Οι συντελεστές μιλούν για την κληρονομιά που αφήνει πίσω του το Supernatural

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Είναι μια ζεστή αυγουστιάτικη μέρα στο Malibu — όταν ακόμα επιτρεπόταν να μαζεύονται οι άνθρωποι σε εξωτερικούς χώρους — και οι πρωταγωνιστές του Supernatural, Jensen Ackles, Jared Padalecki και Misha Collins ετοιμάζονται για την τελευταία τους φωτογράφηση για το εξώφυλλο του Entertainment Weekly. Με ένα μπουκάλι σαμπάνιας σε κάθε χέρι, ο Ackles υπενθυμίζει στους φίλους και συμπρωταγωνιστές του ότι πρέπει να το πετύχουν με την πρώτη, γιατί “δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία“. Αν οι χαρακτήρες τους μπορούν να σηκώσουν το βάρος του κόσμου στους ώμους τους, σίγουρα αυτοί οι 3 μπορούν να βγάλουν πέρα μια φωτογράφηση…

Η σαμπάνια ήταν για τον εορτασμό των 15 χρόνων και για την επισφράγιση μιας επιτυχούς πορείας στην τηλεοπτική ιστορία. Το Supernatural είναι η μακροβιότερη σειρά φαντασίας στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης. (Είναι τόσο παλιό, που οι 3 πρώτες του σεζόν γυριζόταν σε φιλμ, μια τεχνική που έχει σχεδόν πεθάνει πια στο Χόλιγουντ.) Ξεκίνησε σαν το απόλυτο outsider, ζώντας τα πρώτα χρόνια της ζωής του με το φόβο της ακύρωσης, αλλά εξελίχθηκε σε θεσμό, ένα ορόσημο το οποίο φιλοδοξούν να φτάσουν οι υπόλοιπες σειρές. Το Supernatural όχι μόνο επιβίωσε της “μετακόμισης” από το The WB στο The CW μετά την πρώτη σεζόν του — είναι αυτή τη στιγμή η τελευταία σειρά του WB στον αέρα — αλλά έγινε η ραχοκοκαλιά του επιτυχημένου πια καναλιού CW. Όλα αυτά τα χρόνια, η σειρά έχει παίξει σε κάθε μέρα της εβδομάδας, βοηθώντας την προώθηση άλλων σειρών, όπως το Arrow και το The Vampire Diaries. Το κανάλι πρόσφατα μετακίνησε στις Δευτέρες το Supernatural για μια τελευταία φορά για να βοηθήσει το Roswell, New Mexico να αυξήσει το κοινό του. “Το Supernatural είναι ένας σημαντικός κρίκος στην επιτυχημένη προώθηση των σειρών μας,” δήλωσε ο Πρόεδρος του CW, Mark Pedowitz. “Σχεδόν όλες οι σειρές μας το είχαν κάποια στιγμή είτε ως lead-out είτε ως lead-in.

Και να σκεφτείς ότι ξεκίνησε σαν υπόσχεση να φέρει το horror στην τηλεόραση. Όταν ο δημιουργός του Supernatural, Eric Kripke, είχε τελειώσει με την αποτυχημένη σειρά του, το Tarzan του 2003, παρουσίασε μια νέα ιδέα του για σειρά στην Warner Bros. Η ιδέα αυτή είχε να κάνει με έναν ρεπόρτερ που ταξιδεύει στις ΗΠΑ κυνηγώντας αστικούς μύθους. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Kripke, ήταν μια αντιγραφή του Kolchak: The Night Stalker. Όταν, όμως, συνειδητοποίησε ότι η ιστορία θα επωφελούνταν αν είχε αδέρφια στον πυρήνα της, άρχισε να γράφει. “Εκείνη την περίοδο, οι [ταινίες τρόμου] The Ring και The Grudge ήταν τεράστιες κινηματογραφικές επιτυχίες,” θυμάται ο Kripke. “Είπαμε, θα πάρουμε την εμπειρία αυτή και θα τη μεταφέρουμε στην τηλεόραση – κι ο αρχικός στόχος ήταν να είναι τρομακτικό.

Όταν η Warner Bros. απέρριψε το πρώτο του προσχέδιο, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει “σφιγμένο“, o Kripke επαναπροσδιόρισε το είδος της σειράς που ήθελε να φτιάξει. “Ακύρωσα όλα τα χριστουγεννιάτικα σχέδιά μου κι έγραψα το δεύτερο προσχέδιο σε 3 εβδομάδες. Τότε η σειρά απέκτησε την αίσθηση του χιούμορ της, επειδή ήμουν κλειδωμένος μόνος μου, στη διάρκεια των χειμερινών διακοπών, στο γραφείο μου. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα διασκεδαστικό, οπότε άρχισα να ψυχαγωγώ τον εαυτό μου.

Η σειρά παρέμεινε τρομακτική, αλλά ήταν επίσης αστεία και, με τα χρόνια θα συνέχισε να εξελίσσεται. Σίγουρα στην αρχή ήταν λίγο X-Files και υπήρχαν και εμφανείς επιρροές από Star Wars, αλλά τώρα πια κανένας συνδυασμός ποπ-κουλτούρας δεν μπορεί να περιγράψει τέλεια το Supernatural, γιατί η σειρά έχει καταφέρει κάτι εντυπωσιακά σπάνιο στην εποχή της λεγόμενης “Peak TV”, όπου το κοινό είναι χορτασμένο από σειρές: έχει δημιουργήσει μια αληθινά μοναδική εμπειρία.

Καταρχάς, έχει ως πρωταγωνιστές δυο μικρομεσαίους τύπους από το Kansas που τρέχουν από το ένα μοτέλ στο επόμενο, τρώνε σε φθηνά εστιατόρια, και ζουν κάνοντας κομπίνες με πιστωτικές ή κλέβοντας στο μπιλιάρδο. “Σχεδόν όλες οι σειρές έχουν να κάνουν με πλούσιους, ή έστω της μεσαίας τάξης ανθρώπους,” λέει ο Andrew Dabb, ο ένας εκ των τωρινών showrunners της σειράς. “Το γεγονός ότι μπορέσαμε να δώσουμε αυτή τη μικρομεσαία προσέγγιση σε σειρά φαντασίας είναι σαν να σπάσαμε το καλούπι.

Αλλά το καλούπι δεν σπάει μόνο από αυτό. Το Supernatural μπορεί να ξεκίνησε ως σειρά τρόμου με κάποιες πιασάρικες ατάκες, αλλά εξελίχθηκε σε μια τηλεοπτική ιστορία με περισσή τόλμη, και πολλούς, πολλούς πειραματισμούς. “Είμαστε σειρά με μεγάλες αλλαγές,” είπε ο έτερος showrunner, Robert Singer. “Συνήθιζα να λέω, κάθε φορά που άκουγα μια καινούργια ιδέα, ‘Ή θα είναι επιτυχημένη, ή θα μας κόψουν’, αλλά κάθε χρονιά θέλαμε να κάνουμε κάτι πραγματικά τρελό.” Κι όταν λέει τρελό, δεν εννοεί μόνο το επεισόδιο με τον λούτρινο αρκούδο που μιλάει ή το επεισόδιο με το δολοφόνο των φανταστικών φίλων. Μιλάμε για το ασπρόμαυρο επεισόδιο που γυρίστηκε σαν κλασική “moster movie” του παλιού Χόλιγουντ, ή για το επεισόδιο που εισήγαγε τον Chuck, έναν προφήτη (που αργότερα αποκαλύφθηκε ως ο Θεός), συγγραφέα μιας σειράς βιβλίων με τίτλο “Supernatural”, ή για το crossover με το Scooby-Doo!

Αυτά είναι μόνο ελάχιστα παραδείγματα από τις “meta” πινελιές που κάνουν το Supernatural μοναδικό. “Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίσαμε οποιαδήποτε ιδέα ως υπερβολικά τρελή, εξαιρουμένων κάποιων που απορρίφθηκαν λόγω τεχνικών δυσκολιών,” εξηγεί ο Dabb. “Επειδή ξέρουμε ότι οι φανς μας είναι έξυπνοι και θα ακολουθήσουν αυτούς τους τύπους σε ότι κι αν κάνουν.

Αρκεί το επεισόδιο να έχει μέσα Sam και Dean — και την περιστασιακή συναισθηματική κουβέντα πάνω στο καπό της Impala – και η σειρά μπορεί να κάνει τα πάντα, το οποίο είναι ένας ακόμη λόγος που ο Kripke χρειάστηκε να ξαναγράψει το πρώτο προσχέδιο του για τον πιλότο. Αρχικά, ο Dean ήταν ο μόνος από τα αδέρφια που ήξερε για το υπερφυσικό, κι ο Sam θα έπρεπε να τα μάθει όλα αργότερα. Μόνο όταν ο Kripke συνειδητοποίησε ότι η ιστορία χρειαζόταν τα αδέρφια να πορεύονται παράλληλα, τότε όλα ήρθαν και κούμπωσαν σωστά. Επειδή, στην τελική, είναι δυο αδέρφια που δέθηκαν εξαιτίας του χαμού της μητέρας τους και μιας ζωής στους δρόμους με έναν απόντα πατέρα. Η δυναμική της οικογένειας (η παράλογη αλληλεξάρτηση, όπως τη χαρακτήριζε ο άγγελος Ζαχαρίας) είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της σειράς. “Κατάλαβα πρώτη φορά ότι έχουμε κάτι καλό στα χέρια μας όταν γυρίζαμε τον πιλότο,” θυμάται ο Kripke. “Ήταν η σκηνή στη γέφυρα όπου ο Sam κι ο Dean μιλούν για τη μητέρα τους. Ήταν η πρώτη φορά που βλέπεις πραγματικά τη χημεία τους και το δέσιμο τους σαν αδέρφια. Πάντα έλεγα ότι η σειρά ξεκινά και τελειώνει με το αν πιστεύεις την αδερφική τους σχέση.

Αλλά, ο Sam κι ο Dean δεν ήταν απλά το επίκεντρο της σειράς. Για πολλά χρόνια ΗΤΑΝ η σειρά. Το Supernatural δεν είχε ποτέ μεγάλο καστ. Μάλιστα, για τα πρώτα 82 επεισόδια ο Jensen Ackles και ο Jared Padalecki ήταν οι μοναδικοί μακρόχρονοι series regulars – οι Katie Cassidy και Lauren Cohan τους πλαισίωσαν για σύντομο χρονικό διάστημα κατά την 3η σεζόν, αλλά οι εμφανίσεις των δυο τους συγκεντρωτικά ήταν σε μόλις 12 επεισόδια. Άρα τα αγόρια, δεν ήταν απλά σε κάθε επεισόδιο, ήταν οι κολώνες ολόκληρης της σειράς. “Υπήρξαν πολλές στιγμές που όχι μόνο αναρωτιόμουν αν μπορώ να το συνεχίσω αυτό, αλλά απαντούσα στον εαυτό μου ότι δεν μπορώ να το συνεχίσω,” αποκαλύπτει ο Padalecki, στα 37 του πια, ο οποίος δεν έχει κρύψει στο παρελθόν το πόσο δυσκολεύτηκε ψυχικά στις πρώτες σεζόν της σειράς. “Έπαιρνα δύναμη από τον Jensen.” Αλλά, και ο Ackles, 42 ετών σήμερα, παραδέχεται ότι ήταν σκληρή δουλειά. “Οι σεζόν 23 επεισοδίων σήμαιναν εννιάμισι μήνες γυρισμάτων,” συμπληρώνει. “Ήταν πολλή δουλειά, αλλά πάντα στο τέλος έλεγα ότι μου αρέσει ακόμη, μου αρέσει να λέω αυτήν την ιστορία, μου αρέσουν ακόμη αυτοί οι χαρακτήρες και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι.

Οι δυο ηθοποιοί, λοιπόν, όχι μόνο έμειναν πιστοί στη σειρά, αλλά έχτισαν και τη φήμη ενός από τα πιο ζεστά τηλεοπτικά σετ, με αποτέλεσμα πολλά από τα μέλη του συνεργείου να μένουν στην παραγωγή της σειράς και τις 15 σεζόν. Όλα γυρνάνε πίσω σε μια συζήτηση που έκανε ο Kripke με τους πρωταγωνιστές του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του 2ου επεισοδίου της σειράς. “Είπα ότι η σειρά γυρίζει γύρω από τους δυο χαρακτήρες σας, και αυτό φέρνει μια ευθύνη,” θυμάται ο Kripke. Ο Sam κι ο Dean, ο Jared κι ο Jensen, αυτοί οι δυο είναι το Supernatural και μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Χωρίς ντιβιλίκια και δράματα έγιναν το παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις σειρές του CW, γι’αυτό κι ο πρόεδρος του καναλιού, Mark Pedowitz, φρόντισε να ξεκινήσει μια παράδοση, που έχει γίνει πια ετήσια, και να βγάζει σε δείπνο τα ρόστερ των νέων σειρών του CW μαζί με τους βετεράνους πρωταγωνιστές του Supernatural, για να δίνουν τις συμβουλές τους στους… πρωτάρηδες. “Είναι πάντα πολύ κολακευτικό,” λέει ο Padalecki, ενθυμούμενος ένα τέτοιο τραπέζι πριν λίγα χρόνια με το καστ του Riverdale και τον αείμνηστο Luke Perry. “Ο Luke καθόταν δίπλα μου και μου είπε ‘Όλα αυτά που έχετε κάνει κι όλα όσα ακούμε για εσάς, είναι πολύ cool να συσχετιζόμαστε μαζί σας με οποιονδήποτε τρόπο.’ Κι εγώ καθόμουν εκεί και τσιμπιόμουν.

Όλα αυτά μπροστά από τις κάμερες, αλλά η κληρονομιά που θα αφήσει πίσω από τις κάμερες το Supernatural είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή! Ο Misha Collins, 45 ετών σήμερα, που ξεκίνησε ως guest star (ο πρώτος άγγελος που είδαμε ποτέ) στην 4η σεζόν, έχει γίνει πια ο τρίτος μακροβιότερος series regular, κι ακόμη θυμάται να μπαίνει στο σετ την πρώτη μέρα του: “Όταν έρχεσαι σε μια σειρά ως guest, μπορεί να είναι λίγο αγχωτικό. Αλλά μπαίνοντας σε αυτό το σετ ήταν αμέσως διαφορετική η ατμόσφαιρα. Όταν θα δουλέψω σε άλλες σειρές στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που φιλοδοξώ να φέρω μαζί μου.” Μια παρόμοια φήμη έχουν και οι ίδιοι οι φανς της σειράς. H #SPNFamily δεν είναι μόνο ένα από τα πιο πιστά fandoms εκεί έξω, είναι κι ένα από τα πιο καλοσυνάτα. Εξάλλου, πόσα fandoms μπορούν να καυχηθούν ότι βοήθησαν να λανσαριστεί ένα δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης; Αλλά η αφοσίωσή τους δεν περιορίζεται μόνο στο να παρακολουθούν τις περιπέτειες της αγαπημένης τους Team Free Will. Χάρη στα fan conventions και τα social media, οι τηλεθεατές έχουν άμεση επαφή με τους ηθοποιούς. Κι, όπως σημείωσε ο Peter Roth, πρόεδρος του ομίλου Warner Bros. Television, η μίξη είναι τέλεια. Γιατί, για να είναι επιτυχημένη μια σειρά “χρειάζεται πρωταγωνιστές που θέλει ο κόσμος να έχει στο σαλόνι του“, αλλά χρειάζεται και πρωταγωνιστές που θέλουν να μπουν στο σαλόνι του κόσμου, και που, ακόμα και μετά από 15 χρόνια, νοιάζονται τόσο πολύ για το κοινό τους που βουρκώνουν καθώς φωτογραφίζονται στο Malibu.

Θα είναι 8 δύσκολοι μήνες,” αναφωνεί ο Ackles, καθώς σπάνε την ομαδική αγκαλιά, έχοντας βουρκώσει όλοι τους. Μπορεί να φταίει το σκηνικό (ο ωκεανός είναι πάντα ένα συγκλονιστικό θέαμα), ή η περίσταση: η τελευταία τους φωτογράφηση. Ή ίσως το γεγονός ότι διανύουν τον πρώτο μήνα γυρισμάτων της τελευταίας τους σεζόν.

Ένα ερώτημα που άκουγαν συχνά οι ηθοποιοί για πολλά χρόνια ήταν: Πόσο καιρό θα συνεχίσει αυτή η σειρά; Πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί; “Ακόμη και οι γονείς μου με ρωτούσαν πότε θα ξεμπερδέψω με αυτό,” λέει ο Ackles γελώντας. Ήταν μια απόφαση που το κανάλι και οι παραγωγοί άφησαν στα χέρια των ηθοποιών, και ήταν μια συζήτηση που έκαναν εδώ και πολύ καιρό. “Ο [Jared] κι εγώ ήμασταν πάντα σίγουροι ότι δεν θέλαμε να τελειώσουμε με μια βερσιόν ‘διαίτης’ αυτού που είχαμε κάποτε,” εξηγεί ο Ackles. “Θέλαμε να έχουμε αρκετή βενζίνη στο ρεζερβουάρ για να περάσουμε με ταχύτητα τη γραμμή τερματισμού. Δεν θέλαμε να πάμε κουτσαίνοντας.” Ο Padalecki θυμάται τη στιγμή που το συνειδητοποίησε – όχι την απόφαση να το τελειώσουν, το ακριβώς αντίθετο, μάλιστα. “Είχαμε μια στιγμή όπου εκείνος κι εγώ συνειδητοποιήσαμε ότι δεν θέλαμε να τελειώσει. Φτάσαμε τελικά σε μια φάση που, όλως περιέργως, είπαμε ‘δεν θέλω να το παρατήσω αυτό.’ Θα μπορούσα να το κάνω αυτό μέχρι τη μέρα που θα πεθάνω, και ύστερα, αν έχω την επιλογή όταν έχω πεθάνει, θα επανέλθω! Αλλά δεν θες ποτέ να είσαι ο τελευταίος στο πάρτι. Απλά το ξέραμε. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ενδοιασμοί, αλλά όλοι εμπιστευόμαστε την απόφαση που πάρθηκε.

Από τον Ιούλιο του 2019, το καστ και το συνεργείο είχε επιστρέψει στο Βανκούβερ για να ξεκινήσει τα γυρίσματα της τελευταίας σεζόν, αλλά το Μάρτιο του 2020, με δυο επεισόδια ακόμα στο πρόγραμμα γυρισμάτων, τους έστειλαν σπίτι. Για χρόνια οι φανς αναρωτιόταν αν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι που να σταματήσει τους Winchesters, και τώρα από ότι φαίνεται πήραμε την απάντησή μας: μια πανδημία. Όταν η παραγωγή μπήκε στον πάγο, όλοι νοιώσαμε σαν να ζούμε μέσα σε ένα επεισόδιο της σειράς, περιμένοντας τον Sam και τον Dean να σκάσουν μύτη μέσα στην Impala τους και να μας σώσουν. Μπορεί να μην μπορούν να το κάνουν ακριβώς αυτό, αλλά αν ξέρουμε ένα πράγμα για τους Winchesters είναι ότι δεν μένουν νικημένοι για πολύ. Όταν το Supernatural μπορέσει με ασφάλεια να συνεχίσει τα γυρίσματά του, θα επιστρέψει στις οθόνες μας με 7 ολοκαίνουργια επεισόδια, στα οποία θα δούμε ωραία πραγματάκια.

Κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει το Supernatural, δυστυχώς, αλλά ο Sam κι o Dean γνωρίζουν καλά την αξία ενός εναλλακτικού σχεδίου. “Προφανώς είναι μια απαίσια κατάσταση αυτό που ζούμε, αλλά το θετικό είναι ότι μας δίνει την ευκαιρία να γεμίσουμε μπαταρίες,” λέει ο Ackles. “Μόλις είχαμε τελειώσει τα γυρίσματα του 18ου επεισοδίου, γυρίσαμε μια μέρα από το 19, και διάβαζα αυτά τα δυο τεράστια σενάρια αναλογιζόμενος: ‘Είναι σαν να είμαστε στο τέλος ενός μαραθωνίου και να θέλουν να κάνουμε σπριντ τα δυο τελευταία μίλια.’ Νοιώθω ότι αυτό [το διάλειμμα] σχεδόν μας δίνει τη δυνατότητα να επανεστιάσουμε και να μπούμε στα δυο τελευταία επεισόδια δίνοντας όλη μας τη δύναμη.

Επειδή, όταν επιστρέψουν στο σετ, ξυρίσουν τα γένια της καραντίνας, και βάλουν πάλι τα ρούχα του Sam και του Dean για μια τελευταία φορά, θα έχουν μόνο μια ευκαιρία να το πετύχουν σωστά όλο αυτό… είναι αποφασισμένοι να μην τη χάσουν!

SourceEW
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα