Αφιέρωμα: Η παιδική και εφηβική ηλικία του Sam και Dean

Καλύτερα Επεισόδια του Supernatural

Iro
Iro
Από πάντα ήμουν fan των σειρών μυστηρίου αλλά στο Supernatural βρήκα το συνδυασμό που αναζητούσα: αγωνία, χιούμορ και πάλι αγωνία. Αυτό που με κέρδισε στην αγαπημένη μας σειρά είναι ότι τα απίθανα φαίνονται τόσο αληθινά και οι πρωταγωνιστές δεν είναι οι κλασσικοί σούπερ ήρωες, στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες σειρές του ίδιου είδους. Από τότε (2007) η σχέση μου με το Supernatural είναι καρμική ιδιαίτερα όταν ανακάλυψα ότι αρέσει και σε κάποιον άλλο ο Bob Seger! (Dean)

Όσα ξέρουμε για την παιδική και εφηβική ηλικία των αδερφών Winchester ξετυλίγονται μπροστά μας μέσα από αναδρομές στο παρελθόν. Δυο παιδιά, δυο έφηβοι, δυο κυνηγοί αλλά μία καρδιά, μία ψυχή. Ας τις θυμηθούμε μαζί με τα ονόματα των ηθοποιών που τους υποδύθηκαν κάθε φορά.

1×01 Pilot

Στο πρώτο επεισόδιο – γνωριμία με τον κόσμο του Supernatural παρακολουθούμε την τραγική ιστορία της οικογένειας του John και της Mary, που θα είναι η αφετηρία για το μακρινό ταξίδι των δύο μικρών αδερφών στο κυνήγι τεράτων και δαιμονικών δυνάμεων. Ο μικρός Dean (Hunter Brochu) ευτυχισμένος και ασφαλής στην αγκαλιά του πατέρα του. Λίγα λεπτά αργότερα ο μικρός αδερφός του θα βρίσκεται ασφαλής στην δικιά του αγκαλιά προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον δαίμονα Azazel, που έχει αφήσει τα δαιμονικά χνάρια του στο αίμα του Sam. Από τη στιγμή εκείνη ο Dean χρίζεται και επισήμως ο προστάτης του μικρότερου γιου του John Winchester αν και δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει το κενό, που του άφησε το γεγονός ότι στερήθηκε το πατρικό χάδι.

1×18 Something Wicked

Μια μάγισσα και συγκεκριμένα μια Στρίγκα, θα γίνει η αφορμή για μια αναδρομή στο παρελθόν, τότε που σε ένα άγνωστο μοτέλ, ο Dean (Ridge Canipe) είναι ο φύλακας άγγελος του μικρού Sam (Alex Ferris) ενώ ο πατέρας τους είναι απών θεωρώντας πως έχει εκπαιδεύσει σωστά τον μεγάλο του γιο. Βέβαια φάνηκε ότι είχε υπερβολικές προσδοκίες από τον Dean καθώς ξεχνούσε ότι ήταν ένα δωδεκάχρονο αγόρι που ζούσε με βίαιο τρόπο την εφηβεία. Ένας έφηβος, που αγαπούσε και θαύμαζε τυφλά τον John προσπαθώντας πάντα να τον κάνει υπερήφανο αλλά που γνώριζε βαθιά μέσα του ότι ο μικρός του αδερφός – αλλά κι εκείνος – είχε ανάγκη τον πατέρα του. Γι αυτό ο Dean παρουσιάζεται να υπηρετεί με πάθος τον ρόλο του μεγάλου αδερφού, έναν ρόλο, τον οποίο αναγκαστικά φέρει στους ώμους του.

3×08 A Very Supernatural Christmas

Για μια ακόμη φορά ο John είναι απών σε μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή αφήνοντας τα δυο παιδιά  του, τον Sam (Colin Ford) και τον Dean (Ridge Canipe) να ανταλλάσσουν δώρα μεταξύ τους μόνα τους σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Είναι τότε που ο Sam ανακαλύπτει μέσα από το ημερολόγιο του πατέρα του το “μυστικό” της family business και χαρίζει στον μεγάλο του αδερφό το φυλακτό, που δεν θα αποχωριστεί από τότε. Ένα φυλακτό που το είχε αποκτήσει ο Bobby και προοριζόταν για τον πατέρα τους. Το φυλακτό, που θα τους οδηγήσει αργότερα στα χνάρια του Θεού.

4×13 After School Special

Truman high School: ένα ακόμη σχολείο, που ο Sam (Colin Ford) και ο Dean (Brock Kelly) βρέθηκαν ως μαθητές για λίγο αφού οι συχνές μετακινήσεις τους λόγω της “επαγγελματικής ενασχόλησης” του πατέρα τους δεν τους άφηναν πολλά περιθώρια ούτε να εγκλιματιστούν ούτε να δημιουργήσουν φιλίες. Ο Dean, που δεν φαίνεται και τόσο fan του σχολείου έχει αποδεχτεί ότι η ζωή τους είναι ένα ατέλειωτο road trip και έτσι προσπαθεί να χαρεί την κάθε στιγμή χωρίς να επιδιώκει να δεθεί συναισθηματικά με πρόσωπα και καταστάσεις. Από την άλλη μεριά, ο Sam, ανακαλύπτει νέα στοιχεία του χαρακτήρα του μέσα από τις σχέσεις που δημιουργεί και αφήνει ένα κομμάτι της ψυχής του πίσω του, όπως και στο σχολείο εκείνο, που του γέννησε για πρώτη φορά την ιδέα πως θα μπορούσε να ακολουθήσει τις προσωπικές του επιλογές και όνειρα για μια διαφορετική ζωή.

5×16 Dark Side of the Moon

Το πόσο δυνατή είναι η αγάπη που δένει τα αδέρφια Winchester επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, όταν θα βρεθούν στην “άλλη πλευρά”, στην σκοτεινή πλευρά, όταν θα πυροβοληθούν από δύο κυνηγούς. Εκεί έρχονται αντιμέτωποι με δυσάρεστες αλλά και με ευχάριστες μνήμες, όπως αυτή που ο Dean απολαμβάνει με τον μικρότερο αδερφό του (Colin Ford) μία από τις λίγες ομολογουμένως στιγμές ξενοιασιάς. Είναι τότε που γιορτάζουν την 4η Ιουλίου κάτω από χρωματιστά αποτυπώματα των πυροτεχνημάτων στον ουρανό. Τόσο μόνοι, αλλά και τόσο γεμάτοι από αγάπη ο ένας για τον άλλο. Δυο αδέρφια που κράτησαν δυνατό τον αδερφικό δεσμό κάτω από τα συνεχή χτυπήματα της μοίρας.

5×22 Swan Song

Και όπως συνήθως συμβαίνει σε αδιέξοδες στιγμές, που συγκλονίζουν τη ζωή, όπως τότε που ο Sam ήταν έτοιμος να παραδοθεί στον Εωσφόρο, οι μνήμες θυμίζουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Και είναι αρκετό ένα παιχνίδι στρατιωτάκι ή ένα lego να ξαναζωντανέψουν σκηνές όπως αυτή που δυο μικρά παιδιά, ο Sam (Nathan Smith) και ο Dean (Nicolai Guistra) χαράζουν τα αποτυπώματά τους στο σπίτι τους, στην Impala. Μια σκηνή, που θα ξαναζωντανέψει μπροστά μας στον δωδέκατο κύκλο, όταν και τότε οι ελπίδες είχαν ξεθωριάσει. Που να ήξεραν τότε οι μικροί Winchesters ότι το αποτύπωμά τους θα ήταν πολύ παραπάνω από δύο γράμματα σκαλισμένα σε μια επιφάνεια…

7×03 The Girl Next door

Ο Sam (Colin Ford) νιώθει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα καθώς γνωρίζει την Amy, ένα κιτσούνε. Και η μεγαλοψυχία του θα φανεί ξανά αφού για αυτόν δεν ήταν όλα άσπρα μαύρα στη ζωή και πάντα έβλεπε στους ανθρώπους – ακόμη και στα τέρατα – περιθώρια βελτίωσης, περιθώρια να στρίψουν το τιμόνι μακριά από ένα προδιαγεγραμμένο τέλος. Σε αντίθεση με τον Dean, που αντιμετώπιζε την πραγματικότητα πιο απόλυτα και ρεαλιστικά όχι γιατί είχε σκληρή καρδιά αλλά μάλλον γιατί είχε πολύ ευαίσθητη καρδιά.

7×10 Death’s Door

Όταν ο θάνατος ανοίγει την πόρτα του στον Bobby, ξαναζωντανεύουν μπροστά του σκηνές από την ζωή του. Μια από τις μοναδικές σκηνές, όπου ο Bobby ζει ήρεμες στιγμές μιας φυσιολογικής ζωής με τον μικρό Dean (Nicolai Guistra) να ξεχνάει για λίγο τα τέρατα, τα φτηνά μοτέλ και κυρίως την έλλειψη του πατέρα παίζοντας μαζί του σε ένα πάρκο. Καταλαβαίνουμε για μια ακόμη φορά πως ο Bobby ήταν κάτι παραπάνω από μέντορας για τα δυο παιδιά, ήταν φίλος, ήταν πατέρας. Καταλαβαίνουμε πως και για τον Bobby, ο Sam και ο Dean ήταν πολύ παραπάνω από τα παιδιά ενός φίλου του, ήταν τα παιδιά του.

9×07 Bad Boys

Και στο σπίτι του Sonny, θα δούμε τον έφηβο Dean (Dylan Everett) να αισθάνεται ασφαλής, χαρούμενος, να νιώθει πως αξίζει να αγαπηθεί. Μέσα σε ένα σπίτι για ατίθασα παιδιά, θα αρχίσει να αναρωτιέται αν υπάρχει και για αυτόν η επιλογή για μια άλλη, φυσιολογική ζωή μακριά από δαίμονες, μακριά από την βαριά ευθύνη του μεγάλου αδερφού. Και όμως, θα θυσιάσει τις προσωπικές του επιθυμίες για να βρεθεί ξανά on the road αφού οι δεσμοί με την οικογένειά του ήταν πολύ δυνατοί για να σπάσουν τόσο εύκολα. Και φαίνεται ξανά ότι η ζωή του ταυτιζόταν με αυτή του μικρού του αδερφού, του Sam (Hunter Dillon).

11×08 Just my Imagination

Οι Winchesters είχαν πολύ καλούς φίλους όχι μόνο στον κόσμο μας αλλά και σε μια παράλληλη πραγματικότητα, όπου ζουν οι “φανταστικοί φίλοι” των παιδιών, ειδικά όσων είναι ή μοναχικά ή ιδιαίτερα εφευρετικά. Και επειδή ο Sam ανήκε ως παιδί και στις δύο κατηγορίες, σε μια αναδρομή στο παρελθόν εμφανίζεται ο Sully, ο φανταστικός φίλος του, να μοιράζεται με τον μικρό αδερφό τις μοναχικές στιγμές μακριά από την οικογένεια του, που ήταν μόνιμα σε κάποιο κυνήγι τεράτων. Και τότε βλέπουμε τον μικρό Sam (Dylan Kingwell) να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα παιδικά του όνειρα και στην δυνατή αγάπη του να παραμείνει ισχυρός ο δεσμός του με την οικογένεια. Η φωνή του Dean (Dylan Everett) στο τηλέφωνο κάνει πιο εύκολη την επιλογή του να μην περπατήσει ακόμα το προσωπικό του μονοπάτι.

11×10 The Devil in the Details

Με μια μικρή βοήθεια από τον Εωσφόρο, που παίζει με το μυαλό του Sam, ταξιδεύουμε μαζί του στην εφηβική του ηλικία. Τότε που ο μικρός Sammy (Colin Ford )δείχνει πιο ώριμος, πιο αποφασιστικός αλλά συγχρόνως συναισθηματικός καθώς πλησιάζει φλερτάροντας μια συμμαθήτριά του στο σχολείο. Τότε που αισθανόταν δυνατός και απολάμβανε το θαυμασμό της νεαρής, που τον είχε μάλλον παρασύρει στο παγκάκι του σχολείου με πονηρούς σκοπούς. Τότε που μια ανέμελη ζωή του έκλεινε το μάτι κι εκείνος ήταν έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία που φαινόταν ότι είχε τόσο ανάγκη.

12×22 Who We Are

Εισχωρώντας στο μυαλό της μητέρας του, ο Dean, με τη βοήθεια της Antonia, ταξιδεύει στο σπίτι τους στο Κάνσας, τότε που εκείνος (Anthony Bolognese) απολάμβανε την αγάπη και τη ζεστασιά της αγκαλιάς της μητέρας του ενώ ο μικρός Sam, μωρό ακόμα, ένιωθε ασφαλής και χαρούμενος στην κούνια του. Όλες αυτές οι ζεστές οικογενειακές στιγμές θα έσβηναν με βίαιο τρόπο λίγο αργότερα όταν ο Azazel θα έστρεφε τα μάτια  του στην οικογένεια του John και της Mary Winchester.

  • Στο επεισόδιο 4×21 When the Levee Breaks, ο Sam φαντάζεται να τον επισκέπτεται ο εαυτός του σε εφηβική ηλικία (Colin Ford) για να τον πείσει να μην ενδώσει στην μανία του για δαιμονικό αίμα. Δεν πρόκειται όμως για μια αναδρομή στο παρελθόν αλλά μάλλον συμβολίζει την εσωτερική πάλη στην ψυχή του μικρού αδερφού, που αγωνίζεται να απεξαρτηθεί μέσα στο δωμάτιο πανικού του Bobby.

  • Στο επεισόδιο 10×12 About a Boy, βλέπουμε ξανά τον Dean ως έφηβο (Dylan Everett) αλλά και πάλι δεν πρόκειται για μια αναφορά στο παρελθόν. Για το γεγονός αυτό ευθύνεται ένα ξόρκι μιας κακιάς μάγισσας, που μας θύμισε το γνωστό παραμύθι των Γκριμ, “Χάνσελ και Γκρέτελ”.

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Latest

More Articles Like This