Review – Supernatural – 1×13 Route 666

Καλύτερα Επεισόδια του SPN

Τελευταία Σχόλια

Μια «παλιά φίλη» του Dean τον παίρνει τηλέφωνο και ζητά τη βοήθεια του για να εξιχνιάσει το θάνατο του πατέρα της. Ο Dean παίρνει τον Sam και ξεκινούν αμέσως για το Στο δρόμο ο Sam πιέζει τον Dean να του μιλήσει για την κοπέλα και μαθαίνει ότι το όνομά της είναι Cassie κι ότι ο Dean είχε κανονική σχέση μαζί της, αλλά εκείνη τον παράτησε όταν της είπε την αλήθεια για το κυνήγι.

Ο πατέρας της Cassie, ο Martin, κι ο καλύτερος του φίλος, και οι δυο αφροαμερικανοί άνδρες, σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα με λίγο καιρό διαφορά. Τις μέρες πριν τον θάνατό του, ο Martin εξέφρασε ανησυχία στην οικογένειά του γιατί τον ακολουθούσε ένα μαύρο φορτηγάκι.

Λίγο μετά την άφιξη των Winchesters στην πόλη, ο αρχισυντάκτης της τοπικής εφημερίδας, επίσης αφροαμερικανός και φίλος του Martin, σκοτώνεται με τον ίδιο τρόπο. Καθώς ερευνούν τους θανάτους, ο Dean και η Cassie αναθερμαίνουν τη σχέση τους και κοιμούνται μαζί.
Όταν σκοτώνεται και ο (λευκός) δήμαρχος της πόλης, τα αγόρια και η Cassie ανακαλύπτουν πως και οι 4 νεκροί συνδέονταν με την οικογένεια Dorian, που είχε υπάρξει η πιο πλούσια οικογένεια λευκών της περιοχής. Όταν το μαύρο φορτηγάκι επιτίθεται και στην ίδια την Cassie, η μητέρα της, η Audrey, αποκαλύπτει ένα τρομερό μυστικό που κρατούσε κρυφό για 40 χρόνια. Όταν ήταν νέα, είχε σχέση με τον Cyrus Dorian, ο οποίος σαν σωστό λευκό πλουσιόπαιδο των 60s που σέβεται τον εαυτό του, ήταν κομματάκι ρατσιστής , κι όταν τον χώρισε η Audrey για να παντρευτεί έναν «μαύρο», αυτός τα πήρε κρανίο κι άρχισε να σκοτώνει κόσμο. Το χειρότερο από όσα έκανε στο ζηλόφθονο και ρατσιστικό παραλήρημά του ήταν να κάψει την εκκλησία όπου θα γινόταν ο γάμος, σκοτώνοντας την χορωδία παιδιών που ήταν ακόμη μέσα. Την ίδια νύχτα επιτέθηκε στον Martin για να τον σκοτώσει, αλλά εκείνος υπερίσχυσε και τον έριξε νεκρό. Οι δυο φίλοι του τον βοήθησαν να κρύψει το πτώμα (μαζί με το μαύρο φορτηγάκι του) στο βάλτο, κι ο μελλοντικός δήμαρχος, βοηθός σερίφη τότε, ανακάλυψε τι είχαν κάνει, αλλά από φάσισε να συγκαλύψει το έγκλημά τους, γιατί γνώριζε όσα είχε κάνει ο Cyrus.

Ο Dean κι ο Sam βρίσκουν (με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς δύτες, χωρίς σόναρ, χωρίς καν να βραχούν) το φορτηγάκι του Cyrus και το ανασύρουν μέσα από το βάλτο. Βάζουν φωτιά στα οστά του Cyrus, αλλά το πνεύμα του έχει εμποτιστεί στο αμάξι του, άρα το φορτηγό-φάντασμα δεν εξαφανίζεται. Παίρνει στο κατόπι τον Dean μέσα στην Impala, όσο ο Sam προσπαθεί να βρει μια λύση να ξεφορτωθούν το δολοφονικό φορτηγάκι.

Route 666: | Supernatural episodes

Ο Sam στέλνει τον Dean στο σημείο που ήταν το εκκλησάκι που έκαψε ο Cyrus κι όταν το φορτηγό-φάντασμα φτάνει εκεί, εξαφανίζεται – γιατί πάτησε σε καθαγιασμένο έδαφος. (Οκέι…) Πριν φύγουν τα αγόρια, ο Dean λέει στην Cassie να τα ξαναβρούν, αλλά εκείνη τον απορρίπτει.


Αυτό το επεισόδιο είναι σχεδόν όσο διαβόητο είναι και το Bugs, και δεν μπορώ να πω ότι είναι άδικη η κακή φήμη του. Ακριβώς όπως και το Bugs, ξεκίνησε αξιοπρεπώς, έχτισε το μυστήριο του καλούτσικα, αλλά στο τέλος τα σκάτωσε πανηγυρικά με γελοίες σεναριακές ευκολίες (σήμα κατατεθέν των Brad Buckner & Eugenie Ross-Leming, εδώ στην πρώτη τους… εμφάνιση) και αμφιλεγόμενες σκηνοθετικές κινήσεις (ίσως δεν είναι τυχαίο που αυτό είναι το μοναδικό credit του Paul Shapiro στη σειρά). Οι Winchesters βρήκαν σκανδαλωδώς εύκολα τη σωρό του Cyrus, και ξεφορτώθηκαν το φάντασμα με τρόπο που πάει κόντρα στην εδραιωμένη μυθολογία της σειράς. Αυτά, σε συνδυασμό με την cheesy ιδέα ενός… ‘monster truck’ που διαπράττει φόνους φυλετικά φορτισμένους, αλλά και την ανύπαρκτη χημεία του Jensen Ackles με την Megalyn Echikunwoke, κάνουν αυτό το επεισόδιο ένα από τα πιο αδύναμα ολόκληρης της σειράς. (Παρόλα αυτά, το Route 666 θα κρατάει για πάντα ένα αξιοπερίεργο ρεκόρ για τη σειρά: είναι το επεισόδιο με την υψηλότερη τηλεθέαση στην ιστορία της – και το οφείλει στον… George Bush!)

Πριν κλείσω, θα σταθώ λίγο ακόμη στην Cassie, που -θεωρητικά- είναι ένας απίστευτα σημαντικός χαρακτήρας (δεν είναι ότι ο Dean δηλώνει κάθε μέρα ερωτευμένος ή γυρνάει να λέει το οικογενειακό μυστικό από εδώ κι από εκεί). Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο γιατί, όχι απλά δεν την ξαναείδαμε, αλλά δεν αναφέρθηκε καν ποτέ ξανά. Αυτά παθαίνει όποιος υποκύπτει στις πιέσεις του καναλιού για “περισσότερο ρομάντζο” και στα καπάκια φέρνει το… nepotism duo να γράψει ένα σενάριο “εκτάκτου ανάγκης” (είναι μια απίστευτη ιστορία όπου ο Kripke είχε χάσει, λέει, ένα σενάριο -ένας Θεός ξέρει πώς γίνεται να συμβεί αυτό- κι έφερε αυτούς τους δυο να γράψουν ένα σενάριο-αντικαταστάτη σε μια εβδομάδα). Τουλάχιστον ήταν καλούτσικο το CGI…

Αναφορές στην ποπ-κουλτούρα

Fun facts & Trivia

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σενάριο
Σκηνοθεσία
Ερμηνείες
Monster-of-the-Week
Εφέ/VFX

ΣΥΝΟΨΗ

Από τη μια έχουμε το καρακιτς monster truck που διαπράττει εγκλήματα ρατσιστικού μίσους κι από την άλλη έναν υποτιθέμενο μεγάλο έρωτα με ανύπαρκτη χημεία. Κι εμείς στη μέση να προσπαθούμε να ξεχάσουμε ότι είδαμε κάτι τόσο κακό. Μπροστά σε αυτό το επεισόδιο, το Bugs είναι αριστούργημα!
Subscribe
Notify of
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Δείτε όλα τα σχόλια

Τελευταία Άρθρα

Καλύτερα Επεισόδια The Winchesters

Amalia
Amalia
Με θυμάμαι να βλέπω ξένες ταινίες και σειρές πριν μάθω καλά-καλά να διαβάζω τους υπότιτλους. Αγαπημένο είδος ήταν πάντα το fantasy/sci-fi (βλ. μαγισσούλες, φαντασματάκια, υπερδυνάμεις, και τα συναφή). Ανακάλυψα το Supernatural το 2008 και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Άρχισα να γράφω για το Supernatural Greece το καλοκαίρι του 2014. Δύο πράγματα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για εμένα: λατρεύω την ποπ-κουλτούρα και τον Dean Winchester!

Περισσότερα Άρθρα

Από τη μια έχουμε το καρακιτς monster truck που διαπράττει εγκλήματα ρατσιστικού μίσους κι από την άλλη έναν υποτιθέμενο μεγάλο έρωτα με ανύπαρκτη χημεία. Κι εμείς στη μέση να προσπαθούμε να ξεχάσουμε ότι είδαμε κάτι τόσο κακό. Μπροστά σε αυτό το επεισόδιο, το Bugs είναι αριστούργημα!Review - Supernatural - 1x13 Route 666