Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα | 15×03 The Rupture

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Πάμε να ανακαλύψουμε όλες τις αναφορές του τρίτου επεισοδίου της τελευταίας σεζόν:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ: “The Rupture”

Είναι από τα ελάχιστα επεισόδια της σειράς που δεν αναφέρονται σε κάποιο κομμάτι της ποπ-κουλτούρας. “Rupture” σημαίνει “ρήξη” κι ο τίτλος προφανώς αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το ρήγμα που άνοιξε στο νεκροταφείο του Harlan όταν ο Θεός αποφάσισε να ανοίξει τις Πύλες της Κόλασης για να φέρει το τέλος του κόσμου. Σε δεύτερη ανάλυση, ο τίτλος θα μπορούσε να αναφέρεται και στη ρήξη μεταξύ του Dean και του Castiel, μετά από ακόμα μια “αποτυχία” του τελευταίου, που στοίχισε τη ζωή σε ακόμα μια γυναίκα της οικογένειας των Winchesters. Οι σχέσεις των δυο ανδρών ήταν άσχημες από τότε που πέθανε η Mary από τα χέρια του Jack, κάτι για το οποίο ο Dean θεώρησε συνυπεύθυνο τον Castiel. Μετά από εβδομάδες δεχόμενος σιωπηρά τα καρφιά του Dean, ο Castiel τα βρόντηξε κι έφυγε από το Καταφύγιο και τη ζωή των αδερφιών.

Σημείωση: Μην συγχέετε αυτόν τον τίτλο με εκείνον του 20ου επεισοδίου της 4ης σεζόν. Εκεί είχαμε The Rapture με “a” (σημαίνει αρπαγή), μια λέξη που συναντάμε στη χριστιανική εσχατολογία και αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία και ειδικά στην ”αρπαγή” των πιστών και την ανάληψή τους στους Ουρανούς. Κατά περίεργη σύμπτωση, και τα δυο επεισόδια είναι σκηνοθετημένα από τον Charles Beeson.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Rowena: It wouldn’t matter! Those things — It would be like tossing mouse traps at the Great Plague. I’m telling you — it’s over!

Η Rowena αναφέρεται στην πανδημία βουβωνικής πανώλης που έπληξε το Λονδίνο το 1665-1666 και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Η πανούκλα εξαπλώθηκε από τα τσιμπήματα των ψύλλων που κουβαλούσαν οι αρουραίοι της περιοχής. [πηγή]


Belphegor: Yeah, you know, one of those, uh, curvy-ended canes that shepherds use? Little Bo-Peep? It’s just a nickname. Doesn’t matter.

Ο Belphegor λέει ότι το κέρας της Λίλιθ μοιάζει με τις γκλίτσες των βοσκών, κι αναφέρει το “Little Bo-Peep“, ένα παιδικό τραγούδι για την βοσκοπούλα Bo-Peep που έχει χάσει τα προβατάκια της. [πηγή]


Το ψευδώνυμο που δώσανε για τον Ketch στο νοσοκομείο είναι “Blackmore”, το οποίο παραπέμπει στην ηθοποιό Elizabeth Blackmore, που έπαιζε την Toni Bevell στη 12η σεζόν, όπου γνωρίσαμε και τον Ketch. Εναλλακτικά, το όνομα μπορεί να είναι αναφορά στον Ritchie Blackmore, τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Deep Purple.


Stevie: Right. One owl skull.
Dean: R.I.P., Hedwig.

Hedwig είναι το όνομα της κουκουβάγιας του Harry Potter, η οποία, μάλιστα, (SPOILER ALERT!!) πεθαίνει στο τελευταίο βιβλίο της σειράς.


Castiel: It’s awfully quiet down here.
Belphegor: Yeah. Too quiet. Sorry, I thought we were doing a bit.

Είναι ήσυχα… υπερβολικά ήσυχα.” Πρόκειται για μια κλισέ ατάκα που συναντάμε συχνά (υπερβολικά συχνά) σε διάφορες ταινίες, σειρές, βιβλία, κλπ. [πηγή]


Belphegor: Dude. Is that the Haxon Ring?

Σύμφωνα με τον ίδιο τον σεναριογράφο του επεισοδίου, το όνομα του δαχτυλιδιού που… πλιατσίκωσε ο δαίμονας Malfayan, είναι αναφορά στο καλλιτεχνικό όνομα του Βρετανού μουσικοσυνθέτη Bobby Krlic (The Haxan Cloak), ο οποίος έγινε γνωστός φέτος υπογράφοντας τη μουσική για την καλτ ταινία τρόμου Midsommar. [πηγή]

Τα αγάλματα των ρασοφόρων σκελετωμένων μορφών στο διάδρομο που οδηγεί στην Κάμαρα της Λίλιθ, έχουν τα χέρια τους ενωμένα σαν να προσεύχονται, αλλά δείχνουν προς τα κάτω (εκεί που είναι η Κόλαση), σε αντίθεση με τις χριστιανικές αγιογραφίες και τα αγάλματα που προσεύχονται με τα χέρια στραμμένα προς τα πάνω (εκεί που είναι ο Παράδεισος).

Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα