Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα | 15×19 Inherit the Earth

Must Try

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Το Supernatural είναι μια σειρά με πολλές meta-αναφορές στην ποπ-κουλτούρα. Σε κάθε επεισόδιο υπάρχουν ατάκες ή καταστάσεις που παραπέμπουν σε ταινίες, άλλες τηλεοπτικές σειρές, σε διάσημους καλλιτέχνες, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα, και στη λαογραφία του πλανήτη όλου.

Πάμε να δούμε τις αναφορές που ενσωμάτωσαν στο προτελευταίο επεισόδιο της σειράς οι σεναριογράφοι Eugenie Ross-Leming & Brad Buckner, με τον σκηνοθέτη John F. Showalter:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ: “Inherit the Earth”

“Θα κληρονομήσουν τη Γη”. Η φράση προέρχεται από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον της Καινής Διαθήκης.

Ματθ. 5,5 : “…μακάριοι οἱ πραεῖς, ὅτι αὐτοὶ κληρονομήσουσι τὴν γῆν.”

Σε μια συμπτωματική στιγμή προοικονομίας, τον ίδιο στίχο είχαν αναφέρει ο Dean και η δαιμόνισσα Casey στο Sin City της 3ης σεζόν.

property of mickey on Twitter: "i'm still not over the fact that dean saved  a dog, named him miracle and chuck really turned him into dust 😡😭  #supernatural #spn… https://t.co/Q47Ug49uMK"

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Το βενζινάδικο, όπου ο Dean βρίσκει τη σκυλίτσα ‘Miracle’, ονομάζεται “Route 66” κι έχει να ονόματα “Tod” και “Buz” στην μπροστινή πινακίδα. Το Route 66 ήταν μια τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’60 που εξιστορεί τις περιπέτειες δυο τύπων, του Tod Stiles και του Buz Murdock, καθώς ταξιδεύουν ανά τις ΗΠΑ. Ο Eric Kripke, έχει δηλώσει ότι εκείνη η σειρά υπήρξε μια από αυτές που τον ενέπνευσαν για την ιδέα του Supernatural.

Στο βενζινάδικο βλέπουμε, επίσης, τα ονόματα των Eric Kripke και Phil Sgriccia στην πόρτα της εισόδου, καθώς και το “Kim M.” σε μια από τις πινακίδες, ως φόρο τιμής στον αείμνηστο Kim Manners.


Sam: We’ll give you what you want.
Dean: That’s right – the whole Cain and Abel thing.

Στην Παλαιά Διαθήκη, ο Κάιν ήταν ο πρωτότοκος γιος του Αδάμ και της Εύας, που δολοφόνησε τον αδερφό του, τον Άβελ, από ζηλοφθονία, κι ο Θεός τον καταράστηκε να περιπλανιέται στη Γη. Το Supernatural, παραποίησε ελαφρώς τον εβραϊκό μύθο, δίνοντας στον Κάιν ένα πιο ευγενές origin story. Στο SPN, ο Εωσφόρος διέφθειρε τον Άβελ, κι ο Κάιν, για να σώσει την ψυχή του (και να σιγουρευτεί ότι θα πάει στον Παράδεισο), έκανε συμφωνία με τον Διάβολο και καταδίκασε τον εαυτό του στην Κόλαση. Ο μόνος όρος του Εωσφόρου ήταν ο Κάιν να σκοτώσει τον Άβελ, κι εκείνος το έκανε. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Chuck έγραψε μια ιστορία όπου έβαζε δυο αδέρφια να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, κάτι που προσπάθησε να επαναλάβει με τους Winchesters, αλλά δεν τα κατάφερε και σήμανε την καταστροφή του.


Lucifer: What did Dad say about you? Oh, yeah. “Mikey’s a cuck.”

Ο Εωσφόρος εμπαίζει τον Μιχαήλ λέγοντάς του πως ο πατέρας τους τον θεωρεί “cuck”. Πρόκειται για μια βρισιά, που προέρχεται από τη λέξη “cuckold”. Έτσι αποκαλούσαν κάποτε υποτιμητικά τον άνδρα που ήταν υποτελής μιας γυναίκας. Στην πορνογραφία ήταν, επίσης, ο άνδρας που παρακολουθούσε κάποιον άλλο να κάνει σεξ με τη γυναίκα του. Πρόσφατα, άρχισε να χρησιμοποιείται από τους λευκούς ρατσιστές εναντίον όσων διαφωνούν με την ιδεολογία τους. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Εωσφόρος χρησιμοποιεί ορολογία συνυφασμένη με το ρατσισμό.


Michael: When God left Heaven, I was certain of his return. So I made sure all of the angels and prophets burnished his image on Earth. The all-knowing, all-seeing, all-caring God.

O Μιχαήλ υποστηρίζει ότι εκείνος ξεκίνησε όλες τις αβρααμικές θρησκείες, όταν έβαλε τους προφήτες να αποτυπώσουν την εικόνα του Θεού στη Γη. Ως ιστορική απόδειξη αυτού, θα μπορούσε να θεωρηθεί η ύπαρξη του Mont-Saint-Michel (Όρος του Αγίου Μιχαήλ) στη Νορμανδία. Λέγεται ότι η κοινότητα χτίστηκε αφότου ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε στον Επίσκοπο του Avranches το 708 μΧ, λέγοντάς του να χτίσει μια εκκλησία στη βραχονησίδα.


Lucifer: D’oh.

Το επιφώνημα “D’oh” είναι το αγαπημένο του Homer Simpson από την εμβληματική σειρά κινουμένων σχεδίων The Simpsons.

Fun Facts & Trivia

Τραγούδια

- Advertisement -spot_img
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια
- Advertisement -

Latest

- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img