4×07 It’s the Great Pumpkin, Sam Winchester | Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Must Try

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 7ου επεισοδίου της 4ης σεζόν:

Αποτέλεσμα εικόνας για It's the Great Pumpkin, Sam Winchester

Ο τίτλος του επεισοδίου αναφέρεται στην ταινία κινουμένων σχεδίων του 1966, It’s the Great Pumpkin, Charlie Brown. Στην ταινία, που είναι βασισμένη στο comic strip Peanuts (βλέπε Σνούπι), ο χαρακτήρας Linus πιστεύει ότι  τη νύχτα του Halloween, ο Μέγας Pumpkin (ΣτΣ. pumpkin σημαίνει κολοκύθα, το οποίο είναι το σύμβολο του Halloween), βγαίνει μέσα από την πιο ‘ειλικρινή’ κολοκύθα και πετάει από εδώ κι από εκεί μοιράζοντας παιχνίδια στα καλά παιδάκια όλου του πλανήτη (κάτι σαν τον Αη Βασίλη του Halloween ένα πράγμα). Κάθε χρόνο λοιπόν, ο Linus περιμένει δίπλα από μια κολοκύθα, ελπίζοντας να είναι αυτή από όπου θα βγει ο Great Pupknin, ο οποίος, σημειωτέον, εμφανίζεται μόνο σε όσους πιστεύουν σε αυτόν.


 

Αποτέλεσμα εικόνας για It's the Great Pumpkin, Sam Winchester

Οι παραδόσεις και οι αστικοί μύθοι για το Halloween που αναφέρονται σε αυτό το επεισόδιο είναι: το θανάσιμο γλυκό, ο Jack O’Lantern, το ψάρεμα μήλων με το στόμα και το παιχνίδι ‘φάρσα ή κέρασμα’ τη Νύχτα των Σκανταλιών. [Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τις παραδόσεις του Halloween, διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα.]


Ο Dean χρησιμοποιεί αρχικά το ψευδώνυμο “Πράκτορας Seger”, που παραπέμπει στον τραγουδιστή Bob Seger. Αργότερα χρησιμοποιεί τα ψευδώνυμα “Πράκτορες Geddy και Lee”, παραπέμποντας στον τραγουδιστή και στον μπασίστα του συγκροτήματος Rush.


Samhain 4x07 It's the Great Pumpkin, Sam Winchester

Ο δαίμονας Samhain (στη σειρά το προφέρουν <σαμχέιν>) πήρε το όνομά του από την κέλτικη γιορτή Samhain (προφέρεται <σόουιν> στα ιρλανδικά), που σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του κελτικού Νέου Έτους. Είναι η αντίστοιχη μέρα των Αγίων Πάντων των Χριστιανών. Σύμφωνα με το μύθο, τη νύχτα του Σόουιν, της 31ης Οκτωβρίου, ήταν η Γιορτή των Νεκρών, όταν οι θεοί κατέβαιναν στη γη και με τα μαγικά τους προκαλούσαν αναστάτωση στους θνητούς ανθρώπους. Το Σόουιν μετεξελίχτηκε στη γιορτή που είναι γνωστή στις μέρες μας ως Χάλογουιν. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]


Sam: That’s because he likes company. Once he’s raised, Samhain can do some raising of his own.
Dean: Raising what, exactly?
Sam: Dark, evil crap and lots of it, I mean, they follow him around like the friggin’ Pied Piper.

Αναφορά στο παραμύθι Ο Μαγικός Αυλός (στα αγγλικά: The Pied Piper of Hamelin).


Uriel: We’re wasting time with these mud monkeys.

Η στάση του Uriel και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του προς το ανθρώπινο είδος, θυμίζουν τον Αρχάγγελο Γαβριήλ της ταινίας The Prophecy, ο οποίος αναφέρεται στους ανθρώπους ως “μαϊμούδες” ή “ομιλούσες μαϊμούδες”.


Αποτέλεσμα εικόνας για general mills betty crockerDean: Okay, Betty Crocker, what does that mean?

Η Betty Crocker  είναι ένα πολιτιστικό σύμβολο και το πρόσωπο της εταιρίας τροφίμων General Mills. Απεικονίζεται συνήθως ως κοκκινομάλλα.

πηγή

- Advertisement -spot_img
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
- Advertisement -

Latest

More Articles Like This