11×18 Hell’s Angel | Αναφορές στην ποπ-κουλτουρα

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Amalia
Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δυο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω τον Dean Winchester και τις αναφορές στην ποπ-κουλτούρα!

Το Supernatural είναι μια σειρά που μπορεί να υπερηφανευτεί για τις meta-αναφορές της στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν πολλές ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 11×18

11x18-lucifer-hand-of-god-power

Ο τίτλος του επεισοδίου είναι παράφραση του τίτλου της ταινίας Hell’s Angels,  ενός πολεμικού φιλμ του 1930 που ακολουθεί τους πιλότους των πολεμικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τίτλος του επεισοδίου θα μπορούσε όμως και να παραπέμπει στο γνωστό κλαμπ μοτοσικλετιστών Hells Angels (‘Οι Άγγελοι της Κολάσεως’), που θεωρείται συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος. 


Crowley: And, I have the Horn of Joshua.
Sam: Joshua? As in the Joshua that won the Battle of Jericho?

Σύμφωνα με την Εβραϊκή Βίβλο, ο Ιησούς του Ναυή ήταν επιφανής ηγέτης του έθνους του Ισραήλ, ο οποίος διαδέχτηκε τον Μωυσή. Μετά την απελευθέρωση των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο, ο Ιησούς οδήγησε τον στρατό τους για να καταλάβουν της πόλη Ιεριχώ. Οι ιερείς φύσηξαν κέρατα τράγων (τα επονομαζόμενα shofar) και τα τείχη της πόλης κατέρρευσαν. [πηγή]


Rowena: The vessel is healing nicely. Soon you’ll be shipshape and Bristol fashion.

Το “shipshape and Bristol fashion” είναι μια αγγλική ναυτική έκφραση που σημαίνει ότι κάτι ή κάποιος είναι σε τέλεια κατάσταση λειτουργίας. [πηγή]


Dean: Nice digs. The Crypt Keeper out of town?

Ο ‘Φύλακας της Κρύπτης’ είναι χαρακτήρας/αφηγητής των κόμικς και της τηλεοπτικής σειράς Ιστορίες από την Κρύπτη.


Lucifer: Oh, come on! It’s not like He invented the Prius, which actually works. Do I have to tell you people what a mess mankind is? Salem witch trials, Third Reich, Twin Towers. And sure, every once in a while he’ll send down a plague to straighten them out, it’s nothing permanent. Humanity brought us Hiroshima and got a redo. I simply questioned his priorities and got the boot.

Για τύπος που έχει μείνει τους τελευταίους 200 ξέρω’γω αιώνες κλεισμένος σε ένα κλουβί, ο Luci ξέρει ιστορία. Οι αναφορές που κάνει:

  • Το Toyota Prius είναι ένα υβριδικό ηλεκτροκίνητο αμάξι γνωστό για την φιλικότητά του προς το περιβάλλον. Το Prius έγινε διαθέσιμο από όλους τους αντιπροσώπους στην Ιαπωνία το 1997 και έγινε το πρώτο στην ιστορία υβριδικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής. [πηγή]
  • H δίκες των μαγισσών του Σάλεμ είναι ένα διαβόητο περιστατικό της αποικιακής ιστορίας των ΗΠΑ, το οποίο οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση πολλών κατοίκων (κυρίως γυναικών) της περιοχής του Σάλεμ στη Μασαχουσέτη το 1692, με την κατηγορία της μαγείας. [πηγή]
  • Τρίτο Ράιχ‘ (= βασίλειο, αυτοκρατορία) ονομάζεται η περίοδος μεταξύ 1933 και 1945 στη Γερμανία, όταν η χώρα βρισκόταν υπό τον έλεγχο του δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ και του Ναζιστικού Κόμματος. [πηγή]
  • Οι επονομαζόμενοι ‘Δίδυμοι Πύργοι‘ ήταν τα δυο κτίρια του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη που κατέρρευσαν μετά από τρομοκρατική επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου του 2011. Η μετωνυμία ‘Δίδυμοι Πύργοι’ χρησιμοποιείται για να περιγράψει την επίθεση καθεαυτή, που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες τρομοκρατικές ενέργειες της σύγχρονης ιστορίας. 
  • Η Χιροσίμα είναι μια πόλη της Ιαπωνίας που βομβαρδίστηκε (μαζί με το Ναγκασάκι) από τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα το 1945. Το ίδιο το όνομα της πόλης χρησιμοποιείται μετωνυμικά για την επίθεση.

Sam: Cas wanted to do this.
Dean: Yeah, well, there’s times I wanna get slapped during sex by a girl wearing a Zorro mask. That don’t make it a good idea.

Ο Zorro (= ‘αλεπού’ στα ισπανικά ) ήταν ένας ξιφομάχος εκδικητής, πρωταγωνιστής των pulp μυθιστορημάτων του Johnston McCulley των αρχών του 20ου αιώνα. Ο ήρωας παραμένει αναγνωρίσιμος και αρκετά δημοφιλής ακόμα και στις μέρες μας.


Sam: Dean, this is exactly how we screw ourselves, the way we make the heart choice instead of the smart choice.
Dean: Oh, okay. Thank you, Dr. Phil.

Αναφορά στον Dr. Phil McGraw, γνωστή τηλεπερσόνα στην Αμερική και γκουρού των ανθρώπινων σχέσεων. 


11x18-castiel-watching-tv2

Το πρόγραμμα που παρακολουθεί ο Castiel στο υποσυνείδητό του είναι μια ηχογράφηση της κωμικής ομάδας The Firesign Theater που έχει τίτλο Don’t Crush That Dwarf, Hand Me the Pliers (1970).

ΥΓ Αν ‘πιάσατε’ και κάποια άλλη αναφορά που μου ξέφυγε, ξέρετε τι να κάνετε! 😉

Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Περισσότερα Άρθρα

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x