Αφιέρωμα | Η Ινδιάνικη Παράδοση στο Supernatural

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Όλες οι σειρές φαντασίας έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα: μπορούν να εμπνευστούν από τους μύθους και τους θρύλους ολόκληρου του πλανήτη. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι η Μυθολογία των Ιθαγενών της Αμερικής αποτελεί συχνή πηγή έμπνευσης για αυτού του είδους τις σειρές στις ΗΠΑ. Φυσικά, το Supernatural δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις σημαντικότερες φορές που η σειρά μας πήρε ιδέες από τους ‘Ινδιάνους’, και είτε τις κράτησε σχεδόν αυτούσιες, είτε τις εξέλιξε/προσάρμοσε για να ταιριάζουν στο σύμπαν των Winchesters. 

Σημείωση: Πολλές φορές οι μυθολογίες των λαών συμπίπτουν, για αυτό το λόγο συναντάμε τις ίδιες ιδέες σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Για παράδειγμα, οι λυκάνθρωποι ή τα φαντάσματα υπάρχουν σαν υπερφυσικά πλάσματα στους μύθους όλων των λαών. Οπότε μην παραξενευτείτε αν στην λίστα παρακάτω συναντήσετε πλάσματα ή ιδέες που δεν ανήκουν αποκλειστικά στην ινδιάνικη μυθολογία.

Το ανθρωποφάγο πλάσμα στο 1×02 Wendigo

Το 2ο επεισόδιο της σειράς είναι εμπνευσμένο από τη μυθολογία των ιθαγενών της Αμερικής οι οποίοι πίστευαν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μεταμορφωθεί σε wendigo αν καταναλώσει ανθρώπινο κρέας.

Η λέξη wendigo (ή wiindigo, windigo, weendigo, windago, windiga, witiko, wihtikow) έχει τις ρίζες της σε ένα μύθο των Algonquian, όπου ένα πλάσμα που μοιάζει με λυκάνθρωπο τρέφεται με ανθρώπινο κρέας. Κάποιες παραδοσιακές φυλές των Ojibwe ακόμη πιστεύουν ότι τέτοια πλάσματα ζουν στα δάση της βόρειας Minnesota, όπως αναφέρει και ο Dean στο επεισόδιο. 

Η λεγόμενη Ψύχωση Wendigo είναι μια μη-αναγνωρισμένη ψυχική ασθένεια από την οποία υποφέρουν μόνο Ιθαγενείς Αμερικάνοι. Οι ασθενείς πιστεύουν ότι μπορεί να κυριευτούν από ένα κακόβουλο πνεύμα το οποίο θα τους μετατρέψει σε δολοφονικούς κανιβάλους. Το ότι πρόκειται για μια ψυχική νόσο ‘πολιτισμικά περιορισμένη’ έχει οδηγήσει πολλούς επιστήμονες να αμφισβητούν την ορθότητά της. [πηγή]


dean saves lucas - dead in the water

Η λίμνη στο 1×03 Dead in the Water

Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα Λίμνη Manitoc στο Wisconsin, όπου διαδραματίζεται το επεισόδιο. Η φανταστική αυτή λίμνη όμως πιθανότατα είναι παραπομπή στην υπάρχουσα Λίμνη Manitowoc. Η λέξη “Manitowoc” προέρχεται από την ινδιάνικη λέξη “Mundeowk” που σημαίνει “σπίτι του καλού πνεύματος”.


Η κατάρα που πλήττει το Oasis Plains στο 1×08 Bugs

Sam: Something… something bad is happening in Oasis Plains. We think it might have something to do with some old bones we found down there – Native American bones.
Joe White Tree: I’ll tell you what my grandfather told me, what his grandfather told him. Two hundred years ago, a band of my ancestors lived in that valley. One day, the American cavalry came to relocate them. They were resistant, the cavalry impatient. As my grandfather put it, on the night the moon and the sun share the sky as equals, the cavalry first raided our village. They murdered, raped. The next day, the cavalry came again, and the next, and the next. And on the sixth night, the cavalry came one last time. And by the time the sun rose, every man, woman, and child still in the village was dead. They say on the sixth night, as the chief of the village lay dying, he whispered to the heavens that no white man would ever tarnish this land again. Nature would rise up and protect the valley. And it would bring as many days of misery and death to the white man as the cavalry had brought upon his people.

Αν και η ινδιάνικη φυλή που αναφέρεται μέσα στο επεισόδιο ως “Pucci”, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, τα σχέδια των τάφων παραπέμπουν σε φυλές του Νότου, ενώ μια κουβέρτα που βλέπουμε στο σπίτι του John White Tree είναι σχέδιο που παραπέμπει στη φυλή Pueblo. 

Γενικά, υπάρχουν πολλοί θρύλοι και αστικοί μύθοι για κατάρες που έχουν ρίξει οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι στους Ευρωπαίους κατακτητές που οικειοποιήθηκαν με το ζόρι τα εδάφη τους. Η πιο διάσημη ινδιάνικη κατάρα, που λέγεται ότι στοίχισε τη ζωή σε 7 προέδρους των ΗΠΑ, είναι η Κατάρα του Tippecanoe.


Croatoan1

Ο Ιός Croatoan

Στο επεισόδιο 2×09 Croatoan, οι Winchesters ανακαλύπτουν μια πόλη της οποίας οι κάτοικοι προσβάλλονται από έναν δαιμονικό ιό που τους κάνει εξαιρετικά βίαιους. Ο Sam φαίνεται να είναι ο μοναδικός που έχει ανοσία. Σε έναν στύλο βρίσκει γραμμένη τη λέξη ‘Croatoan’ και αμέσως κάνει τη σύνδεση με τη διαβόητη Χαμένη Αποικία του Roanoke. Η θεωρία του John ήταν ότι οι κάτοικοι του Roanoke είχαν πέσει θύματα του ίδιου ιού. Το Supernatural εμπνέεται από έναν πολύ γνωστό αμερικανικό θρύλο, τον διαμορφώνει στα μέτρα του και δημιουργεί ένα από τα βασικότερα σημεία της μυθολογίας του:

Η Αποικία Roanoke, που χτίστηκε στο Νησί Roanoke, στο σημερινό Dare County, της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, ήταν μια προσπάθεια της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ να εδραιώσει τον πρώτο μόνιμο αγγλικό οικισμό στο Νέο Κόσμο.  Η αποικία ιδρύθηκε από τον Sir Walter Raleigh. Το 1587, περίπου 120 άνδρες γυναίκες και παιδιά εγκαταστάθηκαν στο Roanoke κι ύστερα εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, κατά τη διάρκεια του Αγγλο-ισπανικού Πολέμου, τρία χρόνια μετά το τελευταίο φορτίο προμηθειών που τους στάλθηκε από την Αγγλία. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει σαφή στοιχεία που να εξηγούν ακριβώς τι συνέβη στους αποίκους του Roanoke. Εξαιτίας της εξαφάνισής της η Αποικία Roanoke ονομάζεται ‘Χαμένη Αποικία’.

Ένα από τα ελάχιστα στοιχεία που είχαν αφήσει πίσω τους οι άποικοι του Roanoke ήταν η λέξη “CROATOAN” σκαλισμένη σε ένα δέντρο. Croatoan ήταν το όνομα ενός κοντινού νησιού  (πιθανότατα το σημερινό νησί Hatteras), όπου εικάζεται ότι μετακόμισαν οι άποικοι του Roanoke. 

Είναι πιθανό η σκαλισμένη λέξη να είναι αναφορά στην ινδιάνικη φυλή  Croatan, και κάποιοι επιζήσαντες της Χαμένης Αποικίας να εισχώρησαν σε αυτήν. Εκείνη την εποχή, οι Croatan, όπως και οι υπόλοιποι Ιθαγενείς Algonquian της Καρολίνας, πλήττονταν από επιδημίες κολλητικών ασθενειών, όπως η ευλογιά. Οι ασθένειες μείωσαν σημαντικά τον πληθυσμό της φυλής η οποία πιθανολογείται ότι εξαλείφθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Αν, λοιπόν, οι επιζήσαντες της Χαμένης Αποικίας είχαν παρεισφρήσει στους Croatan, είναι πολύ πιθανό να είχαν την ίδια μοίρα. [πηγή]


Skinwalker 6x08 All Dogs Go to Heaven

Skinwalkers 

Άλλο ένα πλάσμα της ινδιάνικης μυθολογίας που ενέπνευσε τους σεναριογράφους του Supernatural (6×08) είναι ο ‘skinwalker’ (η απόδοση στα ελληνικά θα μπορούσε να είναι θηριάνθρωπος ή δερματοβάτης). Σε κάποιους θρύλους των Αμερικανών Ιθαγενών, ο skinwalker είναι ένα άτομο που έχει την υπερφυσική ικανότητα να μεταμορφωθεί σε οποιοδήποτε ζώο επιθυμεί, αν και πρώτα πρέπει να έχει φορέσει το δέρμα του ζώου, για να μπορεί να αλλάξει σε αυτό. Παρόμοιοι μύθοι μπορούν να βρεθούν στις παραδόσεις όλου του πλανήτη.

Σύμφωνα με την εκδοχή των ινδιάνων Νάβαχο για το μύθο του Hook Man  (τον οποίο είδαμε στο 1×07), ο θάνατος του αγοριού αποδίδεται σε skinwalker. 


Putsi Bag

Hoodoo

Το ‘χουντού’, που βλέπουμε συχνά-πυκνά να χρησιμοποιείται στο Supernatural, είναι ένα είδος αφροαμερικανικής παραδοσιακής λαϊκής μαγείας που έχει επιρροές τόσο από τις πρακτικές μαγείας της Δυτικής Αφρικής, όσο και από αυτές των Ιθαγενών της Αμερικής. 


metatron

Η φυλή Ινδιάνων που προστατεύει τον Metatron στο 8×21 The Great Escapist

Στο επεισόδιο αναφέρεται ότι όταν ο Metatron αποφάσισε να φύγει από τον Παράδεισο και να κρυφτεί στη Γη, ζήτησε καταφύγιο από μια ινδιάνικη φυλή. Οι Αμερικανοί ιθαγενείς του παρείχαν ιστορίες και βιβλία με αντάλλαγμα την αθανασία.

Σύμφωνα με τον Sam η φυλή αυτή ονομαζόταν Two Rivers. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια φυλή που ονομάζεται Ojibwe, και ένα από τα πιο διάσημα μέλη της ήταν ο E. Donald Two-Rivers, διακεκριμένος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.


Ο Derek Swan του 13×09 The Bad Place

Ο Derek είναι ένας Ινδιάνος ονειροβάτης, ο οποίος ταξιδεύει νοητικά σε άλλους κόσμους στα όνειρά του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Jack στο επεισόδιο, o Derek είναι απόγονος ενός πνευματικού ηγέτη των Ιθαγενών της Αμερικής ονόματι Heȟáka Sápa (στα αγγλικά Black Elk που σημαίνει Μαύρη Άλκη), που ανήκε στη φυλή των Oglala Lakota (Sioux). Αν και δεν χαρακτηρίζεται στην πραγματικότητα ως σαμάνος, όπως αναφέρει ο Jack, ο ‘Μαύρη Άλκη’ είχε, παρόλα αυτά, κάποιες μεταφυσικές εμπειρίες. Από μικρός έβλεπε οράματα που τον έκαναν πιο σοφό και τον βοήθησαν να αναλάβει τον εξέχοντα ρόλο του θεραπευτή στη φυλή του.


Σημείωση: Αν στο μέλλον υπάρξει οποιαδήποτε άλλη αναφορά στην Ινδιάνικη Παράδοση, το άρθρο θα ενημερωθεί.

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This