Review – Supernatural – 13×01 Lost and Found

32
7

To Supernatural επέστρεψε και ήρθε η ώρα για τα καθιερωμένα μας Reviews. Η ιστοσελίδα μας θα παραμείνει πιστή στις… αναλύσεις παλαιότερων χρόνων και κάθε φορά μετά από κάθε νέο επεισόδιο θα υπάρχει και ο σχετικός σχολιασμός αυτού. Στο τέλος κάθε άρθρου – κριτικής θα υπάρχει και ο νέος τρόπος ψηφοφορίας μας (που ξεκίνησε από τα τέλη της 12ης σεζόν) ώστε να ρίχνετε τα… αστεράκια σας α λα IMDB!

 

Η 13η σεζόν έκανε πρεμιέρα με τρόπο… εκκωφαντικό! Η εισαγωγή της με το πρώτο της επεισόδιο δεν ήταν μια απλή έναρξη. Ήταν ο τρόπος των σεναριογράφων να μας θυμίσουν τι εστί Supernatural: «Θα παίξουμε με τα συναισθήματά σας. Εκεί που νομίζατε ότι ξεφύγατε από το την κατάθλιψη του Season Finale της 12ης, πάρτε και μια πρεμιέρα να σας αποτελειώσουμε». 

Πολλοί έχουν αναφέρει ότι το Supernatural είναι μια σειρά κωμωδίας, και εγώ σε ένδειξη υστερίας τραβάω τα βυζιά μου φυσικά. Πλέον απλά θα τους λέω να ξαναδούν το 12×23 και 13×01 σε ένα βράδυ. Άκου εκεί κωμωδία…

Μια ακόμη πρεμιέρα του Supernatural που δεν μας απογοητεύει. Και όχι απλά είναι καλή, αλλά πιστεύω είναι και στο top 5 της σειράς στις πρεμιέρες της! Και ενώ το επεισόδιο ξεκινά εκεί ακριβώς που μας άφησε το περσινό φινάλε, ο Σαμ ελέγχει τι συμβαίνει με την Κέλλυ και βρίσκει τον Τζακ ενώ ο Ντιν θρηνεί μπροστά από το άψυχο σώμα του Καστιέλ. Το πρώτο μέρος της πρεμιέρας φαίνεται να είναι ένα comic relief επεισόδιο. Μετά το βαρύ συναισθηματικά 12×23, η πρεμιέρα έδειχνε να είναι ένα επεισόδιο που θα άφηνε πίσω τους (πολλούς) θανάτους και θα μας έδινε έναν πιο χαλαρό και κωμικό τόνο ώστε να ηρεμήσουμε. Έλα όμως που μας ήρθε κατακούτελα το δεύτερο μισό του επεισοδίου!

Εκεί που ήλιος και το ουράνιο τόξο φάνηκαν να μπαίνουν σιγά σιγά στον κόσμο του Supernatural, το Σκοτάδι, η μαυρίλα και το πένθος γκρίζαραν τους χαρακτήρες μας και τις οθόνες μας.

Dean Winchester

Ο Ντιν πενθεί με τον δικό του τρόπο, καταλαβαίνοντας ότι όλα τελειώσαν. Είναι μόνοι και ο αδερφός τους, ο Κας, είναι νεκρός. Η μητέρα τους χαμένη και ο Ντιν στενοχωριέται ακόμα και για τον Κράουλη που τελικά θυσιάστηκε για εκείνους. Προσεύχεται στον Τσακ και απαιτεί να επαναφέρει στην ζωή όλους όσους έχασε μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Πονάει τόσο ψυχολογικά που προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τον Θεό. Τον προστάζει, τον παρακαλάει, του θυμώνει. Απάντηση όμως δεν παίρνει. Και αποφασίζει να αντιμετωπίσει το πτώμα του Κας, όπως του αρμόζει. Το αντιμετωπίζει σαν οικογένεια και το καίει. Τον αποχαιρετά σαν κυνηγό…

«Okay, Chuck…or God or whatever. I… I need your help. See, you — you left us. You left us. You went off… You said… you said the Earth would be fine because it had me and it had Sam, but it’s not, and we’re not. We’ve lost everything. And now you’re gonna bring him back. Okay? You’re gonna bring back Cas, you’re gonna bring back Mom, you’re gonna bring ’em all back. All of them. Even Crowley. ‘Cause after everything that you’ve done, you owe us, you son of a bitch. So you get your ass down here and you make this right. Right here and right now! Please. Please help us.»

Sam Winchester

Ο Σαμ ήταν πάντα ο αντίθετος χαρακτήρας σε σχέση με τον Ντιν όσον αφορά το πένθος. Ποτέ δεν το έδειχνε στον αδερφό του. Υπέφερε σιωπηρά. Για μια ακόμη φορά είναι η φωνή της λογικής και προσπαθεί να σκέφτεται το τώρα, παρά το πριν. Ο γιος του Σατανά είναι ελεύθερος και ο Κας εγγυήθηκε γι’αυτόν. Είναι ένας κινούμενος στόχος και σίγουρα δαίμονες και άγγελοι θα τρέξουν από πίσω του για το απόλυτο όπλο του σύμπαντος. Έτσι οι Winchesters οφείλουν να τον βρουν και να δουν τι πρέπει και τι μπορούν να κάνουν με τον Τζακ.

«You say thank you. And you say you are sorry. You hope they’re somewhere without, uh, sadness or pain. You hope they’re somewhere better. You say goodbye…»

Jack 

Ο γιος του Εωσφόρου δείχνει παντελώς χαμένος. Ψάχνει τον πατέρα του. Ποιος είναι όμως ο πατέρας του; Έχει αναμνήσεις από την μητέρα του. Θυμάται να του λέει ότι ο Κας είναι αυτός που θα τον καθοδηγήσει και ότι δεν μπορεί να γεννηθεί μωρό, ούτε παιδί. Έτσι μεγάλωσε απότομα ως ενήλικας και πατέρας του είναι ο Καστιέλ, όπως πιστεύει ο ίδιος. Φαίνεται αρκετά δυνατός σαν άγγελος, αλλά και συναισθηματικός σαν άνθρωπος. Θυμίζει τον Κας της τέταρτης σεζόν που δεν γνωρίζει ακριβώς πως λειτουργεί ο κόσμος. Φαίνεται παντοδύναμος σαν τον Εωσφόρο, αλλά και ευάλωτος σαν τους Winchesters καθώς βλέπουμε με ένα απλό τίζερ ο Σαμ να τον ξαπλώνει. Δεν τον σκοτώνει η αγγελική λεπίδα, όμως είναι άνθρωπος. Πεινάει, νιώθει, κοιμάται, φοβάται. Είναι τελικά ο γιος του Διαβόλου, ή ο γιος του Καστιέλ;

Storyline

Οι Winchesters ψάχνουν τον Τζακ για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο Ντιν είναι πολύ θυμωμένος και δεν σκέφτεται καθαρά. Το ζωώδες ένστικτό του του λέει ότι πρέπει να τον σκοτώσουν αλλά ο Σαμ προσπαθεί να τον ηρεμήσει. Ο Τζακ μόλις γεννήθηκε και δεν μπορεί να είναι τόσο διαβολικός. Αφού λοιπόν ο Τζακ το σκάει, δείχνει πολύ δυνατός και δεν μπορεί να ελέγξει τις δυνάμεις. Πηγαίνει σε ένα fastfoodάδικο ψάχνοντας τον πατέρα του αλλά και κάτι για να… τσιμπήσει.

Οι αστυνομικές αρχές τον μπουζουριάζουν λόγω γύμνιας αλλά εκείνος έχει αρχίσει ήδη να χάνει κάπως την μπάλα. Δεν ξέρει τις δυνάμεις του, δεν ξέρει που είναι ο πατέρας του(Κας), ενώ δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ζωή μιας και γεννήθηκε πριν λίγες ώρες. Οι Winchesters τον βρίσκουν αλλά οι άγγελοι φαίνεται ότι τον εντόπισαν μέσω του Angel Radio και η μάχη φουντώνει. Ο Τζακ μαχαιρώνεται με μια αγγελική λεπίδα αλλά δεν παθαίνει απολύτως τίποτα παρ’ότι ο Σαμ τον χτύπησε με ηλεκτροσόκ λίγα λεπτά πριν και λιποθύμησε.

Οι Winchesters τελικά αποφασίζουν να τον πάρουν μαζί τους στο καταφύγιο και ο Ντιν μας χτυπά στην καρδιά και πολλοστή φορά μέσα στο επεισόδιο:
«We’ll bring him home. At least there, the only people he can hurt is you and me»

Ετοιμάζουν το κάψιμο των πτωμάτων της Κέλλυ και του Κας. Ο Ντιν είναι πεπεισμένος ότι ο Εωσφόρος έχει ήδη σκοτώσει την μητέρα τους κι έτσι αποχαιρετάνε 4 αγαπημένα τους πρόσωπα. Όλοι «έφυγαν». Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο μεγάλος αδερφός Winchester…

«Well goodbye Cas. Goodbye Kelly, goodbye Crowley. Goodbye mom. They’re all gone…»

Εν τω μεταξύ, στον παράλληλο μεταποκαλυπτικό κόσμο η Μαίρη προσπαθεί μάταια να ξεφύγει του Εωσφόρου. Εκείνος επιχειρεί να την σκοτώσει αλλά καταλαβαίνει ότι του είναι περισσότερη χρήσιμη ζωντανή. Ποιο το σχέδιό του;

Εν κατακλείδι οφείλω να τονίσω την πολύ ωραία και διαφορετική σκηνοθεσία του επεισοδίου. Η πρώτη επίθεση του Τζακ στα αγόρια ήταν πραγματικά ένα αριστουργηματικό πλάνο και η επόμενη όπου οι Winchesters βρίσκονται μέσα στην Ιμπάλα φαίνεται πόσο καλοδουλεμένη και πόσο καλοστημένη είναι μια απλή σκηνή. Οι κάμερες εναλλάσσονταν έξω από την Ιμπάλα σε διαφορετικά και κυκλικά πλάνα ενώ οι Jared & Jensen δεν ήταν απλά στις θέσεις του και μιλούσαν.

Ο Alexander(Jack) φαίνεται ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός και χαίρομαι πραγματικά που είναι Series Regular. Ο Τζακ είναι ένας χαρακτήρας με βάθος και θα πρέπει να αναπτυχθεί πολύ προσεκτικά, ενώ ταυτόχρονα οι σεναριογράφοι θα πρέπει να παίξουν μεταξύ της ταλάντωσής του στο καλό και στο κακό.

Από την άλλη, η ερμηνεία του Jensen αλλά και του Jared ήταν και πάλι για πολλά βραβεία. Ο Jensen ήταν ανατριχιαστικός πέρα από κάθε λογική και μπορεί να μας εκπλήξει ακόμα και μετά από 13 χρόνια. Ο Jared όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου και από ένα απλό παιδάκι που απλά υποδυόταν έναν ρόλο προσπαθώντας να φτάσει σε κάποιο επίπεδο, έφτασε να μπορεί να κρατάει και επεισόδια μόνος του και να μας κάνει να δακρύζουμε απλά και μόνο από το ύφος του προσώπου του. Τέλος, η ερμηνεία του Misha ήταν τόσο σοκαριστική που ένιωθα ότι πιο εκπληκτικός πεθαίνεις. ΟΚ σκάω, τέλος review…

Χαρακτήρας επεισοδίου: Dean Winchester