλλά ίσως να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο επεισόδιο 6×05 Live Free or Twihard, ο Dean δέχεται επίθεση από βρικόλακες και δαγκώνεται από έναν από αυτούς ενώ ο “άψυχος” Sam παρακολουθεί το γεγονός αδιάφορος. Τελικά, ο Samuel του δίνει ένα “αντίδοτο” για να μην μεταμορφωθεί πλήρως σε βαμπίρ και καταφέρνει να τον σώσει.

Στο επεισόδιο 12×14 The Raid, μαθαίνουμε ότι οι Βρετανοί Άνδρες των Γραμμάτων έχουν οργανώσει το Project V, ένα σχέδιο για να εξαφανίσουν όλα τα βαμπίρ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπλισμένοι με μια ειδική συσκευή εξολόθρευσης βαμπίρ (AVD), οι Βρετανοί Άνδρες των Γραμμάτων κατάφεραν να εξοντώσουν 230 από τα 241 βαμπίρ στην περιφέρεια Midwest των ΗΠΑ προκαλώντας ταυτόχρονα την υποχώρηση των υπόλοιπων βαμπίρ στο Κάνσας. Στο ίδιο επεισόδιο, ο Sam σκοτώνει τον Άλφα των βαμπίρ με το Κολτ κατά την επίθεσή του στο καταφύγιο των Βρετανών Ανδρών των Γραμμάτων.

Στο επεισόδιο 13×21 Beat the Devil, στον Κόσμο της Αποκάλυψης ο Sam και ο Dean έρχονται αντιμέτωποι με βαμπίρ, τα οποία έχουν περιέλθει σε μια πιο άγρια, ενστικτώδη κατάσταση λόγω έλλειψης τροφής, μιας και ο Μιχαήλ έχει φροντίσει να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων. Έτσι, δεν διαφέρουν και πολύ από τα ζώα ενώ παράλληλα η σωματική τους διάπλαση έχει αλλάξει και εμφανίζονται με μια διαφορετική όψη.

Απόκρυφα

Στο Supernatural: στο 11ο μυθιστόρημα Fresh Meat μια ομάδα βρικολάκων βοηθούν  ένα τέρας που αλλάζει μορφές, το οποίο προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των Winchesters, και επιτίθεται ενάντια στον Sam και στον Bobby όταν αυτοί προσπαθούν να βρουν ένα όπλο για να το εξολοθρεύοσουν. Το τέρας αυτό που αλλάζει μορφές (Shapeshifting monster) είναι επίσης σε θέση να παραπλανήσει τους Winchesters καθώς συγχρωτίζεται με άλλους κυνηγούς σε ένα μπαρ παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως κυνηγό, μετατρέποντας σε βαμπίρ τον νέο σύμμαχο των αδερφών Jimmy, όταν τον παρασύρουν  σε μια συνάντηση με μια περίεργη αιρετική ομάδα βαμπίρ. Αν και ο Jimmy είναι σε θέση να αντισταθεί στον πειρασμό να πιει το αίμα των βρικολάκων και προσπαθεί να βοηθήσει τον Dean να καταπολεμήσει το τέρας της παράδοσης των Φιλιππίνων, αποκεφαλίζεται από αυτό πριν ο Dean μπορέσει να το σκοτώσει.

Τα βαμπίρ στην λαϊκή παράδοση

Σύμφωνα με τις περισσότερες λαϊκές παραδόσεις, τα βαμπίρ επιβιώνουν καθώς τρέφονται με την ουσία της ζωής (συνήθως με τη μορφή του αίματος) των ζωντανών πλασμάτων, ανεξάρτητα από το αν είναι ζόμπι ή ένα πρόσωπο που ζει. Παρά το γεγονός ότι οντότητες σαν αυτά έχουν καταγραφεί σε πολλούς πολιτισμούς, ο όρος «βαμπίρ» δεν διαδόθηκε μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, μετά από την επικράτηση μιας δεισιδαιμονίας σχετικά με τους βρικόλακες στη Δυτική Ευρώπη από περιοχές, όπου μύθοι για τα βαμπίρ ήταν συχνοί, όπως τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Η αυξημένη διάδοση αυτής της δεισιδαιμονίας στην Ευρώπη οδήγησε σε μαζική υστερία και σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε πτώματα που τους είχαν ανασκολοπίσει και άλλους ανθρώπους που κατηγορήθηκαν για βαμπιρισμό. Υπάρχουν επίσης τοπικές παραλλαγές των βαμπίρ με διάφορα ονόματα, όπως βρικόλακας στην Ελλάδα και strigoi στη Ρουμανία.

SOURCEsupernatural wiki
Previous articleSupernatural – 13×20 Unfinished Business | Fun facts & Trivia
Next articleSupernatural Ιστορία: Η Σφραγίδα του Σολομώντα (Seal of Solomon)
Iro
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)
Subscribe
Notify of
guest

3 Σχόλια
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
Castiel Lover
31 May 2017 17:05

Τέλειο άρθρο!!!!

Vamptonite!!! Τι ωραίο!!! Ο Dean μου άρεσε βρικόλακας να πω την αλήθεια.

Ερώτηση: δηλαδή πάνε οι βρικόλακες από την σειρά;;; Πέθαναν όλοι;;; 😢😢😢

Sawyer Orestis
1 June 2017 11:40
Reply to  Castiel Lover

Μακάρι!

maria papadopoulou
maria papadopoulou
1 June 2017 00:52

Ανέκαθεν μου άρεσε η εκδοχή του supernatural για τα βαμπίρ από τις ιστορίες τύπου όπως vampire diaries και twilight άλλη αγαπημένη εκδοχή εκτός supernatural είναι η μυθολογία που έχει δημιουργήσει μέσα από τα βιβλία της συγγραφέας Anne Rice.