Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα | 14×11 Damaged Goods

Must Try

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου. Πάμε να δούμε τις αναφορές του 11ου επεισοδίου της 14ης σεζόν, το οποίο υπογράφουν ο Davy Perez στο σενάριο και o Phil Sgriccia στη σκηνοθεσία.

Τίτλος επεισοδίου:

Ο τίτλος του επεισοδίου στα ελληνικά αποδίδεται ως “Ελαττωματικά προϊόντα”. Έτσι χαρακτηρίζονται τα προϊόντα που έχουν κάποιο ελάττωμα ή αλλοίωση και δεν τίθεται προς πώληση ή πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή. Στην αγγλόφωνη αργκό, ως “damaged goods” χαρακτηρίζεται ένας άνθρωπος ο οποίος βιώνει μια ανεπίλυτη σύγκρουση συναισθημάτων μετά από ένα τραυματικό συμβάν — ο Dean εν προκειμένω.

Υπάρχουν, επίσης, δυο ταινίες των αρχών του 20ού αιώνα, δυο τραγούδια (ένα των Gang of Four κι ένα των La Dispute), καθώς και μια δισκογραφική εταιρία με αυτό το όνομα. [πηγή]

Άλλες αναφορές:

Τα βιβλία που παίρνει ο Dean μαζί του από το Καταφύγιο περιλαμβάνουν τα “Fallen Angels” (αγνώστου συγγραφέα) και “Historia Achengeli” με αναγραφόμενο όνομα συγγραφέα “Maria Prophetissima”. Πρόκειται για αληθινό ιστορικό πρόσωπο, η λεγόμενη Μαρία η Ιουδαία, γνωστή και ως Μαρία της Αλεξάνδρειας ή Προφήτισσα, η οποία ήταν ιδρυτική μορφή της Ελληνιστικής αλχημείας. Έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ανάμεσα στον 1ο και τον 3ο Αιώνα μ.Χ. Επινόησε το βασικό εξοπλισμό των αλχημικών τελετουργιών και θεωρείται μία από τους πρώτους αλχημιστές του Δυτικού Κόσμου, καθώς και μία από τις ιδρυτικές φιγούρες της ευρωπαϊκής Χημείας αφού ήταν η πρώτη που συνδύασε την αλχημική επιστήμη με την πρακτική χημεία των τεχνιτών. [πηγή]

Αξίζει να σημειωθεί πως κανένα από τα γραπτά της αλχημίστριας δεν σώζεται, οπότε το βιβλίο που βλέπουμε στη συλλογή των Ανθρώπων των Γραμμάτων είναι υποτίθεται χαμένο. (Συγχαρητήρια στην καλλιτεχνική ομάδα του Supernatural που μπαίνει στον κόπο να συμπεριλαμβάνει στα επεισόδια τέτοιες μικρές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.)

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον χρήστη του Tumblr @drsilverfish, αυτή η αναφορά της Μαρίας της Προφήτισσας στο επεισόδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού μια από τις διασημότερες φράσεις της, που σώζονται μέσω άλλων έργων, συνδέεται με τη γιουνγκιανή ψυχολογία και την εσωτερική πάλη του Dean, η οποία αποτελεί κύρια θεματική ενότητα της 14ης σεζόν. [Διαβάστε ολοκληρωμένη τη θεωρία εδώ.]


Dean: What you reading?
Sam: Uh, going back through the Book of Jubilees. You know, the way they classify angels is — is — it’s really interesting.

Το Βιβλίο του Ιωβηλαίων, που μελετά ο Sam, είναι ένα απόκρυφο αρχαίο εβραϊκό θρησκευτικό βιβλίο, το οποίο θεωρείται από τις περισσότερες εκκλησίες ως ένα από τα ψευδεπίγραφα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Από τις ιδιαίτερες αφηγήσεις των Ιωβηλαίων ξεχωρίζουν οι αναφορές στους αγγέλους που φέρονται να γεννήθηκαν την πρώτη ημέρα της δημιουργίας και που διακρίνονται σε τέσσερις τάξεις: άγγελοι παρουσίας, άγγελοι αγιοποιήσεων, άγγελοι φύλακες ανθρώπων και άγγελοι προστάτες της φύσης. Για τους δαίμονες, αναφέρεται ότι αυτοί αποτελούσαν μια ομάδα έκπτωτων αγγέλων, που τελικά ζευγάρωσαν με θνητές γυναίκες (κόρες του Κάιν), εκ των οποίων προήλθαν οι Νεφελίμ. [πηγή]


Σχετική εικόναTo Ενωχιανό Κουτί Παζλ, που κρατά φυλακισμένο τον Αμπράξας, θυμίζει ένα παρόμοιο κουτί παζλ της σειράς ταινιών Hellraiser. Εκείνο, βέβαια, ανοίγει την πύλη της Κόλασης για να έρθουν στον κόσμο μας τα πλάσματα που είναι γνωστά ως “Cenobites”.


Dean: It’s a Ma’lak Box. Secured and warded. Once inside… nothing gets out, not even an archangel. Especially an archangel.

Η λέξη “Ma’lak” σημαίνει “άγγελος” στις σημιτικές γλώσσες. [πηγή]

Σαν σεναριακό εύρημα, το μεταλλικό φέρετρο στο οποίο έχει σκοπό να κλειστεί ο Dean και να περάσει εκεί την αιωνιότητα, φέρει ομοιότητες με storylines άλλων δυο σειρών φαντασίας, του The Vampire Diaries και του Angel, όπου οι πρωταγωνιστές καταλήγουν (για σύντομο χρονικό διάστημα) παγιδευμένοι κάτω από το νερό, κλειδωμένοι σε μεταλλικά κουτιά.


Δείτε επίσης: Fun Facts & Trivia Τραγούδια

- Advertisement -spot_img
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
- Advertisement -

Latest

- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img